Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Z Flip 6 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Νωρίτερα από κάθε άλλη η χρονιά, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, η Samsung παρουσίασε και κυκλοφορεί αυτές τις μέρες τα νέα της foldable τηλέφωνα, τα Galaxy Z Flip 6 και Galaxy Z Fold 6. Στο παρακάτω κείμενο θα διαβάσετε για το Flip 6.ενώ σε άλλο θα βρείτε τη παρουσίαση για το Fold 6. Το νέο Flip 6 φέρνει μικρές βελτιώσεις σε σχέση με το προκάτοχό του όσον αφορά στο hardware, με τις περισσότερες προσθήκες να αφορούν τις λειτουργίες AI, καθώς νέες έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ενσωμάτωσε για πρώτη φορά η Samsung στη σειρά Galaxy S24.



Η συσκευασία περιλαμβάνει μόνο το τηλέφωνο και ένα καλώδιο USB Type-C και για να το φορτίσει κανείς θα χρειαστεί να προμηθευτεί κανείς το φορτιστή ξεχωριστά, με τη ταχύτητα φόρτισης να παραμένει η ίδια στα 25 Watt. Η χωρητικότητα της μπαταρίας πάντως αυξήθηκε ελαφρώς στα 4000mAh (από 3700 mAh), με το χρόνο που χρειάζεται να φορτίσει πλήρως η συσκευή να αγγίζει τη 1,5 ώρα. Σχεδιαστικά το Z Flip 6 δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με το Flip 5. Πρόκειται για μια ποιοτική συσκευή η οποία είναι βελτιωμένη όσον αφορά στη κατασκευή της. Από τη μια το αλουμίνιο που έχει χρησιμοποιηθεί για το αλουμινένιο frame του τηλεφώνου είναι ισχυρότερο, αντέχοντας περισσότερο σε συγκρούσεις, Το γυαλί στη πλάτη παραμένει Gorilla Glass Victus 2, ενώ πλέον η συσκευή προστατεύεται καλύτερα από νερό και σκόνη καθώς έχει λάβει πιστοποίηση IP48.



Η πλάτη της είναι χωρισμένη στη μέση, με τα δυο τμήματα να συγκρατούνται από ένα τρίτο κομμάτι με ανάγλυφο το Samsung, πίσω από το οποίο βρίσκεται και το βελτιωμένο hinge. Στο πάνω αριστερό μέρος της πλάτης συναντάμε τις δυο κεντρικές κάμερες (η βασική είναι νέα, στα 50MP) παρέα με το Led flash ενώ σχεδόν το υπόλοιπο μέρος αυτού του τμήματος της πλάτης καταλαμβάνεται από τη μεγάλη εξωτερική οθόνη που είδαμε και στο περυσινό μοντέλο. Να σημειώσουμε ότι το περίβλημα των καμερών πλέον έρχεται στο ίδιο χρώμα με την υπόλοιπη συσκευή (εμείς έχουμε το τηλέφωνο σε μπλε έκδοση, αλλά βγαίνει και σε άλλα, όμορφα χρώματα). Όσον αφορά στην εξωτερική οθόνη, αυτή έχει διαγώνιο 3,4’’ με την ανάλυση να φτάνει στα 720x748 pixel.



Χάρη σε αυτή και στις βελτιώσεις του λειτουργικού στις οποίες έχει προβεί η Samsung, ο κάτοχος της συσκευής πλέον μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει το τηλέφωνο για να πάει στην εσωτερική οθόνη. Υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία από widget που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και να εναλλάσσουμε με swipe, ενώ κάποια από τα βασικά wallpapers είναι διαδραστικά. Επιπλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε generative AI στα wallpapers, είτε με δημιουργία εικόνων είτε με διαδραστική εμφάνιση του καιρού στη περιοχή μας πάνω στο wallpaper.



Η μεγάλη οθόνη προσφέρει μπόλικο χώρο για να βλέπει ο κάτοχος της συσκευής καλύτερα ότι θέλει καθώς επίσης και τη δυνατότητα να φορτώνουμε συγκεκριμένες εφαρμογές σε αυτή, κάτι που ισχύει από πέρυσι. Κάτι άλλο που μπορεί κανείς να κάνει, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει η συσκευή, είναι να χρησιμοποιήσει τις δυο εξωτερικές κάμερες για να βγάλει φωτογραφίες και βίντεο, τον εαυτό του. Πατώντας γρήγορα δυο φορές το power button (που λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων), ενεργοποιείται η κάμερα και εμφανίζεται στην οθόνη η εικόνα που δείχνει. Με swipe δεξιά-αριστερά αλλάζουμε από φωτογραφία, σε φωτογραφία portait και σε βίντεο , ενώ με pinch αλλάζουμε μεταξύ της βασικής και της ultra wide κάμερας. Είναι μια έξυπνη λύση, καθώς από τη μια δε χρειάζεται κανείς να ανοίξει το τηλέφωνο για να βγάλει selfie, και από την άλλη βγάζει κανείς selfie με τη «καλή» κάμερα. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει αφορά στο βίντεο, το οποίο είναι μέχρι 1080p60, με το τηλέφωνο να μπορεί να γράψει μέχρι 4K60 όταν ανοίξουμε την εσωτερική οθόνη.



Στη δεξιά πλευρά της συσκευής βρίσκεται το power button παρέα με τα volume controls ενώ στο κάτω μέρος το ένα από τα δυο ηχεία και η θύρα Type-C USB. Αυτή είναι USB 3 με δυνατότητα εξόδου εικόνας, όμως για ακόμα μια χρονιά το Flip δεν ενσωματώνει το DeX της Samsung, παρά μόνο απλό mirror της εικόνας που δείχνει μια από τις δύο οθόνες, χωρίς όμως η έξοδος εικόνας να αλλάζει αν πχ ξεκινάμε από την εξωτερική οθόνη (που τη δείχνει) και μετά ανοίγωντας το τηλέφωνο χρησιμοποιούμε την εσωτερική. Θα πρέπει να βγάλουμε και να ξαναβάλουμε το καλώδιο για να δείξει την εσωτερική οθόνη.



Το άνοιγμα της συσκευής γίνεται εύκολα με το hinge να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να διατηρεί τα δυο τμήματα της συσκευής υπό γωνία ακόμα και στις 160-170 μοίρες! Εδώ βρίσκουμε την εσωτερική οθόνη που χρησιμοποιεί το Z Flip 6, η οποία φαίνεται να είναι ακριβώς ίδια με αυτή του Flip 5. Πρόκειται για μια Dynamix Amoled 2X της Samsung με αυξημένη μέγιστη φωτεινότητα. Η οθόνη, σε αντίθεση με τα περισσότερο τηλέφωνα, δε ξακρίζει στις άκρες, αλλά βρίσκεται κάτω από το περιμετρικό bezel. Σκοπός είναι να προστατευτεί η οθόνη από οποιαδήποτε πιθανότητα να μπει μέσα της σκουπίδι, σκόνη ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να της δημιουργήσει προβλήματα. Όσον αφορά στη τσάκιση στο μέσο της οθόνης, αυτή φαίνεται ελαφρώς αλλά μετά από μερικές ώρες χρήσης ξεχνάμε ότι υπάρχει. Βέβαια την αισθάνεται κανείς κυλώντας το δάχτυλο από πάνω μέχρι κάτω



Όσον αφορά τώρα στην ίδια την οθόνη, αυτή είναι πανέμορφη, με φοβερό μαύρο, ζωντανά χρώματα, και άριστες γωνίες θέασης. Η οθόνη λειτουργεί και στα 120Hz, κάτι που δίνει μια ακόμα καλύτερη αίσθηση κατά τη χρήση της συσκευής, ενώ υποστηρίζεται και gaming στα 120Hz. Το refresh rate είναι μεταβλητό, αλλά το λιγότερο που είδαμε είναι 24Hz. Γενικότερα όμως, προσαρμόζεται ανάλογα με την εφαρμογή, ενώ συνήθως ακολουθεί το frame rate τουθ εκάστοτε video που δείχνει. Υποστηρίζει HDR10+ αλλά όχι dolby Vision (κάτι που συμβαίνει με όλες τις Samsung συσκευές, ακόμα και τις τηλεοράσεις) με το Netflix προφανώς να δείχνει HDR περιεχόμενο, όπως και το YouTube.



Η οθόνη χρωματικά είναι άριστη με DeltaE error 1.7 στο Standard χρωματικό προφίλ ενώ είναι και αρκετά φωτεινή. Μετρήσαμε 434,8 nits, το οποίο έγινε 631 nits ενεργοποιώντας το Extra Brightness. Με το Adaptive brighntess και ρίχνοντας μπόλικο φως πάνω πήραμε 1031 nits, ενώ είδαμε το εξωπραγματικό 2390nits σε HDR περιβάλλον, ακόμα και σε μεσαίου μεγέθους παράθυρο! Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε νούμερα πολύ κοντά σε αυτά που λέει ο εκάστοτε κατασκευαστής (στη προκειμένη 2600nits).



Στο πάνω μέρος της και κεντρικά, είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη και η selfie camera η οποία είναι αρκετά μικρή και σε γενικές γραμμές δεν ενοχλεί η ύπαρξή της ούτε στη καθημερινή χρήση ούτε κατά τη θέαση βίντεο. Εκεί βρίσκεται και το κεντρικό ακουστικό που παίζει το ρόλο του δεύτερου ηχείου, με το στερεοφωνικό ήχο να είναι απόλυτα ικανοποιητικός από πλευράς απόδοσης και έντασης. Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο χρήσης, το Z Flip 6 προσφέρει πάνω κάτω την ίδια εμπειρία με το προκάτοχό του, με το One UI 6.1 να δίνει πολλές ευκολίες και να έχει προσαρμοστεί στην αναδιπλούμενη οθόνη. Για παράδειγμα μπορούμε να τοποθετήσουμε το τηλέφωνο πάνω σε μια επιφάνεια και να ανασηκώσουμε το πάνω τμήμα του κατά 90 μοίρες.



Με αυτό τον τρόπο πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες του τηλεφώνου για να βγάλουμε φωτογραφίες/βίντεο, χωρίς να το κρατάμε ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να κάνουμε βίντεο-κλήσεις πάλι χωρίς να κρατάμε ή να χρειάζεται μια βάση στήριξης το τηλέφωνο.  Φυσικά υπάρχει το Flex mode τόσο για την εφαρμογή της κάμερας όσο και σε άλλες εφαρμογές, το οποίο σημαίνει πως όταν τα δυο τμήματα της οθόνης έρθουν υπό γωνία, η εφαρμογή χωρίζεται στα δυο: στο πάνω κομμάτι της οθόνης φαίνεται ένα κομμάτι και στο κάτω το υπόλοιπο. Αντίστοιχα κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συντομεύσεις της Samsung για multitasking δυο εφαρμογών, μια στο πάνω μέρος και μια στο κάτω. Εδώ, λόγω του form factor, έχει ξεχωριστή χρησιμότητα, αφού πχ μπορεί κανείς να έχει στο πάνω τμήμα της οθόνη το Whatsapp και να συνομιλεί με βιντεοκλήση και στο κάτω μέρος να διαβάζει σελίδες, να απαντάει σε mail κτλ, έχοντας όμως τη συσκευή πάνω στο γραφείο του, μπροστά του.



Όλα τα παραπάνω βέβαια τα είχαμε και πέρυσι. Αυτά που –προς το παρόν- δεν έχουν οι κάτοχοι του Z Flip 5 είναι οι νέες Galaxy AI λειτουργίες  του Z Flip 6. Πέρα από αυτές που εμφανίστηκαν στη σειρά S24 και πήραν με αναβάθμιση και τα Flip/Fold 5, τα νέα foldable έρχονται με νέες δυνατότητες. Για παράδειγμα, μπορούμε να σχεδιάσουμε κάτι στην οθόνη και το Galaxy AI να το μετατρέψει σε ένα έργο τέχνης. Μπορούμε επίσης να σχεδιάσουμε κάτι σε μια φωτογραφία (πχ ένα καπέλο στη selfie μας) και η AI θα το δημιουργήσει. Μπορούμε ακόμα να μετατρέψουμε μια φωτογραφία ανθρώπου σε σκίτσο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πέρα από τις δημιουργικές AI λειτουργίες, έχει προστεθεί και ο interpreter, ένας αυτόματος μεταφραστής για επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που δε μιλάμε την ίδια γλώσσα. Τα  Ελληνικά δεν υποστηρίζονται μεν, όμως η λειτουργία αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη, ειδικά από τη στιγμή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις δυο οθόνες, ώστε να βλέπουμε εμείς στην εσωτερική τη μετάφραση όσων λέει ο συνομιλητής μας και αντίστοιχα αυτός στην εξωτερική να βλέπει στη δική του γλώσσα τη μετάφραση όσων λέμε. Το δοκιμάσαμε  με το αποτέλεσμα να μην είναι τέλειο μεν, αλλά να μπορεί να φανεί χρήσιμο.  Κάτι άλλο που υπάρχει είναι και η λειτουργία transcript που επιτρέπει τη μετατροπή μιας συνομολίας που έχει καταγραφεί με το recorder σε κείμενο. Φυσικά υπάρχουν και οι άλλες Galaxy AI λειτουργίες που είδαμε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, όπως το Circle to search with Google, η δυνατότητα για δημιουργία περιλήψεων μέσα από web sites ή η μετάφραση web sites και πολλά ακόμα, λειτουργίες βέβαια που έχουν ήδη προστεθεί στο Galaxy Z Flip 5, με τις νέες επίσης να έρχονται μέχρι το τέλος της χρονιάς και στο περυσινό μοντέλο.



Από εκεί και πέρα, το Galaxy Z Flip 6 συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό flagship. Έρχεται με Android 14 πάνω από το οποίο τρέχει το One UI 6.1 της Samsung. Χάρη στο ταχύτατο Snapdragon 8 Gen 3 που έχει το smartphone, τα –πλέον- 12GΒ μνήμης και τα 256GB αποθηκευτικού χώρου (που δεν επεκτείνεται), ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να κάνει άνετα τα πάντα. Ακόμα και το gaming είναι εφικτό, καθώς το SoC ενσωματώνει ταχύτατο GPU που τα καταφέρνει εξαιρετικά. Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε πως SD8 Gen 3 του Flip 5 κάνει έντονο throttling και αρκετά γρήγορα μάλιστα. Για παράδειγμα στο Wild Life Extreme Stress Test του 3D Mark είχαμε μόλις 36,1% stability με το τηλέφωνο να ξεκινάει από τους 4779  πόντους αλλά πολύ γρήγορα να πέφτει στους 2075 πόντους (μετά από 6 λεπτά) ενώ μετά το 10λεπτο το σκορ να κυμαίνεται γύρω στους 1900 πόντους με το ελάχιστο να είναι οι 1844 πόντοι.. Η Samsung φαίνεται να έχει κρατήσει τη μέγιστη αποδεκτή θερμοκρασία του SoC γύρω στους 42-43 βαθμούς Κελσίου, με το throttling να ξεκινάει από σαφώς χαμηλότερη θερμοκρασία και το λεπτό σώμα του τηλεφώνου να μην αφήνει πολλά περιθώρια για γρήγορη απομάκρυνση της παραγόμενης θερμότητας, παρόλο που πλέον χρησιμοποιείται vapor chamber για τη ψύξη του SoC. Γενικότερα πάντως η συσκευή ζεσταίνεται, με τη θερμότητα να γίνεται αντιληπτή στο πάνω μισό μέρος της πλάτης όπου προφανώς βρίσκεται το SoC.  Όσον αφορά στην αυτονομία της συσκευή, το Z Flip 6 μπορεί να βγάλει μια μέρα υπό κανονικές συνθήκες χωρίς να χρειαστεί φόρτιση.



Πηγαίνοντας στο τομέα των καμερών, οι περισσότερες αλλαγές έρχονται από το νέο ISP του Snapdragon 8 Gen 3 αλλά φυσικά έχουμε και μια νέα βασική κάμερα στα 50MP. Η UW και η selfie παραμένουν ίδιες. Χρωματικά τα καταφέρνουν καλά, έχοντας πάνω κάτω και την ίδια ρύθμιση όσον αφοράς το white balance που πετυχαίνουν. Από πλευράς ποιότητας, ο βασικός φακός είναι αρκετά καλός την ημέρα και τα καταφέρνει πλέον αρκετά καλά και το βράδυ, με το Night Mode να βοηθάει. Η ύπαρξη πλέον 50MP επιτρέπει στη βασική κάμερα να πετυχαίνει πολύ καλές λήψεις με 2x zoom, με το portrait mode να χρησιμοποιεί και το 2x zoom.  Ο ultra wide δεν έχει auto focus και γενικά δεν αφήνει πολύ καλή εντύπωση ούτε την ημέρα ούτε βέβαια το βράδυ όπου το Night Mode είναι σχεδόν υποχρεωτικό. Η selfie κάμερα των 10Mpixel επίσης πετυχαίνει καλό αποτέλεσμα, κυρίως όταν έχουμε καλό φωτισμό ενώ υποστηρίζει και portrait mode. Με αυτή μπορούμε να γράψουμε βίντεο 4K60 με πραγματικά καλό αποτέλεσμα. Όσον αφορά στο βίντεο των δυο πίσω καμερών, και οι δυο υποστηρίζουν μέχρι 4k/60fps. Κάτι άλλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να γράψει βίντεο landscape (16:9) χωρίς να χρειαστεί να γυρίσει το τηλέφωνο στο πλάι, με περιορισμό την ανάλυση που δε μπορεί να είναι πάνω από 1080p60. Ένα νέο mode που έχει προστεθεί είναι το auto frame στο video, μέσω του οποίου αυτόματα η κάμερα κάνει –digital- zoom in/out ώστε ο άνθρωπος που «στοχεύει» η κάμερα να είναι πάντα στο πλάνο. Γενικότερα, η εμπειρία που προσφέρουν οι κάμερες είναι καλή, αλλά σίγουρα όχι στο επίπεδο άλλων τηλεφώνων που κοστίζουν παραπλήσια χρήματα.



Η αλήθεια είναι πως το Galaxy Z Flip 6 δε φέρνει πολλές αναβαθμίσεις έναντι του προκατόχου του. Καλύτερος επεξεργαστής, καλύτερη βασική κάμερα, μεγαλύτερη μπαταρία, νέο SoC με vapor chamber και ανθεκτικότερη κατασκευή είναι αυτά που έχει προσθέσει η Samsung.  Γενικά όμως, είναι μικρό, χωράει σε κάθε τσέπη και προσφέρει μερικούς νέους τρόπους χρήσης που αν τους συνηθίσεις, μετά μάλλον καλομαθαίνεις. Με κόστος που βρίσκεται πλέον πάνω από τα €1200 (αλλά με ελάχιστη χωρητικότητα τα 256GB), σίγουρα είναι ένα ακριβό τηλέφωνο με τις επιλογές που υπάρχουν σε αυτά τα χρήματα να είναι πολλές και σε πολλά σημεία σίγουρα καλύτερες, ακόμα και προερχόμενες από την ίδια τη Samsung. Όμως για το κοινό που ψάχνει μια τέτοια συσκευή, το Galaxy Z Flip 6 είναι μια ξεχωριστή συσκευή και σχεδόν μοναδική, και λέμε σχεδόν γιατί πλέον υπάρχουν αντίστοιχα τηλέφωνα και από άλλους κατασκευαστές. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Οι νέες Galaxy AI δυνατότητες έχουν "πλάκα" και πραγματικά μπορείς να δημιουργήσεις εντυπωσιακές AI φωτογραφίες
  • Φωτεινή οθόνη
  • Ωραία χρώματα σώματος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ζεσταίνεται σε τυπική, καθημερινή χρήση και το νοιώθει κανείς. Σε βαρύ gaming κάνει έντονο throttling
  • Αργή φόρτιση
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*