Το περασμένο καλοκαίρι παρουσιάσαμε το realme GT, ένα εξαιρετικό flagship killer το οποίο μας είχε αφήσει πραγματικά εξαιρετικές εντυπώσεις. Πριν από περίπου 2 μήνες παρουσιάσαμε το realme GT2 Pro, για το οποίο γράψαμε πως είναι ο διάδοχος του realme GT. Στη πραγματικότητα, ο διάδοχός του είναι το τηλέφωνο που παρουσιάζουμε σήμερα, το realme GT2, το οποίο μοιράζεται κάποια πράγματα με το Pro αλλά ταυτόχρονα είναι και αρκετά διαφορετικό και βέβαια φθηνότερο. Το τηλέφωνο έρχεται στην Ελληνική αγορά σε έκδοση με 12GB μνήμη και 256GB σε μια τιμή της τάξης των €629 η οποία φαίνεται στα χαρτιά πραγματικά ενδιαφέρουσα, καθώς έρχεται με το περυσινό flagship SoC Snapdragon 888 που ακόμα και σήμερα είναι εξαιρετική επιλογή και ένα τριπλό σύστημα καμερών.
Το realme GT2 έρχεται σε μια τεράστια συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια γκρι προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM και ένα γρήγορο φορτιστή 65Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, αντιλαμβάνεται μια πραγματικά ξεχωριστή αίσθηση. Το realme GT2 έχει πάνω κάτω τις ίδιες διαστάσεις με το GT2 Pro με το βάρος τους στην έκδοση με τη Paper White πλάτη που το έχουμε να βρίσκεται λίγο πάνω από τα 190 γραμμάρια.
Αν και η οθόνη είναι μεγάλη στις 6,62’, το τηλέφωνο είναι πραγματικά άνετο στη χρήση, με τη flat οθόνη να βοηθάει ακόμα περισσότερο. Το πλαίσιο είναι πλαστικό και έχει μια ματ όψη αλουμινίου, με καμπυλωτές τις δυο πλευρές και flat το πάνω και κάτω μέρος του. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το πλήκτρο power και στην αριστερή τα volume control πλήκτρα.
Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (κλασσικά USB 2.0) παρέα με το ένα ηχείο, το ένα μικρόφωνο και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM με υποστήριξη 5G δικτύων και από τις δυο. Στο πάνω μέρος βρίσκεται το δεύτερο μικρόφωνο, ενώ στα όρια της οθόνης, δίπλα στο πλαίσιο έχουμε το ακουστικό, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν δεύτερο ηχείο. Με αυτό τον τρόπο, τα realme GT2 πετυχαίνει στερεοφωνικό ήχο, ο οποίας είναι σε γενικές γραμμές δυνατός και ισορροπημένος. Η πλάτη του τηλεφώνου, στην έκδοση που έχουμε στα χέρια μας, είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερα εντυπωσιακή και ταυτόχρονα εξαιρετικά οικολογική. Πρόκειται για την ίδια πλάτη που έχει και το GT2 Pro, μόνο που εδώ έχουμε τη λευκή έκδοση η οποία είναι ακόμα ομορφότερη από τη πράσινη που είχαμε δει στο GT2 (και τα δυο τηλέφωνα κυκλοφορούν και στα δυο χρώματα)
Όπως είπαμε, η οθόνη έχει διαγώνιο 6,62’’ και εδώ είναι η πρώτη σημαντικά διαφορά έναντι του GT2 Pro, καθώς η οθόνη είναι μικρότερη, με μεγαλύτερα bezel (για αυτό οι δυο συσκευές έχουν παραπλήσιες διαστάσεις) και παρόλο που βασίζεται σε τεχνολογία Amoled, είναι διαφορετικού τύπου (E4). Μέσα στην οθόνη υπάρχει ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος τοποθετημένος στο σωστό σημείο, ο οποίος ξεκλειδώνει γρήγορα και άνετα τη συσκευή. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, μέσα από τη σχετική εφαρμογή που βρίσκεται στην επιλογή realme lab. Η ίδια η οθόνη καλύπτεται από γυαλί Gorilla Glass 5, πάνω από το οποίο υπάρχει ζελατίνα προστασίας και η φωτεινότητά της είναι υψηλή (σύμφωνα με τη realme φτάνει στα 1300nits). Εμείς μετρήσαμε γύρω στα 440 nits με ρύθμιση max brightness, με την οθόνη να φτάνει στα 719 nits με το auto brightness σε συνθήκες υψηλού περιβάλλοντος φωτισμού. Σε αναπαραγωγή περιεχομένου HDR μετρήσαμε 1150nits σε μικρό λευκό παράθυρο και 770 nits σε full screen λευκό παράθυρο , έχοντας ενεργή τη ρύθμιση Bright HDR video mode. Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι το panel μπορεί να παρέχει επαρκή φωτεινότητα για χρήση ακόμα και κάτω από το καλοκαιρινό ηλιακό φως. Καθώς έχουμε Amoled panel, υποστηρίζεται πλήρως always on οθόνη, με το Realme UI 3.0 (πάνω από Android 12) να προσφέρει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Αν και η οθόνη υποστηρίζει HDR10+, η realme δε φρόντισε ώστε να μπορεί κανείς να την εκμεταλλευτεί και στο Netflix, καθώς εκεί δεν υποστηρίζεται HDR, κάτι που όμως είναι διαθέσιμο στο Youtube. Θα πρέπει λίγο η realme να συνεργαστεί περισσότερο με το Netflix για να γίνουν whitelist οι συσκευές της και να παίζουν HDR περιεχόμενο στη συνδρομητική πλατφόρμα καθώς ακόμα και σήμερα, ούτε το GT2 Pro μπορεί να το κάνει. Χρωματικά, το panel πετυχαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα όταν ρυθμιστεί στο Pro Cinematic preset, με το αποτέλεσμα να είναι απαλό για τα μάτια και σωστό, απεικονίζοντας το μεγαλύτερο όγκο χρωμάτων
Η οθόνη λειτουργεί σε FullHD+ ανάλυση και τρέχει στα 120Hz. Πέρα από το γεγονός ότι η ανάλυση είναι χαμηλότερη, η οθόνη είναι τυπική ως προς το πώς διαχειρίζεται το refresh rate . Δυο είναι τα διαθέσιμα refresh rate, τα 120hz και τα 60Hz με το panel να αλλάζει το ρυθμό ανάλογα με την εφαρμογή που τρέχει. Το interface τρέχει πάντα στα 120Hz ενώ εφαρμογές όπως η κάμερα, το Netflix και οι περισσότερες της Google (ακόμα και το gmail) λειτουργούν τα 60Hz. Ο browser τρέχει στα 120Hz, όπως και το Youtube εκτός και αν βάλουμε βίντεο να παίζει σε πλήρη οθόνη, οπότε η οθόνη γυρνάει στα 60Hz. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως δε καταφέραμε να βρούμε κανένα παιχνίδι που να μπορεί να παίξει στα 120fps, καθώς σε όλα όσα δοκιμάσαμε (Mortal Kombat, Titan Quest, Alto’s Odyssey κ.α.) η οθόνη ρυθμίστηκε στα 60Hz και το frame rate κλείδωσε επίσης στα 60fps (όπως το αναφέρει το Game Space). Γενικότερα όμως το gaming είναι μια χρήση που θα εκτιμήσουν όλοι όσοι το αποκτήσουν. Όσα παιχνίδια δοκιμάσαμε παίζουν άνετα, ακόμα και το Genshin Impact (max ρυθμίσεις, 50-60fps). Κάτι άλλο που δοκιμάσαμε στη συσκευή είναι οι διάφοροι emulators που κυκλοφορούν για παιχνιδομηχανές όπως το PSP, το PS2, το Gamecube, το Wii και το 3DS. Και εδώ το realme GT2 εντυπωσιάζει, αφού από την μια η δύναμη του διδύμου Snapdragon 888/Adreno 660 και από την άλλη η μέγιστη συμβατότητα με τους emulators του Adreno, κάνουν τους emulator να τρέχουν άνετα. Όλα τα παραπάνω πάντως δεν έχουν τόση σημασία γιατί στη πράξη δε μπορεί κανείς να παίξει για ώρα με τους emulators στη μέγιστη δυνατή ανάλυση και μεγάλο GPU load. Και αυτό γιατί το SoC αρχίζει να ζεσταίνεται και μετά τους 45 βαθμούς κελσίου (όπως το παρατηρήσαμε στο GameSpace) ξεκινάει το throttling και εν τέλει οι επιδόσεις του τηλεφώνου μειώνονται. Άλλωστε και το 3D Mark το έδειξε αυτό, με το σκορ των 5843 πόντων, να πέφτει στους 4020 στο τέλος του Wilde Life Stress Test με το stability να είναι της τάξης του 69% (αρκετά καλύτερο πάντως από άλλα τηλέφωνα με τον SD888).
Βέβαια, στην καθημερινή χρήση της συσκευής, δεν πρόκειται να έχει κανείς πρόβλημα με τις επιδόσεις του ούτε υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσει throttling. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το realme GT2 είναι και άριστη επιλογή. Τα 12Gb μνήμης LPDDR5x είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 256GB αποθηκευτικού χώρου USF 3.1 είναι υπεραρκετά οπότε η έλλειψη θέσης για κάρτα μνήμης δεν ενοχλεί. Από εκεί και πέρα, το τηλέφωνο είναι συμβατό με 5G δίκτυα και υποστηρίζει το WiFi6, ενώ φυσικά διαθέτει NFC. Έχοντας διαφορετική οθόνη και διαφορετικό SoC έναντι του GT2 Pro, ερχόμαστε στο σύστημα καμερών το οποίο είναι και αυτό διαφορετικό, αλλά εν μέρει. Η βασική κάμερα είναι η ίδια ακριβώς και βασίζεται σε αισθητήρα στα 50Mpixel με OIS με f/1.8 (Sony IMX766), όμως ο ultrawide είναι ένας περισσότερο τυπικός στα 8MP με f/2.2 αντί του JN1 των 50MP ενώ και η μάκρο κάμερα με λειτουργία μικροσκοπίου έχει αντικατασταθεί με μια απλή macro των 2MP. Όσον αφορά στη selfie, και εδώ έχουμε αλλαγή καθώς αυτή του GT2 είναι μια των 16MP.
Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο βασικός αισθητήρας των 50Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel. Μπορεί ο αισθητήρας να μην είναι κάποιος νέος, όμως κάνει εξαιρετικά καλή δουλειά, προσφέροντας ζωντανά χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα.
Wide vs UltraWide
Wide vs UltraWide
Όταν ο φωτισμός πέφτει, η κάμερα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλά καθώς ενεργοποιείται πάντα το Night mode, χωρίς να υπάρχει (ή να βρούμε εμείς) τρόπος να απενεργοποιηθεί.
Wide (night) vs UltraWide (night) vs UltraWide (nightmode)
Υποστηρίζεται και portrait mode που πετυχαίνει εξαιρετικό διαχωρισμό.
Γενικότερα, η βασική κάμερα προσφέρει πάνω κάτω το ίδιο επίπεδο λήψεων με την αντίστοιχη κάμερα του GT2 Pro με τις όποιες διαφορές να είναι μάλλον ελάχιστες.
Wide vs UltraWide
Πηγαίνοντας όμως στον ultrawide, εδώ υπάρχει σημαντικό downgrade καθώς ο αισθητήρας των 8MP δε μπορεί να διακριθεί για τις λήψεις του. Οι φωτογραφίες χάνουν σε λεπτομέρεια και αρκετό θόρυβο ενώ το βράδυ η κατάσταση γίνεται χειρότερη.
Wide vs UltraWide
Wide vs UltraWide
Wide (night) vs UltraWide (night) vs UltraWide (nightmode)
Ο macro πάλι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, με τη ποιότητα των φωτογραφιών να είναι χαμηλή.
Macro λήψεις
Όσον αφορά τώρα στο video με το βασικό φακό, μπορεί κανείς να τραβήξει σε έως 4K60, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό ενώ και η οπτική σταθεροποίηση βοηθάει σε συνεργασία με τη πάντα ενεργή ψηφιακή. Πάντως, όταν το φως πέφτει, η ψηφιακή σταθεροποίηση κάνει τα δικά της δημιουργώντας jitter και θα θέλαμε να υπάρχει μια επιλογή απενεργοποίησής.
Φυσικά υπάρχει και δυνατότητα για dual video με τη βασική και τη selfie κάμερα σε 1080p30.
Υπάρχουν και κάποια εφέ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το βασικό φακό γράφοντας σε ανάλυση 1080p30.
Με τον ultrawide μπορούμε να τραβήξουμε μέχρι 1080p30, με το αποτέλεσμα να είναι στη καλύτερη περίπτωση, μέτριο.
Η selfie κάμερα των 16Mp κάνει απλά τη δουλειά της αλλά δε φτάνει στα επίπεδα της selfiecam του GT2 Pro. Μπορεί να βγάλει όμορφες φωτογραφίες, αλλά χρειάζεται καλό φωτισμό.
Selfie/Portrait Selfie
Selfie/Portrait Selfie
Στο τομέα του βίντεο υποστηρίζει μόνο 1080p/30 fps.
Μπορείς και εδώ να γράψεις portrait video σε 1080p30 με καλό αποτέλεσμα.
Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το realme GT2. Από όλα τα παραπάνω είναι φανερό πως πρόκειται για μια ουσιαστική αναβάθμιση έναντι του πρώτου realme GT. Αν και έχει το ίδιο SoC, έχει μεγαλύτερη και καλύτερη οθόνη, μεγαλύτερη μπαταρία και καλύτερη αυτονομία, καθώς και σημαντικά καλύτερη βασική κάμερα. Άρα είναι πραγματικά μεγάλη αναβάθμιση έναντι του αρχικού realme GT. Από εκεί και πέρα, άμεσως ανταγωνιστής του είναι το περυσινό Xiaomi 11T Pro που κοστίζει παραπλήσια χρήματα (αυτή τη περίοδο που βρίσκεται στα €599 στην έκδοση 8/256GB). Έχει ταχύτερη φόρτιση αλλά μικρότερη αυτονομία, ελαφρώς μεγαλύτερη οθόνη που τρέχει στα 120Hz αλλά παίζει HDR στο Netflix και είναι και 10bit, αρκετά καλή βασική κάμερα που όμως δεν έχει οπτική σταθεροποίηση και πολύ καλύτερη macro κάμερα. Θα μπορούσε να συγκριθεί και με το Samsung Galaxy S21FE (8GB/256GB) που όμως είναι ακριβότερο και φαίνεται αυτή τη περίοδο να είναι σε έλλειψη. Συγκρίνοντάς το με τον μεγάλο του αδελφό, το realme GT2 Pro, κοστίζει λιγότερα χρήματα έχοντας την ίδια ταχύτητα φόρτισης και αντίστοιχα καλή αυτονομία, ενώ και η βασική του κάμερα αποδίδει το ίδιο. Όμως το GT2 Pro έχει ανώτερη οθόνη, ταχύτερο SoC και καλύτερες όλες τις άλλες κάμερες. Αν αξίζει αυτά τα €200 παραπάνω, είναι καθαρά προσωπικό θέμα, αλλά για εμάς μάλλον τα αξίζει.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity