Στην εντυπωσιακού χρώματος πλάτη, που κάνει όμορφα «νερά» θυμίζοντας ποιοτικό μάρμαρο, βρίσκουμε το τριπλό σύστημα καμερών με την υπογραφή της Hasselblad, τοποθετημένο σε ένα όμορφο, κυκλικό bump στο πάνω αριστερό μέρος της, το οποίο ενώνεται με ένα μεταλλικό πλαίσιο με το κυρίως σώμα της συσκευής. Για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το power τα volume control πλήκτρα. Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (USB 3.2 Gen 1, προσφέροντας υψηλές ταχύτητες μεταφοράς και έξοδο εικόνας). Μέσω της θύρας γίνεται και η φόρτιση της συσκευής η οποία παίρνει περίπου 24 λεπτά για να φτάσει στο 100% από άδεια. Επιπλέον, το τηλέφωνο υποστηρίζει και υπερταχεία ασύρματη φόρτιση στα 50Watt κάτι που δε δοκιμάσαμε μην έχοντας συμβατό φορτιστή. Υπάρχει φυσικά και δυνατότητα για αντίστροφη ασύρματη φόρτιση στα 10Watt σε περίπτωση που κάποιος θέλει να δώσει λίγη ενέργεια σε άλλη συσκευή (πχ ασύρματα ακουστικά). Στο κάτω μέρος έχουμε ακόμα έξοδο ήχου, το ένα μικρόφωνο και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM. Στο πάνω μέρος και στα όρια της οθόνης, δίπλα στο πλαίσιο έχουμε το ακουστικό, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν δεύτερο ηχείο. Προφανώς και έχουμε στερεοφωνικό ήχο, ο οποίας είναι δυνατός, ισορροπημένος και με καλά μπάσα. Μάλιστα, έχει πάρει πιστοποίηση Dolby Atmos και το λειτουργικό προσφέρει σχετικές δυνατότητες παραμετροποίησης του ήχου. Στη πάνω πλευρά βρίσκουμε ένα ακόμα μικρόφωνο καθώς και μια IrBlaster.
Όπως είπαμε, το τηλέφωνο είναι μεγάλος σε διαστάσεις και ο σημαντικότερος λόγος είναι προφανώς η οθόνη διαγωνίου 6,82’’. Τα bezel είναι μικρά αλλά όχι τα μικρότερα που υπάρχουν, η οθόνη προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass Victus 2, πάνω από το οποίο υπάρχει ζελατίνα προστασίας. Η οθόνη είναι κυρτή στις δυο κάθετες πλευρές της, προσφέροντας έτσι ένα ελαφρώς καλύτερο κράτημα για το χρήστη. Το panel λειτουργεί σε ανάλυση 3168x1440 pixel, μια πραγματικά μεγάλη ανάλυση, με τη φωτεινότητά της σύμφωνα με την OnePlus μπορεί να φτάσει στα 4500nits (peak), προφανώς σε παράθυρο HDR. Εμείς μετρήσαμε 710 nits με ρύθμιση max brightness, με την οθόνη να φτάνει στα 931 nits με το auto brightness σε συνθήκες υψηλού περιβάλλοντος φωτισμού. Σε HDR με είδαμε 1112 nits, τα οποία έγινα 1550 nits στο auto brightness. Στη πράξη όμως αυτό που θα πάρει ο χρήστης είναι μια εξαιρετικά φωτεινή οθόνη στην οποία μπορεί άνετα να βλέπει και κάτω από το φως του ήλιου. Καθώς έχουμε Amoled panel, υποστηρίζεται πλήρως always on οθόνη, με το νέο Oxygen OS 14 (πάνω από Android 14) να προσφέρει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Έχουμε όπως είπαμε ένα curved panel το οποίο χρωματικά είναι άριστο (DeltaE 1.2 στο Natural χρωματικό προφίλ με warm θερμοκρασία χρώματος), με τη συσκευή να υποστηρίζει αναπαραγωγή HDR10+ αλλά και Dolby Vision.
Όσον αφορά στο refresh rate, το panel είναι LTPO μέχρι 120Hz, το οποίο σημαίνει πως το refresh rate μεταβάλλεται από 1 έως τα 120 Hz, ανάλογα με την εφαρμογή αλλά και ανάλογα με το τι κάνουμε πάνω στην οθόνη. Aξίζει να αναφέρουμε πως εφόσον βάλουμε την οθόνη στα 120Hz, ξεκλειδώνει ένα επιπλέον menu, μέσω του οποίου έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε ξεχωριστά το μέγιστο refresh rate ανά εφαρμογή. Γενικά το είδαμε να παίζει σε διάφορα refresh rate (1/10/30/60/90/120) αλλά δε παρατηρήσαμε μεταβολές επιπέδου 1Hz όπως πχ είδαμε στην οθόνη του Xiaomi 14. Για παράδειγμα, αναπαράγοντας youtube video που είναι στα 24fps (δοκιμασμένα), το refresh rate πήγε στα 30Hz ή στα 60Hz και όχι στα 24Hz. Επίσης, αν και δοκιμάσαμε αρκετά παιχνίδια που υποστηρίζον 120fps, αυτό δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ με το panel να είναι πάντα στα 60Hz.
Τα παιχνίδια πάντως παίζουν άνετα, ακόμα και το Genshin Impact (max ρυθμίσεις, 60fps). Κάτι άλλο που δοκιμάσαμε στη συσκευή είναι οι διάφοροι emulators που κυκλοφορούν για παιχνιδομηχανές όπως το PS2. Και εδώ το OnePlus εντυπωσιάζει χάρη στον Snapdragon 8 Gen 3. Έτσι, το God of War 2 στον Aethersx2 που εξομοιώνει το PS2 παίζει ακόμα και σε 4x ανάλυση της βασικής στα 60fps. Πάντως, το τηλέφωνο κάνει σχετικά γρήγορα throttling, ρίχνοντας τη συχνότητα της GPU από τα 900Mhz στα 500Mhz ρίχνοντας τις επιδόσεις, οπότε μπορούμε να πούμε ότι fully playable θα είναι σε ανάλυση 3x. Το throttling το κάνει νωρίς χωρίς να ζεσταίνεται ιδιαίτερα καθώς, όπως φαίνεται, η OnePlus έχει βάλει το όριο θερμοκρασίας χαμηλά, γύρω στους 40-42 βαθμούς. Ακόμα και στο 3D Mark Wildlife Extreme Stress Test, δεν είδαμε πάνω από 42 βαθμούς, όμως οι επιδόσεις έπεσαν στο μισό (από 5068 σε 2508). Να σημειώσουμε επίσης πως, μάλλον για λόγους αυτονομίας, η OnePlus έχει «κλειδώσει» τις μέγιστες επιδόσεις του CPU πίσω από τη ρύθμιση performance mode (στο battery μενού). Για αυτό άλλωστε οι επιδόσεις στο Geekbench χωρίς αυτό είναι μειωμένες αρκετά (978/4826 σε single/multicore) αλλά ενεργοποιώντας το, είδαμε τις πραγματικές επιδόσεις του Snapdragon 8 Gen 3 (2213/6634 σε single/multicore)
Γενικά όμως, οι επιδόσεις που προσφέρει το τηλέφωνο είναι άριστες. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το OnePlus 12 είναι μια πραγματικά άριστη επιλογή. Τα 16Gb μνήμης LPDDR5x είναι τεράστια ποσότητα ενώ τα 512GB αποθηκευτικού χώρου USF 4 είναι υπεραρκετά. Από εκεί και πέρα, το τηλέφωνο είναι συμβατό με 5G δίκτυα και υποστηρίζει το WiFi7, φυσικά διαθέτει NFC ενώ έχει λάβει και πιστοποίηση IP65. Μπορεί να μην είναι επιπέδου IP68, όμως προστατεύεται αρκετά από νερό και σκόνη. Μάλιστα, είναι και η οθόνη του αρκετά «φιλική» με το νερό, καθώς η OnePlus χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που επιτρέπει στο χρήστη να την ελέγχει και όταν έχει πάνω της νερά. Βέβαια, ο οπτικός αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων που ενσωματώνει, δε τα καταφέρνει το ίδιο καλά με βρεγμένα δάχτυλα, κάτι που είναι σύνηθες. Όσον αφορά τώρα στην αυτονομία, αυτή είναι εξαιρετική θα λέγαμε, με το τηλεφωνο να έχει μια τεράστια μπαταρία 5400 mAh. Σε φυσιολογικές συνθήκες η μια μέρα χρήσης βγαίνει πολύ άνετα, έχοντας αρκετή μπαταρία και για την επόμενη μέρα.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το τριπλό σύστημα καμερών το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Hasselblad. Πρόκειται για το ίδιο setup με του OnePlus Open. Η βασική κάμερα χρησιμοποιεί έναν Sony LYT-808 αισθητήρα στα 50MP ο οποίος είναι σχετικά μεγάλος (1/1,4’’) και βρίσκεται πίσω από φακό φωτεινού διαφράγματος f/1.6 με οπτική σταθεροποίηση. Έχουμε ένα telephoto 3x περισκοπικής τεχνολογίας στα 64MP με f/2.6 με OIS και έναν ultrawide στα 48MP με autofocus και f/2.2.Μπροστά υπάρχει μια selfie κάμερα των 32MP, χωρίς autofocus με δυνατότητα βίντεο σε ανάλυση 4K30.
Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο Sony LYT-808 ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel. Κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του τη μέρα, με όμορφα χρώματα, μπόλικο δυναμικό εύρος και αρκετή λεπτομέρεια.
UW Vs Main Vs 3x
UW Vs Main Vs 3x
Αλλά και τη νύχτα, δε πρόκειται να μείνει κανείς παραπονεμένος, καθώς οι φωτογραφίες είναι πραγματικά όμορφες, καθώς συνήθως ενεργοποιείται το Autonight mode.
UW Vs Main Vs 3x
Ο ultrawide βγάζει φωτογραφίες στα 12MP και με τη σειρά του κάνει πραγματικά καλά του δουλειά του τη μέρα. Ο θόρυβος είναι σε χαμηλά επίπεδα. Το βράδυ δυσκολεύεται περισσότερο από όλους αλλά μπορεί να βγάλει ωραίες φωτογραφίες ακόμα και χωρίς να καταφύγουμε στο ειδικό Night Mode, καθώς σε γενικές γραμμές αυτό ενεργοποιείται αυτόματα.
UW Vs Main Vs 3x
UW Vs Main Vs 3x
Όσον αφορά στο telephoto, αυτός δίνει λήψεις στα 16MP. Από τη μια το focal length που αντιστοιχεί σε 75mm μπορεί να δώσει εξαιρετικά πορτραίτα χωρίς το ειδικό portrait mode και από την άλλη η δυνατότητα για εστίαση από κοντά προσφέρει πολλές επιλογές φωτογράφισης. Οι τύπου macro λήψεις με αυτόν είναι πολύ καλύτερες και σαφώς φωτεινότερες από τις macro που βγάζει ο ultrawide
3x σαν Macro
Πραγματικά η συγκεκριμένη υλοποίηση δίνει όμορφες φωτογραφίες τη μέρα, αλλά και τη νύχτα όταν αξιοποιείται αυτός ο φακός, τα καταφέρνει καλά. Όταν βέβαια έχει πολύ σκοτάδι, το τηλέφωνο γυρνάει στη βασική κάμερα με digital zoom.
UW Vs Main Vs 2x Vs 3x Vs 6x Vs 30x Vs 120x
Υποστηρίζεται portrait mode, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από το κύριο φακό όσο κυρίως με το telephoto, προσφέροντας καλό διαχωρισμό
Telephoto Portrait Off/On
Όσον αφορά τώρα στο video, μπορεί κανείς να τραβήξει σε 4K60 με όλες τις κάμερες αλλά μόνο σε 4K30 μπορεί κανείς να γράψει αλλάζοντας και κάμερα κατά την εγγραφή. Σε κάθε περίπτωση, το βίντεο είναι απόλυτα ικανοποιητικό, με το βασικό να έχει το καλύτερο και τον ultrawide το λιγότερο καλό.
4K30 με όλες τις κάμερες
Για όσους θέλουν μεγαλύτερη ανάλυση, υποστηρίζεται και 8k24 με συμπαθητικό αποτέλεσμα από τη βασική κάμερα, αν και είναι ορατό judder. Κάτι ακόμα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να γράψει βίντεο HDR10 με τη βασική κάμερα σε 4K60.
8K24 με τη βασική κάμερα
Έχουμε επίσης slow motion στα 240fps σε ανάλυση 1080p και με τις τρεις κάμερες. Υπάρχει δυνατότητα για portrait βίντεο με τη βασική σε 1080p30, το οποίο καταφέρνει να πετύχει ωραίο διαχωρισμό ακόμα και με το εντονότερο bokeh εφέ.
1080p30 Main Portrait video
Η selfie κάμερα των 32MP είναι καλή αν και χωρίς autofocus. Βγάζει όμορφες φωτογραφίες με αρκετά καλό portrait mode, ενώ υποστηρίζει και Nightmode.
Στο τομέα του βίντεο υποστηρίζει 4K30fps με το αποτέλεσμα να είναι όμορφο.
4K30 με τη selfie
1080p30 portrait με τη selfie
Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το OnePlus 12, το οποίο πραγματικά μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους.
Πρόκειται για μια απόλυτα ισορροπημένη συσκευή, με καλή οθόνη, γρήγορη φόρτιση, μεγάλη αυτονομία, εξαιρετικές επιδόσεις, και καλές κάμερες. Στη πράξη, δε του λείπει τίποτα, όμως ταυτόχρονα δεν είναι το καλύτερο που υπάρχει σε κάτι, πέραν ίσως της μεγάλης αυτονομίας.
Συγνώμη αλλά σε τέτοια τιμή από Κινέζικα σαιτ αγοράζεις 2 κινητά. Απαράδεκτη τιμή, ιδίως μετά την πολύμηνη παρουσία της συσκευής στην αγορά.