Το περασμένο καλοκαίρι παρουσιάσαμε το realme GT, ένα εξαιρετικό flagship killer το οποίο μας είχε αφήσει πραγματικά εξαιρετικές εντυπώσεις. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, η εταιρεία έχει κάνει πολλά βήματα προόδου έχοντας στο ενδιάμεσο κυκλοφορήσει και άλλες συσκευές στην οικογένεια GT (Master Edition, GT 2 Neo) τα οποία μας άφησαν καλές εντυπώσεις. Ήρθε όμως η ώρα για το πραγματικό διάδοχο του αρχικού realme GT, το GT 2 Pro, το οποίο είναι καλύτερο σε όλα.
Και είναι πραγματικό GT, καθώς βασίζεται στο νέο Snapdragon 8 Gen 1, το κορυφαίο SoC που υπάρχει αυτή τη στιγμή για Android συσκευές. Μάλιστα, είναι το πρώτο τηλέφωνο με αυτό το SoC που κυκλοφορεί στην Ελλάδα (και στην Ευρώπη γενικότερα), με τη realme να καταφέρνει μια εντυπωσιακή, αν μη τι άλλο, πρωτιά
Το τηλέφωνο έρχεται στην Ελληνική αγορά σε έκδοση με 12GB μνήμη και 256GB σε μια τιμή της τάξης των €800. Σίγουρα τα χρήματα δεν είναι λίγα, όμως η τιμή είναι πραγματικά καλή αν αναλογιστούμε τι προσφέρει σε χαρακτηριστικά. Το realme GT έρχεται σε μια τεράστια συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια γκρι προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM και ένα γρήγορο φορτιστή 65Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, αντιλαμβάνεται μια πραγματικά ξεχωριστή αίσθηση.
Το realme GT2 Pro δεν είναι μικρό σε διαστάσεις αλλά σίγουρα είναι αρκετά λεπτό σε σχέση με τα περισσότερα flagship και ειδικά στην έκδοση με τη Paper Green πλάτη, εξαιρετικά ελαφρύ (κάτω από 190 γραμμάρια). Αν και η οθόνη είναι μεγάλη στις 6,7’’, το τηλέφωνο είναι πραγματικά άνετο στη χρήση, με τη flat οθόνη να βοηθάει ακόμα περισσότερο. Το πλαίσιο είναι μεταλλικό και έχει μια ματ όψη αλουμινίου, με καμπυλωτές τις δυο πλευρές και flat το πάνω και κάτω μέρος του.
Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το πλήκτρο power και στην αριστερή τα volume control πλήκτρα. Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (κλασσικά USB 2.0) παρέα με το ένα ηχείο, το ένα μικρόφωνο και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM με υποστήριξη 5G δικτύων και από τις δυο. Στο πάνω μέρος βρίσκεται το δεύτερο μικρόφωνο, ενώ στα όρια της οθόνης, δίπλα στο πλαίσιο έχουμε το ακουστικό, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν δεύτερο ηχείο. Με αυτό τον τρόπο, τα realme GT πετυχαίνει στερεοφωνικό ήχο, ο οποίας είναι σε γενικές γραμμές δυνατός και ισορροπημένος.
Μάλιστα, έχει πάρει πιστοποίηση Dolby Atmos και το λειτουργικό προσφέρει σχετικές δυνατότητες παραμετροποίησης του ήχου. Η πλάτη του τηλεφώνου, στην έκδοση που έχουμε στα χέρια μας, είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερα εντυπωσιακή και ταυτόχρονα εξαιρετικά οικολογική. Για ακόμα μια φορά η realme έδωσε στον Naoto Fukasawa, ένα παγκοσμίου φήμης βιομηχανικό σχεδιαστή, την ευκαιρία να σχεδιάσει τη πλάτη του τηλεφώνου. Και αυτός παρέδωσε το smartphone στον κόσμο σχεδιασμένο με βιοπολυμερές υλικό, το οποίο περιορίζει τις εκπομπές άνθρακα κατά 35,5%. Μάλιστα, χάρη στη διαδικασία χάραξης με λέιζερ, η πλάτη έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, με ένα σχέδιο το οποίο μοιάζει με το μοτίβο των προϊόντων από χαρτί. Εμείς έχουμε στα χέρια μας το Paper Green χρώμα ενώ με το ίδιο υλικό υπάρχει και το Paper White. Σύμφωνα με την εταιρεία, για κάθε 1 εκατομμυρίου smartphone GT 2 Pro που κατασκευάζονται με τη σχεδίαση Paper Tech Master Design και σε συνδυασμό με τη νέα φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία, γίνεται εξοικονόμηση στην παραγωγή 3,5 εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών. Η οικολογική συνείδηση της realme δε σταματάει εδώ, καθώς για κάθε ένα smartphone που αγοράζεται στην Ευρώπη, θα φυτεύε ένα δέντρο για τον πλανήτη. Εμείς ήδη πήραμε το «δώρο» μας και φυτέψαμε μέσα από το https://www.treedom.net και συγκεκριμένα καφέ στη Κολομβία!
Διαλέξαμε το δέντρο που χαρίζει η realme
Όπως είπαμε, η οθόνη έχει διαγώνιο 6,7’’ και είναι με διαφορά η καλύτερη οθόνη που έχουμε δει σε τηλέφωνο της εταιρείας. Το upgrade σε σχέση με την οθόνη του realme GT είναι τεράστιο, καθώς πέρα από το γεγονός ότι έχουμε μεγαλύτερη οθόνη αυτή είναι εξαιρετικής ποιότητας. Πρόκειται για ένα Amoled panel υπερυψηλής ανάλυσης WQHD+ (3216x1440 pixel) τεχνολογίας LTPO 2.0 το οποίο είναι εντελώς επίπεδο, χωρίς δηλαδή καμπυλωτές πλευρές. Και μπορεί οι curved οθόνες να δίνουν την αίσθηση της μη ύπαρξης bezel στο πλάι, οι επίπεδες έχουν καλύτερη αίσθηση στο χέρι. Ούτως ή άλλως και εδώ τα bezel είναι μηδαμινά. Μέσα στην οθόνη υπάρχει ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος τοποθετημένος στο σωστό σημείο (και όχι χαμηλά όπως στο realme GT), ο οποίος ξεκλειδώνει γρήγορα και άνετα τη συσκευή. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, μέσα από τη σχετική εφαρμογή που βρίσκεται στην επιλογή realme lab.
Η ίδια η οθόνη καλύπτεται από γυαλί Gorilla Glass Victus, πάνω από το οποίο υπάρχει ζελατίνα προστασίας και η φωτεινότητά της είναι υψηλή (σύμφωνα με τη realme φτάνει στα 1400nits). Εμείς μετρήσαμε γύρω στα 460 nits με ρύθμιση max brightness, με την οθόνη να φτάνει στα 736 nits με το auto brightness σε συνθήκες υψηλού περιβάλλοντος φωτισμού. Σε αναπαραγωγή περιεχομένου HDR μετρήσαμε 1100nits σε μικρό λευκό παράθυρο και 980 nits σε full screen λευκό παράθυρο , έχοντας ενεργή τη ρύθμιση Bright HDR video mode. Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η μπορεί κανείς άνετα να βλέπει σε αυτή ακόμα και κάτω από το φως του ήλιου. Καθώς έχουμε Amoled panel, υποστηρίζεται πλήρως always on οθόνη, με το Realme UI 3.0 (πάνω από Android 12) να προσφέρει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Αρκετές είναι και οι επιλογές για τη ρύθμιση των χρωμάτων με το panel να είναι 10bit και να υποστηρίζει το 100% του DCI-P3 color gamut. Η ρύθμιση Natural μας έδωσε μια θερμοκρασία χρώματος της τάξης των 6588 βαθμών Κέλβιν ενώ η Vivid 7337 βαθμούς Κέλβιν. Αντίστοιχες ήταν και οι θερμοκρασίες χρώματος στις ρυθμίσεις Pro, με τη Cinematic να μας δίνει 6600 βαθμούς Κέλβιν και τη Brilliant 7399 βαθμούς Κέλβιν. Αν και η οθόνη είναι εξαιρετική, υποστηρίζοντας HDR10+ και έχοντας λάβει βαθμολογία A+ από τη DisplayMate, η realme δε φρόντισε ώστε να μπορεί κανείς να την εκμεταλλευτεί και στο Netflix, καθώς εκεί δεν υποστηρίζεται HDR. Να πούμε δε ότι το Netflix δεν ήταν διαθέσιμο για download από το Play Store της Google κατά τη διάρκεια των δοκιμών και το κατεβάσαμε με μορφή apk για να το χρησιμοποιήσουμε. Αλλά αυτό σίγουρα θα λυθεί πριν την επίσημη κυκλοφορία της συσκευής καθώς είναι κάτι που έχουμε συναντήσει και σε άλλα τηλέφωνα της εταιρείας πριν το λανσάρισμά τους
Χάρη στη τεχνολογία LTPO 2.0, το refresh rate της οθόνης μπορεί να αυξομειώνει σε διάφορες τιμές έως τα 120Hz που είναι ο μέγιστος ρυθμός ανανέωσης, ενώ παρατηρήσαμε ελάχιστο ρυθμό ανανέωσης το 1Hz έχοντας το τηλέφωνο απλά με ανοιχτή την οθόνη. Με το που ακουμπάει κανείς την οθόνη και σκρολάρει, αυτή αμέσως πάει στα 120Hz ενώ στιγμιαία μπορεί να ρυθμιστεί σε διάφορες ενδιάμεσες τιμές. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως το refresh rate ακολουθεί το περιεχόμενο, δηλαδή βλέποντας βίντεο σε Netflix και Youtube αυτό πάει στα 30Hz, ενώ αν δούμε 60fps video στο Youtube, αυτό πάει στα 60Hz. Αντίστοιχα, στην εφαρμογή της κάμερας ρυθμίζεται στα 30Hz, ενώ αν επιλέξουμε εγγραφή βίντεο 60fps, πάει στα 60Hz.
Το Call Of Duty παίζει με όλα στο Max
Ακόμα και στα παιχνίδια, αν παίζει κανείς ένα 30fps ή ένα 60fps παιχνίδι, η οθόνη ρυθμίζει ανάλογα στα 30/60Hz. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως δε καταφέραμε να βρούμε κανένα παιχνίδι που να μπορεί να παίξει στα 120fps, καθώς σε όλα όσα δοκιμάσαμε (Mortal Kombat, Titan Quest, Alto’s Odyssey κ.α.) η οθόνη ρυθμίστηκε στα 60Hz και το frame rate κλείδωσε επίσης στα 60fps (όπως το αναφέρει το Game Space). Είναι κρίμα, γιατί το SoC μπορεί να παίξει όλα τα Android games που υποστηρίζουν HRR άνετα στα 120fps όπως έχουμε δει σε άλλα τηλέφωνα. Κάποια στιγμή η εταιρεία πρέπει να δώσει μια λύση σε αυτό το θέμα και να μπορεί κανείς να ευχαριστηθεί περισσότερο το gaming, καθώς το realme GT2 Pro μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό gaming τηλεφωνο, έχοντας τόσο τις απαραίτητες επιδόσεις όσο και ένα panel με ρυθμό δειγματοληψίας αφής στα 1000Hz.
Γενικότερα όμως το gaming είναι μια χρήση που θα εκτιμήσουν όλοι όσοι το αποκτήσουν. Όσα παιχνίδια δοκιμάσαμε παίζουν άνετα, ακόμα και το Genshin Impact (max ρυθμίσεις, 50-60fps). Κάτι άλλο που δοκιμάσαμε στη συσκευή είναι οι διάφοροι emulators που κυκλοφορούν για παιχνιδομηχανές όπως το PSP, το PS2, το Gamecube, το Wii και το 3DS. Και εδώ το realme GT2 Pro εντυπωσιάζει, αφού από την μια η ωμή δύναμη του διδύμου SD8 Gen 1/Adreno730 και από την άλλη η μέγιστη συμβατότητα με τους emulators του Adreno, κάνουν τους emulator να τρέχουν άνετα. Για παράδειγμα στον PPSSPP emulator τα God of War Ghost of Sparta και Chains of Olympus παίζουν στα 60fps σε 9x ανάλυση, με το GPU load να φτάνει στο 80-90% και τη συχνότητα της GPU να κυμαίνεται μεταξύ 600-800Mhz (όπως τα αναφέρει η εφαρμογή CPUFloat). Αντίστοιχα, στο στον Dolphin, το Mario Kart του Wii παίζει με 60fps σε ανάλυση 1440p (4x της βασικής) και το Super Mario Bros Wii σε ανάλυση 5x της βασικής. Αντίστοιχα, το God of War 2 στον Aethersx2 που εξομοιώνει το PS2 παίζει σε 1080p ανάλυση (3x της βασικής). Όλα τα παραπάνω πάντως δεν έχουν τόση σημασία γιατί στη πράξη δε μπορεί κανείς να παίξει για ώρα με τους emulators στη μέγιστη δυνατή ανάλυση και μεγάλο GPU load. Και αυτό γιατί το SoC αρχίζει να ζεσταίνεται και μετά τους 45 βαθμούς κελσίου (όπως το παρατηρήσαμε στο GameSpace) ξεκινάει το throttling και εν τέλει οι επιδόσεις του τηλεφώνου μειώνονται. Το σύστημα ψύξης που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο είναι πάντως ανανεωμένο χρησιμοποιώντας ένα vapor chamber από ανοξείδωτο ατσάλι και το εμβαδό του φτάνει στα 36,76mm2 και συνολικά αποτελείται από 9 στρώσεις. Όμως και πάλι, ο Snapdragon 8 Gen 1 και το Adreno 730 δε μπορούν να λειτουργούν σε πλήρη φορτίο με παθητική ψύξη χωρίς να χρειάζεται η τεχνική του throttling. Άλλωστε και το 3D Mark το έδειξε αυτό, με το εξαιρετικά υψηλό σκορ των 9650 πόντων, να πέφτει στους 6163 στο τέλος του Wilde Life Stress Test με το stability να είναι της τάξης του 64%.
Με μέγιστο αποτέλεσμα 9650 στο Wild Life, έχουμε τη ταχύτερη συσκευή που έχουμε μετρήσει ποτέ. το Stress Test μας έδωε Stability 64.9%.
Βέβαια, στην καθημερινή χρήση της συσκευής, δεν πρόκειται να έχει κανείς πρόβλημα με τις επιδόσεις του ούτε υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσει throttling. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το realme GT2 Pro είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να επιλέξει κανείς. Τα 12Gb μνήμης LPDDR5x είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 256GB αποθηκευτικού χώρου USF 3.1 είναι υπεραρκετά οπότε η έλλειψη θέσης για κάρτα μνήμης δεν ενοχλεί. Από εκεί και πέρα, το τηλέφωνο είναι συμβατό με 5G δίκτυα και υποστηρίζει το WiFi6, ενώ φυσικά διαθέτει NFC. Σύμφωνα με τη realme, ένας συνδυασμός καινοτομιών στο hardware και το software βελτιώνει την απόδοση των ασύρματων συνδέσεων. Διαθέτει παν-κατευθυντική τεχνολογία WiFi για να έχει καλή λήψη ανεξάρτητα από το πώς κρατάμε το τηλέφωνο (καθώς τα χέρια πάντα δημιουργούν προβλήματα στις κεραίες), με το τηλέφωνο να διαθέτει 12 κεραίες, επιλέγοντας αυτόματα τις βέλτιστες με βάση την ισχύ σήματος. Αυτό που όμως έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι το NFC μπορεί να λειτουργήσει σε όποιο σημείο του και αν ακουμπήσουμε τη συμβατή συσκευή, μπροστά, πίσω, πάνω ή κάτω.
Μέχρι τώρα, η μοναδική παραχώρηση (σε σχέση με άλλα, ακριβότερα flagship) που έχει κάνει η realme στο GT2 Pro είναι αυτή της έλλειψης ασύρματης φόρτισης και της πιστοποίησης IP67. Τι γίνεται όμως με το σύστημα καμερών. Εδώ υπάρχει και μια ακόμα παραχώρηση, καθώς το τηλέφωνο δε διαθέτει κάποιο telephoto φακό για οπτικό zoom, όμως κατά τα άλλα οι κάμερές του κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα έχουμε ένα βασικό φακό στα 50Mpixel με OIS με f/1.8 (Sony IMX766), ένα ultrawide επίσης στα 50Mpixel (Samsung JN1) με f/2.2 και δυνατότητα λήψης φωτογραφιών με οπτική γωνία 150 μοιρών και ένα μάκρο φακό με λειτουργία μικροσκοπίου (μεγέθυνση 40x) στα 3MPixel. Μπροστά υπάρχει μια selfie κάμερα των 32MP
Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο βασικός αισθητήρας των 50Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 50Mpixel, αλλά κάτι τέτοιο είναι δε το προτείνουμε καθώς οι φωτογραφίες είναι μεγάλες σε μέγεθος (20MB) χωρίς κάποιο ιδιαίτερο κέρδος παρά μόνο αν χρειάζεται κανείς να κάνει crop αργότερα.
Ultrawide 150μοιρών vs Ultrawide vs main
Ultrawide 150μοιρών vs Ultrawide vs main
Μπορεί ο αισθητήρας να μην είναι κάποιος νέος, όμως κάνει εξαιρετικά καλή δουλειά, προσφέροντας ζωντανά χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα.
Main Vs Main 2x
Main Vs Main 2x
Όταν ο φωτισμός πέφτει, η κάμερα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλά καθώς ενεργοποιείται πάντα το Night mode, χωρίς να υπάρχει (ή να βρούμε εμείς) τρόπος να απενεργοποιηθεί. Όσον αφορά στο 2x (digital) zoom που κάνει o φακός, το αποτέλεσμα είναι πλήρως αξιοποιήσιμο.
150 μοίρες Vs UW Vs Main (Νύχτα)
150 μοίρες Vs UW Vs Main (Νύχτα)
Υποστηρίζεται και portrait mode που πετυχαίνει εξαιρετικό διαχωρισμό.
Χωρίς/με portrait mode
Portrait mode (αυτός είναι ο RealmeOW, η μασκότ της realme)
Ο ultrawide βγάζει φωτογραφίες στα 12,5MP και με τη σειρά του κάνει πραγματικά καλά του δουλειά του, ειδικά τη μέρα. Μπορεί να είναι σχετικά μικρός σε μέγεθος (1/2.76’’), χρησιμοποιεί όμως τη νεώτερη τεχνολογία ISOCELL 2.0 της Samsung που θεωρητικά μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση φωτός. Η μεγάλη διαφορά όμως που προσφέρει ο συγκεκριμένος φακός έχει να κάνει με το ειδικό mode που προσφέρεται στις επιπλέον ρυθμίσεις και επιτρέπει για υπερ-ευρυγώνιες λήψεις στις 150 μοίρες ή φωτογραφίες fisheye.
150μοίρες VS UltaWide VS Fisheye
150μοίρες VS UltaWide VS Fisheye
Εδώ το αποτέλεσμα θυμίζει GoPro και άλλες action κάμερες, αλλά πραγματικά μπορεί να χωρέσει τεράστια εικόνα ή να προσφέρει μερικές εντυπωσιακές λήψεις. Θα θέλαμε να υπάρχει autofocus, αλλά και που δεν υπάρχει δεν μας ενοχλεί καθόλου. Τα λόγια είναι πραγματικά λίγα για να περιγράψουμε τη χαρά μας για το αποτέλεσμα που πήραμε με το mode των 150 μοιρών. Οι fisheye λήψεις από την άλλη δεν έχουν τόσο μεγάλη χρησιμότητα καθώς είναι προϊόν software και όχι πραγματικού fisheye φακού.
Λήψη με την επιλογή 150 μοιρών
Λήψη με την επιλογή 150 μοιρών
Όσον αφορά τώρα στο video με το βασικό φακό, μπορεί κανείς να τραβήξει σε 4K30 (με αρκετό crop πάντως) και 4K30 (στα 60MBps το bitrate και στις δυο περιπτώσεις), με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό.
4K60 με το βασικό φακό
Ειδικά το 4K60 είναι πραγματικά εντυπωσιακό σαν αποτέλεσμα ενώ και η οπτική σταθεροποίηση βοηθάει σε συνεργασία με τη πάντα ενεργή ψηφιακή. Πάντως, όταν το φως πέφτει, η ψηφιακή σταθεροποίηση κάνει τα δικά της δημιουργώντας jitter και θα θέλαμε να υπάρχει μια επιλογή απενεργοποίησής.
4K60 με το βασικό φακό
Είναι ένα ακόμα από τα to-do που πρέπει να φροντίσει η realme όσον αφορά στο software της γενικά (όχι μόνο στης κάμερας). Υπάρχει πάντως τρόπος να τραβήξει κανείς βίντεο χωρίς EIS, αλλά χρειάζεται third party εφαρμογή. Εμείς το κάναμε με το Filmic Pro, στο οποίο όμως δεν είναι διαθέσιμο το 4K60 βίντεο, αλλά μόνο το 4K30.
4K30 με το βασικό φακό χωρίς EIS (με το Filmic Pro)
Υπάρχει επίσης και δυνατότητα για βίντεο σε 8K24 το οποίο είναι απλά οκ, με το bitrate να είναι μάλλον μικρό στα 66MBps.
8K24 με το βασικό φακό
Έχουμε επίσης slow motion με ωραίο αποτέλεσμα.
1080p30 slowmo video
Ακόμα, μπορεί κανείς να τραβήξει portrait βίντεο (1080p30 και με το selfie φακο), το οποίο καταφέρνει να πετύχει ωραίο διαχωρισμό ακόμα και με το εντονότερο bokeh εφέ. Φυσικά υπάρχει και δυνατότητα για dual video με τη βασική και τη selfie κάμερα.
1080p30 dual video
Με τον ultrawide μπορούμε να τραβήξουμε μέχρι 4k30, με το αποτέλεσμα του οποίου να μη φτάνει στα επίπεδα του βασικού αλλά σίγουρα δεν απογοητεύει. Και εδώ το bitrate είναι 60Mbps, ενώ είναι δυνατό να γράφουμε 4K30 εναλλάσσοντας τους δυο φακούς σε πραγματικό χρόνο.
4K30 με τον UltraWide
Πάντως, θα θέλαμε το software να έχει πλήκτρα 1x και 0.6x για να αλλάζουμε on the fly από τον ένα στον άλλο χωρίς να σέρνουμε το δάχτυλό μας στη μπάρα από το 1 στο 0.6x, περνώντας σε digital zoom μέχρι να φτάσουμε στη native ανάλυση. Κάτι ακόμα που θα θέλαμε είναι να μας δώσει η realme τη δυνατότητα να γράψουμε βίντεο με τη ρύθμιση των 150 μοιρών του ultra wide, κάτι που δεν είναι διαθέσιμο. Και δυστυχώς η κάμερα αυτή δεν εμφανίζεται σε third party εφαρμογές, κάτι που συμβαίνει και με τον ultra macro.
4k30 με UW και βασικό φακό
Αντί λοιπόν για κάποιο telephoto, η Realme έβαλε ένα macro ο οποίος είναι διαφορετικός από τους συνηθισμένους macro. Τοποθετημένος ανάμεσα στα δυο led flash, με το που τον διαλέγουμε από το ειδικό μενού τα led ανάβουν ώστε να μπορέσει ο φακός να δει κάτι, καθώς σχεδόν τον ακουμπάμε πάνω στο σημείο που θέλουμε να φωτογραφήσουμε (ή να τραβήξουμε βίντεο 720p30). Έχει πλάκα να κάνεις τον «γιατρό» με το προσωπικό σου μικροσκόπιο και σίγουρα κάποιος με φαντασία μπορεί να βγάλει ξεχωριστές φωτογραφίες (πχ ένα 10λεπτο του ευρώ και τα ανάγλυφα σχήματα του Playstation που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά των πλαστικών καπακιών του PS5).
Λήψεις με τον ultra macro
Η selfie κάμερα των 32Mp είναι πολύ καλή αν και χωρίς autofocus. Βγάζει όμορφες φωτογραφίες με αρκετά καλό portrait mode, ενώ υποστηρίζει και Nightmode με ή και χωρίς φλας (η οθόνη που φωτίζει).
Λήψεις με το selfie μέρα/νύχτα με/χωρίς portrait mode
Στο τομέα του βίντεουποστηρίζει μόνο 1080p/30 fps με το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό.
1080p30 με τη selfie καμερα.
Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το realme GT 2 Pro. Ξεχωριστή, πανέμορφη σχεδίαση με οικολογική συνείδηση, λεπτό και ελαφρύ με μεγάλη οθόνη που αγγίζει τη κορυφή, κορυφαίες επιδόσεις, δυνατός και ισορροπημένος στερεοφωνικός ήχος, καλή αυτονομία με ταχύτατη φόρτιση και ένα σύστημα καμερών που κάνει μπορεί να μην είναι το κορυφαίο αλλά σε αφήνει ευχαριστημένο, με μερικές ξεχωριστές λειτουργίες. Θα θέλαμε μια USB 3.0, ένα telephoto φακό και ασύρματη φόρτιση για να τα έχουμε όλα. Αλλά και έτσι, το realme GT 2 Pro είναι πλήρες. Βέβαια το κόστος απόκτησης έχει ανέβει, καθώς το realme GT (8Gb/128GB βέβαια) είχε λανσαριστεί τα €599 (€499 για τις πρώτες μέρες). Όμως σε σχέση με το προκάτοχό του, το realme GT2 Pro είναι σε άλλο level. Και η πραγματική σύγκριση γίνεται με συσκευές όπως το Xiaomi MI11T Pro (8GB/256GB) των €699 ή Samsung Galaxy S21FE (8GB/256GB) των €749 ή ακόμα και το νεώτερο Samsung Galaxy S22 των €949. Όλα έχουν telephoto φακό, το πρώτο έχει ταχύτερη φόρτιση και είναι φθηνότερο αλλά δεν έχει οπτική σταθεροποίηση, το δεύτερο έχει οπτική σταθεροποίηση αλλά αργή φόρτιση και το τρίτο διαθέτει ασύρματη φόρτιση αλλά είναι μικρό, με μικρή μπαταρία και σαφώς ακριβότερο. Κανένα όμως δεν έχει το Snapdragon 8 Gen1, κανένα δεν έχει την οθόνης υψηλής ανάλυσης και τεχνολογίας LTPO 2.0. Η άποψή μας είναι πως η realme έχει βγεί ένα sweet spot χαρακτηριστικών και τιμής με αποτέλεσμα το GT2 Pro να είναι μια συνολικά ισορροπημένη συσκευή. Το μόνο παραπάνω που θα θέλαμε, είναι λίγο περισσότερο προσοχή στο software ενεργοποιώντας λειτουργίες όπως το HDR στο Netflix, το ξεκλείδωμα του frame rate στα games και τη δυνατότητα απενεργοποίησης του EIS κατά την εγγραφή βίντεο.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity