Από την ημέρα του λανσαρίσματος και έως τις 23/10 ή την εξάντληση των αποθεμάτων του κινητού, μαζί με κάθε συσκευή Xiaomi 12T Pro θα δίνεται δώρο μια Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite ενώ με το Xiaomi 12T το ολοκαίνουργιο Xiaomi Band 7 Pro. Για τις συσκευές Xiaomi 12T και Xiaomi 12T Pro που θα αγοραστούν στο διάστημα 13/10/2022 και έως 13/10/2023, θα ισχύει δωρεάν αλλαγή οθόνης κατά τους πρώτους 6 μήνες από την ημέρα αγοράς
του προϊόντος.
Εμείς έχουμε εδώ και αρκετές μέρες το Xiaomi 12T στο μπλέ χρώμα. Ανοίγοντας τη συσκευασία μέσα βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια μαλακή σκληρή διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM και το φορτιστή των 120 Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Ποιοτικά και κατασκευαστικά η συσκευή είναι εξαιρετική χρησιμοποιώντας γυαλί μπροστά και πίσω (Gorilla Glass 5 μπρος). Στη δεξιά πλευρά βρίσκονται τα πλήκτρα power και volume control. Στο κάτω μέρος είναι η θέση για τις 2 nano sim 5G και η USB Type-C (USB 2.0 όμως) παρέα με το ένα ηχείο και το ένα μικρόφωνο. Στο πάνω μέρος βρίσκεται δεύτερο μικρόφωνο δίπλα από τις τρυπες για το δεύτερο ηχείο, παρέα με μια IR Blaster. Το τηλέφωνο υποστηρίζει στερεοφωνικό ήχο και έχει πιστοποίηση Dolby Atmos με το λειτουργικό (MΙUI 13) να έχει σχετικές επιλογές όσον αφορά στις ρυθμίσεις που μπορεί να κάνει κανείς. Ο ήχος που παράγουν τα ηχεία είναι δυνατός και καθαρός με ωραία μπάσα. Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος βρίσκουμε το τριπλό σύστημα καμερών της συσκευής, τοποθετημένο σε ένα μεγάλο εξόγκωμα στο αριστερό μέρος της πλάτης.
Η διάταξη των καμερών είναι παραπλήσια με αυτή που έχουμε δει και σε άλλα πρόσφατα smartphone της εταιρείας (πχ Xiaomi 12 Pro), με τους τρεις αισθητήρες τοποθετημένους ο ένας κάτω από τον άλλο και δεξιά τους να βρίσκεται το Led flashο. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω. Όσον αφορά τώρα στην οθόνη, αυτή είναι ολοκαίνουρια και αρκετά αναβαθμισμένη σε σχέση με το περυσινό 11 και ενσωματώνει και τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος.
Αυτός λειτουργεί γρήγορα ενώ μπορεί να πάρει και μετρήσεις καρδιακών παλμών, όμως είναι τοποθετημένος αρκετά χαμηλά στην οθόνη με αποτέλεσμα να πρέπει να κρατάμε κάπως περίεργα το τηλέφωνο για να τον χρησιμοποιήσουμε. Το ίδιο το panel (με τη Xiaomi να το ονομάζει CrystalRes) είναι ένα 12bit Amoled, που τρέχει στα 120Hz και λειτουργεί σε υψηλότερη ανάλυση από τη συνηθισμένη Full HD+ και συγκεκριμένα στα 2712x1220 pixel. Υποστηρίζει κανονικά HDR10+ και μπορεί να παίξει HDR περιεχόμενο είτε στο Youtube είτε στο Netflix χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Όσον αφορά στο ρυθμό ανανέωσης, υπάρχουν αυτόματη επιλογή και επιλογή για 120Hz, ώστε ο κάτοχος της συσκευής να επιλέξει αυτή που του προσφέρει τη καλύτερη εμπειρία και ταυτόχρονα την απαραίτητη αυτονομία. Αν ρυθμίσουμε την οθόνη στα 120Hz, ο ρυθμός ανανέωσης είναι μεταβλητός και αυξομειώνεται ανάλογα με το τι παίζει στην οθόνη, χωρίς όμως ιδιαίτερα πολλά σκαλιά καθώς συνήθως η οθόνη τρέχει είτε στα 60Hz είτε στα 120Hz, με τα 30Hz να εμφανίζονται στην Always On Display και τα 90Hz κάποιες φορές μόνο. Χρωματικά είναι εξαιρετικό καθώς στο Original Color mode πετύχαμε ένα σχεδόν άριστο DeltaE της τάξης του 1,6!. Η αντίθεση προφανώς κορυφαία λόγω της τεχνολογίας Amoled με βαθύ μαύρο και οι γωνίες θέασης είναι εξαιρετικές. Από πλευράς φωτεινότητας το panel τα πάει αρκετά καλά. Μετρήσαμε 410nits φωτεινότητας η οποία έφτασε στα 745 nits στο auto και στα 758nits σε μικρό παράθυρο HDR.
Άριστο DeltaE στο Original Color προφίλ
Το MIUI 13 (πάνω από Andoird 12) που τρέχει η συσκευή προσφέρει και αρκετές ρυθμίσεις, όπως dark mode, always on display με πολλές επιλογές παραμετροποίησης αλλά και δυνατότητα αλλαγής θερμοκρασίας χρώματος. Γενικότερα η εμπειρία ψυχαγωγίας που προσφέρει το Xiaomi 12T είναι υψηλού επιπέδου, τόσο χάρη στην οθόνη όσο και στο στερεοφωνικό ήχο. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε και ένα αρκετά ικανό τηλέφωνο για όσους παίζουν παιχνίδια στο smartphone, καθώς ο Mediatek Dimensity 8100 Ultra με το συνοδευτικό GPU τα καταφέρνει αρκετά καλά. Κάτι που μας αρέσει στα τηλέφωνα της εταιρείας με HRR panel είναι το γεγονός ότι είναι δυνατό να παίζει κανείς παιχνίδια στα 120fps εφόσον το εκάστοτε παιχνίδι το υποστηρίζει. Εμείς δοκιμάσαμε κάποια όπως το Titan Quest και το Dead Cells και είδαμε τα 120fps να τρέχουμε κανονικά. Από εκεί και πέρα, όσα παιχνίδια δοκιμάσαμε παίζουν άνετα, ακόμα και το νεώτερο Diablo Immortal με όλες τις επιλογές γραφικών στη μέγιστη τιμή και στα 60fps. Δε παρατηρήσαμε καθόλου προβλήματα με το frame rate, με αυτό να είναι σταθερά στα 60fps ακόμα και σε έντονες μάχες, ενώ αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι το πόσο καλά διαχειρίζεται τη θερμότητα. Κάτι άλλο που δοκιμάσαμε στις συσκευές είναι οι διάφοροι emulators που κυκλοφορούν για παιχνιδομηχανές όπως το PS2 μέσω του AetherSX2. Εδώ το 12T τα πάει αρκετά καλά μπορούμε να πούμε, καθώς είναι από τα ελάχιστα τηλέφωνα που μπόρεσαν να κρατήσουν σταθερά τα 60fps στο God of War 2 σε ανάλυση 2x (720p) για πάνω από 15 λεπτά, με τη θερμοκρασία του SoC να ξεκινάει από τους 31 βαθμούς κελσίου και να ανεβαίνει πάνω από τους 43 βαθμούς, ενώ στο 20λεπτο η θερμοκρασία έφτασε στους 45 βαθμούς χωρίς να παρατηρήσουμε throttling! Πραγματικά εντυπωσιακό μπορούμε να πούμε και σίγουρα από μόνο του αυτό καθιστά το τηλέφωνο μια εξαιρετική επιλογή για όσους παίζουν ώρα στο κινητό τους! Όσον αφορά στο CPU Throttling test, χωρίς γραφικά, και εδώ το τηλέφωνο τα κατάφερε άριστα, χωρίς ουσιαστικά να κάνει καθόλου throttling.
Ακόμα και μετά από 20 λεπτά και με τη θερμοκρασία του SoC στους 44,9 βαθμούς κελσίου, δε παρατηρήσαμε throttling παίζοντας God of Wars 2 σε ανάλυση 720p μέσω AetherSx2. Αφήσαμε το τηλέφωνο άλλα 10 λεπτά και η θερμοκρασία σταμάτησε να ανεβαίνει πάνω από του 45 βαθμούς.
Όσον αφορά τώρα στην καθημερινή χρήση του Xiaomi 12T, δεν πρόκειται να έχει κανείς πρόβλημα με τις επιδόσεις τους. Είναι συμβατό με 5G δίκτυα και υποστηρίζει δικτύωση WiFi 6 (802.11ax), παρέα με Bluetooth 5.2, φυσικά έχει NFC αλλά και ένα πλήρες σύστημα GPS. Τα 8Gb μνήμης LPDDR5x είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 128GB αποθηκευτικού χώρου USF 3.1 είναι σε γενικές γραμμές αρκετά αν και δεν είναι δυνατόν να τα αυξήσει κανείς. Όσον αφορά στο MIUI 13, αυτό προσφέρει πολλές ενδιαφέρουσες λειτουργίες όπως πχ να κλειδώσει κανείς αρκετές εφαρμογές στη μνήμη ώστε να μη χρειάζεται να φορτώνουν ξανά, η λειτουργία split screen ώστε να τρέχουν δυο εφαρμογές ταυτόχρονα (και με δυνατότητα για μια ακόμα floating), με τα τηλέφωνα να τις τρέχει όλες άνετα. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Κάτι ακόμα που προσφέρει πόντους στην εμπειρία χρήσης είναι η μηχανή haptic feedback που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης, η οποία δίνει μια εξαιρετική αίσθηση απόκρισης, σαν να γράφεις πάνω σε μηχανικό πληκτρολόγιο. Κάτι που θα θέλαμε να έχει προσθέσει η Xiaomi είναι η Type-C USB να είναι USB 3.0 ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύνδεση με τηλεόραση μέσω HDMI, προσθέτοντας επίσης και ένα desktop mode. Όσον αφορά στην αυτονομία, αυτή θα μπορούσε να είναι καλύτερη με το battery test του PC Mark να μας δίνει μια τιμή της τάξης των 9,5 ωρών (με τη φωτεινότητα ρυθμισμένη στα 200 nits).
Βέβαια, το Xiaomi 12T φορτίζει στα 120Watt, με το σχετικό φορτιστή να είναι μέσα στη συσκευασία και να χρειάζεται περίπου 20-22 λεπτά για να φορτίσει από άδειο. Πραγματικά, η ταχύτητα φόρτισης είναι εξωπραγματικά γρήγορη, καθώς ακόμα και 5 λεπτά αρκούν για να φορτίσει από άδειο στο 40%, προσφέροντας στο χρήστη σε ελάχιστο χρόνο πολλές ώρες αυτονομίας.
Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα των καμερών, το Xiaomi 12T φαινομενικά έχει παραπλήσιο setup με αυτό του περυσινού Xiaomi 11T, με μια βασική στα 108MP μια ultawide στα 8MP και μια macro στα 2Mp. δυο τηλέφωνα διαθέτουν το ίδιο hardware.
Main camera χωρίς/με portrait mode
Έχουμε σαν κεντρικό αισθητήρα ένα 108Mpixel της Samsung, όμως είναι διαφορετικός από το παρελθόν, μικρότερος σε μέγεθος 1/1.67", πίσω από ένα φακό με f/1.7, έχοντας όμως επιπλέον οπτική σταθεροποίηση, ο οποίος δίνει φωτογραφίες στα 12MPixel μέσω pixel binning 9:1.
Ultrawide Vs Wide
Ultrawide Vs Wide
Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 108Mpixel, αλλά κάτι τέτοιο είναι δε το προτείνουμε, γιατί τα MP που καταλαμβάνει η κάθε λήψη είναι πολλά και γεμίζει ο αποθηκευτικός χώρος. Σε γενικές γραμμές η κεντρική κάμερα κάνει εξαιρετική δουλειά την ημέρα, ωστόσο το σύστημα επεξεργασίας στη βασική κάμερα είναι περισσότερο επιθετική σε σχέση με την ultrawide, με αποτέλεσμα οι λήψεις να βγαίνουν περισσότερο saturated σε σχέση με την ευρυγώνια, η οποία με τη σειρά της είναι αρκετά καλή για τη κατηγορία.
Ultrawide Vs Wide
Ultrawide Vs Wide
Ultrawide Vs Wide
Το βράδυ η κατάσταση βέβαια αλλάζει. Ο βασικός φακός μπορεί μεν να βγάλει ικανοποιητικές λήψεις αλλά ο ultrawide δυσκολεύεται αρκετά.
Wide Night Vs Nightmode
Wide Night Vs Nightmode
Αν βάλεις το Night Mode (που το έχουμε και στους δυο φακούς), το σύστημα κρατάει περισσότερη ώρα το κλείστρο (2-3 δευτερόλεπτα) και φωτίζει σημαντικά τις φωτογραφίες, με αυτές του βασικού φακού να γίνονται κάποιες φορές καλύτερες (αν και το Night Mode κάνει διαφορά σε δύσκολες συνθήκες) ενώ αυτές του ultrawide να είναι πλέον αξιοποιήσιμες.
Ultrawide Night Vs Nightmode
Ultrawide Night Vs Nightmode
Όσον αφορά στη macro,αυτή είναι downgrade σε σχέση με αυτή του 11T καθώς είναι μια απλή στα 2MP χωρίς να αξίζει περεταίρω αναφορά σε αυτή.
Macro
Πηγαίνοντας τώρα στο video, το Xiaomi 12T υποστηρίζει βίντεο μέχρι 4K30 με το βασικό φακό και μέχρι 1080p30 με τον utlrawide. Σε κάθε περίπτωση έχουμε πάντα ενεργή ηλεκτρονική σταθεροποίηση η οποία σίγουρα βοηθάει αλλά αρκετές φορές θα δημιουργήσει jitter και δυστυχώς δε μπορούμε να την απενεργοποιήσουμε.
4K30 με το βασικό φακό
Το 4K30 video είναι κάπως overprocessed ενώ παρατηρήσαμε σε σημεία όπως ο ουρανός και αρκετά artifacts. Σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Το βίντεο από τον Ultrawide αν και μόλις 1080p30, είναι αρκετά καλό για τη κατηγορία, τουλάχιστον όταν υπάρχει άπλετος φωτισμός.
1080p30 με τον ultrawide φακό
Κάτι ακόμα που είναι διαθέσιμο είναι το Pro (manual mode που φυσικά υποστηρίζεται και στις φωτογραφίες). Εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε χειροκίνητα ότι θέλουμε, ακόμα και τη ταχύτητα κλείστρου, ενώ υπάρχει δυνατότητα και για log βίντεο. Η selfie κάμερα είναι καλή, αλλά όχι κάτι ξεχωριστό.
Seflie χωρίς/με portrait mode
Seflie χωρίς/με portrait mode
Βγάζει όμορφες φωτογραφίες αλλά υστερεί στο τομέα του βίντεο, ειδικά σε σχέση με τις άλλες κάμερες, καθώς υποστηρίζει μόνο 1080p60, το οποίο όμως είναι αρκετά όμορφο.
1080p60 με το selfie φακό
Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Xiaomi 12Τ. Είναι σίγουρα ένα πλήρες πακέτο, με εξαιρετική οθόνη, ταχύτατη φόρτιση, καλές επιδόσεις με ανύπαρκτο throttling ακόμα και μετά από ώρα gaming, στερεοφωνικό ήχο καλής ποιότητας και ένα setup καμερών που κάνει καλά τη δουλειά του. Η τιμή των €650 είναι αντίστοιχη με αυτή που είχε πέρυσι το Xiaomi 11T και σίγουρα το γεγονός ότι δεν έχουμε υψηλότερη τιμή με όλα αυτά που συμβαίνουν, είναι αν μη τι άλλο κέρδος. Ουσιαστικά, η συσκευή με την οποία μπορεί να συγκριθεί άμεσα είναι το Realme GT Neo 3, το οποίο «φοράει» μια διαφορετική έκδοση του ίδιου SoC (το απλό Dimensity 8100). Κοστίζει τα ίδια χρήματα αλλά σε έκδοση με 12GB/256GB, έχει όμως οθόνη χαμηλότερης ανάλυσης. Εκείνο όμως είναι ρυθμισμένο ώστε να ξεκινάει το throttling σε χαμηλότερη θερμοκρασία (στους 38 βαθμούς) και έτσι μετά από λίγη ώρα έντονου gaming, οι επιδόσεις θα μειωθούν. Από την άλλη μπορεί να τραβήξει βίντεο σε 4K60 με πραγματικά εξαιρετική ποιότητα. Όπως και να έχει πάντως, το Xiaomi 12T είναι μια καλή επιλογή, πόσο μάλλον για όσους το αποκτήσουν το πρώτο διάστημα διάθεσής χάρη και στο δώρο που θα πάρει κανείς μαζί με αυτό.
Η έλλειψη sd card slot δεν είναι αρνητικό?