Ακριβότερο από τα περισσότερα smartbands αλλά φθηνότερο από τα περισσότερα smartwatches, με το Redmi Watch 5 να είναι κάτι ανάμεσα σε αυτά τα δυο. Έρχεται σε μια τυπική συσκευασία, παρέα με καλώδιο φόρτισης που μαγνητικά ασφαλίζει στη βάση του ρολογιού, ενώ η άλλη άκρη του τοποθετείται σε οποιοδήποτε φορτιστή έχει κανείς διαθέσιμο. Αφαιρώντας το ρολόι από το εσωτερικό αντιλαμβάνεται κανείς το ιδιαίτερα χαμηλό του βάρος, ακόμα και το λαστιχένιο λουράκι φορεμένο. Το λουράκι κουμπώνει στο σώμα με δικό του τρόπο οπότε δε μπορεί κανείς να αγοράσει παραδοσιακά λουράκια ρολογιών αλλά μόνο ειδικά για αυτό. Ακόμα και στο χέρι του υπογράφοντα, άφησε 5 τρύπες διαθέσιμες το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να αγκαλιάσει και μεγάλους καρπού. Φυσικά, το ρολόι είναι αδιάβροχο έως 5ΑΤΜ.
Το σώμα του ρολογιού ακολουθεί παραλληλόγραμμο σχεδιασμό και είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, αν και το frame του είναι από αλουμίνιο Στη κάτω πλευρά του βρίσκονται οι αισθητήρες για μέτρηση των παλμών και του SpO2. Φορώντας το, πραγματικά, δε το καταλαβαίνει κανείς στο χέρι, καθώς το χαμηλό του βάρος φτάνει στα επίπεδα των activity trackers. Ένα πλήκτρο διαθέτει όλο και όλο, στη δεξιά πλευρά, το οποίο όμως είναι ταυτόχρονα και περιστροφική κορώνα, κατασκευασμένο και αυτό από αλουμίνιο. Ο χρήστης ελέγχει το ρολόι από το πλήκτρο και τη μεγάλη AMOLED οθόνη αφής διαγωνίου 2,07΄΄ μεγάλης πυκνότητας και τεχνολογίας OLED (καταλαμβάνει περίπου το 82% της πρόσοψης) η οποία προσφέρει άριστη ευκρίνεια και αρκετά μεγάλη φωτεινότητα που φτάνει στα 1500 nits, με το ρολόι να έχει και αισθητήρα φωτεινότητας ώστε να προσαρμόζεται αυτόματα η φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με το περιβάλλοντα φωτισμό. Φυσικά, υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις που αφορούν στο πότε «ξυπνάει» η οθόνη, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα να ρυθμίσουμε ώρες ύπνου οπότε η οθόνη δεν ανάβει αυτές τις ώρες με τη κίνηση του χεριού, παρά μόνο αν κάνουμε double tap πάνω της (το ενεργοποιούμε αν θέλουμε) ή πατώντας το πλήκτρο.
Κατά τις δοκιμές μας δε παρατηρήσαμε καθυστερήσεις ή κολλήματα, με το λειτουργικό που τρέχει να ονομάζεται και αυτό, όπως στα smartphone της εταιρείας, HyperOS. Εννοείται πως το ρολόι ενσωματώνει μικρόφωνο και ηχείο, χάρη στο οποίο μπορεί κανείς να μιλήσει απευθείας από το Redmi Watch 5, όπως γίνεται και στα άλλα σύγχρονα smartwatches. Το pairing με το smartphone γίνεται εύκολα μέσω Bluetooth 5.2 LE με την εφαρμογή Mi Fitness να είναι αυτή που εγκαθιστούμε για να έχουμε περισσότερες επιλογές παραμετροποίησής του.
Από εκεί και πέρα ενσωματώνει και GPS (GNSS) παρέα με τους υπόλοιπους αισθητήρες οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τις διάφορες λειτουργίες της συσκευής ενώ φυσικά μετράει και τα βήματα. Πέρα από το να δείχνει την ώρα και να ενημερώνει με ειδοποιήσεις, το Watch 5 είναι σχεδιασμένο για να ακολουθεί το κάτοχό του σε κάθε του αθλητική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει όλα τα βασικά, όπως τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω, είτε με μηχανήματα, αλλά και πολλούς περισσότερους και ιδιαίτερους τρόπους άθλησης. Συνολικά, πάνω από 150 διαφορετικοί τρόποι άθλησης παρακολουθούνται. Φυσικά το Watch 5 μπορεί και καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς σε τακτά χρονικά διαστήματα (αυτόματα ή χειροκίνητα), τον ύπνο και το στρες σε 24ωρη βάση, κάτι είναι γίνεται και για τη μέτρηση του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα (SPO2).
Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, το ρολόι μπορεί να δείξει στον κάτοχό του τη ποιότητα της άσκησης που κάνει και επιπλέον να τον ενημερώσει για το χρόνο αποθεραπείας που χρειάζεται για να επαναλάβει την άσκηση. Το γεγονός ότι ενσωματώνει το δικό του GPS σημαίνει πως μπορεί κανείς να βγει για τρέξιμο χωρίς το κινητό και η δραστηριότητα να καταγραφεί. Επιστρέφοντας στο κινητό, τα δεδομένα θα συγχρονιστούν με τα Mi Fitness. Γενικότερα ότι καταγράφει το ρολόι, αυτόματα μεταφέρεται στην εφαρμογή της Xiaomi ώστε ο κάτοχος να έχει πλήρη ιστορικό. Μέσα από την εφαρμογή μπορεί κανείς να προσθέσει νέα watch faces με τη συσκευή πάντως να έχει ήδη αρκετά μέσα, κάποια εκ των οποίων προσφέρουν αρκετές επιλογές παραμετροποίησης.
Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα της χρήσης, το ρολόι παραμένει συνδεδεμένο συνεχώς με το κινητό όσο υπάρχει σύνδεση Bluetooth και εμφανίζει ειδοποιήσεις τη στιγμή που αυτές κάνουν την εμφάνισή τους στο κινητό. Δεν μπορεί να εμφανίσει ολόκληρα mail, αλλά τίτλους. Όμως SMS και μηνύματα από social εφαρμογές εμφανίζονται ολόκληρα. Φυσικά αναγνωρίζει κανονικά τα Ελληνικά. Δε μπορεί κανείς να εγκαταστήσει άλλες εφαρμογές, αλλά το Redmi Watch 5 έχει αρκετές προεγκατεστημένες, όπως αυτή για τη χρήση της Alexa, χρονόμετρα, πληροφορίες για το καιρό, έλεγχο της μουσικής που αναπαράγεται στο smartphone με το οποίο είναι συνδεδεμένο και απομακρυσμένο έλεγχο της εφαρμογής της κάμερας του κινητού, αλλά και εφαρμογή για voice recording.
Όσον αφορά στην αυτονομία, η Xiaomi λέει έως 25 μέρες αλλά στη πράξη, με όλους τους αισθητήρες ενεργούς σε 24ωρη βάση και με τυπική χρήση, μπορεί κανείς να περιμένει γύρω στις 10μέρες χωρίς φόρτιση. Υπάρχει και ένα Battery Saver mode για αύξηση της αυτονομίας, μόνο που όταν είναι ενεργό το μόνο που κάνει το ρολόι είναι να δείχνει την ώρα σαν απλό ηλεκτρονικό ρολόι και να μετράει τα βήματα, με τη σύνδεση Bluetooth επίσης να διακόπτεται.
Η συνολική εμπειρία που προσφέρει το Redmi Watch 5 είναι εξαιρετική. Χαμηλό βάρος, μεγάλη φωτεινή οθόνη με εξαιρετική ευκρίνεια, καλή αυτονομία, πολλές δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, αρκετές ευκολίες χρήσης και χαμηλή τιμή είναι χαρακτηριστικά που το καθιστούν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση στο χώρο των smartwatches.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity