Έτσι, πάει η εντελώς candybar σχεδίαση με την οθόνη που έχει αναλογίες πλευρών 21:9, με το τηλέφωνο να έχει μια περισσότερη συνηθισμένη αναλογία 19,5:1 και έτσι το τηλέφωνο είναι ελαφρώς κοντύτερο και φαρδύτερο σε σχέση με το προκάτοχό του. Από εκεί και πέρα βέβαια, έχουμε μια ποιοτική κατασκευή, με το αλουμινένιο σώμα να δένει αρμονικά με τη γυάλινη πρόσοψη και τη γυάλινη αλλά σαγρέ πλάτη, με το τελικό αποτέλεσμα να μπορεί να χαρακτηριστεί βιομηχανικό minimal. Πραγματικά το τηλέφωνο δε θέλει να εντυπωσιάσει αλλά να είναι πρακτικό. Κάτι που το καταφέρνει άριστα, καθώς η οθόνη διαγωνίου 6,5’’ το καθιστά μέτριο από πλευράς μεγέθους, ενώ το κράτημα με το χέρι είναι άνετο, καθώς η συσκευή από τη μια δε γλυστράει από το χέρι μας ενώ από την άλλη έχουμε άμεση πρόσβαση σε όλα τα πλήκτρα.
Όπως είπαμε, η πλάτη είναι μεν γυάλινη αλλά δε το καταλαβαίνει κανείς εύκολα καλώς έχει γίνει ειδική επεξεργασία ώστε η επιφάνεια να μην είναι λεία αλλά ελαφρώς σαγρε. Στη πλάτη συναντάμε το ελαφρώς ανανεωμένο τριπλό σύστημα καμερών, με τη wide, την ultra wide και τη telephoto με το μεταβλητό zoom από 3,5x έως –πλέον- 7,1x. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω. Στη μπροστινή πλευρά συναντάμε τη νέα οθόνη που χρησιμοποιεί η Sony, η οποία μετά από αρκετά χρόνια που λειτουργούσε σε ανάλυση 4K, πλέον λειτουργεί σε Full HD+. Κάποιοι θα πουν ότι έγινε downgrade, αλλά η αλήθεια είναι πως η 4K ανάλυση ήταν πάντα overkill σε τόσο μικρή διαγώνιο. Θα μπορούσε η Sony να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον WQHD ανάλυση αλλά ακόμα και έτσι, η FullHD + είναι μια χαρά από πλευράς εικόνας, ενώ βοηθάει το τηλέφωνο να είναι πραγματικά μεγάλη αυτονομία, η οποία μπορεί να φτάσει άνετα τη 1,5 μέρα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τις 2.
Αυτό που δεν άλλαξε βέβαια είναι τα μεγάλα bezel στο πάνω και κάτω μέρος, κάτι που προφανώς αποτελεί σχεδιαστική πρακτική και όχι κάποια κατασκευαστική αδυναμία της Sony. Άλλωστε, σε αυτά τα 2 bezel ενσωματώνονται και τα 2 ηχεία, τα οποία μάλιστα «πυροβολάνε» προς τη πλευρά της οθόνης, κάτι πολύ βολικό αν κανείς αποφασίσει να απολαύσει κάποιο βίντεο στην οθόνη, καθώς ο ήχος έρχεται απευθείας προς τη πλευρά του χρήστη. Τα στερεοφωνικά ηχεία προσφέρουν καλή εμπειρία ήχου, ο οποίος είναι δυνατός, ισορροπημένος μεταξύ των δυο ηχείων και με ωραία μπάσα. Μέσα από τις επιλογές του λειτουργικού μπορεί κανείς να αλλάξει τις ρυθμίσεις του ήχου, με το τηλέφωνο να υποστηρίζει Dolby Atmos (με αρκετά preset) και 360 Spatial Sound, καθώς και αρχεία HiRes audio. Στο πάνω bezel βρίσκεται και η selfie cam.
Στη δεξιά πλευρά του κινητού υπάρχουν αρκετά πλήκτρα. Έχουμε λοιπόν το power button που εκτελεί και χρέη ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος και το ζεύγος πλήκτρων αυξομείωσης της έντασης ήχου. Συναντάμε επίσης το γνωστό πλέον, για τη Sony, hardware πλήκτρο για λήψη φωτογραφιών και βίντεο, χάρη στο οποίο μπορεί κανείς να νοιώθει τη φωτογράφιση, αφού υπάρχει ακόμα και μισό πάτημα για τη εστίαση, όπως ακριβώς στις φωτογραφικές μηχανές. Στο πάνω μέρος είναι η έξοδος ακουστικών (το μοναδικό flagship με τέτοια έξοδο) και στο κάτω μέρος θέση τοποθέτησης των 2 sim ή μιας Sim και κάρτας micro SD για επέκταση των 256GB αποθηκευτικού χώρου παρέα με τη θύρα type-C USB τεχνολογία USB 3.2 και με δυνατότητα εξόδου εικόνας (χωρίς κάποιο desktop mode όπως το Dex της Samsung). Κάτι άλλο που μπορεί να κάνει κανείς με το Xperia 1 VI (ενεργοποιώντας την επιλογή External Monitor στο panel Connection των ρυθμίσεων) είναι να το χρησιμοποιήσει σαν εξωτερική οθόνη για mirroless κάμερα της εταιρείας, συνδέοντάς το με type-C καλώδιο σε κάποια συμβατή. Εμείς το δοκιμάσαμε με την A7C μας και λειτούργησε μια χαρά. Να σημειώσουμε επίσης ότι το Xperia 1 VI έχει λάβει πιστοποίηση IP68.
Η ίδια η οθόνη τώρα, αν και είπαμε ότι υπέστη downgrade όσον αφορά στην ανάλυση, έχει αναβαθμιστεί σε άλλα σημεία. Είναι σαφώς φωτεινότερη, με τη μέγιστη φωτεινότητα που μετρήσαμε να είναι 750nits, τα οποία έγιναν 1250nits με το auto max brightness και μπόλικο φώς πάνω της. Ταυτόχρονα, το panel είναι τύπου LTPO, υποστηρίζοντας πολλά διαφορετικά refresh rate από 1Hz έως 120Hz. Μπορεί να μη λειτουργεί σε βήματα του 1Hz, μπορεί να μην καταφέραμε να δούμε ελάχιστη τιμή 1 Hz αλλά 15Hz όμως προσαρμόζεται αρκετά όσον αφορά στο περιεχόμενο που αναπαράγει, τόσο σε εφαρμογές όσο και σε games, υποστηρίζοντας και 120fps σε συμβατά παιχνίδια. Από εκεί και πέρα, χρωματική είναι άριστη με DeltaE Error 1.6, ενώ υποστηρίζει HDR, το οποίο όμως είδαμε μόνο στο YouTube, με το Netflix να μην είναι συμβατό.
Κάτι άλλο που είναι ιδιαίτερα βολικό στην οθόνη, είναι το split screen δυο εφαρμογών, με την ίδια τη συσκευή να έχει ένα έτοιμο shortcut που ενεργοποιεί συγκεκριμένα ζεύγη εφαρμογών που μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ένα σωρό ρυθμίσεις που αφορούν στην οθόνη, μεταξύ των οποίων και το Creator Mode, το οποίο προσπαθεί να αναπαράγει το BT.2020 χρωματικό φάσμα, για να δώσει τη καλύτερη δυνατή HDR απεικόνιση. Από πλευράς φόρτισης, το τηλέφωνο δε συνοδεύεται από φορτιστή και υποστηρίζει ενσύρματη φόρτιση στα 30Watt αλλά και ασύρματη και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση. Για να γεμίσει η μπαταρία των 5000mAh χρειάζεται αρκετός χρόνος (πάνω από 1,5 ώρα) χρησιμοποιώντας κάποιον PD φορτιστή.
Όσον αφορά τώρα στο υπόλοιπο hardware, το Xperia 1 VI έρχεται με τον Snapdragon 8 Gen 3, 12GB μνήμης και 256GB χώρου. Το SoC είναι το κορυφαίο που υπάρχει με το τηλέφωνο πάντως να έχει τα θεματάκια του όσον αφορά στο throttling (58,5% το Stability του 3D Mark Wild Life Extreme Stress Test), ενώ και οι αρχικές επιδόσεις είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν το ίδιο SoC.
Το ίδιο το τηλέφωνο ζεσταίνεται μεν αλλά δε καίει, κάτι που δείχνει πως η Sony έχει κάνει βήματα προόδου σε αυτό το τομέα ενώ δεν έχουμε θέματα overheating όταν γράφουμε βίντεο 4K, ακόμα και στα 120fps. Κάτι άλλο που έχει ενδιαφέρον είναι το software που τρέχει όταν εκκινούμε παιχνίδια. Είναι ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, που έχουμε συναντήσει. Εμφανίζει τα fps του παιχνιδιού, δίνει τη δυνατότητα επιλογή refresh rate (60/120, ακόμα και 240 που είναι interpolation των 120) και προσφέρει επιπλέον πάρα πολλές ακόμα επιλογές.
Πηγαίνοντας τώρα στο σύστημα καμερών, αυτό είναι παραπλήσιο με του προκατόχου του, μόνο που ο telephoto με οπτικό zoom έχει φέτος μεγαλύτερο εύρος. Οι αισθητήρες φαίνεται ότι είναι ίδιοι με πέρυσι.
UW Vs Main Vx 3.5x vs 7.1x
UW Vs Main Vx 3.5x vs 7.1x
Έχουμε έναν αισθητήρα 48MP πίσω από φακό 24mm και f/1.9 με OIS και Dual Pixel AF, και δυο αισθητήρες των 12MP, ένα πίσω από ultrawide φακό των 16mm f/2.2 με DualPixel AF και ένα πίσω από periscope telephoto φακό με μεταβλητό zoom (3.5x-7.1x) και μεταβλητό διάφραγμα (f/2.3-f/3.5), έχοντας OIS και DualPixel AF. Όσον αφορά τώρα στη μπροστινή κάμερα, έχουμε μια 12 MPixel f/2.0 χωρίς AF.
UW Vs Main Vx 3.5x vs 7.1x
UW Vs Main Vx 3.5x vs 7.1x
Το τρίο των κεντρικών φακών μπορούν να δώσουν πραγματικά καλά αποτελέσματα, τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο και την ημέρα (περισσότερο) και τη νύχτα. Χάρη στη προσθήκη και του οπτικού σταθεροποιητή, μπορούμε να έχουμε καθαρές λήψεις και σε χαμηλότερο φωτισμό (δεν υπάρχει εξειδικευμένο night mode παρά μόνο δυνατότητα ενεργοποίησης ή όχι του αυτόματου night mode), ενώ το βίντεο βγαίνει σαφώς λιγότερο κουνημένο.
UW Vs Main Vx 3.5x vs 7.1x
UW Vs Main Vx 3.5x vs 7.1x
Ο telephoto φακός είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς έχει μεταβλητό zoom (αλλά και διάφραγμα). Οι φωτογραφίες που βγάζει είναι καλύτερες στο 3,5x σε σχέση με το 7.1x, όμως συνολικά τα καταφέρνει καλά. Όσον αφορά τη μπροστινή κάμερα για τις selfies, αυτή κάνει τη δουλειά της μια χαρά, αν και θα θέλαμε να έχει auto focus.
Selfie χωρίς/με bokeh
Selfie χωρίς/με bokeh
Κάτι που έχει βελτιωθεί ριζικά στο Xperia 1 VI, είναι το software που αφορά τη χρήση των καμερών. Πλέον έχουμε μια εφαρμογή στην οποία είναι διαθέσιμες όλες οι δυνατότητες που προσφέρει το τηλέφωνο. Από τις πλήρως αυτόματες λειτουργίες για φωτογράφιση και εγγραφή βίντεο (μέχρι 4K120 με όλες πλην της selfie κάμερα) μέχρι τις χειροκίνητες ρυθμίσεις με μενού που θυμίζει κάμερες της Sony, όλα είναι σε ένα app.
4K60 με όλες τις κάμερες
Μια προσέγγιση που σίγουρα καθιστά τη συσκευή περισσότερο φιλική προς το μέσο χρήση. Πάντως, προς το παρόν λείπουν οι λειτουργίες που είχε το επαγγελματικό Cinema Pro app αλλά και όλες οι χειροκίνητες ρυθμίσεις κατά την εγγραφή βίντεο.
4K60 με τη selfie
Επίσης, παρόλο που το τηλέφωνο υποστηρίζει αλλαγή καμερών κατά την εγγραφή βίντεο σε αναλύσεις έως 4K60, αυτό γίνεται όχι άμεσα αλλά με βηματισμό από το ένα focal length σε ένα άλλο (πχ από τον 3.5x στο 1x χρειάζονται σχεδόν 2 δευτερόλεπτα). Ένα νέο mode στο τομέα της φωτογραφίας είναι αυτό του macro, το οποίο χρησιμοποιεί το τηλεφακό στο μέγιστο zoom (120mm), όμως απαιτεί χειροκίνητη εστίαση με τη βοήθεια Peaking (για όσους ξέρουν).
Λήψη macro στα 120mm με χειροκίνητη εστίαση
Το Sony Xperia 1 VI είναι ένα πρακτικά υπερπλήρες τηλέρωφωνο. Ωραία, φωτεινή οθόνη, το ταχύτερο SoC που υπάρχει (με αρκετό throttling πάντως), επεκτάσιμος αποθηκευτικός χώρος, έξοδος ακουστικών, προστασία IP68, έξοδος εικόνας και ασύρματη φόρτιση.
4K120 με 4x slowmotion
Δεν υπάρχει άλλο τηλέφωνο που να τα έχει όλα αυτά. Η αυτονομία είναι εξαιρετική, ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος στο πλάι κάνει γρήγορα του δουλειά του, το φυσικό πλήκτρο φωτογράφισης βοηθάει τους πάντες, αλλά και η δυνατότητα χρήσης του τηλεφώνου σαν εξωτερικό monitor για κάποιες φωτογραφικές μηχανές Sony μέσω USB είναι χρήσιμη. Δεν έχει τις καλύτερες κάμερες που υπάρχουν (αν και η βασική είναι εξαιρετική), όμως το νέο software επιτρέπει στο χρήστη να τις αξιοποιεί ευκολότερα, ενώ σίγουρα το μεταβλητό οπτικό zoom του telephoto είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.
Αυτή τη περίοδο το τηλέφωνο κοστίζει €1449, τιμή που το καθιστά ακριβότερο από τα υπόλοιπα flagship της αγοράς. Το αν κάποιος θα τα δώσει αντί να τα δώσει στους υπόλοιπους γνωστούς της αγοράς, αυτό είναι καθαρά θέμα του εκάστοτε χρήστη και αν θεωρεί ότι τα αξίζει περισσότερο.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity