Το πακέτο περιλαμβάνει μέσα την ίδια τη κάρτα, ένα μετατροπέα ρεύματος 16pin σε 2x 8pin και μια βάση στήριξης της κάρτας στο κουτί, λόγω του μεγάλου της μήκους κυρίως. Παίρνοντας την ίδια τη κάρτα στα χέρια πάντως, με μεγάλη ανακούφιση παρατηρούμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια παραδοσιακή dual slot λύση, κάτι που αν μη τι άλλο θα χαροποιήσει αρκετούς χρήστες. Με πάχος μόλις 52mm, είναι σίγουρα η «λεπτότερη» RTX 40xx που έχουμε δει, με το μήκος της να φτάνει στα 338mm, το ύψος της στα 141mm και το βάρος της να είναι περίπου 1200 γραμμάρια. Πρόκειται πραγματικά για μια πραγματικά λογικού μεγέθους κάρτα, κάτι όμως λογικό καθώς το AD104 (AD104-250-A1 για την ακρίβεια) chip στο οποίο βασίζεται έχει σχετικά χαμηλό TDP της τάξης των 200Watt, οπότε αντίστοιχα και το cooler δε χρειαζόταν να είναι μεγάλο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως η MSI δε πρόσεξε τη σύστημα ψύξης της κάρτας, με τους τρεις ανεμιστήρες τεχνολογίας TORX Fan 5.0 (τύπου ball bearing) να καταλαμβάνουν όλο το πάνω μέρος της κάρτας.
Η βάση της ψήκτρας που απομακρύνει τη θερμότητα από τη GPU είναι από χαλκό με τα 6 heatpipes να μεταφέρουν τη θερμότητα στα fins και από εκεί οι ανεμιστήρες την απομακρύνουν στο εσωτερικό του υπολογιστή. Οι ανεμιστήρες κλείνουν εντελώς όταν η GPU λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (πχ χρήση Windows) και δεν ακούγονται. Ακόμα όμως και σε πλήρη φόρτο της GPU, η αλήθεια είναι ότι οι ανεμιστήρες δεν ακούγονται καθόλου, ενώ καθόλη τη διάρκεια των δοκιμών μας, η θερμοκρασία της GPU δε ξεπέρασε του 64-64 βαθμούς κελσίου. Ακόμα και βάζοντας τους ανεμιστήρες στην ελάχιστη ταχύτητα περιστροφής τους μέσα από το MSI Afterburner, είδαμε τη θερμοκρασία να φτάνει στους 75 βαθμούς μεν, τιμή όμως απόλυτα ικανοποιητική.
Στη πίσω μεριά της κάρτας συναντάμε μεταλλικό backplate, από εξόδους βρίσκουμε 3 Display Port 1.4a και μια HDMI 2.1, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει και ο RGB φωτισμός σε διάφορα σημεία. Γενικά η κάρτα είναι συμπαγής, αθόρυβη και λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά σίγουρα ο σχεδιασμός της είναι κάπως overkill, με την έννοια ότι το PCB της κάρτας είναι πραγματικά πολύ μικρό, με το μήκος του να είναι περίπου το μισό της ίδιας της κάρτας. Να σημειώσουμε επίσης πως η MSI GeForce RTX 4070 Gaming X Trio χρησιμοποιεί το νέο 16pin βύσμα τροφοδοσίας και για όσους έχουν παλαιότερο τροφοδοτικό (προτείνεται κάποιο ισχύος 650Watt) η χρήση του αντάπτορα που βρίσκεται στη συσκευασία είναι απαραίτητη. Επίσης, αν και το TDP της GPU είναι στα 200Watt, εντούτοις το BIOS της κάρτας προσφέρει δυνατότητα για αύξηση του power limit κατά 10%, κάτι που αφήνει κάποια περιθώρια για overclocking, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων η κατανάλωση ενέργειας περιορίζει την αύξηση των συχνοτήτων λειτουργίας. Μιλώντας για αυτές, το boost clock της GPU μπορεί να φτάσει τα 2610MHz (ή τα 2625Mhz μέσω του MSI Center) με τα 12GB μνήμης GDDDR6x να τρέχουν στα 21Gbps, συνδεδεμένα με τη GPU μέσω ενός bus εύρους 192-bit. Από εκεί και πέρα, το AD104-250-A1 chip κατασκευάζεται στα 4nm από τη TSMC, διαθέτει 5888 shaders, 184 tensor cores και 64 RT cores, όλα νέας γενιάς.
Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά που υποστηρίζει είναι το frame generation, μια τεχνική αύξησης των frames που εμφανίζονται στην οθόνη με τεχνητό τρόπο μέσω AI και μπορεί να προσφέρει σημαντικά καλύτερο frame rate (εις βάρος όμως του latency σε κάποιες περιπτώσεις). Όπως σε όλη τη σειρά 40xx, έτσι και εδώ έχουμε νέο encoding chip με υποστήριξη AV1 encoding, ωστόσο η RTX4070 είναι η πρώτη που έχει μονό και όχι διπλό το νέο encoder. Ακόμα και έτσι πάντως, κάναμε κάποιες δοκιμές και σε σχέση με μια RTX3080, το encoding στο OBS είναι πολύ καλύτερο. Συγκεκριμένα δοκιμάσαμε να καταγράψουμε video από το Hogwarts Legacy σε 4K Ultra γραφικά (χωρίς DLSS/frame generation/Ray Tracing) και με τους τρεις encoders στο P7 presets (το πιο αργό και με τη καλύτερη ποιότητα) με εγγραφή σε 4K ανάλυση. Η RTX3080 δε μπόρεσε ποτέ να γράψει σωστά βίντεο (παρά μόνο στο P3 με τον h264 encoder), όμως εδώ δεν είχαμε πρόβλημα να το γράψουμε τόσο με τον h264 encoder (με τη χρήση της μηχανής encoding να είναι περίπου 84%. Ψηλά μέν (με το frame rate του παιχνιδιού να μειώνεται κάπως) αλλά ανεκτά. Με τον h265 το OBS κράσαρε. Με το νέο AV1 encoder όμως, ο οποίος μπορεί να πετύχει αντίστοιχης ποιότητας τελικό βίντεο με τον h265 αλλά με χαμηλότερο bitrate, η μηχανή encoding δε φόρτωσε πάνω από το 50% και το frame rate του παιχνιδιού μειώθηκε μεν, αλλά λιγότερο. Οπότε, αποτελεί μια άριστη λύση για όσους κάνουν game streaming από ένα σύστημα.
Χρήση της μηχανής encoding σε 4K παίζοντας το Hogwarts Legacy σε 4K/Ultra με h264 (αριστερά) και AV1 (δεξιά) με το P7 preset.
Πάμε τώρα στις επιδόσεις. Δοκιμάσαμε συνολικά 8 παιχνίδια σε δυο αναλύσεις (4K και 1440p), αφήνοντας έξω τα 1080p καθώς θα είχαμε περιορισμό του frame rate λόγω του παλιότερου CPU που χρησιμοποιούμε (AMD Ryzen 9 3900X). Μπορείτε να δείτε τα σχετικά διαγράμματα από κάτω. Σε γενικές γραμμές, η MSI GeForce RTX 4070 Gaming X Trio αποδίδει όπως η MSI GeForce RTX 3080 Ventus 3X OC που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Αλλού λίγο πάνω, αλλού λίγο κάτω, αλλά σε γενικές γραμμές το ίδιο.
Έχοντας όμως το πλεονέκτημα της πολύ χαμηλότερης κατανάλωσης καθώς σε καμία περίπτωση δεν είδαμε πάνω από 200-210Watt κατανάλωσης, όταν η RTX3080 θέλει πάνω από 320 Watt, κάνοντας ταυτόχρονα πολύ περισσότερο θόρυβο και φτάνοντας ακόμα και πάνω από 80 βαθμούς Κελσίου. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η κάρτα αποτελεί μια καλή λύση για 1440P gaming ακόμα και σε σύγχρονα παιχνίδια, καθώς τη δοκιμάσαμε και σε τίτλους χωρίς ενσωματωμένο benchmark όπως το Hogewarts Legacy και το The Last Of Us. Σε 4K ανάλυση πάντως σε αυτά τα παιχνίδια, τα 12GB μνήμης μάλλον είναι λίγα για Ultra ρυθμίσεις γραφικών. Για παράδειγμα στο Hogwarts Legacy (ακόμα και χωρίς RT), είδαμε textures να εξαφανίζονται παίζοντας το παιχνίδι σε native 4K ανάλυση με Ultra ρύθμιση γραφικών ενώ και στο The Last Of Us, με όλα στο Ultra, οι απαιτήσεις σε μνήμη ξεπερνάνε τα 12GB οπότε χρειάζονται παραχωρήσεις.
Οι απαιτήσεις σε μνήμης του The Last of US με Ultra ρύθμιση γραφικών. Αριστερά σε native 4K, δεξιά σε 4K με DLSS στο Quality (1440p upscaled).
Βέβαια, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το DLSS σε quality και να παίξει σαφώς καλύτερα τα παιχνίδια (με τη native ανάλυση να είναι τα 1440P upscaled μέσω AI σε 4Κ). Κάπου εδώ έρχεται και το frame generation το οποίο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά είτε σε καταστάσεις όπου το frame rate περιορίζεται από τη CPU (πχ Hogwarts Legacy) είτε οι απαιτήσεις σε ισχύ είναι πολύ μεγάλες όπως στο Cyberpunk 2077 με Ray Tracing ή ακόμα περισσότερο με το νέο Path Raytracing mode. Ειδικά το τελευταίο, μπορεί να γονατίσει κάθε κάρτα σε native ανάλυση. Το δοκιμάσαμε σε 1440p με DLSS στο Performance και πήραμε 54,8fps ενώ ενεργοποιώντας το frame generation φτάσαμε στα 89fps.
Τρέχοντας το benchmark του Cyberpunk 2077 με το Path Raytracing mode γραφικών σε ανάλυση 1440p με DLSS Quality χωρίς (αριστερά) και με ενεργό (δεξιά) το frame generation.
Σε γενικές γραμμές, η MSI GeForce RTX 4070 Gaming X Trio αποδίδει περίπου όπως μια RTX3080 (+/-ανάλογα με το παιχνίδι και την ανάλυση), με πολύ χαμηλότερη κατανάλωση (περίπου 120-140 Watt ή αλλιώς χαμηλότερη κατά 35% περίπου), έχοντας επιπλέον πολύ ταχύτερο (και ικανότερο) video encoder και υποστήριξη για το frame generation. Σίγουρα τα €800 για κάρτα της σειράς xx70 είναι πολλά και δύσκολα μπορούμε να προτείνουμε να την αποκτήσει κάποιος που έχει κάποια RTX3070Ti/RTX3080. Από την άλλη, όσοι έχουν μείνει με παλαιότερη κάρτα, αποτελεί μια καλή λύση, αν δεχτούμε τις νέες τιμές της Nvidia και των καρτών της.
Τόσο ακριβή κάρτα και έχει το bare minimum σε μνήμη πλέον που είναι τα 12GB...κακό futureproof λογικά η συγκεκριμένη.