Η συσκευή έρχεται σε μια συσκευασία που περιλαμβάνει το τηλέφωνο, ένα γρήγορο φορτιστή 44Watt, ένα καλώδιο Type-C USB, ενσύρματα ακουστικά mini jack και μια διάφανη, μαλακή θήκη προστασίας. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό με την οθόνη μπροστά να είναι καλυμμένη με μια ζελατίνα προστασίας. Το vivo Y76 5G είναι λεπτό και αρκετά ελαφρύ κάτι που το αντιλαμβάνεται κανείς άμεσα στο χέρι. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το vivo V23 5G καθώς διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη στις 6,58’’ ανάλυσης Full HD+ (2408x1080) η οποία ωστόσο είναι IPS LCD, ενώ τρέχει μόνο στα 60Hz. Τα bezel της οθόνης είναι τυπικά για IPS panel, με το μεγαλύτερο να είναι το chin στο κάτω μέρος.
Στη δεξιά πλευρά της συσκευής βρίσκεται το power button το οποίο παίζει και το ρόλο του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίο λειτουργεί γρήγορα και με ακρίβεια. Δίπλα του είναι και τα volume controls ενώ η θέση για τοποθέτηση των καρτών sim βρίσκεται στη πάνω πλευρά. Το τηλέφωνο δέχεται δυο κάρτες SIM ενώ μπορεί να δεχτεί και κάρτα micro SD, η οποία όμως καταλαμβάνει τη μια θέση SIM.
Στο κάτω μέρος έχουμε το αξιοπρεπές σε ένταση και ποιότητα ηχείο, έξοδο ακουστικών και τη θύρα Type-C USB. Το τηλέφωνο στο χέρι έχει καλή αίσθηση, κρατιέται άνετα με το ένα χέρι, ενώ τα δάχτυλα φτάνουν χωρίς κόπο στα πλήκτρα ελέγχου. Η πλάτη της συσκευής είναι πλαστική και προσφέρει και αυτή τη δυνατότητα να αλλάζει χρώμα (από γαλάζιο σε ροζ) τουλάχιστον το Cosmic Aurora που είχαμε στη διάθεσή μας.
Στη πλάτη συναντάμε επίσης και το τριπλό σύστημα καμερών οι οποίες είναι τοποθετημένες σε ένα μικρό camera bump, ενώ παρέα τους βρίσκεται και το Led Flash. Ακριβώς στο πάνω άκρο της οθόνης, υπάρχει το ακουστικό το οποίο ίσα που φαίνεται. Για IPS οθόνη έχει συμπαθητικά χρώματα (στους 7000 βαθμούς Κέλβιν στο standard προφίλ) με τη φωτεινότητά της να είναι τυπική για τη κατηγορία (366 nits μέγιστη, χωρίς να αυξάνει με το auto brightness περισσότερο) και να επαρκεί για χρήση ακόμα και κάτω από το ηλιακό φως. Το λειτουργικό προσφέρει και κάποιες παραμετροποιήσεις που αφορούν στην οθόνη, όπως η μπάρα επιλογής θερμοκρασίας χρώματος από κρύο σε θερμό (χωρίς όμως να εμφανίζονται οι τιμές θερμοκρασίας χρώματος) και τρια χρωματικά προφίλ: standard, Professional και Bright. Το τηλέφωνο έρχεται με Android 12 πάνω από το οποίο τρέχει το Funtouch OS 12, προσφέροντας τις περισσότερες από τις δυνατότητες παραμετροποίησης που είδαμε και στο vivo V23 5G. Δεν υπάρχουν τόσες για την οθόνη καθώς είναι IPS, όμως συναντάμε Dark Mode καθώς και reading mode (το λέει eye protection). Συνολικά όμως το περιβάλλον χρήσης που προσφέρει το Funtouch OS είναι ενδιαφέρον.
Τα εικονίδια είναι αρκετά όμορφα (αν και η αρχική γραμματοσειρά είναι αρκετά μικρή και μάλλον οι περισσότεροι χρήστες θα τη μεγαλώσουν ένα κλικ) , η σχεδίαση γενικές θυμίζει stock Android ενώ ελάχιστες είναι οι προ-εγκατεστημένες εφαρμογές (Netflix και Facebook μόνο). Αυτό που μας αρέσει είναι πως έχει πραγματικά πολλές δυνατότητες customization σε πολλά μέρη του interface, όπως τα χρώματα, τα wallpaper, ακόμα και τα διάφορα animation. Υπάρχει φυσικά δυνατότητα για multitasking με έως 2 εφαρμογές να μπορούν να είναι ανοιχτές παράλληλα, με τα 8GB μνήμης του τηλεφώνου και τα επιπλέον 4GB που προστίθενται αξιοποιώντας αποθηκευτικό χώρο, να επαρκούν για κάθε λειτουργία, διατηρώντας ενεργές πλήθος από εφαρμογές.
Το SoC που ενσωματώνει το vivo Y76 5G είναι ένας οχταπύρηνος MediaTek Dimensity 700. Πρόκειται για ένα SoC που κατασκευάζεται στα 7nm και προσφέρει καλές επιδόσεις σε ότι και αν του φορτώσεις, φροντίζοντας ώστε το τηλέφωνο να τρέχει άνετα τις διάφορες εφαρμογές αν και παρατηρήσαμε κάποιες καθυστερήσεις στο animation κατά την εναλλαγή εφαρμογών. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει (Mali G57-MC2) επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει τα περισσότερα παιχνίδια ικανοποιητικά (αποτέλεσμα 3D Mark Willife: 1181 πόντοι).
Υπάρχει και δυνατότητα για εμφάνιση overlay στα παιχνίδια το οποίο εμφανίζει τη χρήση CPU/GPU (όχι όμως το frame rate) κάτι που ενεργοποιείται μέσα από την επιλογή UltraGame Mode. Από πλευράς απόδοση στα games, τα απλά παιχνίδια του Android θα παίζουν καλά (πχ το Asphalt 9 έπαιξε άνετα με 60fps με high quality σε γραφικά). Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως δοκιμάσαμε και emulation (PPSSPP), με το ενσωματωμένο GPU να μη τα καταφέρνει τόσο καλά. Για παράδειγμα για να πετύχουμε ομαλό frame rate ρυθμίσαμε την ανάλυση σε 2x στο God of War Chains of Olympus και7x στο Little Big Planet. Από πλευράς αυτονομίας, αυτή κρίνεται ικανοποιητική σε γενικές γραμμές καθώς το PC Mark Work 3.0 battery life μας έδωσε 16 ώρες και 36 λεπτά.
Πηγαίνοντας τώρα στις κάμερες, εδώ έχουμε ένα πολύ βασικό σύστημα καμερών. Κεντρικός αισθητήρας είναι ένας στα 50MP πίσω από φακό διαφράγματος f/1.8. Υποστηρίζει auto focus αλλά δεν έχει οπτική σταθεροποίηση.
Βασική κάμερα, μέρα
Την ημέρα δίνει ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Βασική κάμερα, μέρα
Βασική κάμερα, μέρα
Όταν το φως πέφτει, δυσκολεύεται, με το Night Mode να έρχεται για να βοηθήσει ελαφρώς τη κατάσταση.
Βασική κάμερα, σούρουπο χωρίς/με nightmode
Βασική κάμερα, σούρουπο χωρίς/με nightmode
Όσον αφορά στους δυο άλλους φακούς, η χρησιμότητά τους είναι μάλλον μικρή, καθώς έχουμε ένα macro στα 2MP με σταθερή εστίαση που απαιτεί απόσταση περίπου 4 εκατοστά και ακόμα έναν 2MP που χρησιμοποιείται σαν αισθητήρας βάθους και βοηθά το βασικό φακό να βγάλει portrait λήψεις με συμπαθητικό bokeh.
portrait mode με τη βασική κάμερα
macro κάμερα
Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο σε 1080p/60fps μόνο με το βασικό αισθητήρα (προφανώς) με το αποτέλεσμα να μην εντυπωσιάζει.
1080p60 με τη βασική κάμερα
Μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει και ηλεκτρονική σταθεροποίηση σε δυο επίπεδα, Standard και Ultra, με το βίντεο να υπόκειται σε crop, κάτι που μειώνει αρκετά τα κουνήματα στο βίντεο, αλλά ρίχνει και άλλο τη ποιότητα.
1080p60 με τη βασική κάμερα και EIS σε ρύθμιση Ultra
Η selfie cam βασίζεται σε αισθητήρα στα 16MP με fixed focus, ο οποίος τα καταφέρνει συμπαθητικά, αρκεί να υπάρχει φως στο χώρο.
Selfie κάμερα χωρίς/με portrait
1080p30 με τη selfiecam
Το vivo Y76 5G είναι ένα συμπαθητικό smartphone αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει κάποιο «γουάου φάκτρο» όπως το vivo V23 5G. Είναι λεπτό και ελαφρύ με όμορφη πλάτη, αλλά η IPS LCD οθόνη που τρέχει μόνο στα 60Hz, η μικρή μπαταρία και το σύστημα καμερών που απλά κάνει συμπαθητική δουλειά αλλά δε ξεχωρίζει είναι κάποια πράγματα που μας άφησαν να θέλουμε το κάτι παραπάνω. Όσον αφορά στη τιμή του τώρα, τα €330 είναι περισσότερα χρήματα από όσα θα θέλαμε να κοστίζει, καθώς ακόμα δεν έχουμε προσαρμοστεί στις νέες τιμές για τα midrange smartphone του 2022. Και όσο περνάει ο καιρός και τα περυσινά οικονομικά τηλέφωνα εξαφανίζονται από την αγορά, τόσο ταχύτερα θα πρέπει και εμείς να συνηθίσουμε τα νέα δεδομένα.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity