Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Viewsonic VG2408A Review

*
Μέσα από τις σελίδες του Enternity έχουμε παρουσιάσει αρκετές οθόνες, συνήθως όμως μοντέλα που αφορούν το gaming. Το Viewsonic VG2408A μπορεί βέβαια να χρησιμοποιηθεί και για να παίζει κανείς παιχνίδια στο PC, όμως δεν είναι ένα αμιγώς gaming monitor. Περισσότερο είναι ένα all around monitor για καθημερινή χρήση, που έρχεται με αρκετές ευκολίες, το οποίο κοστίζει σχετικά λίγα χρήματα (γύρω στα €150-€160).



Η συσκευασία περιέχει το ίδιο το panel, τη βάση στήριξης με το βραχίονα και τα απαραίτητα καλώδια: ένα HDMI και το καλώδιο τροφοδοσίας, με το τροφοδοτικό να είναι ενσωματωμένο. Η συναρμολόγηση είναι εύκολη μεν, αλλά απαιτεί το βίδωμα με κατσαβίδι του βραχίονα στη πλάτη του πανελ, ενώ η βάση στήριξης χρησιμοποιεί χειρόβιδα. Θα μπορούσε κάποιος να τη βάλει και σε άλλη βάση (πχ τοίχου), καθώς η πλάτη της οθόνης διαθέτει VESA 100x100mm θέση. Η βάση στήριξης είναι κυκλική και καταλαμβάνει μικρή επιφάνεια πάνω στο γραφείο, προσφέροντας άπλετο χώρο κάτω από το panel για να ακουμπάει ο χρήστης αντικείμενα. Μάλιστα, προσφέρει πλήρη περιστροφή 360 μοιρών, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποιο «stop», οπότε θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να περιστρέφει την οθόνη για πάντα, κάτι που στη πράξη βέβαια δε μπορεί να γίνει, γιατί τα καλώδια θα γίνουν… «γαϊτανάκι». Το βάρος της είναι δε επαρκές και έτσι η οθόνη κάθεται σταθερά πάνω στην επιφάνεια που θα τη τοποθετήσουμε.



Ο βραχίονας από τη μεριά του προσφέρει και αυτός αρκετές ρυθμίσεις, καθώς από τη μια ο χρήστης μπορεί να αλλάξει σημαντικά το ύψος της οθόνης, σε εύρος 13 εκατοστών, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα περιστροφής στο κάθετο άξονα κατά 90 μοίρες είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά. Χάρη δε σε αυτή τη δυνατότητα, μπορεί κανείς να βάλει δυο ίδιες οθόνες τη μια δίπλα στην άλλη κάθετα ώστε να «ενωθούν» στη πλευρά που είναι το στενό bezel (το πάνω μέρος της οθόνης), περιστρέφοντας τη μια προς τα δεξιά και την άλλη προς τα αριστερά. Δε θα μπορούσε να λείπει και το tilt της οθόνης στο κάθετο άξονα (-4 έως +28 μοίρες). Γενικά στο τομέα της εργονομίας, η οθόνη πραγματικά παίρνει άριστα.



Όσον αφορά στις θύρες, αυτές βρίσκονται στο κάτω μέρος του panel. Βρίσκουμε την είσοδο τροφοδοσίας και τις εξόδους εικόνας, οι οποίες περιλαμβάνουν τις κλασσικές HDMI και Display Port αλλά και VGA, θύρα που έχουμε να δούμε… δεκαετίες σε οθόνες. Και μόνο η ύπαρξη της VGA δείχνει ότι η οθόνη απευθύνεται ακόμα και σε χρήστες με πολύ παλιούς υπολογιστές (πχ συστήματα σε επιχειρήσεις που δεν αντικαθιστούν εύκολα τους υπολογιστές τους). Δίπλα στις εισόδους εικόνας, υπάρχουν και θύρες 2 θύρες USB 3.2 που για να λειτουργήσουν πρέπει να γίνει σύνδεση με τον διαθέσιμη αντίστοιχη θύρα του υπολογιστή μέσω της upstream USB 3.2 που βρίσκεται δίπλα. Η οθόνη ενσωματώνει και ηχεία, τα οποία απλά κάνουν τη δουλειά τους με μικρή μέγιστη ένταση και γενικά ήχο που είναι μουντός. Αν κάποιος το θελήσει πάντως, μπορεί να συνδέσει ακουστικά κατευθείαν στην οθόνη.



Όσον αφορά στο panel, έχουμε να κάνουμε με ένα 24άρι IPS panel, μπροστά από το οποίο υπάρχει αντιθαμβωτική επίστρωση, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο σε χώρους που έχουν δυνατές πηγές φωτός απέναντι από την οθόνη. Όσον αφορά τώρα στον έλεγχο των επιλογών που προσφέρει η οθόνη, αυτός γίνεται με μια σειρά από πλήκτρα που βρίσκονται κεντρικά τοποθετημένα, στη κάτω πλευρά του monitor. Η αλήθεια είναι πως είναι σχετικά δύσκολα στη χρήση του, καθώς δεν υπάρχουν αναφορές πάνω στην οθόνη για το τι κάνει το καθένα. Ωστόσο, όταν πατήσει κάποιος ένα και εμφανιστεί το OSD, στο κάτω μέρος του μενού εμφανίζονται εικονίδια για το τι μπορεί κανείς να κάνει με κάθε πλήκτρο.



Συνολικά είναι πέντε πλήκτρα με κάποια από αυτά να έχουν και διπλό ρόλο, καθώς είτε λειτουργούν σαν βελάκια μέσα στο μενού ή πριν μπει ο χρήστης στο μενού, ενεργοποιούν άμεσα κάποιο άλλο υπομενού (επιλογή εισόδου εικόνας, επιλογή mode οθόνης κτλ). Όσον αφορά τώρα στις διαθέσιμες επιλογές, αυτές είναι όλες οι απαραίτητες τόσο όσον αφορά στη ρύθμιση χρωμάτων. Υπάρχουν διάφορες έτοιμες προ-ρυθμίσεις ανάλογα με το είδος των εφαρμογών που θα τρέχει ο χρήστης, ενώ μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και το Variable Refresh rate το οποίο λειτουργεί σε εύρος 48-100Hz. Η οθόνη είναι συμβατή και με τη τεχνολογία Gsync της Nvidia, κάτι που στις δοκιμές μας δε δημιούργησε πρόβλημα χρησιμοποιώντας καλώδιο Display Port.



Τεχνικά τώρα, το panel δε ξεχωρίζει κάπου, αλλά ικανοποιεί. Όσον αφορά στα χρώματα, τα καταφέρνει μια χαρά και στο sRGB mode αλλά και στο Native (το οποίο εμείς χρησιμοποιήσαμε). Το βασικότερο πρόβλημα που έχει όμως είναι η χαμηλή φωτεινότητα, η ονομαστική τιμή της οποίας είναι τα 250nits. Στη πράξη, αυτό σημαίνει πως ακόμα και με τη φωτεινότητα στο μέγιστο, η οθόνη μας φαίνεται «μουντή» (προφανώς και η anti-glare επίστρωση έχει βάλει το χεράκι της) αν και καταφέρνει να κρατάει καλά τα επίπεδα του μαύρου. Εξαιρετικές είναι και οι γωνίες θέασης καθώς μιλάμε για ένα IPS panel. Όσον αφορά τώρα στο gaming, τα 100Hz δεν είναι πολλά αλλά μπορούν να φανούν χρήσιμα σε αρκετά παιχνίδια, ειδικά χάρη και στο VRR. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως μέσα στο μενού υπάρχει μια ρύθμιση για ρύθμιση του response time μεταξύ τριών επιλογών, όμως η ταχύτερη έκδοση δημιουργεί artifacts στα παιχνίδια



Συνολικά, το Viewsonic VG2408A είναι μια τίμια λύση για όσους ψάχνουν ένα οικονομικό monitor και ταυτόχρονα εργονομικό monitor, καθώς η εργονομία είναι το σημείο στο οποίο πραγματικά ξεχωρίζει. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Άριστη εργονομία
  • Χαμηλό κόστος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Χαμηλή φωτεινότητα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*