Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Xiaomi 14Τ Pro Review

*
Το Xiaomi 14Τ Pro κυκλοφόρησε, φέρνοντας αρκετές αναβαθμίσεις σε σχέση με το περυσινό μοντέλο.

Η Xiaomi έχει κάνει εδώ και χρόνια μεγάλα βήματα όσον αφορά στα smartphone της στο ανώτερο τμήμα της αγοράς, ειδικά μετά τη συνεργασία της με τη Leica που ξεκίνησε το 2023. Φέτος, είδαμε τα Xiaomi 14 και 14 Ultra, με την εταιρεία, πιστή στο φθινοπωρινό ραντεβού της, να ανακοινώνει και να κυκλοφορεί τη νέα σειρά T. Δυο συσκευές κυκλοφορούν αυτές τις μέρες (παρέα βέβαια με το Mix Flip, το πρώτο foldable τηλέφωνο της εταιρείας για την ευρωπαϊκή αγορά), το απλό Xiaomi 14T και το Xiaomi 14T Pro που έχουμε στα χέρια για και παρουσιάζουμε.




Οι δυο συσκευές έρχονται με 4 χρόνια αναβαθμίσεις λειτουργικού (Android) και 5 χρόνια αναβαθμίσεις security, ενώ τρέχουν ήδη το Android 14d. Το Xiaomi 14Τ Pro κυκλοφορεί σε μια έκδοση, 12GB/512GB στα €899, ακριβώς ίδια τιμή με αυτή του μοντέλου που αντικαθιστά, μόνο που υπάρχει μια αλλαγή στο πακέτο: πλέον, ο φορτιστής δε βρίσκεται στη συσκευασία (αν και το Mix Flip θα έχει, περίεργα πράγματα). Η τιμή είναι ελκυστική, ειδικά για τα 512GB χώρου που διαθέτει η συσκευή, αλλά βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι τα χρήματα είναι δεν είναι αρκετά, ειδικά από τη στιγμή που πλέον με αυτά τα χρήματα μπορεί κανείς να αποκτήσει το Xiaomi 14.



Το Xiaomi 14Τ Pro έρχεται σε μια μεγάλη συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια γκρι προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM και καλώδιο USB Type-C, αλλά όπως είπαμε όχι το φορτιστή. Εμείς έχουμε στα χέρια μας τον φορτιστή των 120 Watt (η ταχύτητα φόρτισης της συσκευής), με τον οποίο μπορεί κανείς να το γεμίσει σε περίπου 20 λεπτά από άδειο. Μια όμως σημαντική προσθήκη στο τηλέφωνο, είναι το γεγονός ότι πλέον φορτίζει και ασύρματα με έως 50Watt. Και αυτό το δοκιμάσαμε με το σχετικό φορτιστή της Xiaomi και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι.



Παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ποιοτικό τηλέφωνο. Γυαλί και μέταλλο έχουν χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσουν ένα όμορφο, αλλά κάπως βαρύ τηλέφωνο. Ακόμα και έτσι πάντως, το τηλέφωνο «κλειδώνει» άνετα στο χέρι, ενώ ταυτόχρονα δε μαζεύει δαχτυλιές στη πλάτη του. Εκεί βρίσκεται και το τριπλό σύστημα καμερών Leica με το Led flash, τοποθετημένο σε ένα τετράγωνο bump στο πάνω αριστερό μέρος της. Για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω. Αν και η οθόνη είναι μεγάλη στις 6,67’’, το τηλέφωνο είναι άνετο στη χρήση. Το πλαίσιο έχει μεταλλικό χρώμα τιτανίου, δηλαδή είναι ματ και όχι γυαλιστερό, ενώ το ίδιο χρώμα είναι και η πλάτη, η οποία πάντως είναι από γυαλί.  Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το power κα τα volume control πλήκτρα, με το πρώτο να έχει ανάγλυφη επιφάνεια.



Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (δυστυχώς αυτή είναι USB 2.0) παρέα με τη μια έξοδο ήχου, το ένα μικρόφωνο και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM. Στο πάνω μέρος βρίσκονται δύο μικρόφωνα και μια IrDA ενώ στα όρια της οθόνης, δίπλα στο πλαίσιο έχουμε το ακουστικό, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν δεύτερο ηχείο.



Προφανώς και έχουμε στερεοφωνικό ήχο, ο οποίας είναι σε γενικές γραμμές δυνατός, με καλά μπάσα, αλλά ο ήχος δεν είναι ισορροπημένος μεταξύ των δυο καναλιών, με το κάτω ηχείο να παίζει σαφώς δυνατότερα. Το σύστημα ήχου έχει πάρει πιστοποίηση Dolby Atmos και το λειτουργικό προσφέρει σχετικές δυνατότητες παραμετροποίησης του ήχου. Όπως είπαμε, η οθόνη έχει διαγώνιο 6,67’’ και είναι ένα εξαιρετικό Amoled Panel υψηλής ανάλυσης το οποίο τρέχει έως τα 144Hz, λειτουργώντας σε συγκεκριμένες ενδιάμεσες τιμές, ανάλογα με την εφαρμογή που τρέχει. Η οθόνη είναι επίπεδη με τα bezel της να είναι μικρά. Μέσα στην οθόνη υπάρχει ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος τοποθετημένος αρκετά χαμηλά είναι η αλήθεια, ο οποίος ξεκλειδώνει γρήγορα και άνετα τη συσκευή, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και για να πάρει τους παλμούς του χρήστη. Η ίδια η οθόνη καλύπτεται από γυαλί πάνω από το οποίο υπάρχει ζελατίνα προστασίας και η φωτεινότητά της είναι εξαιρετικά υψηλή (σύμφωνα με τη Xiaomi φτάνει στα 4000nits). Εμείς μετρήσαμε γύρω στα 474 nits με ρύθμιση max brightness, 641 nits με ενεργό το sunlight mode, 851 nits με το auto brightness σε συνθήκες υψηλού περιβάλλοντος φωτισμού και 1432 nits σε HDR περιεχόμενο. Μπορεί να μην είδαμε τα 4000nits (δε ξέρουμε τις συνθήκες στις οποίες η Xiaomi ισχυρίζεται ότι τα φτάνει), στη πράξη όμως αυτό που θα πάρει ο χρήστης είναι μια εξαιρετικά φωτεινή οθόνη στην οποία μπορεί άνετα να βλέπει και κάτω από το φως του ήλιου. Αρκετές είναι και οι επιλογές για τη ρύθμιση των χρωμάτων με το panel να είναι 12bit. Η ρύθμιση Original με τη θερμοκρασία ρυθμισμένη στο warm, μας έδωσε πρακτικά τέλειο DeltaE της τάξης της 0,8 μονάδας, τιμή που σημαίνει άριστα χρώματα. Επιπλέον, η οθόνη υποστηρίζει τόσο HDR10+ όσο και Dolby Vision, με το Youtube να εμφανίζει κανονικά το HDR περιεχόμενο και το Netflix να «βλέπει» τη πιστοποίηση Dolby Vision, αναπαράγοντας αντίστοιχα το συμβατό περιεχόμενο.



Όσον αφορά στα παιχνίδια πάλι, όταν έχουμε τίτλους που υποστηρίζουν υψηλό frame rate, αυτό ενεργοποιείται. Δοκιμάσαμε πλήθος τέτοιων παιχνιδιών και όλα έπαιξαν στα 120fps, αλλά δεν είδαμε ποτέ τα 144Hz και τα αντίστοιχα fps. Επίσης, δεν είδαμε την οθόνη να προσαρμόζει το refresh rate της στο frame rate του παιχνιδιού, καθώς σε παιχνίδια που παίζουν πχ στα 60fps (Spiritfarer), η οθόνη εξακολουθούσε να είναι στα 120Hz. Γενικότερα το gaming είναι μια χρήση που θα εκτιμήσουν όλοι όσοι το αποκτήσουν. Όσα παιχνίδια δοκιμάσαμε παίζουν άνετα, ακόμα και το Genshin Impact (max ρυθμίσεις, 60fps), αν και η αλήθεια είναι πως η συσκευή ζεσταίνεται, με το 3D Mark Wild Life Extreme να μας δίνει stability της τάξης του 68% (από 4853 πόντους στο πρώτο pass, πέσαμε περίπου στους 3300 μετά το 12 pass) και τη μέγιστη θερμοκρασία του SoC να είναι 44 βαθμοί.



Από εκεί και πέρα οι επιδόσεις που προσφέρει το Xiaomi 14T Pro είναι άριστες. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική. Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το Xiaomi 14Τ Pro είναι μια πραγματικά άριστη επιλογή. Τα 12Gb μνήμης LPDDR5x είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 512GB αποθηκευτικού χώρου USF 4 είναι παραπάνω από αρκετά. Από εκεί και πέρα, το τηλέφωνο είναι συμβατό με 5G δίκτυα και υποστηρίζει το WiFi7, φυσικά διαθέτει NFC ενώ έχει λάβει και πιστοποίηση IP68. Όσον αφορά τώρα στην αυτονομία του, μπορεί να περιμένει κανείς άνετα μια μέρα χρήσης



Πριν μιλήσουμε για τις κάμερες, πρέπει να πούμε μερικά πράγματα για το software του 14T Pro. Πλέον, η Xiaomi μπαίνει δυναμικά στο κόσμο του AI με νέες σχετικές λειτουργίες. Το 14T Pro (και το 14) έρχονται με προεγκατεστημένο το βοηθό της Google, Gemini (με υποστήριξη και ελληνικών) ενώ σύντομα θα έχουν και το Circle to Search with Google που προτοείδαμε στη συσκευές της Samsung. Φυσικά υπάρχουν AI λειτουργίες στο κομμάτι των φωτογραφιών (πχ AI Erase), το AI Film που βοηθάει το χρήστη να φτιάξει ευκολότερα κλιπάκια βίντεο διαλέγοντας βίντεο και φωτογραφίες από τη Gallery. Όμως εκεί που κάνει τη διαφορά είναι σε λειτουργίες μετάφρασης, καθώς υποστηρίζονται κανονικά και τα Ελληνικά. Ο AI interpreter επιτρέπει σε δυο ανθρώπους να συνομιλούν σε διαφορετικές γλώσσες, αναλαμβάνοντας τη μετάφραση, τόσο με γραπτό όσο και με προφορικό λόγο. Η εφαρμογή Recording για την καταγραφή ήχου, μπορεί να κάνει transcript, δηλαδή να μετατρέψει την ομιλία σε κείμενο και στα Ελληνικά, αναγνωρίζοντας διαφορετικούς ομιλητές και στο τέλος να μας δώσει και μια περίληψη της συζήτησης. Σύντομα δε, στα Notes, θα έχουμε αντίστοιχες AI λειτουργίες μετάφρασης και σύνοψης. Αν σκεφτούμε ότι τα iPhone 16 δεν έχουν ακόμα (και μάλλον δε θα έχουν στην Ευρώπη) AI λειτουργίες ενώ οι συσκευές της Samsung δεν υποστηρίζουν Ελληνικά, το γεγονός ότι η Xiaomi (σε συνεργασία με τη Google ίσως;) φέρνει αναγνώριση και χρήση Ελληνικών, είναι αν μη τι άλλο μια σημαντική πρωτιά.



Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το τριπλό σύστημα καμερών το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Leica. Έτσι, όλες οι φακοί ονομάζονται Leica VARIO-SUMMICRON. Ο βασικός αισθητήρας έρχεται από το Xiaomi 14 και είναι ο Light Fusion 900 (της Omnivision). Είναι ελαφρώς μικρότερος σε σχέση με αυτόν που είχε το 13T Pro, αλλά έρχεται με μεγαλύτερο διάφραγμα στο f/1.6. Ο αισθητήρας υποστηρίζει auto focus ενώ έχει και οπτική σταθεροποίηση (HyperOIS το ονομάζει η Xiaomi).

UW vs Main Vs 2.6x

UW vs Main Vs 2.6x

Η telephoto κάμερα χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα 50MP, προσφέρει οπτικό zoom 2.6x και έχει auto focus αλλά όχι οπτική σταθεροποίηση. Τέλος, έχουμε και έναν ultrawide χωρίς AF στα 12MP. Μπροστά υπάρχει μια selfie κάμερα των 32MP, χωρίς autofocus.

UW vs Main Vs 2.6x

UW vs Main Vs 2.6x

Πριν αρχίσει κανείς να βγάζει φωτογραφίες, καλείται να επιλέξει ποιο χρωματικό προφίλ της Leica θα χρησιμοποιήσει, το Vibrant που δίνει περισσότερο ζωντανά χρώματα ή το Authentic που προσπαθεί να δώσει χρώματα που ταιριάζουν με το αυθεντικό προφίλ της Leica. Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο, είναι απλά τι προτιμά ο καθένας.

UW vs Main Vs 2.6x

UW vs Main Vs 2.6x

Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο Light Fusion 900, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά, προσφέροντας ζωντανά χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα. Γενικότερα, οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικές. Όταν ο φωτισμός πέφτει, η κάμερα εξακολουθεί να τα καταφέρνει πολύ καλά ακόμα και χωρίς Night Mode, το οποίο σε δύσκολες συνθήκες ενεργοποιείται αυτόματα εφόσον είναι ενεργή η ρύθμιση. Μπορεί κανείς να επιλέξει το ειδικό Night Mode το οποίο χρησιμοποιεί και κάποιου τύπου HDR για να δώσει μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, αλλά η αλήθεια είναι πως δε χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσουμε.


  
UW vs Main Vs 2x (digital) Vs 2.6x Vs 5x (digital)

  
UW vs Main Vs 2x (digital) Vs 2.6x Vs 5x (digital)

Ο ultrawide δεν εντυπωσιάζει. Μπορεί να βγάλει ενδιαφέρουσες λήψεις, αλλά είναι σίγουρα ο αισθητήρας με τη χειρότερη απόδοση από τους τρεις. Θόρυβος δεν υπάρχει αλλά το δυναμικό του εύρος είναι σχετικά περιορισμένο. Το βράδυ δυσκολεύεται περισσότερο από όλους αλλά μπορεί να βγάλει συμπαθητικές φωτογραφίες με το Night Mode.

UW vs Main Vs 2.6x

UW vs Main Vs 2.6x


Όσον αφορά στο telephoto, όπως είπαμε έχει οπτικό zoom 2.6x, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά σίγουρα είναι βολικότερο για τα πορτραίτα σε σχέση με το βασικό αισθητήρα.Να σημειώσουμε πω υπάρχει στο software ενεργοποιημένη επιλογή που αφήνει το σύστημα να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει αυτόν ή το βασικό για τις telephoto λήψεις.

UW vs Main Vs 2.6x

UW vs Main Vs 2.6x


Όταν ο φωτισμός πέφτει, το τηλέφωνο επιλέγει σχεδόν πάντα το βασικό φακό τόσο για τις 2x λήψεις όσο και για το βίντεο! Εμείς απενεργοποιήσαμε την επιλογή αυτή ώστε να χρησιμοποιείται πάντα η telephoto κάμερα. Το πρώτο που παρατηρήσαμε είναι ότι η συγκεκριμένη κάμερα δε μπορεί να εστιάσει σε αποστάσεις πιο κοντά από 30-40 εκατοστά με τη Xiaomi προφανώς να έχει επιλέξει αυτή τη ρύθμιση με τη λογική ότι είναι ένας portrait φακός. Στη πράξη, προσφέρει αρκετή λεπτομέρεια, καλό δυναμικό εύρος ενώ και ο θόρυβος είναι ελεγχόμενος.





Portrait Mode σε διάφορα focal length

Υποστηρίζεται portrait mode, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από το κύριο φακό (στο full body mode) όσο κυρίως με το telephoto, προσφέροντας καλό διαχωρισμό. Στο portrait mode όμως έχουμε και Pro Lenses όπως τους αναφέρει το software, επιλογές που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Leica: Documentary στα 35mm (με crop από το βασικό αισθητήρα), Swirly Bokeh στα 50mm, portrait στα 60mm και soft focus στα 90mm (από το telephoto), ενώ σε κάθε περίπτωση μπορούμε να διαλέξουμε το f stop που θα εξομοιώσει το τηλέφωνο. Το αποτέλεσμα που πετυχαίνουν είναι κάτι διαφορετικό, ενώ μάλιστα τα metadata που αποθηκεύονται στις λήψεις αντιστοιχούν στα αντίστοιχα focal length/aperture.
Όσον αφορά τώρα στο video, μπορεί κανείς να τραβήξει σε 4K60 με το βασικό ή με το telephoto και 4K30 με όλες τις κάμερες έχοντας τη δυνατότητα για εναλλαγή τους κατά τη διάρκεια της λήψης βίντεο.


4K30 με όλες τις κάμερες

Το βίντεο είναι πραγματικά καλό με το βασικό φακό, με τη telephoto να έρχεται δεύτερο και της ultrawide να κάνει απλά τη δουλειά του. Με τη βασική κάμερα μπορούμε επιπλέον να γράψουμε βίντεο 8K στα30 fps.


4K30 με τη βασική, βράδυ στο Βερολίνο

Στο Pro mode μπορούμε να γράψουμε σε Log μόνο με το βασικό φακό και σε αναλύσεις έως 4K30. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα να περάσουμε και Luts σε cube αρχεία για να δούμε πως θα φαίνεται το Log video με το εκάστοτε Lut, αν και το βίντεο γράφεται πάντα με τα χρώματα «ξεπλυμένα» ώστε να μπορούμε στο post να το κάνουμε όπως θέλουμε. Είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή αν και αφορά σαφώς λιγότερο κόσμο. Από εκεί και πέρα έχουμε πλήθος από επιλογές. Σε ρύθμιση έως 4K30, υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης της ρύθμισης motion tracking focus για όλες τις κάμερες, μέσω της οποίας το software αντιλαμβάνεται ανθρώπους και ζώα και προσπαθεί να διατηρήσει την εστίαση σε αυτά είτε αυτόματα, είτε επιλέγοντάς πάνω στην οθόνη.


4K60 με τη 2.6x

Κάτι ακόμα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να γράψει βίντεο HDR10+ και HLG (μόνο με τη κύρια κάμερα και σε 4K30). Έχουμε επίσης slow motion στα 960fps σε ανάλυση 1080p με το βασικό φακό.


1080p30 Movie (Portrait)

Υπάρχει δυνατότητα για portrait βίντεο (movie mode το λέει) με τη βασική ή με τη selfie κάμερα σε 1080p30, το οποίο καταφέρνει να πετύχει ωραίο διαχωρισμό ακόμα και με το εντονότερο bokeh εφέ.


4K30 με τη selfie

Η selfie κάμερα των 32Mp είναι καλή αν και χωρίς autofocus. Βγάζει όμορφες φωτογραφίες με αρκετά καλό portrait mode, ενώ υποστηρίζει και Nightmode. Στο τομέα του βίντεο υποστηρίζει και 4Κ30 με το αποτέλεσμα να είναι συμπαθητικό



Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Xiaomi 14T Pro. Ένα τηλέφωνο το οποίο φέρνει μικρές αναβαθμίσεις έναντι του Xiaomi 13T Pro. Ταχύτερο επεξεργαστής, λίγο μακρύτερο zoom range, φωτεινότερη οθόνη και ασύρματη φόρτιση, με τη βασική κάμερα να είναι εξαιρετική για τη κατηγορία τιμής.  Με την επίσημη τιμή διάθεσής του να είναι η ίδια με αυτή που αρχικά κυκλοφόρησε το Xiaomi 13T Pro (αλλά χωρίς φορτιστή), αν μη τι άλλο το νέο Xiaomi 13T Pro φαίνεται αρκετά ελκυστικό. Όμως η τιμή του όπως είπαμε είναι πλέον ίδια με αυτή του Xiaomi 14, το οποίο βέβαια είναι μικρότερων διαστάσεων αλλά έχει οθόνη με VRR, καλύτερες τις 2 άλλες κάμερες (καθώς η βασική είναι ίδια) αλλά και USB 3.0 θύρα με έξοδο εικόνας. Από την άλλη, αυτή τη στιγμή, το Xiaomi 14T Pro είναι το καλύτερο Xiaomi που μπορεί να πάρει κανείς και έχει όλες τις λειτουργίες AI της εταιρείας, οι οποίες για πολλούς (όπως πχ για τον υπογράφοντα) είναι εξαιρετικά χρήσιμες, ειδικά στο τομέα της κατανόησης της Ελληνικής γλώσσας. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική οθόνη
  • Οι AI λειτουργίες, και ειδικά η υποστήριξη Ελληνικών στη μετάφραση
  • Καλές κάμερες
  • Η προσθήκη ασύρματης φόρτισης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πάει ο φορτιστής από τη συσκευασία
  • Θα θέλαμε USB 3.0 με έξοδο εικόνας
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*