Το κουτί του είναι λεπτό και αυτό γιατί τα περιεχόμενά του είναι σχετικά λίγα. Μέσα βρίσκουμε προφανώς το ίδιο το τηλέφωνο, ένα pin ejector και ένα καλώδιο Type-C USB, αλλά όχι φορτιστή ή κάποια προστατευτική θήκη. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, με το βάρος της να βρίσκεται κάτω από τα 200 γραμμάρια παρόλο μου μιλάμε για μια μεγάλη συσκευή. Αυτό που οφείλεται στην οθόνη διαγωνίου 6,6’’ ανάλυσης HD+ (1612x720), η οποία είναι IPS με τη φωτεινότητά της να μετριέται στα 378 nits. Δυστυχώς δεν φαίνεται να ενσωματώνει κάποιο αισθητήρα φωτός καθώς δεν υπάρχει επιλογή στο λειτουργικό για αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας.
Τα bezel είναι σχετικά μικρά στις τρεις πλευρές όμως στο κάτω μέρος είναι αρκετά μεγαλύτερο κάτι που έχουμε δει και σε πολλές συσκευές με IPS οθόνη. Το τηλέφωνο στο χέρι έχει καλή αίσθηση χάρη και στην ανάγλυφη πλαστική πλάτη Αναφορικά τώρα με την ίδια την οθόνη, αυτή έχει καλά χρώματα ενώ η σχετικά χαμηλή της ανάλυση δε γίνεται άμεσα αντιληπτή, παρά μόνο αν τη συγκρίνει κανείς άμεσα με κάποια άλλη συσκευή με Full HD οθόνης. Οι γραμματοσειρές και τα εικονίδια φαίνονται καθαρά και χωρίς θολούρες. Μέσα από το λειτουργικό υπάρχουν δυο βασικά χρωματικά mode (Natural και Vivid) με το Vivid να είναι σαφώς ψυχρότερο και το Natural (που ακολουθεί το sRGB χρωματοχώρο) να είναι αυτό που μας αρέσει περισσότερο και να πετυχαίνει ένα average DeltaR της τάξης του 2,3. Υπάρχει δυνατότητα για ρύθμιση της θερμοκρασίας χρώματος μέσα από την επιλογή advanced τόσο για το Saturated (Vivid) προφίλ όσο και για το sRGB/Natural.
Στις ρυθμίσεις που αφορούν στην οθόνη τώρα, υπάρχει και η επιλογή NXTVISION, μέσα από την οποία μπορεί ο χρήστης να ενεργοποιήσει κάποιες βελτιώσεις (που τρέχουν μέσω software) για τη καλύτερη απεικόνιση φωτογραφιών, βίντεο και παιχνιδιών. Φυσικά υπάρχει reading mode, dark mode, eye comfort mode και ότι άλλο περιμένει να βρει κανείς από μια συσκευή που τρέχει το Android 12. Γενικά η οθόνη προσφέρει μια καλή εμπειρία στο χρήστη, αναλογιζόμενοι πάντα το κόστος της συσκευής (χωρίς βέβαια δυνατότητα για HDR). Συνεχίσουμε τη περιήγησή μας στο τηλέφωνο, στη δεξιά πλευρά είναι το power button το οποίο εκτελεί και χρέη αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων καθώς και τα volume controls ενώ στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε το tray για τοποθέτηση των καρτών sim με το τηλέφωνο να είναι συμβατό με 4G δίκτυα.
Επίσης, το tray δέχεται και κάρτες μνήμης microSD. Στο κάτω μέρος έχουμε το βασικό ηχείο το οποίο συνεργάζεται με το ακουστικό ώστε το τηλέφωνο να προσφέρει στερεοφωνικό ήχο. Ο ήχος των ηχείων είναι καθαρός ακόμα και στο 100%, είναι αρκετά ισορροπημένος μεταξύ των δυο ηχείων, αλλά θα μπορούσε να είναι δυνατότερος ενώ του λείπουν και τα μπάσα. Στο κάτω μέρος έχουμε επίσης έξοδο ακουστικών και θύρα Type-C USB. Στη πλάτη συναντάμε το διπλό σύστημα καμερών με το led flash. Η πλάτη είναι πλαστική και δε μαζεύει δακτυλικά αποτυπώματα.
Πηγαίνοντας τώρα στη χρήση της συσκευής, το τηλέφωνο έρχεται με το TCL UI 3.0 το οποίο βασίζεται σε Android 12. Η συσκευή έρχεται με αρκετές εφαρμογές και παιχνίδια προ-εγκατεστημένα τα οποία οι περισσότεροι μάλλον θα αφαιρέσουν. Το interface που προσφέρει το UI της TCL είναι πραγματικά minimal με ελάχιστες τροποποιήσεις σε σχέση με το stock Android κάτι που μας άρεσε αρκετά. Ακόμα και έτσι όμως, το σχετικά παλιό και αδύναμο SoC δυσκολεύεται κάπως με το UI, καθώς παρατηρήσαμε καθυστερήσεις κατά το άνοιγμα και κλείσιμο των παραθύρων. Το SoC που ενσωματώνει το τηλέφωνο είναι ένας οχταπύρηνος Mediatek Helio G25 και στην έκδοση που είχαμε συνοδεύεται από 4GB μνήμης, με τον αποθηκευτικό χώρο των 64GB να είναι τεχνολογίας eMMC. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο δε μας επέτρεψε καν να τρέξουμε το Wild Life test του 3D Mark, λόγω έλλειψης των συμβατών χαρακτηριστικών του Vulkan. Το SoC μπορεί να παίξει τα πολύ απλά παιχνίδια, αλλά δε μπορεί να σηκώσει ιδιαίτερα καλά απαιτητικότερους τίτλους. Δε πρόκειται κανείς να έχει θέμα με αυξημένες θερμοκρασίες ενώ επιπλέον, η μεγάλη μπαταρία των 5000mAh επιτρέπει στο τηλέφωνο να μπορεί να παίζει τέτοιοι είδους παιχνίδια για αρκετές ώρες. Όπως είπαμε το τηλέφωνο δε συνοδεύεται από φορτιστή αλλά μπορεί να φορτίσει στα 10Watt με μια πλήρη φόρτιση να απαιτεί πάρα πολύ χρόνο. Όσον αφορά στο σύστημα καμερών τώρα, το τηλέφωνο έχει στη πλάτη μια βασική κάμερα παρέα με έναν αισθητήρα βάθους.
Η βασική κάμερα χρησιμοποιεί αισθητήρα στα 50MP με μέγεθος 1/2.55‘’. Είναι τοποθετημένος πίσω από φακό με f/1.8 (χωρίς οπτική σταθεροποίηση) και προσφέρει τη μέρα συμπαθητικές λήψεις.
Το HDR ενεργοποιείται συχνά και τα καταφέρνει καλά. Όσον αφορά τώρα την απόδοση του αισθητήρα το βράδυ, το Night mode είναι απαραίτητο για να πάρει κανείς ένα σχετικά αξιοπρεπές αποτέλεσμα, αλλά μη περιμένετε θαύματα.
Υπάρχει και portrait mode τόσο στη βασική όσο και και στη selfie κάμερα. Αξίζει να σημειώσουμε πως η κάμερα μπορεί να εστιάσει σχετικά κοντά (στα 4cm), με το software να το αντιλαμβάνεται αυτό και να γυρνάει σε macro mode, με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά καλό είναι η αλήθεια.
Στο τομέα του βίντεο, το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει μέχρι 1080p/30fps με το αποτέλεσμα να μη ξεχωρίζει. Η selfie κάμερα βγάζει φωτογραφίες στα 8MP και δεν υποστηρίζει night. Με καλό φωτισμό τα καταφέρνει συμπαθητικά.
Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, το TCL 408 είναι μια ενδιαφέρουσα συσκευή για τη κατηγορία τιμής. Διαθέτει μια καλή χρωματική οθόνη με ικανοποιητική φωτεινότητα, καλό στερεοφωνικό ήχο και μια βασική κάμερα που την ημέρα τουλάχιστον, αποδίδει συμπαθητικά για τη κατηγορία τιμής ενώ προσφέρει και μια macro λειτουργία. Το SoC όμως φαίνεται κάπως αδύναμο με αποτέλεσμα να παρατηρούμε καθυστερήσεις εδώ και εκεί κατά τη χρήση του πανέμορφου και ταυτόχρονα «καθαρού» UI της TCL. Αλλά για €130, νομίζουμε πως το πακέτο είναι μια χαρά.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity