Στο κουτί που περιλαμβάνει το τηλέφωνο βρίσκουμε προφανώς το ίδιο το τηλέφωνο, ένα pin ejector, φορτιστή στα 33 Watt, ένα καλώδιο Type-C USB και μια θήκη TPU. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό με την οθόνη μπροστά να είναι καλυμμένη με μια ζελατίνα προστασίας. Η συσκευή είναι σχετικά μικρή σε διαστάσεις, κάτι που οφείλεται στην οθόνη 6,4’’ ανάλυσης Full HD+ η οποία είναι Amoled και υποστηρίζει λειτουργία στα 90Hz και sampling rate στα 360Hz. Μάλιστα, η οθόνη προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass 5, κάτι που δε συναντάμε σε αυτή τη κατηγορία τιμής! Η μέγιστη φωτεινότητά της φτάνει στα 1000nits. Εμείς πάλι μετρήσαμε 400nits τα οποία έγιναν 560nits στο auto mode φωτεινότητας. Τα bezel είναι σχετικά μικρά στις τρεις πλευρές όμως στο κάτω μέρος είναι αρκετά μεγαλύτερο κάτι που έχουμε δει και σε άλλες συσκευές της εταιρείας. Το τηλέφωνο στο χέρι έχει καλή αίσθηση χάρη τόσο στο χαμηλό του βάρος όσο και στο λεπτό του σώμα (κάτω από 8mm). Κρατιέται άνετα με το ένα χέρι, ενώ τα δάχτυλα φτάνουν χωρίς κόπο στα πλήκτρα ελέγχου.
Μέσα από το λειτουργικό υπάρχουν δυο βασικά χρωματικά mode (Natural και Vivid) ενώ βρίσκουμε και τα Cinematic και Brilliant κάτω από το Pro Mode. Η δυνατότητα λειτουργίας στα 90Hz είναι αν μη τι άλλο μια καλή προσθήκη και βοηθάει στη καλύτερη εμπειρία scrolling. Σε γενικές γραμμές πάντως, τις περισσότερες φορές το panel θα τρέχει στα 60Hz ενώ τα 90Hz ενεργοποιούνται στις περισσότερες εφαρμογές (εκτός από αυτές που έχουν να κάνουν με αναπαραγωγή βίντεο) και στους browser. Γενικά όμως η οθόνη προσφέρει μια όμορφη εμπειρία στο χρήστη, δυστυχώς όμως, δεν υποστηρίζεται HDR ούτε καν στο Youtube.
Συνεχίσουμε τη περιήγησή μας στο τηλέφωνο, στη δεξιά πλευρά είναι το power button το οποίο εκτελεί και χρέη αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων καθώς και τα volume controls ενώ στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε το tray για τοποθέτηση των καρτών sim με το τηλέφωνο να είναι συμβατό με 4G δίκτυα. Επίσης, το tray δέχεται και κάρτες μνήμης microSD χωρητικότητας έως 1GB. Στο κάτω μέρος έχουμε το μοναδικό ηχείο ο ήχος του οποίου είναι δυνατός και καθαρός στο 100%, με το τηλέφωνο να προσφέρει και τη λειτουργία Ultra Volume που διπλασιάζει την ένταση μεν αλλά με αρκετή παραμόρφωση δε. Στο κάτω μέρος έχουμε επίσης έξοδο ακουστικών και θύρα Type-C USB. Στη πλάτη συναντάμε και το –φαινομενικά- διπλό σύστημα καμερών με το led flash.
Η πλάτη είναι πλαστική και ακολουθεί «σχεδιασμό λαμπυριζόντων σωματιδίων». Ουσιαστικά η ειδική διαδικασία κατασκευής έχει δώσει στη πλάτη με ξεχωριστή εμφάνιση που γίνεται αντιληπτή κυρίως όταν πέφτει το φως πάνω της. Στο Rush Black χρώμα της συσκευής μας (που είναι μάλλον μπλε) δε φαίνεται τόσο έντονα πάντως μέσα σε ένα κλειστό χώρο, αλλά σε εξωτερικό χώρο κάτω από το φως του ήλιου, είναι εξαιρετική.
Πηγαίνοντας τώρα στη χρήση της συσκευής, το τηλέφωνο έρχεται με το realme UI 3.0 το οποίο βασίζεται σε Android 12.Το SoC που ενσωματώνει το τηλέφωνο είναι ένας οχταπύρηνος Mediatek Helio G995 και στην έκδοση που είχαμε συνοδεύεται από 8GB μνήμης η οποία μπορεί να αυξηθεί με τη λειτουργία Ram Expansion κατά 4/6/8GB. Η λειτουργία αυτή ουσιαστικά αξιοποιεί ένα μέρος του αποθηκευτικού χώρου σαν Virtual Ram, με τον ίδιο τον αποθηκευτικό χώρο να είναι UFS 2.2, σε αντίθεση με άλλες συσκευές της κατηγορίας τιμής που έρχονται με το ποιο αργό τύπο eMMC. Όσον αφορά στην εμπειρία χρήσης, το τηλέφωνο τρέχει σχετικά καλά τα πάντα. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει εύκολα τα απλά παιχνίδια, αλλά δε μπορεί να σηκώσει ιδιαίτερα καλά απαιτητικότερους τίτλους με high settings. Σύμφωνα με τη realme πάντως, το SoC μπορεί να παίξει το PubG στα 40fps. Δε πρόκειται κανείς να έχει θέμα με αυξημένες θερμοκρασίες καθώς στο Stress test δεν υπήρξε καμία μείωση επιδόσεων. Επιπλέον, η μεγάλη μπαταρία των 5000mAh επιτρέπει στο τηλέφωνο να μπορεί να παίζει τέτοιοι είδους παιχνίδια για αρκετές ώρες, ενώ και η ταχύτητα φόρτισης στα 33Watt μπορεί να το φορτίσει από εντελώς άδειο σε κάτι παραπάνω από 1 ώρα.
Όσον αφορά στο σύστημα καμερών τώρα, εδώ η realme έκανε μια «περίεργη» επιλογή καθώς στη πράξη το τηλέφωνο έχει μια βασική κάμερα παρέα με έναν αισθητήρα βάθους. Για πολλούς το γεγονός ότι δεν έχει ultra wide (δεν έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη κατηγορία τιμής telephoto κάμερες) είναι πισογύρισμα, στη πράξη όμως δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Οι ευρυγώνιες κάμερες των 8MP που συνήθως συναντάμε σε αυτή τη κατηγορία τιμής δε προσφέρουν καλή ποιότητα. Σίγουρα μπορεί να φανούν χρήσιμες κάποιες φορές αλλά στη πράξη το να χρησιμοποιηθεί μια καλύτερη βασική κάμερα έναντι μια όχι τόσο καλής παρέα με μια UW είναι καλύτερη επιλογή. Έτσι έκανε και η realme, τοποθετώντας έναν αισθητήρα της Samsung (JN1) ανάλυσης 50MP, τον οποίο έχουμε δει και σε άλλες συσκευές, ακόμα και σε ναυαρχίδες (πχ Xiaomi 13 Pro, στην Ultra Wide και τη Telephoto κάμερα).
Λήψεις με τη βασική κάμερα
Είναι τοποθετημένος πίσω από φακό με f/1.8 (χωρίς οπτική σταθεροποίηση) και προσφέρει τη μέρα πραγματικά καλές λήψεις, ειδικά για τη κατηγορία τιμής. Αρκετή λεπτομέρεια, καλά χρώματα και γενικά ο χρήστης θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος.
Λήψεις με τη βασική κάμερα
Όσον αφορά τώρα την απόδοση του αισθητήρα το βράδυ, ακόμα και χωρίς να ενεργοποιήσει κανείς το Night Mode, τα καταφέρνει ικανοποιητικά για τη κατηγορία τιμής, διατηρώντας αρκετή λεπτομέρεια στις λήψεις ενώ και τα χρώματα φαίνονται σωστά. Μπορεί κανείς να βελτιώσει τις λήψεις ενεργοποιώντας το Night Mode.
Λήψεις με τη βασική κάμερα
Στη τελευταία περίπτωση ο χρόνος λήψης αυξάνεται καθώς το τηλέφωνο θέλει περίπου 1-2 sec για να κρατήσει ανοιχτό το κλείστρο και μπορεί να βελτιώσει κάπως τις λήψεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι το Night Mode είναι απαραίτητο μόνο σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού. Από εκεί και πέρα, το software προσφέρει διάφορες επιλογές όσον αφορά στους τρόπους φωτογράφισης.
Βασική κάμερα χωρίς/με portrait
Υπάρχει portrait mode αλλά και το street photography mode που προσφέρει κάποια ωραία φίλτρα. Στο τομέα του βίντεο, το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο μέχρι 1080p/60fps με το αποτέλεσμα να είναι συμπαθητικό.
1080p60 με τη βασική κάμερα
Η selfie κάμερα βγάζει φωτογραφίες στα 16MP και υποστηρίζει τόσο το night mode όσο και portrait mode.
Selfie κάμερα χωρίς/με portrait
Με καλό φωτισμό τα καταφέρνει συμπαθητικά αλλά σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού αρχίζει να ζορίζεται (λογικό καθώς ο φακός είναι στο f/2.45).
1080p30 με τη selfie κάμερα
Το video ανάλυσης 1080p δεν ενθουσιάζει (δεν υπάρχει ηλεκτρονική σταθεροποίηση).
Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, το realme 10 είναι μια ενδιαφέρουσα συσκευή. Μικρή, λεπτή και ελαφριά, δέχεται και μνήμης, με Amoled οθόνη που προστατεύεται από Gorilla Glass 5 γυαλί, έχει μεγάλη μπαταρία και ικανοποιητική αυτονομία. Η βασική κάμερα κάνει καλά τη δουλειά της ενώ η έλλειψη ultra wide δε μας ενοχλεί. Έχοντας 8GB μνήμης (με επιπλέον Virtual Ram), τα καταφέρνει καλά όσον αφορά στις βασικές λειτουργίες με το SoC πάντως να μη βάζει φωτιά στις επιδόσεις, ειδικά στο τομέα του gaming.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity