Το vivo Y22s είναι σχετικά λεπτό αλλά όχι τόσο ελαφρύ και σίγουρα μεγαλύτερο από αυτό που θα περίμενε κανείς ακούγοντας πως έρχεται με οθόνη στις 6,55’’. Η οθόνη είναι ένα IPS LCD panel HD+ (1612x720) που όμως μπορεί να τρέχει και στα 90Hz. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα «περίεργο» συνδυασμό, δηλαδή χαμηλή ανάλυση και υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης. Τα bezel της οθόνης είναι τυπικά μεγάλα για IPS panel, με το μεγαλύτερο να είναι το chin στο κάτω μέρος.
Στη δεξιά πλευρά της συσκευής βρίσκεται είναι το power button το οποίο παίζει και το ρόλο του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος λειτουργεί γρήγορα και με ακρίβεια. Δίπλα του είναι και τα volume controls ενώ η θέση για τοποθέτηση των καρτών sim βρίσκεται στη πάνω πλευρά. Το τηλέφωνο δέχεται δυο κάρτες SIM (υποστηρίζει μόνο 4G δίκτυα) ενώ μπορεί να δεχτεί και κάρτες micro SD με χωρητικότητα έως 1TB, ταυτόχρονα με τις 2 sim! Στο κάτω μέρος έχουμε ένα τυπικό σε ένταση και ποιότητα ηχείο, έξοδο ακουστικών και τη θύρα Type-C USB.
Το τηλέφωνο στο χέρι έχει καλή αίσθηση, κρατιέται άνετα με το ένα χέρι, ενώ τα δάχτυλα φτάνουν χωρίς κόπο στα πλήκτρα ελέγχου. Η πλάτη της συσκευής είναι πλαστική μεν, αν και βλέποντάς τη κανείς από μακριά θα μπορούσε να τη περάσεις γυάλινη, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως δε «μαζεύει» δακτυλικά αποτυπώματα.
Στη πλάτη συναντάμε επίσης και το τριπλό σύστημα καμερών οι οποίες είναι τοποθετημένες σε ένα μικρό camera bump, ενώ παρέα τους βρίσκεται και το Led Flash. Ακριβώς στο πάνω άκρο της οθόνης, υπάρχει το ακουστικό το οποίο ίσα που φαίνεται.
Η ίδια η οθόνη όπως είπαμε είναι σχετικά χαμηλής ανάλυσης, κάτι που όμως δε γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό κατά τη χρήση παρά μόνο αν κάποιος ψάξει για τη χαμηλότερη αναλυτικότητα. Μετρήσαμε περίπου 329 nits μέγιστης φωτεινότητας που που φτάνει στα 430 nits με το auto brightness κάτω από έντονο φως. Υπάρχει ένα μόνο χρωματικό προφίλ, στο οποίο μας έδωσε DeltaE 3,5, ενώ υπάρχει και δυνατότητα ρύθμισης θερμοκρασίας χρώματος από κρύο σε θερμό (χωρίς όμως να εμφανίζονται οι τιμές θερμοκρασίας χρώματος).
Το τηλέφωνο έρχεται με Android 12 πάνω από το οποίο τρέχει το Funtouch OS 12, προσφέροντας όλες τις δυνατότητες παραμετροποίησης που έχουμε δει και σε άλλες συσκευές της εταιρείας. Για την οθόνη συναντάμε φυσικά Dark Mode, reading mode (το λέει eye protection) και δυνατότητα επιλογής του refresh rate μεταξύ 60hz, 90Hz και smart switch. Τα εικονίδια είναι αρκετά όμορφα (αν και η αρχική γραμματοσειρά είναι αρκετά μικρή και μάλλον οι περισσότεροι χρήστες θα τη μεγαλώσουν ένα κλικ) , η σχεδίαση γενικές θυμίζει stock Android ενώ δεν έχει καθόλου3rd party προ-εγκατεστημένες εφαρμογές (μόνο αυτές της Google). Αυτό που μας αρέσει είναι πως έχει πραγματικά πολλές δυνατότητες customization σε πολλά μέρη του interface, όπως τα χρώματα, τα wallpaper, ακόμα και τα διάφορα animation. Δυστυχώς φυσικά δυνατότητα για multitasking με έως 2 εφαρμογές να μπορούν να είναι ανοιχτές παράλληλα, με τα 6GB μνήμης του τηλεφώνου και τα επιπλέον 2GB που προστίθενται αξιοποιώντας αποθηκευτικό χώρο, να επαρκούν για κάθε λειτουργία, διατηρώντας ενεργές πλήθος από εφαρμογές. Να σημειώσουμε ότι το τηλέφωνο έρχεται με 128GB αποθηκευτικού χώρου, κάτι σπάνιο σε αυτή τη κατηγορία.
Το SoC που ενσωματώνει το vivo Y22s είναι ένας οχταπύρηνος Snapdragon 680. Δε βάζει φωτιά στις επιδόσεις προφανώς, όμως επαρκεί για απλή χρήση, για την οποία άλλωστε προορίζεται το τηλέφωνο. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο χρήστη να παίζει τα απλά παιχνίδια, αλλά δεν είναι για κάτι παραπάνω. Υπάρχει και δυνατότητα για εμφάνιση overlay στα παιχνίδια το οποίο εμφανίζει τη χρήση CPU/GPU (όχι όμως το frame rate) κάτι που ενεργοποιείται μέσα από την επιλογή UltraGame Mode. Πάντως, κάποιος μπορεί να παίζει με τις ώρες παιχνίδια και γενικότερα να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο, καθώς η αυτονομία του είναι πραγματικά μεγάλη χάρη (σχεδόν 14,5 ώρες στο Battery Test του PC Mark με την οθόνη στα 90Hz και φωτεινότητα στα 200nits). Πάντως η μπαταρία των 5000 mAh φορτίζει στα 18Watt και χρειάζεται αρκετό χρόνο για να φτάσει στο 100% από άδεια.
Πηγαίνοντας τώρα στις κάμερες, εδώ έχουμε ένα πολύ βασικό σύστημα καμερών. Κεντρικός αισθητήρας είναι ένας στα 50MP (Isocell JN1 της Samsung), πίσω από φακό διαφράγματος f/1.8 με auto focus. Την ημέρα δίνει πραγματικά καλές φωτογραφίες για τη κατηγορία τιμής που ανήκει το τηλέφωνο.
main vs main 2x digital zoom
main vs main 2x digital zoom
Διαθέτει δε και επιλογή για digital zoom 2x, το οποίο παραμένει καλό χρωματικά και από αναλυτικότητα αν και είναι κάπως soft. Το βράδυ ο αισθητήρας δυσκολεύεται κάπως, όμως το Night Mode έρχεται για να βοηθήσει τη κατάσταση κρατώντας το κλείστρο ανοιχτό για περισσότερη ώρα.
main vs main 2x digital zoom
Ακόμα, έχουμε ένα macro στα 2MP με σταθερή εστίαση που απαιτεί απόσταση περίπου 4 εκατοστά.
λήψεις macro
Υπάρχει τέλος και ένας ακόμα 2MP που χρησιμοποιείται σαν αισθητήρας βάθους και βοηθά το βασικό φακό να βγάλει portrait λήψεις με καλό bokeh, το οποίο μπορούμε να αλλάξουμε και αφού έχουμε τραβήξει τη φωτογραφία μας.
Portrait mode
Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο σε 1080p/30fps μόνο με το βασικό αισθητήρα (προφανώς) με το αποτέλεσμα να είναι συμπαθητικό τη μέρα, έχοντας μάλιστα και ήχο στα 128kbits!
1080p30 βίντεο με το βασικό φακό
Η selfie cam βασίζεται σε αισθητήρα στα 8MP (Sony imx355) με fixed focus, ο οποίος τα καταφέρνει συμπαθητικά, αρκεί να υπάρχει φως στο χώρο. Υποστηρίζει και portrait με δυνατότητα επιλογής f stop κατά τη διάρκεια της λήψης αλλά και αρκετά εφέ.
λήψεις macro
Και εδώ το βίντεο είναι 1080p30.
1080p30 βίντεο με το selfie φακό
Το vivo 22s είναι ένα budget smartphone με μεγάλη αυτονομία, το οποίο τρέχει Android 12 και έρχεται με 6GB μνήμης και 128GB χώρου, οθόνη που τρέχει στα 90hz (αλλά είναι χαμηλής ανάλυσης) και προσφέρει μεγάλη αυτονομία.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity