Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Motorola Edge 50 Ultra Review

*
Αν και κυκλοφορούν αρκετό καιρό στην Ελληνική αγορά, δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε κάποιο από τα σύγχρονα τηλέφωνα της Motorola, κάτι που αλλάζει καθώς το τελευταίο καιρό έχουμε στα χέρια μας το Motorola Edge 50 Ultra. Ένα λεπτό, όμορφο και ικανό smartphone με κόστος που βρίσκεται κάτω από το όριο των €1000 (€899 για την ακρίβεια!).  Αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Το τηλέφωνο της δοκιμής μας είναι στο Forest Grey χρώμα και έρχεται με 1TB (!) χώρου και 16GB μνήμης. Η συσκευασία του είναι μεγάλη, μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια σκληρή, διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM και το γρήγορο φορτιστή των 125 Watt παρακαλώ παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Να σημειώσουμε ότι η συσκευή μπορεί να φορτίσει γρήγορα και με άλλους φορτιστές (δοκιμάσαμε έναν 120 Watt από Xiaomi), καθώς τη μέγιστη ταχύτητα φόρτισης της πετυχαίνει με τάση 20V στα 6,25Α . Με το φορτιστή αυτό μπορεί να γεμίσει κανείς τη μπαταρία των 4500mAh σε περίπου 20 λεπτά. Το καλό είναι βέβαια ότι η συσκευή προσφέρει και ασύρματη φόρτιση στα 50 Watt (με συμβατό φοριστή).



Παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, αντιλαμβάνεται μια ωραία αίσθηση. Το Motorola Edge 50 Ultra δεν είναι μικρό σε διαστάσεις αλλά σίγουρα είναι αρκετά λεπτό σε σχέση με τα περισσότερα flagship και εξαιρετικά ελαφρύ (197 γραμμάρια). Αν και η οθόνη είναι μεγάλη στις 6,7’’, το τηλέφωνο είναι άνετο στη χρήση, με την –έντονα- curved στις δυο πλευρές οθόνη και αντίστοιχα curved (δερμάτινη) πλάτη να βοηθάνε τη παλάμη να το αγκαλιάζει. Το αλουμινένιο πλαίσιο έχει ματ όψη με όλες τις πλευρές να είναι ελαφρώς κυρτές ενώ οι γωνίες είναι στρογγυλεμένες.



Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το πλήκτρο power και τα volume control πλήκτρα, ενώ στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (USB 3.0 με έξοδο εικόνας) παρέα με το ένα ηχείο, το ένα μικρόφωνο και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM. Στο πάνω μέρος βρίσκεται το δεύτερο μικρόφωνο και έξοδος για τον ήχο από το δεύτερο ηχείο, ώστε να έχουμε στερεοφωνικό ήχο, ο οποίας είναι δυνατός, ισορροπημένος και με καλά μπάσα, ενώ υποστηρίζεται και Dolby Atmos ήχος με τη σχετική εφαρμογή να προσφέρει αρκετές επιλογές παραμετροποίησης καθώς υπάρχουν μπόλικα έτοιμα προφίλ αλλά και δυνατότητα δημιουργίας προσωπικού προφίλ.



Πριν προχωρήσουμε στην υπόλοιπη περιήγηση, πρέπει να αναφέρουμε μερικά πράγματα όσον αφορά για τις δυνατότητες εξόδου εικόνας που προσφέρει το τηλέφωνο μέσω Type-C USB. Πραγματικά η Motorola έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο τομέα αυτό. Με το που συνδέεις το τηλέφωνο με οθόνη/τηλεόραση, έχεις πολλές επιλογές για το πώς θα αξιοποιήσεις αυτή τη σύνδεση. Η απλούστερη είναι ο καθρεπτισμός του μενού του τηλεφώνου, κάτι όμως όχι βολικό σε τηλεοράσεις με αναλογία 16:9.

 

Μια εξαιρετική επιλογή είναι το desktop mode, το οποίο έχει μορφή Windows, προβάλει σε 16:9 και η οθόνη του κινητού είναι το touchpad, κάτι αντίστοιχο με το DeX δηλαδή της Samsung. Όμως η Motorola προσφέρει δυο επιλογές ακόμα, το TV mode στο οποίο εμφανίζονται εφαρμογές αναπαραγωγής βίντεο (πχ YouTube, Netflix) και το Game mode όπου εμφανίζονται τα παιχνίδια, όπου και στις δυο περιπτώσεις μπορούμε να έχουμε εικόνα με αναλογίες 16:9, εφόσον η τηλεόραση/οθόνη είναι τέτοια!

 

Πραγματικά, πολλές ευκολίες και ίσως ένα από τα καλύτερα τηλέφωνα που έχουμε δοκιμάσει όσον αφορά στο πως συνεργάζονται με γυαλιά όπως τα RayNeo Air 2 XR! Στη πράξη, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο είτε για να παίζει είτε για να βλέπει ταινίες στα γυαλιά (ή σε τηλεόραση) με μεγάλη ευκολία ενώ το desktop mode προσφέρει πολλές ευκολίες για εργασία!

 

Η πλάτη του τηλεφώνου είναι ξεχωριστή, καθώς είναι από οικολογικό δέρμα, με το τμήμα που ενσωματώνει τις τρείς κάμερες να είναι ενσωματωμένο στο υπόλοιπο σώμα της συσκευής, περίπου όπως ήταν πριν μερικά χρόνια τα τηλέφωνα της Samsung. Τρεις είναι οι κάμερες, δυο στα 50MP (βασική και Ultra wide) ενώ η περισκοπική προσφέρει οπτικό zoom 3x. Όπως είπαμε, η οθόνη έχει διαγώνιο 6,7’’ και είναι μια ωραία οθόνη. Πρόκειται για ένα P-Oled panel υψηλής ανάλυσης 2712x1220 pixel, το οποίο όμως είπαμε είναι κυρτό στις άκρες, ενώ τα bezel σε όλες τις πλευρές είναι ομοιόμορφα και πραγματικά μικρά. Μέσα σε αυτή είναι αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων ενώ η ίδια η οθόνη καλύπτεται από γυαλί Gorilla Glass Victus.



Η φωτεινότητα της οθόνης μπορεί να φτάσει έως τα 2500 nits σύμφωνα με την εταιρεία. Εμείς μετρήσαμε περίπου 1400 nits στο auto με έντονο φως να πέφτει πάνω στην οθόνη, ωστόσο σε HDR περιεχόμενο σε μικρό παράθυρο είδαμε κοντά 2000 nits! Όπως και να έχει πάντως, κάτω από το έντονο φως του καλοκαιρινού ήλιου, σημασία έχει ότι ο χρήστης βλέπει. Χρωματικά τώρα, το προσφέρει συμβατότητα με HDR10+ ωστόσο αυτό δεν είναι διαθέσιμο στο Netflix παρά μόνο στο Youtube. Από εκεί και πέρα, το refresh rate της οθόνης μπορεί να αυξομειώνεται σε διάφορες τιμές έως τα 144Hz που είναι ο μέγιστος ρυθμός ανανέωσης, με την οθόνη πάντως να μη πέφτει κάτω από τα 60Hz.



Όσον αφορά στα games, η οθόνη μπορεί να υποστηρίξει 120Hz (και αντίστοιχα 120fps) εφόσον όμως ενεργοποιήσουμε το Turbo mode μέσα από το Game Toolkit του τηλεφώνου. Και σίγουρα το gaming είναι κάτι που πολλοί θα εκτιμήσουν στο τηλέφωνο. Το γεγονός ότι είναι λεπτό με camera bump που δεν εξέχει, το καθιστά ιδανικό για χρήση σε συνεργασία με κάποιο smartphone gamepad (πχ GameSir X2s), ενώ και το SoC είναι αρκετά ικανό. Μπορεί ο Snapdragon 8s Gen 3 να μην είναι το ταχύτερο SoC που υπάρχει, στη πράξη όσα παιχνίδια δοκιμάσαμε παίζουν άνετα, ακόμα και το Genshin Impact (max ρυθμίσεις, 50-60fps).



Ο επεξεργαστής προσφέρει επιδόσεις που βρίσκονται ανάμεσα σε Snapdragon 8 Gen 2 και Gen 3 όσον αφορά στη CPU, ποιο κοντά στον Gen 3 σε single core και ποιο κοντά στον Gen 2 όσον αφορά στο multicore. Η GPU του (Adreno 735) από την άλλη, βρίσκεται αρκετά πίσω σε επιδόσεις σε σχέση με την Adreno 750 του Gen 3, ενώ υπολείπονται και του Andreno 740 που έχει ο Gen 2. Πάντως η Motorola φαίνεται να έχει κάνει καλή δουλειά όσον αφορά στην απαγωγή θερμότητας, καθώς με stability κοντά στο 70% στο Wild Life Extreme (από 3196 πόντους πάει στους 2235), το τηλέφωνο μπορεί να κρατάει υψηλές gaming επιδόσεις για ώρα, με τη θερμοκρασία να παραμένει στους 45 βαθμούς κελσίου από τα μισά του τεστ και μέχρι το τέλος. Το νοιώθει κανείς να ζεσταίνεται, αλλά δε γίνεται ενοχλητικά ζεστρό. Βέβαια, στην καθημερινή χρήση της συσκευής, δεν πρόκειται να έχει κανείς πρόβλημα με τις επιδόσεις του ούτε υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσει throttling. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Από πλευράς αυτονομίας πάλι, αν και η μπαταρία δεν είναι η μεγαλύτερη δυνατή, το τηλέφωνο τα καταφέρνει αρκετά καλά δίνοντας σχεδόν 12 ώρες στο Battery Test του PC Mark με τη φωτεινότητα οθόνης στα 200nits.



Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το τηλέφωνο της Motorola είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να επιλέξει κανείς. Τα 16Gb είναι μπόλικα ώστε να μπορούν να μένουν αρκετές εφαρμογές ανοιχτές, ακόμα και 2 ή 3 παιχνίδια, ενώ τo 1TB αποθηκευτικού χώρου USF 4 είναι παραπάνω από αρκετό. Να σημειώσουμε δε πως η συσκευή έχει πάρει και πιστοποίηση IP68, οπότε στη πράξη –μέχρι τώρα- είναι ένα πραγματικά πλήρες τηλέφωνο.



Πριν πάμε στις κάμερες, πρέπει να πούμε δυο λόγια για το software που έχει το Motorola Edge 50 Ultra. Στη πράξη έχουμε ένα σχεδόν stock Android Interface με κάποιες εφαρμογές της Motorola να έρχονται να συμπληρώσουν την εμπειρία, ενώ το ελάχιστο bloatware που υπάρχει προεγκατεστημένο φεύγει πολύ εύκολα. Τι γίνεται όμως με το σύστημα καμερών; Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά στα νούμερα, το τηλέφωνο τα πάει εξαιρετικά έχοντας 2 κάμερες των 50MP, με τη βασική (wide) να είναι φυσικά αυτή που ξεχωρίζει, αλλά ταυτόχρονα το τηλέφωνο να έχει τόσο ultra wide στα 50MP όσο και telephoto στα 64MP με οπτικό zoom 3x και περισκοπικό φακό, ενώ ακόμα και η selfie κάμερα είναι στα 50MP!



Συγκεκριμένα έχουμε ένα βασικό φακό στα 50Mpixel με OIS και f/1.6 (OmniVision OV50H, 1/1.3’’), τον ultrawide (Samsung JN1) με f/2.0 και το telephoto 3x (OmniVision OV64B) με f/2.4. Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο βασικός αισθητήρας των 50Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel.





Ο αισθητήρας της βασικής κάμερας πραγματικά κάνει εξαιρετικά καλή δουλειά, προσφέροντας ζωντανά χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα. Όταν ο φωτισμός πέφτει, η κάμερα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλά, αν και κάποιες φορές αυξάνεται ο χρόνος που χρειάζεται το τηλέφωνο για να ολοκληρώσει τη λήψη





Ο telephoto με 3x zoom, φέρνει κοντά τα πράγματα ενώ έχει και οπτική σταθεροποίηση. Βγάζει καλές, αλλά όχι τόσο ξεχωριστές φωτογραφίες τη μέρα. Όταν το φως μειωθεί, αρχίζει να δυσκολεύεται πάντως. Επίσης, επειδή δεν εστιάζει κοντά, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το telephoto για κοντινές λήψεις, το τηλέφωνο αυτόματα γυρνάει στη βασική κάμερα με digital zoom, οπότε ας το έχετε αυτό υπόψιν.





Ο ultrawide πετυχαίνει τα ίδια χρώματα με τις δυο άλλες κάμερες, αλλά σίγουρα υστερεί σε λεπτομέρεια ενώ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και αυτός (όπως ο telephoto) αρχίζει να δυσκολεύεται. Έχει όμως autofocus και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για macro λήψεις.


4K30 με όλες τις κάμερες

Όσον αφορά τώρα στο video, μπορεί κανείς να τραβήξει έως 4K60 και με τις τρεις κάμερες, αλλά εναλλαγή μεταξύ των καμερών μπορεί να γίνει μόνο σε 4K30. Δυστυχώς το βίντεο δεν είναι αντίστοιχο των φωτογραφιών σε επίπεδο ποιότητας. Υπάρχει έντονο sharpening, πολύ θόρυβος στα σκοτεινά σημεία και ώρες ώρες νομίζει κανείς ότι είναι χαμηλότερης ανάλυσης βίντεο. Και όλα αυτά παρόλο που το bitrate είναι σχεδόν στα 60mbps. Θα θέλαμε το βίντεο με αυτές τις κάμερες να είναι καλύτερο και πραγματικά απογοητευτήκαμε.


4K30 με τη selfie

Η selfie κάμερα των 50Mp έχει autofocus και βγάζει καλές φωτογραφίες ενώ και το βίντεο 4K30 είναι όμορφο, τουλάχιστον την ημέρα (αν και υπάρχει θόρυβος).


Selfie χωρίς/με portrait

Και μόνο το γεγονός ότι μας φαίνεται καλύτερο από αυτό που γράφει η βασική κάμερα, είναι αν μη τι άλλο περίεργο!



Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Motorola Edge 50 Ultra. Ένα τηλέφωνο που για τα χρήματα του (€899) φαίνεται πραγματικά υπερπλήρες. Δεν έχει το ταχύτερο επεξεργαστή, αλλά ένα αρκετά γρήγορο SoC που δε ζεσταίνεται τόσο, έχει γρήγορη φόρτιση και με ασύρματη φόρτιση, είναι λεπτό και ελαφρύ, με φωτεινή οθόνη. Η κεντρική κάμερα θα ικανοποιήσει το περισσότερο κόσμο, η πιστοποίηση IP68 είναι καλοδεχούμενη ενώ όσοι θέλουν το τηλέφωνό τους να κάνει το κάτι παραπάνω, θα ενθουσιαστούν με τις δυνατότητες εξόδου εικόνας. Όμως η ποιότητα του βίντεο είναι κατώτερη του αναμενομένου και όσοι χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους για εγγραφή βίντεο, μάλλον θα απογοητευτούν. Συνολικά όμως, ειδικά χάρη και στο γεγονός ότι έρχεται με 1TB χώρου, είναι μια καλή επιλογή. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Σχεδόν stock εμπειρία Android
  • Φωτεινή οθόνη με καλά χρώματα
  • Λεπτό και ελαφρύ
  • Γρήγορη φόρτιση, ασύρματη φόρτιση
  • Εξαιρετικό ως προς την έξοδο εικόνας από τη Type-C USB, με πολλές χρήσιμες λειτουργίες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η ποιότητα του βίντεο που γράφει δεν είναι τόσο καλή
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*