Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Z Fold 6 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Samsung Galaxy Z Fold 6 είναι η έκτη γενιά τη σειράς Fold, το οποίο είναι μια βελτιωμένη στα σημεία έκδοση του προκατόχου. Νεώτερο και καλύτερο SoC, ανανεωμένο hinge, ανθεκτικότερη κατασκευή, χαμηλότερο βάρος, με κόστος που πλέον βρίσκεται πάνω από τις €2000. Φυσικά, όπως και το Fold 5, έρχεται με υποστήριξη του S Pen, το οποίο εξακολουθεί να πωλείται ξεχωριστά. Ακόμα και έτσι βέβαια, τα χρήματα που ζητάει το καθιστούν μια συσκευή για πολύ λίγους, πόσο μάλλον όταν φέτος, το κόστος για τη βασική έκδοση με 256GB/12GB αυξήθηκε κατά €100.




Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως την υψηλή ποιότητα κατασκευής της. Γυαλί και μέταλλο συνδυάζονται αρμονικά με το βάρος της συσκευής πλέον να πλησιάζει αυτός ενός παραδοσιακού, μεγάλου, flagship όπως το S24 Ultra, όντας ελαφρύτερο κατά 14 γραμμάρια από το προκάτοχό του χάρη σε βελτιώσεις που έχουν γίνει στη κατασκευή του. Φυσικά έρχεται με δυο οθόνες, μια εξωτερική και την εσωτερική αναδιπλούμενη. Η πρώτη είναι μακρόστενη τύπου Dynamic Amoled 2X η οποία προσφέρει τον απαραίτητο χώρο για να μπορεί ο καθένας να κάνει μια χαρά τη δουλειά του χωρίς να χρειάζεται να ξεδιπλώσει το τηλέφωνο και να μπει στην εσωτερική οθόνη.



Η οθόνη είναι ελαφρώς μεγαλύτερη με διαγώνιο στις 6,6’’και πλέον λειτουργεί σε ανάλυση 2376x968. Είναι πιο στενή από ότι έχει συνηθίσει κανείς στα κανονικά smartphones, κάνοντας και το on screen keyboard επίσης στενό και δυσκολότερο να το χρησιμοποιήσει κάποιος. Επίσης, το μεγάλο ύψος μπορεί να δυσκολέψει τη χρήση με το ένα χέρι. Η οθόνη τρέχει στα 120Hz (κάτι που ισχύει και για την εσωτερική) και η φωτεινότητά της μετρήθηκε στα 389 nits με τη μπάρα φωτεινότητας στη μέγιστη τιμή, στα 649 nits ενεργοποιώντας την επιλογή extra brightness και στα 1242 nits έχοντας επιλέξει το auto brightness, κάτι που τη καθιστά άνετη στη χρήση κάτω από το φως του ήλιου, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ καλή χρωματικά. Σε περιβάλλον HDR δε, μετρήσαμε σε μικρό παράθυρο 2176 nits, πραγματικά εντυπωσιακή τιμή και πολύ κοντά στα 2600nits που αναφέρει η Samsung. Στο πάνω μέρος της και μέσα σε αυτήν βρίσκεται η μια από τις δυο selfie και συνολικά πέντε κάμερες που έχει το τηλέφωνο.



Το ίδιο το σώμα του είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικότερο αλουμίνιο ενώ, όπως και το Z Flip 6, έχει πάρει πιστοποίηση IP48 όσον αφορά τη προστασία από το νερό και πλέον και τη σκόνη. Συνεχίζοντας τη περιήγηση του τηλεφώνου, στη δεξιά πλευρά του βρίσκεται ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος (που είναι και το power button) παρέα με τα volume controls. Στην αριστερή πλευρά έχουμε το μηχανισμό που συγκρατεί τα δυο τμήματα του τηλεφώνου και επιτρέπει την αναδίπλωση της οθόνης.



Ο μηχανισμός αυτός είναι ανανεωμένος επιτρέποντας και φέτος στο τηλέφωνο -όταν η οθόνη διπλώνει- να είναι τελείως κλειστό και να μην αφήνει το κενό. Μπορεί κανείς να ξεδιπλώσει την εσωτερική οθόνη και να τη στερεώσει σχεδόν σε κάθε γωνία από τις 45 μοίρες μέχρι τις 170 μοίρες, δίνοντας διαφορετικούς τρόπους χρήσης της συσκευής. Στο κάτω μέρος της συσκευής συναντάμε τη θύρα Type-C USB, συμβατή με USB 3.1 και με δυνατότητα χρήσης σαν έξοδο HDMI αξιοποιώντας παράλληλα το Samsung DeX.



Ταυτόχρονα, στο κάτω μέρος υπάρχει και το ένα από τα δυο ηχείο με το δεύτερο να βρίσκεται προφανώς στο πάνω μέρος. Αυτό σημαίνει πως το Fold 6 έχει στερεοφωνικό ήχο, ο οποίος γίνεται καλύτερα αντιληπτός όταν ξεδιπλώσουμε την εσωτερική οθόνη και κρατήσουμε το τηλέφωνο σε landscape, καθώς έτσι τα ηχεία είναι στα δεξιά και αριστερά της οθόνης. Ο ήχος που παράγουν τα ηχεία είναι δυνατός και καθαρός με αρκετά μπάσα και θα ικανοποιήσει κάθε είδους χρήση. Στο πίσω μέρος της συσκευής βρίσκονται οι τρεις βασικές κάμερες, οι οποίες είναι ακριβώς ίδιες με αυτές του Fold 5 (αν και η ultrawide έχει νέο αισθητήρα) και οι όποια βελτίωση μπορεί να υπάρχει στη ποιότητα της εικόνας προέρχεται από τον νέο SoC του τηλεφώνου. Έχουμε ένα wide αισθητήρα στα 50Mpixel με OIS και AF, έναν ultra wide στα 12MP (χωρίς AF) και ένα telephoto 3x στα 10MP με OIS και AF, οι οποίοι κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους την ημέρα. Ακόμα και το βράδυ πάντως, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό με το βασικό φακό, ενώ το Night Mode βελτιώνει αρκετά το αποτέλεσμα σε όλους τους φακούς. Βέβαια, για το επίπεδο κόστους της συσκευής και σε σύγκριση με άλλα flagship, οι κάμερες θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι καλύτερες.



Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει κανείς με τα Fold/Flip γενικότερα  και τις κάμερες αυτές είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει σαν selfie κάμερες. Μέσα από το software υπάρχει η δυνατότητα ώστε, έχοντας ξεδιπλωμένη τη συσκευή, να ενεργοποιηθεί η μπροστινή οθόνη για τη προεπισκόπηση και μετά, ξεκλειδώνοντας από την εξωτερική οθόνη τη δυνατότητα χρήσης των καμερών, εμφανίζεται σε αυτή όλο το interface ελέγχου της κάμερας οπότε και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις κάμερες της πλάτης σε selfie mode για φωτογραφίες ή και βίντεο. Φυσικά, έχουμε για ακόμα μια φορά των under display κάμερα (από το Fold 4) στα 4MP η χρήση της οποίας δε προτείνεται για λήψη φωτογραφιών αλλά μόνο για εφαρμογές video conference.



Όλη η ιστορία του Fold 6 βέβαια είναι η εσωτερική οθόνη. Με το που ξεδιπλώνει κανείς τη συσκευή, βρίσκεται σε μια τεράστια Dynamic Amoled 2X οθόνη 7,6’’ ανάλυσης 2160x1856 pixel η οποία είναι περίπου ίδια με αυτή του Fold 6, με τη σημαντικότερη διαφορά να είναι η αυξημένη φωτεινότητα. Μετρήσαμε 404 nits, 696nits ενεργοποιώντας την επιλογή extra brightness, φτάσαμε στα 1340nits στη λειτουργία max auto ενώ σε μικρό παράθυρο HDR πήραμε 2416 nits, αρκετά κοντά στα 2600nits μέγιστης φωτεινότητας που δίνει η ίδια η Samsung. Χρωματικά οθόνη αποδίδει σωστότερα χρώματα στο Natural mode (κάτι που ισχύει και για την εξωτερική).



Το software της Samsung έχει φροντίσει ώστε ότι δείχνει η εξωτερική οθόνη πριν ανοίξει κανείς το τηλέφωνο, να μεταφερθεί αμέσως στη μεγάλη εσωτερική. Διαβάζει κανείς μια σελίδα στο Internet ή απαντάει σε ένα email αλλά θέλει περισσότερο χώρο; Απλά «ανοίγει» τη συσκευή και συνεχίζει αυτό που έκανε απλά σε μεγαλύτερη οθόνη, άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις. Μάλιστα, μπορεί κανείς να κάνει και το ανάποδο, εφόσον προβεί στις κατάλληλες ρυθμίσεις, δηλαδή να φύγει από την εσωτερική μεγάλη οθόνη και να συνεχίσει στην εξωτερική.



Το λεγόμενο crease (η τσάκιση) της οθόνης στο σημείο που γίνεται η αναδίπλωση εξακολουθεί να είναι εμφανές, κάποιες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο (ανάλογα με το περιεχόμενο και το πως πέφτει πάνω του το φως). Όμως μετά από λίγο το συνηθίζει κανείς και δεν είναι πρόβλημα. Γενικά η οθόνη είναι πανέμορφη, με φοβερό μαύρο, ζωντανά χρώματα και άριστες γωνίες θέασης. Από την άλλη, οι αναλογίες πλευρών της εσωτερικής οθόνης είναι τέτοιες που δε τη βοηθάνε να αναδειχτεί όταν κανείς βλέπει βίντεο, καθώς μένουν πολύ «χοντρές» μαύρες μπάρες πάνω και κάτω.



Η οθόνη είναι σκέτη απόλαυση και όταν κάποιος χρησιμοποιεί διάφορες εφαρμογές του Android, με τη Samsung να του έχει δώσει και εξαιρετικές δυνατότητες multitasking και πολλές επιλογές όσον αφορά στο πως χωρίζονται οι εφαρμογές. Φυσικά, η taskbar εξακολουθεί να υφίσταται και παρέχει εκεί εικονίδια για όλες τις πρόσφατες εφαρμογές που έχουμε τρέξει. Πατώντας πάνω σε μια, αυτή εκκινεί στιγμιαία και τις περισσότερες φορές δε φορτώνει καν, καθώς τα 12GB μνήμης που έχει το τηλέφωνο είναι υπεραρκετά ώστε να παραμένουν ανοιχτές μπόλικες εφαρμογές. Το software του Fold 6 επιτρέπει την ύπαρξη έως 4 εικονιδίων εφαρμογών που έχουμε ήδη τρέξει για άμεση εκκίνησή του. Φυσικά υπάρχουν και δυνατότητες multitasking όσον αφορά στη ταυτόχρονη εκτέλεση εφαρμογών. Μέχρι τρεις εφαρμογές μπορούν να τρέξουν στην οθόνη ταυτόχρονα σε split screen ενώ δυο ακόμα μπορούν να φορτωθούν σε παράθυρα, τα οποία μπορούμε να κρύψουμε στο πλάι της οθόνης για μετέπειτα χρήση. Φυσικά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την οθόνη με διάφορους τρόπους, είτε τέρμα ανοιχτή είτε υπό γωνία, όπου το λειτουργικό προσαρμόζεται. Με αυτό τον τρόπο πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες του τηλεφώνου για να βγάλουμε φωτογραφίες/βίντεο, χωρίς να το κρατάμε ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να κάνουμε βίντεο-κλήσεις πάλι χωρίς να κρατάμε ή να χρειάζεται μια βάση στήριξης το τηλέφωνο. Γενικότερα τέτοιου είδους ρυθμίσεις έχουν γίνει πολλές από τη Samsung σε διάφορες εφαρμογές της συσκευής όπως πχ σε αυτή των Ρυθμίσεων, με το αριστερό μέρος της οθόνης να δείχνει το πρώτο επίπεδο ρυθμίσεων και το δεξί τις επιλογές του κάθε επιπέδου. Υπάρχουν δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ εφαρμογών (πχ μεταφορά εικόνας από το browser που είναι ανοιχτός στη μια πλευρά στα Notes που τρέχουν στην άλλη πλευρά της οθόνης κτλ). Το Fold 6 φυσικά μπορεί να συνεργαστεί ιδανικά και με άλλες συσκευές από το οικοσύστημα της Samsung. Πέρα από τη λειτουργία SmartThings που αφορά τον έλεγχο οικιακών συσκευών όπως τηλεοράσεις και ψυγεία, τον έλεγχο (με preview) των καμερών από κάποιο Galaxy Watch (όπως τα νέα της σειράς 7) , την ευκολότερη σύνδεση με ακουστικά της Samsung, τη πανεύκολη ανταλλαγή αρχείων με άλλα Samsung τηλέφωνα και πολλές ακόμα τέτοιες λειτουργίες.



Όλα τα παραπάνω βέβαια τα είχαμε και πέρυσι. Αυτά που –προς το παρόν- δεν έχουν οι κάτοχοι του Z Fold 5 είναι οι νέες Galaxy AI λειτουργίες  του Z Fold 6. Πέρα από αυτές που εμφανίστηκαν στη σειρά S24 και πήραν με αναβάθμιση και τα Flip/Fold 5, τα νέα foldable έρχονται με νέες δυνατότητες. Για παράδειγμα, μπορούμε να σχεδιάσουμε κάτι στην οθόνη και το Galaxy AI να το μετατρέψει σε ένα έργο τέχνης. Μπορούμε επίσης να σχεδιάσουμε κάτι σε μια φωτογραφία (πχ ένα καπέλο στη selfie μας) και η AI θα το δημιουργήσει. Μπορούμε ακόμα να μετατρέψουμε μια φωτογραφία ανθρώπου σε σκίτσο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Σε σχέση πάντως με τις αντίστοιχες λειτουργίες που είδαμε στο Z Flio 6, εδώ η εμπειρία είναι ανώτερη, λόγω της μεγαλύτερης εσωτερικής οθόνης ενώ φυσικά η ζωγραφική μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερα εφόσον κάποιος χρησιμοποιήσει και το S-Pen.


Λειτουργία Portrait Studio


Λειτουργία Sketch το image

Πέρα από τις δημιουργικές AI λειτουργίες, έχει προστεθεί και ο interpreter, ένας αυτόματος μεταφραστής για επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που δε μιλάμε την ίδια γλώσσα. Τα  Ελληνικά δεν υποστηρίζονται μεν, όμως η λειτουργία αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη, ειδικά από τη στιγμή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις δυο οθόνες, ώστε να βλέπουμε εμείς στην εσωτερική τη μετάφραση όσων λέει ο συνομιλητής μας και αντίστοιχα αυτός στην εξωτερική να βλέπει στη δική του γλώσσα τη μετάφραση όσων λέμε. Το δοκιμάσαμε  με το αποτέλεσμα να μην είναι τέλειο μεν, αλλά να μπορεί να φανεί χρήσιμο.


Ο Interpreter

Κάτι άλλο που υπάρχει είναι και η λειτουργία transcript που επιτρέπει τη μετατροπή μιας συνομολίας που έχει καταγραφεί με το recorder σε κείμενο. Φυσικά υπάρχουν και οι άλλες Galaxy AI λειτουργίες που είδαμε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, όπως το Circle to search with Google, η δυνατότητα για δημιουργία περιλήψεων μέσα από web sites ή η μετάφραση web sites και πολλά ακόμα, λειτουργίες βέβαια που έχουν ήδη προστεθεί στο Galaxy Z Fold 5, με τις νέες επίσης να έρχονται μέχρι το τέλος της χρονιάς και στο περυσινό μοντέλο.



Από εκεί και πέρα, το Galaxy Z Fold 6 έρχεται με Android 14 πάνω από το οποίο τρέχει το One UI 6.1 της Samsung. Χάρη στο ταχύτατο Snapdragon 8+ Gen3 που έχει το smartphone, τα 12GΒ μνήμης και τα 256GB αποθηκευτικού χώρου (που δεν επεκτείνονται), ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να κάνει άνετα τα πάντα. Ακόμα και το gaming είναι εφικτό, αλλά μη περιμένετε high end gaming για ώρες. Μπορεί το SoC να έχει τις κατάλληλες επιδόσεις, για ακόμα μια φορά παρατηρείται το φαινόμενο του throttling σε συνθήκες gaming. Το Stress Test του 3D Mark μας έδωσε 55% Stability στο Wild Life Extreme (από 4527 πόντους, πήγαμε στους 2489 πόντους) με το SoC να έχει "κόφτη" στους 38-40 βαθμούς Κελσίου και γενικότερα το τηλέφωνο να μην είναι ιδιαίτερα θερμό. Όσον αφορά στην αυτονομία του, αυτή είναι τέτοια που επιτρέπει άνετα μια μέρα χρήσης, με το τηλέφωνο να υποστηρίζει για ακόμα μια φορά φόρτιση μόλις στα 25 Watt (χωρίς φορτιστή στη συσκευασία) καθώς επίσης ασύρματη φόρτιση όσο και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση για να δίνει ενέργεια σε άλλες συσκευές.



Συνολικά, το Samsung Galaxy Z Fold 6 είναι απλά ένα μικρό βήμα εξέλιξης σε σχέση με το Fold 5. Σίγουρα κάποιος θα αντιληφθεί το μικρότερο βάρος του, το οποίο στα 239 γραμμάρια το καθιστά μια συσκευή που δε ζυγίζει περισσότερο από τα παραδοσιακά flagship τηλέφωνα, έχοντας βέβαια δυο οθόνες με τη μια να το μετατρέπει σε τάμπλετ. Από εκεί και πέρα όμως, η Samsung φαίνεται πως δε θέλησε να προβεί σε άλλες αλλαγές, πέραν των τυπικών όπως η χρήση νέου SoC. Ίδια μπαταρία, ίδια –χαμηλή- ταχύτητα φόρτισης, ίδιες –όχι ξεχωριστές- κάμερες, ίδιο form factor και απλά φωτεινότερες οθόνες. Κάποιος που έχει Fold 5, ακόμα και Fold 4, δύσκολα θα μεταβεί στο Fold 6, αλλά τόσο κάτοχοι παλιότερων συσκευών όσο και νέοι χρήστες, θα το ευχαριστηθούν. Πλέον όμως η Samsung δεν είναι μόνη της στην αγορά καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες διαθέτουν τέτοιες συσκευές, όπως η Huawei αλλά πλέον και η OnePlus. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Το software της Samsung απλά δε παίζεται
  • Οι νέες Galaxy AI δυνατότητες έχουν "πλάκα" και πραγματικά μπορείς να δημιουργήσεις εντυπωσιακές AI φωτογραφίες
  • Υψηλή φωτεινότητα και για τις δυο οθόνες
  • Η προστασία IP48 σίγουρα μετράει, ειδικά για όσους πάνε συχνά σε παραλίες με άμμο :)
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ίδιες, απλά καλές, κάμερες για τρίτη χρονιά σερί
  • Αργή φόρτιση
  • Αυξημένο κόστος σε σχέση με τη τιμή διάθεσης του Fold 5
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*