Πριν από αρκετούς μήνες είχαμε παρουσιάσει τον Viewsonic M1+, ένα μικρό σε διαστάσεις προβολέα για εύκολη μεταφορά. Η εταιρείας μας έστειλε την αναβαθμισμένη του έκδοση, τον M1 Pro που είχαμε το τελευταίο διάστημα είναι ένα ακόμα μικρότερο μοντέλο, που όμως ενσωματώνει μπαταρία. Κοστίζει γύρω στα €650 και απευθύνεται σε όσους θέλουν ένα εύκολο στη μεταφορά projector για να χρησιμοποιούν παντού. Η συσκευασία περιέχει τον προβολέα, το μεγάλο είναι η αλήθεια –αναλογικά με τις διαστάσεις του προβολέα- εξωτερικό τροφοδοτικό, το bluetooth τηλεχειριστήριο, καλώδια μεταξύ των οποίων και ένα type-C σε type-C USB αλλά και μια μικρή τσάντα μεταφοράς που χωράει το προβολέα και κάποια καλώδια.
Ο ίδιος ο προβολέας είναι λιλιπούτειος, θυμίζοντας εξωτερικό σκληρό δίσκο. Με διαστάσεις 182x140x62mm και βάρος γύρω στο 1 κιλό (χωρίς το τροφοδοτικό) είναι μεγαλύτερος από τον M1+ αλλά εξακολουθεί να είναι μικρός και εύκολος στη μεταφορά. Ακριβώς επειδή είναι μικρός, μπορεί κανείς να τον έχει κάπου αποθηκευμένο στο σπίτι και να τον «στήνει» όταν θέλει να τον χρησιμοποιήσει, με το προβολέα να μπορεί να τοποθετηθεί τόσο μόνος του όσο και σε τρίποδο καθώς στο κάτω μέρος διαθέτει thread ¼’’. Για να σταθεί μόνος του, έχει μια ιδιαίτερη βάση, σαν χερούλι, το οποίο μπορεί να περιστραφεί κατά 360 μοίρες γύρω από το σώμα του προβολέα, με τη πλευρά που ακουμπά πάνω σε όποια επιφάνεια να έχει μια λαστιχένια επιφάνεια ώστε να μη γλιστρά. Με αυτό το τρόπο μπορεί να προβάλει εύκολοα όπου θέλουμε, ακόμα και στο ταβάνι.
Στην πρόσοψή και αριστερά υπάρχει ο φακός του συστήματος προβολής χωρίς κάποιο κάλυμμα, ο οποίος όμως είναι σταθερός. Αυτό σημαίνει πως δε μπορεί κανείς να μεγαλώσει το μέγεθος της οθόνης προβολής με κανένα άλλο τρόπο, παρά μόνο απομακρύνοντας τον από την οθόνη προβολής (ή το τοίχο). Ο προβολέας έχει through ratio 1.07, το οποίο σημαίνει πως για να πετύχει κανείς τη μέγιστη οθόνη των 150’’ που υποστηρίζει, πρέπει να τοποθετηθεί περίπου 3,52 μέτρα από την οθόνη προβολής, με την ελάχιστη απόσταση να είναι τα 94 εκατοστά, πετυχαίνοντας διαγώνιο 40’’, σύμφωνα με τα επίσημα specs. Πάντως, εμείς τον «κολλήσαμε» σε ένα τοίχο και ακόμα και σε απόσταση της τάξης των 20 εκατοστών, μπορέσαμε να έχουμε εστιασμένη οθόνη διαγωνίου περίπου 8’’. Όχι ότι κάποιος θα τον χρησιμοποιήσει τόσο κοντά, αλλά τουλάχιστον λειτουργεί. Στην αριστερή πλευρά πίσω από ένα καπάκι, έχουμε όλες τις θύρες σύνδεσης και συγκεκριμένα μια HDMI, μια παραδοσιακή USB για σύνδεση δίσκου/usb flash drive, έξοδο ακουστικών, και δυο USB Type-C. Η μια από τις δυο χρησιμοποιείται για τροφοδοσία και μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον παραδοσιακό φορτιστή που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Η άλλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν είσοδος εικόνας από κάποιο τηλέφωνο/tablet ή κάποια κονσόλα όπως το Nintendo Switch ή το Steam Deck.
Το πρόβλημα όμως με αυτή τη θύρα είναι το γεγονός ότι ο ρεύμα που δίνει είναι πολύ χαμηλό για κονσόλα (10Watt με μόλις 5V στα 2Amp) κάτι που σημαίνει ότι η κονσόλα την ώρα που θα είναι συνδεδεμένη και θα προβάλει, θα αποφορτίζεται. Προφανώς η λογική της Viewsonic για αυτή την επιλογή έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο προβολέας έχει μπαταρία και μια κονσόλα θα μπορούσε να την εξαντλήσει. Ωστόσο θα θέλαμε να έχουμε την επιλογή της ταυτόχρονης φόρτισης κονσόλας έστω όταν ο προβολέας είναι στο ρεύμα. Να σημειώσουμε επίσης πως το input lag είναι αντιληπτό όταν συνδέσουμε κονσόλα.
Και μιας και λέμε για μπαταρία, ενσωματώνει μια των 12000mAh, χάρη στην οποία μπορούμε να έχουμε 1,5-2 ώρες προβολής ανάλογα με το mode (eco, κανονικό). Μπορούμε να έχουμε τη πλήρη φωτεινότητα του συστήματος και σε κατάσταση μπαταρίας. Στην ίδια πλευρά έχουμε και το ποτενσιόμετρο για τη ρύθμιση της εστίασης (γίνεται χειροκίνητα μόνο). Στη πάνω πλευρά έχουμε led για την ένδειξη επιπέδου μπαταρίας και τρια ακόμα πλήκτρα ελέγχου για μετακίνηση στα μενού σε περίπτωση που δεν έχουμε το τηλεχειριστήριο. Αυτό είναι bluetooth, οπότε σε γενικές γραμμές οι εντολές μας «περνάνε» στο προβολέα. Πλήκτρο power δεν υπάρχει, με τον προβολέα να εκκινεί όταν ανασηκώσουμε τη βάση στήριξης και να κλείνει όταν τη τοποθετήσουμε πάλι στην αρχική της θέση. Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, ο προβολέας υποστηρίζει WiFi ακόμα και στα 5Ghz ενώ μπορεί να συνδεθεί και με εξωτερικά ακουστικά και ηχεία μέσω Bluetooth ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο ίδιος σαν φορητό ηχείο.
Από πλευράς ρυθμιστικών, ο προβολέας υποστηρίζει αυτόματο keystone correction στο κάθετο άξονα αλλά πλήρως χειροκίνητο keystone correction και στους δυο άξονες. Το αυτόματο λειτουργεί καλά και σε σχετικά γρήγορα, όμως όταν ενεργοποιήσουμε το χειροκίνητο για να φτιάξουμε και το οριζόντιο, τότε τα πράγματα μπλέκουν πολύ, καθώς όταν γυρίσουμε πάλι στο αυτόματο έχουν μείνει σωσμένες οι χειροκίνητες ρυθμίσεις της οριζόντιας διόρθωσης.
Εμείς πάντα προτείνουμε τη σωστή τοποθέτηση ενός προβολέα απέναντι από το μέσο προβολής ώστε να έχουμε τη καλύτερη εικόνα. Ακόμα και έτσι πάντως, είναι καλό το γεγονός ότι έστω και χειροκίνητα μπορεί να προβάλει κανείς υπό γωνία σε ένα τοίχο και να έχει εικόνας με σωστές αναλογίες.
Προβάλοντας το Diablo IV που παίζει στο Steam Deck.
Όσον αφορά τώρα στην εικόνα του Viewsonic M1 Pro, αυτός λειτουργεί σε ανάλυση 1280x720, το γνωστό HD. Έχει καλά χρώματα είναι αρκετά sharp, ειδικά όταν έχουμε ρυθμίσει σωστά την εστίαση. Όμως δε παύει να λειτουργεί σε σχετικά χαμηλή ανάλυση, κάτι που γίνεται περισσότερο αντιληπτό όταν μεγαλώνει η εικόνα, ειδικά στις γραμματοσειρές των υποτίτλων. Εκκινώντας το προβολέα, ξεκινάει αυτόματα και το λειτουργικό του προβολέα που βασίζεται στο Android αλλά δεν είναι επίσημο Android TV. Χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να δούμε εικόνα και επιπλέον κάποια δευτερόλεπτα για να ξεκινήσει το λειτουργικό.
Η αρχική οθόνη του meny που έχει ο προβολέας
Ο Viewsonic M1 Pro χρησιμοποιεί φωτισμό LED με τη μέγιστη φωτεινότητα να είναι 600 Led Lumens. Μη περιμένετε να δείτε εικόνα σε συνθήκες υψηλού φωτισμού. Ιδανικά, θα πρέπει να βρίσκεστε σε ένα χώρο με σκοτάδι για να μπορέσετε να δείτε καλά. Πάντως ακόμα και σε ένα δωμάτιο με μέσο φωτισμό, η εικόνα είναι σχετικά ικανοποιητική. Όμως κλείνοντας τα πατζούρια (ή περιμένοντας να βραδιάσει) η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη.
Στη μέγιστη φωτεινότητα, το σύστημα ψύξης (που έχει ανεμιστήρα) ακούγεται και ακόμα περισσότερο όταν ο προβολέας συνδεθεί στο ρεύμα καθώς σε αυτή τη περίπτωση ο ανεμιστήρας περιστρέφεται ταχύτερα. Ωστόσο, όταν βάλουμε να παίξει κάτι, ο ήχος που παράγει το ενσωματωμένο ζευγάρι ηχείων με την υπογραφή της Harman Kardon, ο ανεμιστήρας δεν ακούγεται. Πραγματικά, το σύστημα ήχου είναι εξαιρετικό, κάτι που δε περιμέναμε.
Αφήσαμε το προβολέα να παίζει playlists στο Youtube μόνο και μόνο για να ακούμε τη μουσική. Ωραία μπάσα, τεράστια μέγιστη ένταση και συνολικά καλός ήχος που μπορεί να συγκριθεί με καλά φορητά ηχεία. Όπως αναφέραμε, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σαν ηχείο, πατώντας το κουμπί Bluetooth του τηλεχειριστηρίου και αφού γίνει pair με κάποια συσκευή, μετά απλά παίζει ήχο χωρίς να προβάλει τίποτα. Σίγουρα μια ενδιαφέρουσα λειτουργία, κατά τη χρήση της οποίας όμως θα θέλαμε να έχουμε κάποιες επιλογές ρυθμίσεων. Μόνο τα πλήκτρα για την αυξομείωση της έντασης του ήχου λειτουργούν σε αυτό το mode.
Τουλάχιστον κατά την αναπαραγωγή εικόνας, πατώντας το πλήκτρο «γρανάζι», εμφανίζονται ρυθμίσεις εικόνας και ήχου, με τις πρώτες να είναι αρκετές μεταξύ των οποίων και ρύθμιση χρωμάτων ανάλογα με το χρώμα του τοίχο στον οποίο πιθανόν να προβάλουμε. Συνεχίζοντας με το λειτουργικό, αυτό προσφέρει πρόσβαση στο Aptoid app store, το οποίο δεν Play Store και έχει κάποιες λίγες εφαρμογές για να εγκαταστήσει κανείς, κάτι που χρειάζεται εφόσον ο χρήστης θέλει να δει περιεχόμενο Netflix.
Λίγες οι διαθέσιμες εφαρμογές που έχει το store του προβολέα.
Ακόμα και έτσι, η έκδοση του Netflix που εγκαθίσταται χρειάζεται… mouse για να μπορέσει κανείς να το αξιοποιήσει, κάτι εξαιρετικά άβολο. Δοκιμάζοντας να κάνουμε σύνδεση τύπου chromecast, το Netflix δε ξεκίνησε ποτέ κάποια ταινία ενώ το Disney Plus συνεχώς κράσαρε στα κινητά που το δοκιμάσαμε. Το ertflix πάντως λειτούργησε όπως και το Youtube,ενώ μπορέσαμε να παίξουμε βίντεο από την προεγκατεστημένη εφαρμογή Youtube (η οποία πάντως δεν είναι η επίσημη της Google). Για όσους θέλουν να παίξουν ταινίες/σειρές που έχουν σε κάποιο σκληρό δίσκο, με το προεγκατεστημένο player ότι και να δοκιμάσαμε έπαιξε εικόνα κανονικά (ακόμα και βίντεο σε ανάλυση 4K) αλλά χωρίς ήχο, κάτι που όμως λύθηκε εγκαθιστώντας το VLC μέσα από το store του προβολέα. Οπότε εδώ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα.
Εγκαθιστώντας το VLC μπορέσαμε να αναπαράγουμε ταινίες σε φορμάτ MKV με πολυκάναλο ήχο (ακόμα και σε ανάλυση 4K) με υπότιλους από εξωτερικό σκληρό δίσκο.
Συνολικά, ο Viewsonic M1 Pro είναι μια επιλογή που απευθύνεται σε όσους βάζουν πάνω από όλα τη φορητότητα. Είναι μικρός και ελαφρύς και μεταφέρεται εύκολα, μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα με καλή αυτονομία ενώ το σύστημα ήχου που ενσωματώνει είναι εντυπωσιακό και εξαιρετικό ταυτόχρονα.
Το λειτουργικό που τρέχει έχει τα μειονεκτήματά του, όπως επίσης και το γεγονός ότι το Aptoide store δε διαθέτει το πλήθος εφαρμογών ούτε την ευκολία του Android TV. Δεν απευθύνεται σε καμία περίπτωση στους ιδιαίτερα απαιτητικούς αλλά σε όσους θέλουν απλά να χαζέψουν ταινίες και σειρές τόσο στο σπίτι όσο, κυρίως, εκτός σπιτιού. Όμως τα €650 που κοστίζει μας φαίνονται πολλά για αυτά που προσφέρει.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity