Πριν από λίγο καιρό έγιναν τα αποκαλυπτήρια της σειράς Redmi Note 12 για την αγορά της Δύσης, ενώ λίγο αργότερα έγινε στην Αθήνα ένα event για το λανσάρισμα της σειράς στην αγορά των Βαλκανίων. Γενικότερα η σειρά Redmi Note είναι ίσως από τις πλέον αναγνωρισμένες σειρές midrange smartphone, έχοντας δημιουργήσει τη δική της ιστορία. Πέντε διαφορετικά μοντέλα διαθέτει η σειρά, με το Redmi Note 12 5G που παρουσιάζουμε εμείς να είναι το δεύτερο φθηνότερο (με το Redmi Note 12 να είναι το οικονομικότερο και τα Pro/Pro+ τα κορυφαία).
To Redmi Note 12 5G κυκλοφορεί σε μια έκδοση, με 128GB χώρου και 4GB μνήμης στη τιμή των €299. Εμείς πάλι είχαμε στη διάθεσή μας ένα διαφορετικό configuration, με 256GB μνήμης και –κυρίως- 8GB μνήμης, διαφορές που σε ένα βαθμό θα έχουν διαφορά στις επιδόσεις, οπότε δε μπορούμε να προβούμε σε βαθμολόγηση της συσκευής. Από τη στιγμή που δε κυκλοφορεί επίσημα στην Ελλάδα και δεν έχουμε τιμή, κάτι τέτοιο είναι λογικό. Κατά τα άλλα, η συσκευή είναι ίδια.
Το Redmi Note 12 5G έρχεται μια συσκευασία που περιλαμβάνει το τηλέφωνο, ένα γρήγορο φορτιστή 33Watt, ένα καλώδιο Type-C USB και μια διάφανη, μαλακή θήκη προστασίας. Η μπαταρία των 5000mAh χρειάζεται λίγο πάνω από μια ώρα για πλήρη φόρτιση. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό με την οθόνη μπροστά (Gorilla Glass 3) να είναι καλυμμένη με μια ζελατίνα προστασίας. Από πλευράς διαστάσεων, το Redmi Note 12 είναι σχετικά μεγάλο λόγο της οθόνης διαγωνίου 6,67’’, όμως το βάρος του παραμένει σε λογικά επίπεδα (κάτω από 190gr), καθώς είναι κατασκευασμένο κυρίως από πλαστικό. Η οθόνη είναι τεχνολογίας Amoled ανάλυσης Full HD+ (2400x1080) υποστηρίζοντας ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz. Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες ρύθμισης, μόνο 60Hz ή 120Hz. Στη δεύτερη περίπτωση η οθόνη τρέχει συνέχεια στα 120Hz εκτός από κάποιες εφαρμογές (πχ Youtube, camera app, Netflix) που γυρνάει στα 60Hz. Το ολοκαίνουριο MiUi 14 (το οποίο όμως βασίζεται σε Android 12) προσφέρει αρκετές επιλογές αλλαγών στο πως φαίνεται η οθόνη χρωματικά.
Τα bezel της οθόνης είναι περιορισμένες στις τρεις πλευρές με τη κάτω να έχει ελαφρώς μεγαλύτερο. Η ίδια η οθόνη είναι ρυθμισμένη αρκετά ψυχρή στο Vivid προφίλ, ενώ μετρήσαμε μέγιστη φωτεινότητα 395 nits. Το standard προφίλ πετυχαίνει θερμοκρασία χρώματος της τάξης των 6770 βαθμών Κέλβιν και είναι το καλύτερο όσον αφορά στη χρωματική πιστότητα (deltaE 2.2). Η μέγιστη φωτεινότητα στο auto brightness κάτω από ηλιακό φως φτάνει στα 580 nits με τις γωνίες θέασης να είναι ικανοποιητικές. Το panel δυστυχώς δε προσφέρει καμία υποστήριξη HDR (ούτε στο Youtube) όμως μπορεί να δει κανείς Netflix σε Full HD ανάλυση.
Η selfie κάμερα είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη, πάνω και κεντρικά, αφήνοντας έτσι το σύνολο της οθόνης για θέαση βίντεο. Ακριβώς στο πάνω άκρο της οθόνης, υπάρχει το ακουστικό το οποίο ίσα που φαίνεται. Στη δεξιά πλευρά της συσκευής, σε μια εσοχή, είναι το power button το οποίο παίζει και το ρόλο του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίο λειτουργεί γρήγορα και με ακρίβεια. Τα volume controls βρίσκονται ακριβώς από πάνω ενώ η θέση για τοποθέτηση των καρτών sim είναι στην αριστερή πλευρά.
Το τηλέφωνο δέχεται δυο κάρτες SIM ενώ μπορεί επιπλέον να δεχτεί και κάρτες micro SD. Στο κάτω μέρος έχουμε το αξιοπρεπές σε ένταση ηχείο το οποίο από πλευράς ποιότητας δε ξεχωρίζει μεν αλλά κάνει καλά τη δουλειά του. Δίπλα είναι και η θύρα Type-C USB. Στο πάνω μέρος βρίσκεται μια έξοδος ακουστικών, χάρη στην οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και το ενσωματωμένο ραδιόφωνο, εφόσον συνδέσει ακουστικά. Επίσης υπάρχει και το γνωστό μας IrBlaster για τηλεχειρισμό συσκευών όπως air condition, τηλεοράσεις κτλ. Στη πλάτη είναι το τριπλό σύστημα καμερών παρέα με το LED flash. Όσον αφορά στη χρήση του Redmi Note 12, αυτό έρχεται με το νέο MIUI 14 πάνω από Android 12. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει συσκευές της Xiaomi τα τελευταία χρόνια δε θα έχουν κανέναν πρόβλημα να λειτουργήσουν τη συσκευή, αλλά και οι υπόλοιποι θα βρουν ένα όμορφο περιβάλλον χρήσης, app drawer αρκετές εφαρμογές (αλλά και αρκετές που μάλλον θα πάνε για άμεση απεγκατάσταση). Το SoC που ενσωματώνει είναι ο σχετικά νέος Snapdragon 4 Gen 1, ένας οχταπύρηνος που κατασκευάζεται στα 6nm και προσφέρει συμπαθητικές επιδόσεις για τη κατηγορία, φροντίζοντας ώστε το τηλέφωνο να τρέχει άνετα τις διάφορες εφαρμογές. Βέβαια, η συσκευή που έχουμε στα χέρια μας είναι με 8GB μνήμης, οπότε δεν είμαστε σίγουροι για το πώς αποδίδει το μοντέλο που κυκλοφορεί επίσημα στην Ελλάδα. Ακόμα και η λειτουργία Memory extention εδώ είναι διαφορετική, δίνοντας επιλογή για 2/3/5GB virtual μνήμης (καταλαμβάνοντας αντίστοιχο αποθηκευτικό χώρο). Γενικότερα όμως, η εμπειρία που προσφέρει το τηλέφωνο είναι ομαλή και ο κάτοχός του θα κάνει καλά τη δουλειά του (γνωρίζοντας πάντα ότι αγοράζει ένα budget τηλέφωνο). Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει (Adreno 619, το οποίο συναντάμε και σε άλλα SoC όπως ο Snapdragon 695) επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει άνετα τα –απλοϊκά- Android παιχνίδια αλλά μη περιμένετε πολλά από τις επιδόσεις της συσκευής στο τομέα του gaming.
Πηγαίνοντας τώρα στις κάμερες, κεντρικός αισθητήρας είναι ένας στα 48MP πίσω από φακό διαφράγματος f/1.8. Υποστηρίζει auto focus αλλά δεν έχει οπτική σταθεροποίηση και βγάζει φωτογραφίες στα 12MP.
UW Vs Main
UW Vs Main
Την ημέρα δίνει συμπαθητικό αποτέλεσμα με αρκετό θόρυβο όμως ενώ και το δυναμικό εύρος δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
Βασική κάμερα χωρίς/με portrait
Όσον αφορά τώρα την απόδοση του αισθητήρα το βράδυ, μη περιμένει κανείς θαύματα.
UW Vs Main
UW Vs Main
Δεύτερη είναι μια ultrawide κάμερα στα 8MP χωρίς AF με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά soft, το δυναμικό εύρος περιορισμένο. Όταν το φως πέφτει, η ποιότητα των λήψεων μειώνεται δραματικά.
UW Vs Main
UW Vs Main
Τέλος έχουμε μια macro στα 2MP με τις λήψεις που προσφέρει δύσκολα να χρησιμοποιούνται ακόμα και στα social media.
Macro
Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο σε 1080p/30fps με το βασικό αισθητήρα και με τον ultrawide, αλλά πάντα ξεχωριστά καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα εναλλαγής φακών κατά τη διάρκεια βιντεοσκόπησης. Το βίντεο τόσο από το βασικό φακό όσο και από τον ultawide είναι απλά επαρκές (τη μέρα). Όσον αφορά στη selfie, αυτή βασίζεται σε αισθητήρα στα 13MP με fixed focus, ο οποίος τα καταφέρνει καλά για τη κατηγορία.
Selfie χωρίς/με portrait
Το Redmi Note 12 5G είναι συνολικά μια καλή συσκευή για τα χρήματα που κοστίζει. Γρήγορη φόρτιση και καλή αυτονομία παρέα με καλή, φωτεινή, Amoled οθόνη που τρέχει στα 120Hz.
Οι επιδόσεις του είναι επαρκείς για τους χρήστες που δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις, έχει όμορφο σχεδιασμό και μια βασική κάμερα που, την ημέρα τουλάχιστον, κάνει καλά τη δουλειά της.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity