Η Sony είναι από τους παλαιότερους κατασκευαστές smartphone και εξακολουθεί να υφίσταται στην αγορά. Δε κυκλοφορεί πολλά μοντέλα και το τελευταίο καιρό στοχεύει κυρίως στην high end αγορά με μερικά πραγματικά ξεχωριστά smartphones. Φέτος κυκλοφόρησε σχετικά νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές 2 συσκευές, το νέο Xperia 1 IV με το τηλεφακό με μεταβλητό zoom και το μικρότερο σε διαστάσεις Xperia 5 IV που παρουσιάζουμε. Αν σε μπλέκουν τα ονόματα, μην ανησυχείτε και εμείς το ίδιο πρόβλημα έχουμε, αλλά Sony είναι αυτή και έτσι αποφασίζει να «βαπτίζει» τις συσκευές της
Η σειρά Xperia 5 έχει flagship μοντέλα αλλά σε μικρότερες διαστάσεις και αυτό ακριβώς θέλει να πετύχει και το νέο Xperia 5 IV. Η συσκευασία είναι η τυπική και περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή απλά ένα καλώδιο USB Type-C καθώς ούτε τα Sony πλέον συνοδεύονται από φοριστή. Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, σίγουρα κάποιος νοιώθει ότι κρατάει ένα μοναδικό στο είδος του τηλέφωνο. Το τηλέφωνο ακολουθεί μινιμαλιστική σχεδίαση, τόσο η πρόσοψη όσο και η πλάτη του είναι γυάλινες (Gorilla Glass Victus) και στην οποία συναντάμε το τριπλό σύστημα καμερών, με τη wide, την ultra wide και τη telephoto. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω.
Το σασί του τηλεφώνου είναι από αλουμίνιο με το τηλέφωνο να είναι αρκετά λεπτό αλλά και στενό ώστε να το κρατάει κανείς άνετα με ένα χέρι. Ο κύριος λόγος που το τηλέφωνο είναι στενό έχει να κάνει με την ίδια την οθόνη, η οποία έχει αναλογίες πλευρών 21:9 τηλέφωνο. Έτσι, σε σχέση με ένα άλλο τηλέφωνο που έχει και αυτό διαγώνιο 6,1’’, είναι πιο στενόμακρο. Όσον αφορά τώρα στα bezel, η Sony είναι ακόμα μακριά ακόμα από τους ανταγωνιστές που δεν έχουν σχεδόν καθόλου, καθώς έχουμε κλασσική οθόνη με bezel στο πάνω μέρος που βρίσκεται η selfie came και το ακουστικό (το οποίο λειτουργεί σαν δεύτερο ηχείο για στερεοφωνικό ήχο), λίγο μικρότερο (αλλά και πάλι μεγάλο) στο κάτω μέρος αλλά ελάχιστα στις δυο πλαϊνές πλευρές. Τουλάχιστον, τα περιθώρια δεξιά και αριστερά μπορούν να αξιοποιηθούν από το χρήστη μέσω gestures όπως πχ το double tap ή scroll up/down, για το άνοιγμα επιπλέον μενού, ή την ενεργοποίηση του split screen και άλλα.
Όσον αφορά στον ήχο, τα στερεοφωνικά ηχεία του Xperia 5 IV προσφέρουν καλή εμπειρία ήχου ενώ μέσα από τις επιλογές του λειτουργικού μπορεί κανείς να αλλάξει τις ρυθμίσεις του ήχου, με το τηλέφωνο να υποστηρίζει Dolby Atmos και 360 Spatial Sound (σε ακουστικά). Στη δεξιά πλευρά του κινητού υπάρχουν αρκετά πλήκτρα. Έχουμε λοιπόν το power button που εκτελεί και χρέη ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος και το ζεύγος πλήκτρων αυξομείωσης της έντασης ήχου. Συναντάμε επίσης το γνωστό πλέον, για τη Sony, hardware πλήκτρο για λήψη φωτογραφιών και βίντεο, χάρη στο οποίο μπορεί κανείς να νοιώθει τη φωτογράφιση, αφού υπάρχει ακόμα και μισό πάτημα για τη εστίαση, όπως ακριβώς στις φωτογραφικές μηχανές. Στο πάνω μέρος είναι η έξοδος ακουστικών (η Sony είναι η μοναδική εταιρεία που εξακολουθεί να προσφέρει σε flagship τέτοια έξοδο). Στο κάτω μέρος έχουμε τη θέση τοποθέτησης των 2 sim ή μιας Sim και κάρτας micro SD για επέκταση των 128GB αποθηκευτικού χώρου (UFS 3.1), με το σχετικό tray μάλιστα να μπορεί να αφαιρεθεί με το χέρι, χωρίς ανάγκη για εργαλείο. Στο κάτω μέρος έχουμε και τη Type-C USB η οποία είναι USB 3.0 και υποστηρίζει έξοδο εικόνας κανονικά, χωρίς όμως το τηλέφωνο να έχει κάποιο Desktop mode. Να σημειώσουμε επίσης ότι το Xperia 5 IV έχει λάβει πιστοποίηση IP68.
Η ίδια η οθόνη είναι όμορφη και παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας του panel στα 120Hz, όμως υπό προϋποθέσεις. Ενεργοποιώντας τα 120Hz, αυτά είναι πάντα ενεργά καθώς δεν υπάρχει κάποια λειτουργία αυτόματης μείωσης του refresh rate. Ακόμα και στο Netflix, το Youtube ή άλλες εφαρμογές, το refresh rate παραμένει στα 120Hz. Όσον αφορά στο gaming, μπορεί να παίξει κανείς παιχνίδια στα 120fps εφόσον αυτά το υποστηρίζουν, εφόσον όμως ενεργοποιηθεί μέσα από την εφαρμογή Game Enhancer το performance mode. Όσον αφορά στα χρώματα της οθόνης, αυτά είναι όμορφα, το μαύρο προφανώς είναι βαθύ, αλλά και η μέγιστη φωτεινότητα είναι επαρκής καθώς μετρήθηκε στα 538 nits και στα 824 nits με τη ρύθμιση auto, ενώ σε περιβάλλον HDR μετρήσαμε 786 nits. Φυσικά, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς με την οθόνη αυτή είναι να παρακολουθήσει ταινίες στo Netflix, χάρη στο γεγονός ότι γίνεται πλήρης εκμετάλλευση της οθόνης, χωρίς να υπάρχουν μαύρα περιθώρια πάνω και κάτω (όταν παρακολουθούμε ταινίες 21:9 σε landscape). Από την άλλη, όταν κανείς βλέπει περιεχόμενο στο Youtube, το οποίο συνήθως είναι 16:9, μεγάλες μαύρες μπάρες βρίσκονται δεξιά και αριστερά από το βίντεο. Κάτι άλλο που είναι ιδιαίτερα βολικό στην οθόνη, είναι το split screen δυο εφαρμογών, με την ίδια τη συσκευή να έχει ένα έτοιμο shortcut που ενεργοποιεί συγκεκριμένα ζεύγη εφαρμογών που μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα.
Selfie με flash (οθόνης) τη νυχτα χωρίς/με portrait mode
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ένα σωρό ρυθμίσεις που αφορούν στην οθόνη, μεταξύ των οποίων και το Creator Mode (powered by CineAlta), το οποίο προσπαθεί να αναπαράγει το BT.2020 χρωματικό φάσμα, για να δώσει τη καλύτερη δυνατή HDR απεικόνιση. Να σημειώσουμε ότι το Standard χρωματικό mode είναι αρκετά ψυχρό και μας έδωσε μεγάλο DeltaE, το οποίο έγινε σαφώς καλύτερο βάζοντας τη θερμοκρασία χρώματος στο Warm, χωρίς να προβούμε σε περεταίρω αλλαγές παρόλο που αυτές είναι δυνατές.
Απόδοση της οθόνης στο Standard, στο Standard με Warm White Balance και στο Creator Mode.
Πριν μιλήσουμε για τις κάμερες, πρέπει να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά. Η Sony είναι αυτή τη στιγμή η εταιρεία που έχει ίσως τη μεγαλύτερη παραγωγή αισθητήρων καμερών στο κόσμο. Είτε μιλάμε για full frame, είτε μιλάμε για κινητά, η εταιρεία φτιάχνει τόσο για την ίδια όσο και για άλλους.
Ακόμα και έτσι, παρόλο που η δυνατότητα επιλογών της εταιρείας ήταν τεράστια, αυτή επέλεξε να χρησιμοποιήσει τρεις αισθητήρες των 12Mpixel, ένα πίσω από φακό 24mm και f/1.7 με OIS και Dual Pixel AF, ένα ultra wide 16mm f/2.2 με DualPixel AF και ένα telephoto που λειτουργεί στα 60mm με f/2.4 με OIS και DualPixel AF. Όσον αφορά τώρα στη μπροστινή κάμερα, έχουμε μια ακόμα 12MPixel f/2.0 χωρίς όμως auto focus.
UW Vs Wide Vs telephoto
UW Vs Wide Vs telephoto
Το τρίο των κεντρικών φακών μπορούν να δώσουν καλά αποτελέσματα, τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο και την ημέρα (περισσότερο) και τη νύχτα. Χάρη στη προσθήκη και του οπτικού σταθεροποιητή εικόνας, μπορούμε να έχουμε καθαρές λήψεις και σε χαμηλότερο φωτισμό (δεν υπάρχει εξειδικευμένο night mode), ενώ το βίντεο βγαίνει σαφώς λιγότερο κουνημένο. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το Eye Autofocus, τεχνολογία που έχει έρθει στα κινητά της Sony από τις mirrorless κάμερές της. Εδώ λοιπόν, μέσω αλγορίθμων, το software της κάμερας προσπαθεί να εστιάσει στα μάτια, εφόσον υπάρχει πρόσωπο στο κάδρο και μετά στο πρόσωπο. Σε γενικές γραμμές αυτή η λειτουργία δουλεύει καλά και έτσι όταν φωτογραφίζουμε ανθρώπους, έχουμε σχεδόν πάντα infocus τα μάτια, κάτι που δίνει ζωντάνια στης λήψεις. Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που η Sony επέλεξε μικρής ανάλυσης αισθητήρα, ώστε να μπορεί το SoC να διαχειριστεί ταχύτερα τις λήψεις, ώστε να μπορεί να πετύχει το burst mode και ταυτόχρονα ενεργό Eye-AF. Σε ελάχιστο χρόνο η βασική κάμερα έβγαλε δεκάδες λήψεις κινούμενου ατόμου, ακολουθώντας το με το focus και κυρίως στοχεύοντας στο μάτι.
Burst φωτογράφηση με ενεργό Eye AF
Πάντως το τηλέφωνο δεν είναι το πιο φιλικό όσον αφορά στη χρήση των καμερών του, καθώς έχουμε δυο διαφορετικές εφαρμογές για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο). Έχουμε τη Photo Pro η οποία χρησιμοποιείται για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο στο Basic mode, δηλαδή με πλήρως αυτόματες ρυθμίσεις αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιώντας το Pro mode, έχουμε ένα σαφώς πλουσιότερο interface το οποίο προέρχεται από τα menu των φωτογραφικών μηχανών της Sony και προσφέρει λήψεις με περισσότερο χειροκίνητες ρυθμίσεις
UW Vs Wide Vs telephoto
UW Vs Wide Vs telephoto
Όποιος έχει πιάσει μια τέτοια στα χέρια του, θα νοιώσει πραγματικά οικεία, αφού προσφέρει πλήρως manual χειρισμό με όλους τους φακούς. Στη περίπτωση αυτή όμως, το interface λειτουργεί μόνο σε landscape mode και όχι κρατώντας το κινητό «όρθιο», με τη Sony να θέλει να μετατρέψει το τηλέφωνο σε compact φωτογραφική μηχανή και ο χρήστης να χρησιμοποιεί για τις λήψεις του το φυσικό πλήκτρο.
UW Vs Wide Vs telephoto (νυχτα)
UW Vs Wide Vs telephoto (νυχτα)
Όσοι πάλι θέλουν να τραβήξουν βίντεο, μπορούν τόσο από τη Photo Pro (αλλά μόνο μέχρι 4k30) όσο και από τις Cinema Pro και Video Pro. Η πρώτη γεννήθηκε από τις επαγγελματικές βιντεοκάμερες της Sony και σκοπό έχει να δώσει στο χρήστη τη δυνατότητα να γράψει βίντεο με κινηματογραφική όψη, χάρη στα ειδικά color look που ενσωματώνει και την ευκολότερη χρήση του manual focus. Εδώ, η κάμερα γράφει αποκλειστικά και μόνο σε αναλογία πλευρών 21:9, προσφέροντας πλήθος επιλογών όπως 4k/120fps (με όλους τους φακούς), διαφορετικά χρωματικά look όπως το Venice CS το οποίο προτείνεται για grading, χειροκίνητο white balance και ακόμα επιλογή ταχύτητας κλείστρου με το κανόνα των 360 μοιρών (όπου δίπλα, αναφέρεται η ταχύτητα κλείστρου για όσους δε γνωρίζουν το κανόνα). Αυτό που κάνει ο χρήστης είναι να δημιουργεί κάθε φορά ένα καινούριο project, με τα βίντεο που γράφει να τοποθετούνται στον αντίστοιχο φάκελο του αποθηκευτικού χώρου, ώστε να είναι ευκολότερο μετά να ξέρει τι είναι που. Η εφαρμογή όντως έχει το ξεχωριστό της ενδιαφέρον, αλλά μόνο αν κάποιος έχει γνώσεις ή θέλει να αποκτήσει.
4K120 (στα 60fps δείχνει τo ΥΤ) με την UltraWide
Η VideoPro πάλι είναι μια διαφοροποιημένη έκδοση της Cinema Pro με το χρήστη να μπορεί να τραβήξει απευθείας βίντεο χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσει Project, χωρίς να υπάρχουν τα χρωματικά προφίλ και με το βίντεο να έχει κανονικά αναλογίες 16:9. Από πλευράς ποιότητας, τα βίντεο είναι πραγματικά όμορφα ενώ σίγουρα το γεγονός ότι έχει κανείς δυνατότητα για 4K120 με όλες τις πίσω κάμερες (ακόμα και με HDR) είναι κάτι μοναδικό.
4K120 (στα 60fps δείχνει τo ΥΤ) με τη wide κάμερα
Να σημειώσουμε επίσης ότι το Xperia 5 IV μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εξωτερική οθόνη για κάποιες από τις κάμερες της Sony (εμείς το δοκιμάσαμε τόσο με τη ZV1 όσο και με την A7C) με απευθείας σύνδεση μέσω USB καλωδίου, ενεργοποιώντας την επιλογή External Monitor στο panel Connection των ρυθμίσεων. Μπορεί κανείς να βάλει ακόμα και εξωτερική capture card για να έχει και μεγαλύτερη ανάλυση (πχ Elgato Camlink) από τα 720p που υποστηρίζουν οι παραπάνω κάμερες, ενώ η ίδια η εφαρμογή επιτρέπει και streaming από εξωτερική κάμερα. Όσον αφορά τη μπροστινή κάμερα για τις selfies, αυτή απλά κάνει τη δουλειά της την ημέρα αλλά χάνει σε ποιότητα όσο μειώνεται ο γύρω φωτισμός, ενώ δεν έχει auto focus.
Selfie με flash (οθόνης) τη νυχτα χωρίς/με portrait mode
Γενικότερα, η Sony έχει μετατρέψει το τηλέφωνο σε μια «συνοδευτική» συσκευή για τις mirrorless κάμερές της, δίνοντας περισσότερο έμφαση στο βίντεο παρά στις φωτογραφίες.
Κατά τα άλλα, το τηλέφωνο διαθέτει το μέχρι πρότινος ταχύτερο SoC (Snapdragon 8 Gen 1) παρέα με τα 8GB μνήμης και το σχεδόν stock Android και τα πάντα τρέχουν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Η αυτονομία του πάντως είναι σχετικά μικρή (το battery test του PC Mark μας έδωσε περίπου 8 ώρες).
Επίσης, το τηλέφωνο ζεσταίνεται και κάνει throttling κάτι που παρατηρήσαμε τόσο στο CPU Stress Test όσο και στο 3D Mark Stress Test.
Από εκεί και πέρα, ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος στο πλάι κάνει γρήγορα του δουλειά του, το φυσικό πλήκτρο φωτογράφισης βοηθάει τους πάντες. Είναι αδιάβροχο IP68, έχει έξοδο ακουστικών και δέχεται κάρτες μνήμης MicroSD. Η φόρτισή του όμως είναι αργή σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ζεσταίνεται αρκετά ακόμα και όταν κάποιος χρησιμοποιεί μόνο τη κάμερα,, δεν υπάρχει κάποια σύστημα μεταβαλλόμενου ρυθμού ανανέωσης ενώ και τα 120Hz δε παραμένουν και ο ρυθμός πέφτει στα 60Hz μόλις το τηλέφωνο ζεσταθεί λιγάκι. Οι κάμερές του κάνουν καλή δουλειά (κυρίως η βασική) με τη Sony να δίνει πραγματικά πολλές επιλογές όσον αφορά στο τρόπο αξιοποίησής του, που για κάποιους όμως μπορεί να είναι υπερβολικά πολλές και δύσχρηστες, ειδικά αν δεν έχουν «επαφή» με το χώρο της επαγγελματικής φωτογραφίας και βιντεοσκόπησης.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity