Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

TCL 50 Pro NXTPaper 5G Review

*
Η TCL είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών στο κόσμο και μια από τις προϊοντικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται είναι και αυτή των smartphones με την εταιρεία να εστιάζει κυρίως στις κατηγορίας μεσαίας και χαμηλής τιμή. Στα γραφεία μας έφτασε η καλύτερη από τις συσκευές νέας γενιάς που παρουσίασε πρόσφατα στην IFA στο Βερολίνο, το TCL 50 Pro NXTPaper 5G. Μια συσκευή που στην έκδοση της δοκιμής, με 256GB χώρου και 8GB μνήμης,  κοστίζει την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο €329. Να σημειώσουμε πως κυκλοφορεί και η «απλή» έκδοση (TCL 50 NXTPaper 5G) στα €259.



Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, με το βάρος της να βρίσκεται οριακά κάτω από τα 200 γραμμάρια παρόλο μου μιλάμε για μια μεγάλη συσκευή. Συνεχίζουμε τη περιήγησή μας στο τηλέφωνο, στη δεξιά πλευρά είναι το power button το οποίο εκτελεί και χρέη αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τα volume controls και τον ειδικό διακόπτη της TCL ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εναλλαγή μεταξύ των τριών mode οθόνης. Θα μιλήσουμε για αυτά παρακάτω. Στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε το tray για τοποθέτηση κάρτα sim με το τηλέφωνο να είναι συμβατό με 5G δίκτυα ενώ υποστηρίζει και eSim.



Επίσης, το tray δέχεται και κάρτες μνήμης microSD. Στο κάτω μέρος έχουμε το βασικό ηχείο το οποίο συνεργάζεται με το ακουστικό ώστε το τηλέφωνο να προσφέρει στερεοφωνικό ήχο. Ο ήχος των ηχείων είναι δυνατός και καθαρός ακόμα και στο 100%, ενώ είναι και αρκετά ισορροπημένος μεταξύ των δυο ηχείων. Στο κάτω μέρος έχουμε επίσης έξοδο ακουστικών και θύρα Type-C USB μέσω της οποίας το τηλέφωνο φορτίζει στα 33 Watt. Η πλάτη είναι πλαστική και δε μαζεύει δακτυλικά αποτυπώματα, με χρώμα του να είναι ιριδίζον και να αλλάζει ανάλογα με το πώς πέφτει πάνω του ο φωτισμός. Σε αυτή συναντάμε το τριπλόσύστημα καμερών με το led flash. Συγκεκριμένα, το τηλέφωνο έχει μια σχετικά ικανή βασική κάμερα στα 108Mpixel με δυνατότητα εγγραφής βίντεο έως 1080p30, μια μέτριας απόδοσης ultrawide και μια macro των 2MP, ενώ η selfie κάμερα των 32MP κάνει απλά τη δουλειά της. Υπάρχει portrait mode (και στη selfie κάμερα) καθώς και night (όχι όμως στη selfie). Οι κάμερες γενικά δε ξεχωρίζουν και απλά κάνουν τη δουλειά τους (κυρίως η βασική).




Πάμε όμως να ρίξουμε μια ματιά στη μεγάλη οθόνη διαγωνίου 6,8’’ και ανάλυσης FHD+ (2460x1080). Εδώ είναι το πρώτο ξεχωριστό σημείο του τηλεφώνου, καθώς το IPS panel που τρέχει στα 120Hz, υποστηρίζει τη νεώτερη τεχνολογία NXTPaper 3.0 της TCL. Στη πράξη λειτουργεί σαν μια έγχρωμη φωτιζόμενη οθόνη τύπου e-paper με άριστη ταχύτητα ανανέωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από τη μια να προσφέρει μια μοναδική εικόνα που μοιάζει πραγματικά με χαρτί από βιβλίο και από την άλλη να μην αντανακλά καθόλου τους περιβάλλοντες φωτισμούς. Αφήνοντας το τηλέφωνο με ανοιχτή την οθόνη πάνω σε ένα γραφείο, νομίζω κανείς ότι είναι… dummy και η οθόνη του είναι εκτύπωση υψηλής ανάλυσης.



Επίσης, προσφέρει άριστη ομοιομορφία μαύρου, σε επίπεδα που πλησιάζει το μαύρο των OLED ενώ και το λευκό είναι άρτιο σχεδόν στο σύνολο του panel. Καθώς μάλιστα το τηλέφωνο μπορεί να υποστηρίξει και ψηφιακό pen της TCL (το οποίο πωλείται ξεχωριστά) μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και σαν ψηφιακό σημειωματάριο με χρώμα! Η φωτεινότητά της να μετριέται στα 535 nits φτάνοντας στα 635nits με την αυτόματη ρύθμιση. Τα bezel είναι σχετικά μικρά στις τρεις πλευρές όμως στο κάτω μέρος είναι αρκετά μεγαλύτερο



Αναφορικά τώρα με την ίδια την οθόνη, αυτή έχει καλά χρώματα αλλά λόγω της φύσης του panel, αυτά αποδίδονται με κάπως pastel απεικόνιση, για αυτό άλλωστε στο τεστ χρωμάτων που κάναμε το DeltaE error είναι σχετικά υψηλό (σχεδόν 5). Μέσα από το λειτουργικό υπάρχουν δυο βασικά χρωματικά mode (Natural και Vivid) με το Vivid να είναι σαφώς ψυχρότερο και το Natural (που ακολουθεί το sRGB χρωματοχώρο) να είναι αυτό που μας αρέσει περισσότερο (και χρησιμοποιήσαμε για τις μετρήσεις μας). Υπάρχει δυνατότητα για περεταίρω ρύθμιση της θερμοκρασίας χρώματος μέσα από την επιλογή advanced τόσο για το Saturated (Vivid) προφίλ όσο και για το sRGB/Natural. Όπως είπαμε η οθόνη μπορεί να λειτουργεί στα 120Hz, μια αν μη τι άλλο καλή προσθήκη που βοηθάει στη καλύτερη εμπειρία scrolling. Σε γενικές γραμμές πάντως, τις περισσότερες φορές το panel θα τρέχει στα 60Hz ενώ τα 120Hz ενεργοποιούνται σε αρκετές εφαρμογές (εκτός από αυτές που έχουν να κάνουν με αναπαραγωγή βίντεο) και στους browser. Στις ρυθμίσεις που αφορούν στην οθόνη τώρα, υπάρχει και η επιλογή NXTVISION, μέσα από την οποία μπορεί ο χρήστης να ενεργοποιήσει κάποιες βελτιώσεις (που τρέχουν μέσω software) για τη καλύτερη απεικόνιση φωτογραφιών, βίντεο και παιχνιδιών. Εκεί όμως που η TCl πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό της όσον αφορά στις λειτουργίες της οθόνης είναι με το διακόπτη που αναφέραμε νωρίτερα.



Αυτός λοιπόν ενεργοποιεί άμεσα το NXT Paper interface της οθόνης, βάζοντας το χρήστη να επιλέξει ένα από τα τρια διαθέσιμα mode: Color Paper, Ink Paper και Max Ink Paper. Ουσιαστικά, σε καθένα από αυτά τα mode, αλλάζει εντελώς η εμφάνιση του λειτουργικού συστήματος ώστε να εκμεταλλεύεται ακόμα περισσότερο τη ΝΧΤPaper οθόνη. Να σημειώσουμε βέβαια πως μπορεί κανείς να προβεί σε αυτές τις αλλαγές και μέσα από το ίδιο το λειτουργικό, απλά ο διακόπτης κάνει την εναλλαγή ταχύτερη. Σε κάθε περίπτωση, το interface αποκτά μια εμφάνιση που θυμίζει ακόμα περισσότερο χαρτί, είτε έγχρωμο (Color Paper) είτε μονόχρωμο (Ink Paper), ούτε ώστε η ανάγνωση έγχρωμων ή μονόχρωμων e books να γίνεται ακόμα περισσότερο ξεκούραστη, θυμίζοντας στο μέγιστο βαθμό ένα βιβλίο. Η τελευταία επιλογή, Max Ink Paper, είναι ίδια οπτικά με την Ink Paper, μόνο που εδώ το τηλέφωνο μπαίνει σε ένα τύπου ultra battery saver mode, με τις περισσότερες λειτουργίες και εφαρμογές να απενεργοποιούνται, ώστε η αυτονομία να αυξηθεί κατακόρυφα για την ανάγνωση βιβλίων! Γενικά η οθόνη προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο χρήστη, ειδικά για όσους περνάνε πολλές ώρες διαβάζοντας στο κινητό τους, καθώς η τεχνολογία NXT Paper κάνει το διάβασμα εξαιρετικά ξεκούραστο, είτε μιλάμε για περιήγηση στο Internet είτε, ακόμα περισσότερο, όταν μιλάμε για ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.


Το αρχικό μενού επιλογών και το πως γίνεται το interface ανάλογα με την επιλογή μας. Από αριστερά προς τα δεξιά Color Paper, Ink Paper και Max Ink Paper

Πηγαίνοντας τώρα στη χρήση της συσκευής, το τηλέφωνο έρχεται με το TCL UI 7.0 το οποίο βασίζεται σε Android 14. Η συσκευή έρχεται με αρκετές εφαρμογές και παιχνίδια προ-εγκατεστημένα τα οποία οι περισσότεροι μάλλον θα αφαιρέσουν. Το interface που προσφέρει το UI της TCL είναι πραγματικά minimal με ελάχιστες τροποποιήσεις σε σχέση με το stock Android κάτι που μας άρεσε αρκετά. Το interface τρέχει αξιοπρεπέστατα παρόλο που το SoC δεν είναι κάποιο ιδιαίτερα γρήγορο. Αραιά και που μπορεί να συναντήσει κανείς μικρές καθυστερήσεις αλλά σε γενικές γραμμές τα πάντα τρέχουν ομαλά. Το SoC που ενσωματώνει το τηλέφωνο είναι ένας οχταπύρηνος Mediatek Dimensity 6300 που συνοδεύεται από 8GB μνήμης, ενώ άλλα 8GB χρησιμοποιούνται σαν virtual μνήμη.. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο να τρέξουμε το Wild Life Extreme test του 3D Mark, ωστόσο με κάτι παραπάνω από 300 πόντους σαν αποτέλεσμα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το τηλέφωνο δεν είναι για high end gaming, αν και παίζει άνετα τα απλά παιχνίδια. Δε πρόκειται κανείς να έχει θέμα με αυξημένες θερμοκρασίες ενώ επιπλέον, η μεγάλη μπαταρία των 5000mAh επιτρέπει στο τηλέφωνο να μπορεί να παίζει τέτοιοι είδους παιχνίδια για αρκετές ώρες.



Στο τομέα του software όμως η TCL με τη σειρά TCL 50 εγκαινιάζει την ύπαρξη λειτουργιών AI. Αυτές έρχονται σε συνεργασία με τη Microsoft με το σύνολό τους να είναι πραγματικά ενδιαφέρον και εξαιρετικά χρήσιμο, ειδικά από τη στιγμή που τα Ελληνικά υποστηρίζονται πλήρως! Ναι, τα Ελληνικά υποστηρίζονται πλήρως σε κάθε μια από τις διαθέσιμες AI λειτουργίες. Από την μια έχουμε τη δυνατότητα απομαγνητοφώνησης φωνητικών εγγραφών που κάνουμε με το voice memo και μετέπειτα δημιουργίας μιας περίληψης του κειμένου που δημιουργήθηκε από τη φωνή. Η διαδικασία αυτή απαιτεί συνήθως 2 λεπτά ή και παραπάνω για να ολοκληρωθεί, καθώς γίνεται στο cloud (όπως άλλωστε όλες οι AI λειτουργίες του τηλεφώνου). Δουλεύει αρκετά καλά εφόσον η εγγραφή φωνής είναι «καθαρή». Η δεύτερη AI λειτουργία είναι η λεγόμενη «Help me Write». Από εδώ, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διάφορες κατηγορίες τύπου κειμένου που θέλουμε να δημιουργήσει για μας η AI.



Από τη σύνταξη ενός email σε αυτή μιας πρόσκλησης και από τη δημιουργία μια ειδοποίησης συνάντησης σε αυτή ενός πλάνου για κάποιο event, η Microsoft κάνει εξαιρετική δουλειά στη σύνταξη ενός αντίστοιχου κειμένου. Εμείς εισάγουμε της πληροφορίες που θα χρειαστεί η AI και μετά την αφήνουμε να δημιουργήσει.



Πραγματικά, μείναμε εξαιρετικά εντυπωσιασμένοι με το τελικό αποτέλεσμα, πόσο μάλλον όταν στη συνέχεια μπορούμε αυτό να το κάνει μεγαλύτερο ή μικρότερο σε μέγεθος αλλά και να του αλλάξει το ύφος (επαγγελματικό ή casual). Η δημιουργία γίνεται ταχύτατα και φυσικά αυτό το κείμενο μπορούμε να το αντιγράψουμε για να το βάλουμε όπου θέλουμε. Τέλος, υπάρχει μια ακόμα εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα που έχει να κάνει με κείμενο. Σχεδόν σε κάθε εφαρμογή, μπορούμε να επιλέξουμε ένα κείμενο και αφού κρατήσουμε το δάχτυλό μας πατημένο πάνω σε αυτό, τρεις επιλογές εμφανίζονται, η μετάφραση, η περίληψη και η επανεγγραφή του.



Στη πρώτη περίπτωση γίνεται μετάφραση σε κάποια από τις δεκάδες διαθέσιμες γλώσσες (τα ελληνικά υποστηρίζονται για μετάφραση τόσο προς όσο και από αυτά). Η περίληψη δημιουργεί αυτό ακριβώς που λέει, στη γλώσσα όμως που είναι το κείμενο που έχουμε επιλέξει. Η τελευταία επιλογή προσφέρει μια σειρά από υπο επιλογές όπως βελτίωση του κειμένου, διόρθωση ορθογραφίας και γραμματικής και  δημιουργία μικρότερου ή μεγαλύτερου κειμένου σε σχέση με το αρχικό, πάντα όμως στη γλώσσα που είναι αυτό. Βέβαια, μπορεί κανείς να πάρει το κείμενο στα αγγλικά, να το μεταφέρει σε ένα notepad και από εκεί να το μεταφράσει, να το διορθώσει και να το κάνει πχ μεγαλύτερο σε μέγεθος! Όλες αυτές οι ΑΙ λειτουργίες όπως είπαμε γίνονται σε συνεργασία με τη Microsoft και απαιτούν πρόσβαση στο Internet για να λειτουργήσουν. Προς το παρόν είναι δωρεάν και θα είναι σίγουρα για κάποιο καιρό, αλλά δε ξέρουμε αν θα είναι για πάντα.



Αν κάποιος αναζητά ένα camera phone, ίσως πρέπει να κοιτάξει αλλού. Όποιος όμως εκτιμά τη ξεκούραστη οθόνη και σκοπεύει να αξιοποιήσει τις AI λειτουργίες της συσκευής, θα τις βρει μόνο στη συσκευή της TCL, παρέα με μεγάλη αυτονομία. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ξεχωριστή, ξεκούραστη οθόνη
  • Εξαιρετικά χρήσιμες, γλωσσικές λειτουργίες AI με πλήρη υποστήριξη Ελληνικών
  • Καλή αυτονομία
  • Υποστήριξη eSim
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτριες επιδόσεις
  • Οι κάμερες δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*