Στο κουτί που περιλαμβάνει το τηλέφωνο βρίσκουμε προφανώς το ίδιο το τηλέφωνο, ένα pin ejector φορτιστή στα 67 Watt (πλήρης φόρτισης της μπαταρίας των 5000mAh σε περίπου 45 λεπτά) και ένα καλώδιο Type-C USB αλλά όχι θήκη προστασίας, κάτι που σίγουρα δεν είναι θετικό καθώς δε γνωρίζουμε αν θα μπορεί να βρεί κανείς μια third party θήκη από το εμπόριο για το τηλέφωνα. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό με την οθόνη μπροστά να είναι καλυμμένη με μια ζελατίνα προστασίας. Η συσκευή είναι μεγάλη σε διαστάσεις, κάτι που οφείλεται στην οθόνη 6,72’’ ανάλυσης Full HD+ η οποία είναι μεν LCD, αλλά λειτουργεί στα 120Hz. Τα bezel της οθόνης είναι υπαρκτά μεν, αλλά μπορούμε να πούμε πως είναι αρκετά μικρά για οθόνη LCD, με αυτό που βρίσκεται στο κάτω μέρος να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο. Το τηλέφωνο στο χέρι έχει καλή αίσθηση, κρατιέται άνετα με το ένα χέρι, ενώ τα δάχτυλα φτάνουν χωρίς κόπο στα πλήκτρα ελέγχου. Όσον αφορά στην οθόνη, μετρήσαμε μια μέγιστη φωτεινότητα της τάξης των 420 nits σε κανονικές συνθήκες, με τη μέγιστη τιμή της να μπορεί να φτάσει στα 510 nits με το τηλέφωνο ρυθμισμένο στο auto brightness. Μέσα από το λειτουργικό υπάρχουν δυο βασικά χρωματικά mode (Natural όσο και στο Vivid) τα οποία όμως στη πραγματικότητα δε μας έδωσαν κάποια διαφορά στη θερμοκρασία χρώματος, με το average DeltaE να είναι σχετικά μεγάλο στο 3.2. Όμως, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία χρώματος στο Warm και ξανατρέχοντας την εφαρμογή, πήραμε ένα DeltaE της τάξης του 1,3 ενώ και το max DeltaE μειώθηκε στο 5 από το 9,3, με την οθόνη ρυθμισμένη έτσι να είναι σαφώς καλύτερη χρωματική και εν τέλει να προσφέρει μια όμορφη εμπειρία στο χρήστη.
Η χρωματική απόδοση στο Normal (αριστερά) και στο Normal με warm θερμοκρασία χρώματος (δεξιά).
Προφανώς δεν υποστηρίζεται HDR, ωστόσο η δυνατότητα λειτουργίας στα 120Hz είναι αν μη τι άλλο μια καλή προσθήκη στην οθόνη και βοηθάει στη καλύτερη εμπειρία scrolling. Σε γενικές γραμμές πάντως, τις περισσότερες φορές το panel θα τρέχει στα 60Hz ενώ τα 120Hz ενεργοποιούνται στις περισσότερες εφαρμογές (εκτός από αυτές που έχουν να κάνουν με αναπαραγωγή βίντεο) και στους browser. Συνεχίσουμε τη περιήγησή μας στο τηλέφωνο, στη δεξιά πλευρά είναι το power button το οποίο εκτελεί και χρέη αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων ενώ στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε το tray για τοποθέτηση των καρτών sim με το τηλέφωνο να είναι συμβατό με 5G δίκτυα και τα volume controls.
Επίσης, το tray δέχεται και κάρτες μνήμης microSD. Στο κάτω μέρος έχουμε το ηχείο, το οποίο συνεργάζεται με το κεντρικό ακουστικό ώστε το τηλέφωνο να προσφέρει στερεοφωνικό ήχο, ο οποίος είναι δυνατός και ισορροπημένος μεταξύ των δυο ηχείων, αλλά του λείπουν τα μπάσα. Στο κάτω μέρος έχουμε επίσης έξοδο ακουστικών και θύρα Type-C USB. Στη πλάτη συναντάμε και το τριπλό σύστημα καμερών με το led flash, τοποθετημένες σε ένα oval camera bump που ενσωματώνει δυο κύκλους στους οποίους είναι τοποθετημένες οι κάμερες. Η πλάτη είναι πλαστική μεν όμως έχει μια μεταλλική όψη.
Πηγαίνοντας τώρα στη χρήση της συσκευής, το τηλέφωνο έρχεται με το νέο ColorOS 3.1 το οποίο βασίζεται σε Android 13. Το SoC που ενσωματώνει το τηλέφωνο είναι ένας οχταπύρηνος Snapdragon 695 και στην έκδοση που είχαμε συνοδεύεται από 8GB μνήμης η οποία μπορεί να αυξηθεί με τη λειτουργία Ram Expansion κατά 4/6/8GB. Η λειτουργία αυτή ουσιαστικά αξιοποιεί ένα μέρος του αποθηκευτικού χώρου σαν Virtual Ram. Όσον αφορά στην εμπειρία χρήσης, το τηλέφωνο τρέχει σχετικά καλά τα πάντα. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει εύκολα τα απλά παιχνίδια, αλλά δε μπορεί να σηκώσει ιδιαίτερα καλά απαιτητικότερους τίτλους με high settings. Δε πρόκειται κανείς να έχει θέμα με αυξημένες θερμοκρασίες καθώς στο Stress test δεν υπήρξε καμία μείωση επιδόσεων. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως δε καταφέραμε να βρούμε κανένα παιχνίδι που να μπορεί να παίξει στα 120fps, καθώς σε όλα όσα δοκιμάσαμε (Mortal Kombat, Dead Cells, Alto’s Odyssey, Sonic, 1945, κ.α.) η οθόνη ρυθμίστηκε στα 60Hz και το frame rate κλείδωσε επίσης στα 60fps.
Όσον αφορά στο σύστημα καμερών τώρα, εδώ η Oppo έκανε μια «περίεργη» επιλογή καθώς στη πράξη το τηλέφωνο έχει μια βασική κάμερα παρέα ενώ οι δυο άλλες είναι ένας αισθητήρα βάθους και και ένα macro φακό με λειτουργία μικροσκοπίου (μεγέθυνση 40x) στα 2MPixel (κάτι αντίστοιχο είχαμε δει και στο realme GT 2 Pro, μόνο που εκεί η κάμερα είχε ανάλυση 3MP. Για πολλούς το γεγονός ότι δεν έχει ultra wide (δεν έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη κατηγορία τιμής telephoto κάμερες) είναι πισωγύρισμα, στη πράξη όμως δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Οι ευρυγώνιες κάμερες των 8MP που συνήθως συναντάμε σε αυτή τη κατηγορία τιμής δε προσφέρουν καλή ποιότητα. Σίγουρα μπορεί να φανούν χρήσιμες κάποιες φορές αλλά στη πράξη το να χρησιμοποιηθεί μια καλύτερη βασική κάμερα έναντι μια όχι τόσο καλής παρέα με μια UW είναι καλύτερη επιλογή. Όμως η Oppo δεν έδωσε ούτε στη βασική κάμερα τόσο μεγάλη σημασία, με την έννοια πως έχουμε έναν αισθητήρα των 64MP (Omnivision ov64b) χωρίς οπτική σταθεροποίηση.
Είναι τοποθετημένος πίσω από φακό με f/1.7 και προσφέρει σχετικά καλές λήψεις τη μέρα αλλά τη νύχτα σίγουρα χάνει σε ποιότητα και το NightMode χρειάζεται, αλλά μη περιμένετε θαύματα. Από εκεί και πέρα, το software προσφέρει διάφορες επιλογές όσον αφορά στους τρόπους φωτογράφισης.
Υπάρχει portrait mode ενώ δε θα μπορούσε να λείπει και ένα pro mode για φωτογράφιση με χειροκίνητες ρυθμίσεις.
Στο τομέα του βίντεο, το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο μέχρι 1080p/30fps με το αποτέλεσμα να μη ξεχωρίζει.
Η macro κάμερα με λειτουργία μικροσκοπίου πάλι έχει τη «πλάκα» της αλλά σίγουρα κάποιος θα τη ξεχάσει πολύ γρήγορα. Ενεργοποιώντας τη σχετική επιλογή ανάβει αυτόματα και το led flash και μπορούμε να πλησιάσουμε πολύ κοντά σε ένα σημείο, καθώς σχεδόν ακουμπάμε τη κάμερα πάνω στο σημείο που θέλουμε να φωτογραφήσουμε (ή να τραβήξουμε βίντεο 720p30).
Έχει πλάκα να κάνεις τον «γιατρό» με το προσωπικό σου μικροσκόπιο και σίγουρα κάποιος με φαντασία μπορεί να βγάλει ξεχωριστές φωτογραφίες (πχ τα ανάγλυφα σχήματα του Playstation που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά των πλαστικών καπακιών του PS5). Αλλά η ποιότητα είναι χαμηλή και η χρησιμότητα της κάμερας αυτής είναι περισσότερο gimmick.
Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, το Oppo A98 5G είναι ένα τυπικό midrange τηλέφωνο που δεν έχει κάτι το ξεχωριστό. Είναι όμορφο, έχει ικανοποιητική αυτονομία που ξεπερνά τη μια μέρα, η οθόνη αν και LCD, αποδίδει καλά τα χρώματα εφόσον ρυθμιστεί σε warm θερμοκρασία χρώματος ενώ και τα ηχεία είναι δυνατά. Από την άλλη η βασική κάμερα δεν ενθουσιάζει, η έλλειψη OIS είναι μειονέκτημα, το βίντεο είναι 1080p ενώ και το SoC είναι παλιό με μέτριες προς χαμηλές επιδόσεις. Και όλα αυτά κοστίζουν €380, μια τιμή σίγουρα αρκετά υψηλή για αυτά που αποκτά κανείς.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity