Η Xiaomi έχει για την αγορά της Κίνας χρόνια τώρα τη σειρά Mix Fold, ωστόσο μέχρι πρόσφατα δεν είχε κυκλοφορήσει κάποιο τύπου flip τηλέφωνο. Αυτό έγινε νωρίτερα το καλοκαίρι με το Mix Flip, το οποίο στα τέλη του Σεπτέμβρη κυκλοφόρησε και στα μέρη μας. Του είχαμε ρίξει μια γρήγορη ματιά στο στο ειδικό event που έκανε στο Βερολίνο, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να το δούμε και από κοντά. Με τιμή που βρίσκεται στα €1300, αν μη τι άλλο είναι ένα ακριβό τηλέφωνο.
Η συσκευασία του Mix Flip, σε αντίθεση με τα 14T/14T Pro, περιλαμβάνει πέρα από το τηλέφωνο, φορτιστή στα 67 Watt με το συμβατό καλώδιο αλλά και μια προστατευτική θήκη που αποτελείται από δυο τμήματα. Σχεδιαστικά το Mix Flip ακολουθεί τη φιλοσοφία όλων των αντίστοιχων τηλεφώνων, με μια εξωτερική οθόνη και την αναδιπλούμενη στο εσωτερικό. Όταν το τηλέφωνο είναι διπλωμένο, πραγματικά καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο και χωράει μέσα στη παλάμη μας, ενώ όταν ξεδιπλώνεται έχει τις διαστάσεις ενός παραδοσιακού τηλεφώνου με μεγάλη οθόνη.
Πρόκειται για μια ποιοτική συσκευή που χρησιμοποιεί πλαίσιο από αλουμίνιο και γυάλινη πλάτη. Η πλάτη είναι χωρισμένη στη μέση, με τα δυο τμήματα να συγκρατούνται από ένα τρίτο κομμάτι που ενσωματώνει το hinge και έχει τυπωμένο το λογότυπο της Leica, καθώς οι κάμερες της συσκευής έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη Leica.
Στο πάνω αριστερό μέρος της πλάτης συναντάμε τις δυο κεντρικές κάμερες των 50MP, τη βασική και μια telephoto 2x. Οι κάμερες στη κυριολεξία βρίσκονται μέσα στην εξωτερική οθόνη, καθώς όλο το υπόλοιπο τμήμα είναι οθόνη. Πραγματικά εντυπωσιακή και εξαιρετικά χρήσιμη χάρη στις επιλογές που έχει κάνει η Xiaomi όσον αφορά στο τι μπορεί κανείς να εμφανίσει σε αυτά. Η οθόνη λοιπόν έχει διαγώνιο 4’’ με την ανάλυση να φτάνει στα 1392x1208 pixel, έχει μέγιστη φωτεινότητα 1600nits (που φτάνει σύμφωνα με τη Xiaomi στα 3000 nits σε peak), λειτουργεί στα 120Hz ενώ υποστηρίζει τόσο HDR όσο και Dolby Vision. Το HDR μπορεί να το δεί κανείς βάζοντας να παίζει το Youtube, γιατί ναι μπορεί κανείς να τρέξει διάφορες εφαρμογές σε αυτή, ωστόσο εφαρμογές όπως το Netflix και το Disney + δεν είναι διαθέσιμες για χρήση στην εξωτερική οθόνη. Όμως μπορεί κανείς να δει τα βίντεο που έχει καταγράψει σε Dolby Vision με τις κάμερες του τηλεφώνου στην εξωτερική οθόνη.
Η οθόνη λοιπόν μπορεί να τρέξει αρκετές εφαρμογές, αλλά όχι όλες. Από αυτές που είναι προεγκατεστημένες υπάρχουν αρκετές πέρα από το Youtube, όπως αυτές που έχουν να κάνουν με τα μηνύματα, τις κλήσεις, οι χάρτες, το πορτοφόλι, ο καιρός, η μουσική και ο voice recorder. Παίζει όμως ο Firefox και ο Chrome , το Mi Home, το Vider και το Whatapp, το Instagram και το Facebook, με τη Xiaomi να αναφέρει πως συμβατές είναι πάνω από 100 εφαρμογές. Ωστόσο, οι εφαρμογές δε καταλαμβάνουν το σύνολο της οθόνης, καθώς αυτή είναι χωρισμένη σε τρια τμήματα: την επιφάνεια ακριβώς γύρω από τις κάμερες, την επιφάνεια κάτω (ή πάνω, αναλόγως πως κρατάει κανείς το τηλέφωνο) από τις κάμερες και το μεγαλύτερο κομμάτι της οθόνης δίπλα στις κάμερες.
Σε αυτό το τμήμα είναι που εμφανίζονται τα εικονίδια και φορτώνονται οι εφαρμογές. Δεν είναι τόσο μεγάλη η επιφάνεια αυτή, όμως είναι αρκετή για να μη χρειάζεται να ανοίγει κανείς τόσο συχνά το τηλέφωνο για να χρησιμοποιεί την εσωτερική οθόνη. Θα θέλαμε πάντως να μπορεί κανείς να ανοίγει το gmail για να βλέπει τα mail του. Αλλά έστω browser, social media και εφαρμογές επικοινωνίας, είναι παραπάνω από αρκετές. Μια από τις έξυπνες λύσεις που διαθέτει το τηλέφωνο έχει να κάνει με τη χρήση του πληκτρολογίου στην εξωτερική οθόνη, καθώς αυτό προσαρμόζει το μέγεθός του αναλόγως πως κρατάμε τη συσκευή. Όταν την έχουμε ώστε οι δυο κάμερες να είναι στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης, το πληκτρολόγιο καταλαμβάνει όλο το πλάτος της οθόνης και είναι άνετο στη χρήση. Αν το κρατάμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τη συσκευή, άρα οι κάμερες είναι στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης, το πληκτρολόγιο έχει πλάτος μέχρι τις κάμερες.
Φυσικά, αν έχει κάποιος ανοιχτή μια εφαρμογή στην εξωτερική οθόνη και ανοίξει το τηλέφωνο, αυτή συνεχίζει στη μεγάλη, αλλά όχι το αντίθετο καθώς όταν διπλώνουμε την οθόνη, το τηλέφωνο μπαίνει σε standby. Τώρα όσον αφορά στο τμήμα κάτω από τις κάμερες, σε αυτό έχουμε μια σειρά από widget που μπορούμε να εναλλάξουμε: ώρα, καιρός, ο music player και σε μορφή εικονιδίων οι τελευταίες έξι εφαρμογές που έχουμε εκτελέσει, καθώς στην εξωτερική οθόνη δεν υπάρχουν τα soft πλήκτρα του Android (το τηλέφωνο τρέχει Android 14 με HyperOS).
Πέρα από τις εφαρμογές, η εξωτερική οθόνη μπορεί να «εξοπλιστεί» με διάφορα wallpapers και lock screens, με τη Xiaomi να προσφέρει πέρα από τα τυπικά lockscreens και μερικά διαδραστικά με ζώα, τα οποία σίγουρα έχουν το ενδιαφέρον τους και κάνουν την εμφάνιση της συσκευής ποιο “funky”. Τέλος, είναι προφανές πως η εξωτερική οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα για να τραβήξει κανείς selfie φωτογραφίες και βίντεο με τις δυο βασικές κάμερες του τηλεφώνου . Το βίντεο πάντως περιορίζεται σε 4K30 για κάποιο λόγο (το τηλέφωνο μπορεί 4K60 όταν χρησιμοποιούμε την εσωτερική οθόνη), ενώ δεν είναι όλα τα mode φωτογραφικά mode διαθέσιμα. Ακόμα και έτσι πάντως, μπορεί κανείς όντως να βγάλει εξαιρετικές selfie και να vlogάρει με άνεση χρησιμοποιώντας μόνο την εξωτερική οθόνη.
Στη δεξιά πλευρά της συσκευής βρίσκεται το power button που λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, παρέα με τα volume controls ενώ στο κάτω μέρος το ένα από τα δυο ηχεία και η θύρα Type-C USB, η οποία δυστυχώς είναι USB 2.0 (γιατί πάλι βρε Xiaomi) χωρίς δυνατότητα εξόδου εικόνας. Μέσω της USB το τηλέφωνο φορτίζει τη μεγάλη μπαταρία του (σχεδόν 4800mAh) σε κάτι λιγότερο από 1 ώρα. Ασύρματη φόρτιση δεν υπάρχει, όμως γενικά η αυτονομία της συσκευής είναι εξαιρετική για τη κατηγορία. Όσον αφορά τώρα στον ήχο, όπως αναφέραμε είναι στερεοφωνικός, με το ηχείο στο κάτω μέρος να παίζει πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τον ήχο που αναπαράγει το ακουστικό. Γενικότερα ο ήχος είναι ικανοποιητικός, αλλά κατώτερος από άλλα smartphones της Xiaomi που έχουμε παρουσιάσει πρόσφατα, παρόλο που έχουμε και σε αυτή τη συσκευή Dolby Atmos ήχο.
Το άνοιγμα της συσκευής γίνεται εύκολα με το hinge να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, ωστόσο σε σχέση με άλλα τύπου flip τηλέφωνα, η εμπειρία είναι λίγο διαφορετική. Με το που ανοίγει κανείς την οθόνη και μέχρι τις 20-30 μοίρες, το hinge δε μπορεί να κρατήσει το πάνω μέρος της οθόνης ανοιχτό. Επίσης, γύρω στις 80-100 μοίρες ανοίγματος, το hinge φαίνεται να είναι κάπως «μαλακό» για τα γούστα μας, με το πάνω μέρος της οθόνης μη φαίνεται να κλειδώνει εύκολα μια θέση. Τέλος, μετά το άνοιγμα κατά 140 μοίρες περίπου, η οθόνη δε μπορεί να διατηρήσει τη γωνία και ανοίγει πλήρως. Όλα τα παραπάνω δε δημιουργούν κάποιο πρακτικό θέμα στη χρήση του τηλεφώνου, όμως είναι φανερό ότι η Xiaomi χρειάζεται δουλειά όσον αφορά στο σχεδιασμό του hinge. Βέβαια, το καλό είναι ότι η τσάκιση της εσωτερικής οθόνης στο σημείο του hinge φαίνεται λιγότερο σε σχέση με άλλες συσκευές, αλλά και τη νοιώθει κανείς λιγότερο.
Όσον αφορά στην ίδια την οθόνη, εδώ η Xiaomi τα έχει καταφέρει εξαιρετικά. Έχουμε ένα μεγάλο panel 6.86’’ με υψηλή ανάλυση (2912x1224) που τρέχει στα 120Hz. Μάλιστα, ειδικά για το refresh rate, αυτό λειτουργεί όπως ακριβώς στο Xiaomi 14 και 14 Ultra, δηλαδή το refresh rate αυξομειώνεται συνεχώς από 1Hz έως 120Hz, ακολουθώντας το frame rate της εκάστοτε εφαρμογής, κάτι που στα παιχνίδια σημαίνει πως έχουμε λειτουργία αντίστοιχη με ενός VRR monitor. Μόνο στο Netflix το panel δεν ακολουθεί το frame rate των video, καθώς είναι πάντα στα 60Hz. Από πλευράς φωτεινότητας, μετρήσαμε 453nits τα οποία έγιναν 622 nits στο sunlight mode, 1000 nits στο auto mode και 1410 nits με ενεργό HDR σε μικρό παράθυρο. Χρωματικά, το καλύτερο αποτέλεσμα το πήραμε επιλέγοντας το Original προφίλ μέσα από το υπομενού Advanced (DeltaE 1.6) και όχι χρησιμοποιώντας κάποιο από τα 3 βασικά χρωματικά προφίλ, κάτι που δεν έχει τύχει ξανά με τηλέφωνο της Xiaomi.
Γενικά η οθόνη είναι πανέμορφη, με φοβερό μαύρο, ζωντανά χρώματα, και άριστες γωνίες θέαση, υποστηρίζοντας τόσο HDR10 όσο και Dolby Vision με το Netflix να ενεργοποιεί το Dolby Vision. Στο πάνω μέρος της και κεντρικά, είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη και η selfie camera η οποία είναι αρκετά μικρή και σε γενικές γραμμές δεν ενοχλεί η ύπαρξή της ούτε στη καθημερινή χρήση ούτε κατά τη θέαση βίντεο. Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο χρήσης, το Hyper OS που τρέχει έχει κάποιες προσαρμογές όσον αφορά στη χρήστη της «σπαστής» οθόνης. Για παράδειγμα μπορούμε να τοποθετήσουμε το τηλέφωνο πάνω σε μια επιφάνεια και να ανασηκώσουμε το πάνω τμήμα του κατά 90 μοίρες.
Με αυτό τον τρόπο πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες του τηλεφώνου για να βγάλουμε φωτογραφίες/βίντεο, χωρίς να το κρατάμε ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να κάνουμε βίντεο-κλήσεις πάλι χωρίς να κρατάμε ή να χρειάζεται μια βάση στήριξης το τηλέφωνο. Μάλιστα, μπορούμε να εναλλάξουμε σε ποιο τμήμα της οθόνης θα είναι τα πλήκτρα και το preview της κάμερας (στο πάνω ή κάτω), κάτι χρήσιμο αν πχ τραβάμε φωτογραφία από χαμηλά, ώστε να μη χρειάζεται να σκύψουμε για να βλέπουμε τι τραβάμε. Αντίστοιχα, στο Youtube στο πάνω μέρος παίζει το βίντεο και στο κάτω είναι τα πλήκτρα αναπαραγωγής. Όμως δε βρήκαμε κάποια άλλη εφαρμογή που να προσαρμόζεται έτσι. Τουλάχιστον το multitasking χωρίζει την οθόνη ακριβώς στη μέση όταν έχουμε δυο εφαρμογές ταυτόχρονα ανοιχτές.
Πέρα από τα παραπάνω, το HyperOS στο Xiaomi Mix Flip φέρνει και τις νέες Ai λειτουργίες της εταιρείας, τις οποίες είδαμε και στο Xiaomi 14T Pro. Έρχεται με προεγκατεστημένο το βοηθό της Google, Gemini (με υποστήριξη και ελληνικών) αλλά και το το Circle to Search with Google που πρωτοείδαμε στη συσκευές της Samsung. Φυσικά υπάρχουν AI λειτουργίες στο κομμάτι των φωτογραφιών (πχ AI Erase/Expand) με ενδιαφέρον αποτέλεσμα, \ το AI Film που βοηθάει το χρήστη να φτιάξει ευκολότερα κλιπάκια βίντεο διαλέγοντας βίντεο και φωτογραφίες από τη Gallery. Όμως εκεί που κάνει τη διαφορά είναι σε λειτουργίες μετάφρασης, καθώς υποστηρίζονται κανονικά και τα Ελληνικά. Ο AI interpreter επιτρέπει σε δυο ανθρώπους να συνομιλούν σε διαφορετικές γλώσσες, αναλαμβάνοντας τη μετάφραση, τόσο με γραπτό όσο και με προφορικό λόγο. Στη προκειμένη περίπτωση μάλιστα, μπορούμε να έχουμε τη μια γλώσσα (πχ αυτά που λέμε εμείς) να εμφανίζονται μεταφρασμένα στην εξωτερική οθόνη ώστε να τα βλέπει ο συνομιλητής μας ενώ στην εσωτερική οθόνη βλέπουμε τη μετάφραση που κάνει το τηλέφωνο στη γλώσσα του συνομιλητή μας. Για κάποιο λόγο όμως, στη τρέχουμε έκδοση του λειτουργικού δεν έχουμε τη λειτουργία transcript στην Recording ούτε έχουν ενεργοποιηθεί οι Ai λειτουργίες στο Notes.
Στα του hardware τώρα, το Mix Flip έρχεται με το Snapdragon 8 Gen 3 και το τηλέφωνο συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό flagship. Έρχεται με Android 14 και χάρη στο ταχύτατο Snapdragon 8 Gen 3 που έχει το smartphone, τα –πλέον- 12GΒ μνήμης και τα 512GB αποθηκευτικού χώρου (που δεν επεκτείνεται), ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να κάνει άνετα τα πάντα. Ακόμα και το gaming είναι εφικτό, καθώς το SoC ενσωματώνει ταχύτατο GPU που τα καταφέρνει εξαιρετικά. Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε πως το τηλέφωνο κάνει throttling, ενώ αφήνει τον επεξεργαστή να ανεβάσει αρκετά τη θερμοκρασία του. Για παράδειγμα στο Wild Life Extreme Stress Test του 3D Mark είχαμε stability από 60,4% έως 69,9% με το τηλέφωνο να ξεκινάει από τους 4117 πόντους και να πέφτει ακόμα και κάτω από 2500 πόντους. Μέχρι εδώ όλα καλά, όμως το θέμα είναι ότι η θερμοκρασία του SoC έφτασε στους 53 βαθμούς κελσίου σε κάθε run, κάτι που σημαίνει ότι –τουλάχιστον στο 3D Mark- το τηλέφωνο αφήνει το SoC να ανεβάσει θερμοκρασία. ! Γενικότερα πάντως η συσκευή ζεσταίνεται και στη καθημερινή χρήση, με τη θερμότητα να γίνεται αντιληπτή στο πάνω μισό μέρος της πλάτης όπου προφανώς βρίσκεται το SoC, χωρίς όμως να είναι κάτι που γίνεται σε ενοχλητικό βαθμό!
Πηγαίνοντας στο τομέα των καμερών τώρα, το τηλέφωνο διαθέτει 2 κάμερες στη πλάτη οι οποίες έχουν διαμορφωθεί σε συνεργασία με τη Leica και τη selfie κάμερα. Καθώς έχουμε και εδώ τη συνεργασία με τη Leica, έχουμε όλα τα καλούδια που έχουμε συναντήσει και σε άλλες συσκευές της Xiaomi, όπως τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ Leica Authentic ή Vibrant όσον αφορά το φωτογραφικό στυλ. Το Vibrant που δίνει περισσότερο ζωντανά χρώματα ενώ το Authentic προσπαθεί να δώσει χρώματα που ταιριάζουν με το αυθεντικό προφίλ της Leica. Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο, είναι απλά τι προτιμά ο καθένας.
Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο βασικός αισθητήρας των 50Mpixel, ίδιος με αυτόν που φοράει το Poco F6 Pro αλλά με φακό διαφράγματος f/1.7. Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει καλή δουλειά, προσφέροντας ζωντανά χρώματα και μπόλικη λεπτομέρεια. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα. Όταν ο φωτισμός πέφτει, η κάμερα συνεχίζει να τα καταφέρνει καλά, έχοντας σωστά χρώματα και αντίθεση, με το θόρυβο να είναι σχετικά περιορισμένος.
Main vs 2x
Main vs 2x
Main vs 2x vs 4x (digital)
Όσον αφορά στη δεύτερη κάμερα, αυτή είναι μια telephoto με 2x οπτικό zoom, το οποίο προφανώς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Πόσο μάλλον όταν η Xiaomi θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη βασική κάμερα για 2x digital zoom. Ωστόσο, η κάμερα αυτή έχει εφοδιαστεί με ένα φακό με f/2.0, ο οποίος μπορεί να εστιάσει σε κοντινή απόσταση της τάξης των 9 εκατοστών. Αυτό σημαίνει ότι από τη μία μπορεί να βγάλει εντυπωσιακές λήψεις με έντονο βάθος πεδίο όταν φωτογραφίζει κάτι από κοντά ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν macro, ακόμα περισσότερο δε όταν χρησιμοποιήσουμε το 4x digital zoom.
Main vs 2x (και οι δυο έχουν προέλθει από τη βασική κάμερα)
Main vs 2x
Main vs 2x
Να σημειώσουμε πως στο software υπάρχει ενεργοποιημένη επιλογή που αφήνει το σύστημα να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει αυτόν ή το βασικό για τις telephoto λήψεις. Όταν ο φωτισμός πέφτει, το τηλέφωνο επιλέγει σχεδόν πάντα το βασικό φακό τόσο για τις 2x λήψεις όσο και για το βίντεο. Εμείς απενεργοποιήσαμε την επιλογή αυτή ώστε να δούμε πως ανταποκρίνεται η telephoto κάμερα το βράδυ και η αλήθεια είναι ότι τελικά είναι καλύτερο να αφήσει κανείς την επιλογή αυτή ενεργή, καθώς ακόμα και με 2x digital zoom από τη βασική κάμερα, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο, με λιγότερο θόρυβο και περισσότερη λεπτομέρεια. Την ημέρα πάντως η telephoto τα καταφέρνει παραπάνω από ικανοποιητικά.
Main vs 2x
Main vs 2x
Main vs 2x vs 4x (digital)
Υποστηρίζεται portrait mode, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από το κύριο φακό (στα 23mm και 35mm) όσο και με το telephoto (στα 50mm και 75mm ), προσφέροντας καλό διαχωρισμό. Στο portrait mode όμως έχουμε και Pro Lenses όπως τους αναφέρει το software, επιλογές που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Leica: Documentary στα 35mm (με crop από το βασικό αισθητήρα), Swirly Bokeh στα 50mm, portrait στα 75mm και soft focus στα 90mm (από το telephoto), ενώ σε κάθε περίπτωση μπορούμε να διαλέξουμε το f stop που θα εξομοιώσει το τηλέφωνο.
Main vs 2x
Main vs 2x
Και εδώ πάντως ισχύει η αυτόματη χρήση του βασικού αισθητήρα όταν δεν υπάρχει άπλετο φως. Όσον αφορά τώρα στο video, μπορεί κανείς να τραβήξει σε 8K24 με τη βασική κάμερα, σε 4K60 και με τις δυο κάμερες ξεχωριστά και σε 4K30 με δυνατότητα εναλλαγής καμερών. Και η selfie κάμερα μπορεί να γράψει video 4K60 με όμορφο αποτέλεσμα, με τις φωτογραφίες που βγάζει να είναι αρκετά καλές. Όμως όποιος θέλει να έχει τις καλύτερες, θα επιλέγει πάντα να βγάζει selfie με τη βασική κάμερα, κάτι που μπορεί να κάνει πολύ εύκολα χωρίς να χρειάζεται καν να ανοίξει το τηλέφωνο.
Το Xiaomi Mix Flip σίγουρα είναι ένα καλό τηλέφωνο, πόσο μάλλον σαν πρώτη προσπάθεια από πλευράς της εταιρείας σε αυτή τη κατηγορία. Μεγάλη μπαταρία με καλή αυτονομία και γρήγορη φόρτιση, καλές κάμερες, υψηλές επιδόσεις, εντυπωσιακές οθόνες, λειτουργίες Ai που συνεχώς εμπλουτίζονται σε ένα πλήρες πακέτο που περιλαμβάνει τόσο το φορτιστή όσο και τη προστατευτική θήκη.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity