Η συσκευασία μέσα περιέχει το ίδιο το μικρόφωνο παρέα με μια αποσπώμενη -απλοϊκή- βάση, ένμα pop filter που κουμπώνει στο μικρόφωνο, τον ασύρματο δέκτη του, ένα υφασμάτινο πουγκί μεταφοράς και καλώδιο type-c USB. Το μικρόφωνο και ο δέκτης επικοινωνούν μέσω Bluetooth μεταξύ τους, ενώ και τα δυο ενσωματώνουν μπαταρίες με αυτονομία έως 13 ώρες για το μικρόφωνο και έως 3 ώρες για το δέκτη.
Ξεκινώντας με το μικρόφωνο, πρόκειται για μια πραγματικά μικρή σε διαστάσεις συσκευή (63x137.5x63 mm) με το βάρος της να μη ξεπερνά τα 157γρ. μαζί με τη βάση. Η βάση είναι αποσπώμενη (αρκετά εύκολα είναι η αλήθεια) και αφαιρώντας της αποκαλύπτεται ένα thread για να μπορέσει να βιδώσει κανείς το μικρόφωνο σε κάποιο τρίποδο ή άλλο stand.
Ακολουθεί μια σχεδίαση που θυμίζει μικρόφωνα της δεκαετίας του ’50, είναι δηλαδή κάπως ρετρό, τουλάχιστον το πάνω μισό του παραλληλόγραμμου. Στο μπροστινό τμήμα το πλήκτρο power, ένα φωτιζόμενο mute πλήκτρο, ένα led που μας δείχνει ότι το μικρόφωνο είναι σε λειτουργία, ένα ακόμα που μας φωτίζει σταθερά μπλε όταν επιτευχθεί η σύνδεση με το δέκτη και μια στήλη με 11 led που χρησιμοποιούνται για να βλέπουμε την ένταση του ήχου που δέχονται τα μικρόφωνα. Το gain ρυθμίζεται από ένα περιστροφικό διακόπτη που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά ενώ ένας δεύτερος τέτοιος βρίσκεται κάτω από το πρώτο.
Αυτό πατιέται και μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε την ένταση της εξόδου ακουστικών που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Εκεί υπάρχει επίσης μια θύρα Type-C USB που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας αλλά και για την ενσύρματη σύνδεση του μικροφώνου με υπολογιστή, κινητό ή tablet καθώς το ίδιο το μικρόφωνο μπορεί να λειτουργήσει έτσι αυτόνομα.
Προφανώς, όταν είναι συνδεδεμένο σε Type-C USB δεν υπάρχει περιορισμός αυτονομίας καθώς το μικρόφωνο παίρνει ρεύμα από τη θύρα. Στη πλάτη υπάρχουν επίσης και δυο ακόμα διακόπτες. Ο πάνω προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των τριών polar patters που υποστηρίζει το μικρόφωνο: cardioid, stereo και omnidirectional. Το μικρόφωνο διαθέτει τρείς condenser κάψουλες των 14mm για να πετύχει τα τρια patters. Αν κάποιος το θέλει το μικρόφωνο για να το χρησιμοποιεί για live stream ή podcasts, θα το ρυθμίσει στο Cardiod pattern. Σε αυτό ουσιαστικά το μικρόφωνο προσπαθεί να καταγράψει τον ήχο μόνο από μπροστά, αποκλείοντας τους ήχους που έρχονται από την υπόλοιπη περίμετρο. Αν κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει για μια συνομιλία μεταξύ δυο ανθρώπων που κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλο, μπορεί να το τοποθετήσει ανάμεσά του και να το ρυθμίσει στο stereo, με τη μπροστά πλευρά να είναι το ένα κανάλι και τη πίσω πλευρά το άλλο κανάλι. Τέλος, η omnidirectional επιτρέπει στο μικρόφωνο να καταγράφει από όλες τις πλευρές, κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ένα χώρο με πολλά άτομα που κάθονται γύρω από το μικρόφωνο. Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα ήχου παραμένει ίδια, καθώς οι κάψουλες μπορούν να καταγράψουν συχνότητες 20hz-20Khz. Ο δεύτερος διακόπτης έχει τρεις επιλογές: off, LC και NC. Στο off δεν έχουμε καμία επεξεργασία. Το LC ενεργοποιεί το Low Cut φίλτρο (φίλτρο χαμηλών συχνοτήτων) με το οποίο μπορούμε να «κόψουμε» τις χαμηλές συχνότητες, εξαφανίζοντας Με αυτό τον τρόπο περιβάλλοντες ήχοι όπως το βουητό των ανεμιστήρων ή το aircondition. Το NC είναι το Noice Cancelling το οποίο ουσιαστικά προσπαθεί να κόψει όλους του περιβάλλοντες θορύβους. Είναι χρήσιμο μόνο σε πολύ φασαριόζικα περιβάλλοντα, με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά “ψηφιακό” είναι η αλήθεια.
Μέχρι εδώ όλα καλά και γνώριμα, καθώς το μικρόφωνο δε φαίνεται να κάνει κάτι διαφορετικό. Η διαφορετικότητά του έγκειται στη σύνδεσή του με το δέκτη. Πρόκειται για μια πολύ μικρή συσκευή η οποία έχει digital interface MI Shoe για να συνδεθεί απευθείας στο αντίστοιχο interface μια Sony φωτογραφικής μηχανής, κάτι που επιτρέπει στο χρήστη να καταγράφει ασύρματα ήχο στα βίντεό ή τα streams του (εφόσον χρησιμοποιεί τη μηχανή σαν web camera υπολογιστή με άριστο συγχρονισμό ήχου/εικόνας) χωρίς να χρειάζεται να συνδέσει το δέκτη στην είσοδο μικροφώνου της μηχανής.
Πάντως υπάρχει και αυτή η επιλογή, με το δέκτη να έχει έξοδο μικροφώνου 3,5mm. Η εναλλαγή μεταξύ ψηφιακής ή αναλογικής σύνδεσης γίνεται μέσω ενός διακόπτη που βρίσκεται πάνω στο δέκτη. Όσον αφορά στη θύρα Type-C USB που διαθέτει ο δέκτης, πέρα από να φορτίζει το δέκτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σύνδεση με υπολογιστή, κινητό ή tablet, με το δέκτη να λαμβάνει το σήμα από το ίδιο το μικρόφωνο.
Από όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να αντιληφθεί τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει το Sony ECM-S1. Σκέτο το μικρόφωνο ενσύρματα μέσω USB με υπολογιστή ή φορητές συσκευές, ασύρματα με κάμερες της Sony (μέσω της ψηφιακής σύνδεσης MI Shoe) ή με άλλες κάμερες (αναλογικά μέσω καλωδίου 3,5mm) και ασύρματα μέσω σύνδεσης USB Type-C του δέκτη με υπολογιστή ή άλλες φορητές συσκευές. Πραγματικά το όλο concept είναι εντυπωσιακό από πλευράς χρηστικότητας και από τη στιγμή που ο ήχος που προσφέρει είναι άριστος, έχοντας τρια pollar patterns αλλά και τα low cut και noise cancelling φίλτρα, το μόνο μας παράπονο είναι η τιμή, καθώς στα €450 είναι αν μη τι άλλο, σχετικά ακριβό.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity