Το Xiaomi 13 Lite έρχεται σε μια τυπική για την εταιρείας συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM και ένα γρήγορο φορτιστή 67Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Αφαιρώντας τη συσκευή από τη συσκευασία και παίρνοντάς στο χέρι, αντιλαμβάνεται κανείς πως έχουμε να κάνουμε με ένα ξεχωριστό τηλέφωνο από πλευράς εμφάνισης, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. O υπότιτλος Lite στο όνομά του αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό με το τι έχουμε να κάνουμε καθώς αντιλαμβάνεται κανείς άμεσα το χαμηλό του βάρος (μόλις 171 γραμμάρια) χωρίς όμως να χάνει πόντους από πλευράς premium αίσθησης.
Όντας εξαιρετικά λεπτό (λίγο πάνω από 7 χιλιοστά) και με την οθόνη του να είναι μεγάλη αλλά όχι τεράστια, στις 6,55’’, καταφέρνει να είναι μια άνετη στο κράτημα συσκευή. Η πάνω του πλευρά είναι επίπεδη και ενσωματώνει ένα μικρόφωνο και το αισθητήρα IrBlaster, κάτι που δεν ισχύει όμως για τις άλλες τρεις. Στη δεξιά πλευρά είναι τα πλήκτρα power και volume control ενώ στη κάτω πλευρά συναντάμε τη θύρα Type-C USB, το sim tray, μικρόφωνο και το κεντρικό και μοναδικό ηχείο. Το ίδιο το ηχείο είναι αρκετά δυνατό έχοντας λάβει πιστοποίηση Dolby Atmos με το λειτουργικό να προσφέρει σχετικές δυνατότητες παραμετροποίησης του ήχου. Αλλά η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε στερεοφωνικό ήχο από τη συσκευή.
Όπως είπαμε τα δυο πλαϊνά δεν είναι επίπεδα λόγω της κυρτής οθόνης, η οποία πάει και ενώνεται με το αλουμινένιας όψης αλλά πλαστικό frame του τηλεφώνου. Η πίσω πλευρά είναι γυάλινη πάντως με την έκδοση ροζ χρώματος που έχουμε στα χέρια μας να είναι πραγματικά όμορφη. Στη πλάτη είναι και το τριπ0λό σύστημα καμερών τοποθετημένο σε ένα όμορφο, γεωμετρικό bump στο πάνω αριστερό μέρος της, το οποίο είναι μικρότερο ακόμα και από αυτό του Xiaomi 13 ενώ και οι κάμερες είναι από τη μια διαφορετικές και από την άλλη δεν υπάρχει εδώ η συνεργασία με τη Leica. . Για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω.
Η οθόνη του τηλεφώνου έχει διαγώνιο 6,55’’ και είναι κυρτή ενώ μέσα σε αυτή στο πάνω μέρος και κεντρικά τοποθετημένο βρίσκεται ένα διπλό σύστημα selfie καμερών, με τη μια εκ των δυο να λειτουργεί σαν αισθητήρας βάθους, ενώ συνοδεύεται και από δυο led flash στις δυο πάνω γωνίες της οθόνης.
Η οθόνη χρησιμοποιεί ένα Amoled panel το οποίο λειτουργεί σε ανάλυση 2400x1080 και υποστηρίζει ταχύτητες έως 120Hz. Τα bezel είναι ανύπαρκτα ενώ η ίδια η οθόνη καλύπτεται από γυαλί Gorilla Glass 5, πάνω από το οποίο υπάρχει ζελατίνα προστασίας και η φωτεινότητά της σύμφωνα με τη Xiaomi φτάνει στα 1000nits. Εμείς μετρήσαμε 470 nits με ρύθμιση max brightness, με την οθόνη να φτάνει στα 870 nits με το auto brightness σε συνθήκες υψηλού περιβάλλοντος φωτισμού.
Στη πράξη όμως αυτό που θα πάρει ο χρήστης είναι μια αρκετά φωτεινή οθόνη για χρήση ακόμα και κάτω από το φως του ήλιου. Υποστηρίζεται πλήρως always on οθόνη, με το νέο MIUI 14 (πάνω από Android 12 όμως) να προσφέρει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Το panel χρωματικά τα καταφέρνει εξαιρετικά (DeltaE 1.3 στο original χρωματικό προφίλ), ενώ είναι 10bit με τη συσκευή να υποστηρίζει αναπαραγωγή HDR10+ αλλά και Dolby Vision (υποστηρίζονται κανονικά μέσα από το Netflix).
Όσον αφορά στο τομέα της διαχείρισης του refresh rate, τα πράγματα είναι αρκετά απλά και αυτό αλλάζει μόνο μεταξύ 60-120Hz, υποστηρίζοντας και τα 90Hz. Όσον αφορά στα παιχνίδια, το αποτέλεσμα που πήραμε είναι διαφορετικά σε σχέση με των δυο flagship καθώς το Xiaomi 13 Lite ενεργοποίησε τα 120Hz στην οθόνη σε παιχνίδια όπως το Pacman και το Alto’s Odyssey. Πάντως το gaming είναι μια χρήση που θα εκτιμήσουν όλοι όσοι το αποκτήσουν. Βέβαια, το Xiaomi 13 Lite δε χρησιμοποιεί το ίδιο SoC με τα δυο flagship, αλλά ένα άλλο πρωτοεμφανιζόμενο SoC της Qualcomm, τον Snapdragon 7 Gen 1. Ουσιαστικά πρόκειται για την εξέλιξη του Snapdragon 778G, προσφέροντας υψηλότερες επιδόσεις όντας ταυτόχρονα λιγότερο ενεργοβόρο. Μη περιμένετε να παίξετε Genshin Impact στα 60fps με όλα στο max (στο αγαπημένο μας God of War 2 στον Aethersx2 που εξομοιώνει το PS2, το SoC δε μπορεί να κρατήσει τα 60fps ούτε σε 1x ανάλυση), αλλά τουλάχιστον τα απλά παιχνίδια παίζουν άνετα, χωρίς να ανησυχεί κανείς για μείωση επιδόσεων λόγω αυξημένης θερμοκρασίας.
Από εκεί και πέρα οι επιδόσεις που προσφέρει το Xiaomi 13 Lite είναι απόλυτα ικανοποιητικές. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Τα 8Gb μνήμης είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 256GB αποθηκευτικού χώρου USF 2.2 είναι επαρκής ποσότητα. Από εκεί και πέρα, το τηλέφωνο είναι συμβατό με 5G δίκτυα και υποστηρίζει το WiFi6 ενώ φυσικά διαθέτει NFC. Όσον αφορά τώρα στην αυτονομία, αυτή είναι μάλλον μέτρια. Η μπαταρία είναι σχετικά μικρή είναι η αλήθεια (4500mAh) όμως τουλάχιστον φορτίζει γρήγορα καθώς χάρη στο φορτιστή των 67Watt που συνοδεύει τη συσκευή, το Xiaomi 13 Lite μπορεί να φορτίσει από εντελώς άδειο στο 100% σε περίπου 40 λεπτά.
Πηγαίνοντας τώρα στις κάμερες, εδώ έχουμε όπως είπαμε ένα τριπλό σύστημα καμερών, χωρίς όμως να έχει βάλει το «χέρι» της η Leica. Κεντρικός αισθητήρα είναι ο Sony IMX766 στα 50MP με μέγεθος 1/1,56’’. Υποστηρίζει auto focus αλλά δεν έχει οπτική σταθεροποίηση. Οι άλλες δυο κάμερες είναι ένας ultrawide στα 8P με f/2.2 χωρίς autofocus και ένας macro 2MP με f/2.4. Μπροστά υπάρχoυν δυο κάμερες, η βασική selfie κάμερα των 32MP (η οποία είναι αρκετά wide), χωρίς autofocus και μια ακόμα 8MP που λειτουργεί σαν αισθητήρας βάθους. Η βασική κάμερα μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel. Κάνει αρκετά καλά τη δουλειά του κυρίως την ημέρα, αλλά και τη νύχτα δεν απογοητεύει αν και η έλλειψη οπτικής σταθεροποίησης κάνει τη κατάσταση δυσκολότερη.
UW vs Main
UW vs Main
Υποστηρίζεται portrait mode, το οποίο κάνει καλά τη δουλειά του.
Βασικός φακός χωρίς/με portrait
Ο ultrawide είναι κάπως soft, δυσκολεύεται αρκετά σε λήψεις που έχουν δέντρα ενώ και ο θόρυβος είναι υπαρκτός και την ημέρα. Χρωματικά ματσάρει τον βασικό αλλά με κάπως όμως περιορισμένο δυναμικό εύρος.
UW vs Main (νύχτα)
Το βράδυ πάλι δυσκολεύεται αρκετά με το Night Mode να βοηθάει αλλά να μη μπορεί να κάνει θαύματα.
UW vs Main
UW vs Main
UW vs Main (νύχτα)
Ο macro φακός είναι εκεί απλά για να λέει η Xiaomi πως το 13 Lite έχει τρεις κάμερες με τη κάμερα να έχει ελάχιστη χρησιμότητα.
UW vs Main
UW vs Main
Η selfie κάμερα από την άλλη είναι αρκετά χρήσιμη. Δεν έχει μεν auto focus αλλά η σταθερή του εστίαση είναι ρυθμισμένη σε καλό σημείο για να βγάζουμε «αυτό-φωτογραφίες». Είναι αρκετά wide και μέσα από το software έχουμε τρεις επιλογές όσον αφορά τις λήψεις: 0,6/0.8/1x με τις δυο τελευταίες να είναι crop της αρχικής.
Selfie 0.6/0.8/1x
Αν δε προσέξει ο χρήστης στο πως θα βγάλει τη φωτογραφία, μπορεί να υπάρχει παραμόρφωση λόγω του wide lense αλλά γενικά η κάμερα μας άφησε ικανοποιημένους. Το portrait mode που παίρνει βοήθεια από τη δεύτερη κάμερα είναι αρκετά καλό.
Selfie χωρίς/με portrait mode
Τα δυο led flash που έχει μπορούν να βοηθήσουν για να βγάλουμε περισσότερο φωτισμένο το πρόσωπό μας το βράδυ.
Λειτουργούν και στο βίντεο, το οποίο εδώ είναι 1080p60 (ενώ στα flagship είναι 1080p30!) με αρκετά καλή ποιότητα, όμως αν δε τα ενεργοποιήσουμε πριν ξεκινήσει το βίντεο, δε μπορούμε κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης.
1080p60 με τη selfie κάμερα
Το βίντεο από το κύριο φακό, μέχρι 4K30, είναι αρκετά καλό με την ηλεκτρονική σταθεροποίηση να είναι πάντα ενεργή (και απαραίτητα λόγω έλλειψης οπτικής).
4K30 με το βασικό φακό
1080p30 Steady με το βασικό φακό
Το βίντεο από τον ultrawide είναι 1080p30 και δεν ενθουσιάζει.
1080p30 με τον ultrawide φακό
Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Xiaomi 13 Lite. Ένα premium midrange τηλέφωνο, με εξαιρετική εμφάνιση και αίσθηση στο χέρι. Λεπτό και ελαφρύ, με άριστη οθόνη και μπόλικο αποθηκευτικό χώρο.
Η αυτονομία του δεν ενθουσιάζει είναι η αλήθεια αλλά φορτίζει γρήγορα. Η βασική κάμερα τα καταφέρνει αρκετά καλά ενώ και η selfie διαθέτει ενδιαφέρουσες δυνατότητες. Για τα €549 που κοστίζει, κρίνεται σαν μια τίμια επιλογή για όσους θέλουν premium εμφάνιση χωρίς όμως να δώσουν τα διπλάσια χρήματα.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity