Το Huawei Nova 9 SE έρχεται σε μια τυπική συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια λεπτή και διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής καρτών SIM και ένα γρήγορο φορτιστή 66Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, το πρώτο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι μια πραγματικά λεπτή και συσκευή (στα 7,9mm) με το βάρος να είναι κάτω από τα 200 γραμμάρια, όντας χαμηλό για μια συσκευή με οθόνη που αγγίζει τις 6,8’’. Το πλαίσιο φαίνεται μεταλλικό (αλλά είναι πλαστικό) και έχει μια γαλαζωπή, ματ όψη, με καμπυλωτές τις δυο κάθετες πλευρές και πλήρως λείες τη πάνω και τη κάτω. όλες τις πλευρές.
Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το πλήκτρα power που λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων και τα volume control πλήκτρα. Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (κλασσικά USB 2.0) παρέα με ηχείο και το ένα μικρόφωνο. Στο πάνω μέρος βρίσκεται το δεύτερο μικρόφωνο και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM με υποστήριξη 4G δικτύων και από τις δυο ενώ στα όρια της οθόνης, δίπλα στο πλαίσιο έχουμε το ακουστικό. Το τηλέφωνο έχει μονοφωνικό ήχο ο οποίος είναι δυνατός και με καλή ποιότητα αλλά του λείπουν τα μπάσα. Η πλάτη του τηλεφώνου, στην έκδοση Crystal Blue που έχουμε στα χέρια μας, είναι σίγουρα ξεχωριστή. Αν και πλαστική, έχει μια πλήρως ανακλαστική επιφάνεια η οποία δημιουργεί πολλαπλές αντανακλάσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν … καθρέπτης (τρόπος του λέγειν) αν και τα δακτυλικά αποτυπώματα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους μετά από μερικές ώρες χρήσης. Στη πλάτη βρίσκεται συναντάμε και το τετραπλό σύστημα καμερών, τοποθετημένο μέσα σε ένα oval πλάισιο, το οποίο περιλαμβάνει δυο κυκλικά «νησιά». Στο πάνω βρίσκεται ο βασικός φακός με f/1.9 μπροστά από τον των 108MP μεγέθους 1/1,56’’. Στο κάτω βρίσκεται η ultra wide κάμερα ενώ ανάμεσα στα δυο «νησιά» βρίσκονται δυο ακόμα κάμερες και το led flash.
Όπως είπαμε, η οθόνη είναι μεγάλη και συγκεκριμένα έχει διαγώνιο 6,78’’. Λειτουργεί σε ανάλυση Full HD + (2388x1080) αλλά είναι τεχνολογίας IPS LCD και τρέχει στα 90Hz (με sampling rate στα 270Hz). Υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις όσον αφορά στο refresh rate, (60Hz, 90Hz, dynamic). Όσον αφορά τώρα στο πως συμπεριφέρεται η κάθε επιλογή του refresh rate, στο dynamic, αυξομειώνεται το refresh rate μεταξύ 60hz και 90Hz, ανάλογα με το περιεχόμενο. Τα 90Hz ενεργοποιούνται όταν κάνουμε scrolling στο λειτουργικό ή σε σελίδες web, ενώ το panel επιστρέφει στα 60Hz όταν έχουμε στατικές εικόνες ή δε κάνουμε κάτι με το τηλέφωνο ή βλέπουμε βίντεο. Στη ρύθμιση 90Hz, έχουμε αυτή τη ταχύτητα συνέχεια, εκτός και αν φορτώσει εφαρμογή βίντεο (ή κάποιο παιχνίδι) οπότε το panel γυρνάει στα 60Hz. Αυτή η επιλογή δε είναι και η κατάλληλη για όσους παίζουν παιχνίδια με το κινητό τους, καθώς σε αυτή τη ρύθμιση τα παιχνίδια που μπορούν να υποστηρίξουν frame rate πάνω από 60fps, το κάνουν. Μη περιμένετε βέβαια θαύματα, μόνο τα λιγότερο απαιτητικά παιχνίδια θα παίξουν στα 90Hz λόγω της χαμηλής απόδοσης της GPU του SoC.
Αρκετές είναι και οι επιλογές για τη ρύθμιση των χρωμάτων, με το Normal να είναι αυτό που δίνει τη πιστότερη χρωματική απεικόνιση και το Vivid να δίνει περισσότερη ζωντάνια στην οθόνη. Σε κάθε μια από τις δυο αυτές επιλογές μπορούμε πάντα να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία χρώματος μέσα από ένα χρωματικό κύκλο. Το EMUI 12 έχει και επιλογή για ρύθμιση της ανάλυσης, καθώς πέρα από το High (που είναι η native ανάλυση της οθόνης στα 2340x1080) υπάρχει το smart resolution που εναλλάσσει αυτόματα την ανάλυση μεταξύ της native και κάποιας χαμηλότερης. Εμείς πάντως αφήσαμε τη συσκευή στο high. Από εκεί και πέρα, έχουμε Dark Mode, έχουμε το Eye Comfort που λειτουργεί σαν Blue filter, ενώ τέλος έχουμε και ένα eBook mode, το οποίο μετατρέπει την οθόνη σε ασπρόμαυρη. Η αλήθεια πάντως είναι πως μας ξένισε η επιλογή της Huawei για χρήση IPS panel, έχοντας συνηθίσει πλέον ακόμα και στα οικονομικά τηλέφωνα να βλέπουμε Amoled. Πάντως, ακόμα και έτσι, είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει πετύχει η εταιρεία με τα bezel της οθόνης τα οποία είναι πραγματικά πολύ μικρά, μικρότερα και από άλλα τηλέφωνα με Amoled panel. Η μέγιστη φωτεινότητα βρίσκεται στα 400nits και δεν πηγαίνει παραπάνω ακόμα και όταν ενεργοποιήσουμε το auto max brightness ενώ χρωματικά, είναι απλά καλή χωρίς όμως να μπορεί να συγκριθεί με Amoled panel.
Στο κομμάτι του hardware, το Huawei Nova 9 έρχεται με τον Snapdragon 680. Πρόκειται για ένα SoC που κατασκευάζεται στα 6nm και προσφέρει συμπαθητικές επιδόσεις, φροντίζοντας ώστε το τηλέφωνο να τρέχει άνετα τις διάφορες εφαρμογές με τα 8GB μνήμης που τον συνοδεύουν να βοηθάνε το τηλέφωνο να τα πάει καλύτερα σε σχέση με οικονομικότερες συσκευές που έχουν τον 680 αλλά έρχονται με 4GB μνήμη. Γενικότερα, η εμπειρία που προσφέρει το τηλέφωνο είναι ομαλή και ο κάτοχός του θα κάνει καλά τη δουλειά του. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει (Adreno 610) επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει άνετα τα περισσότερα –απλοϊκά- Android παιχνίδια με κάποια από αυτά να παίζουν ακόμα και στα 90fps (πχ Alto’s Odyssey) αλλά μη περιμένετε πολλά από τις επιδόσεις της συσκευής. Το 3D Mark Wild Life μας έδωσε μόλις 448 πόντους, ένα από τα χαμηλότερα αποτελέσματα που έχουμε δει. Γενικότερα, η GPU του Snapdragon 680 δεν κάνει για τίποτα περισσότερο από casual gaming. Όσον αφορά στην αυτονομία, η μπαταρία των 4000mAh φαντάζει μικρή αλλά στη πράξη το τηλέφωνο τα καταφέρνει αρκετά καλά, προσφέροντας άνετα 1,5 μέρα χρήσης, ενώ όταν έρθει η ώρα της φόρτισης, αυτή γίνεται γρήγορα με το φορτιστή των 66Watt. Και πάμε λίγο στο κομμάτι του software. Το τηλέφωνο τρέχει τη τελευταία έκδοση (12) του EMUI της Huawei. Στη πράξη, το τηλέφωνο τρέχει Android 11 και όχι Harmony OS, καθώς το τελευταίο δεν έχει βγεί έξω από τη Κίνα, τουλάχιστον όσον αφορά στα κινητά τηλέφωνα,.0. Γενικότερα η εμπειρία χρήσης του EMUI 12 είναι εξαιρετική και θεωρούμε πως είναι μια από τις ομορφότερες και πλέον εύχρηστες που έχουμε δει. Φυσικά υπάρχουν δυνατότητες multitasking «τραβώντας» ένα συρτάρι με εφαρμογές που έχουμε επιλέξει από τη δεξιά ή αριστερή πλευρά, και να χωρίσουμε την οθόνη στα δυο με δυο εφαρμογές. Όλο αυτό δουλεύει απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις. Όσον αφορά τώρα στη πρόσβαση σε εφαρμογές, τα έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν. Το τηλέφωνο δεν έχει πρόσβαση στο Play Store της Google και το ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο κατεβάζει κανείς εφαρμογές, είναι το Huawei App gallery, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες.
Τι παίζει όμως με το σύστημα καμερών; Έχουμε ένα βασικό φακό στα 108pixel χωρίς OIS με f/1.9, ένα ultrawide στα 8Mpixel με f/2.2 ένα macro στα 2MPixel με f/2.4 και ένα αισθητήρα βάθους στα 2MPixel με f/2.4. Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο βασικός αισθητήρας των 108Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 9:1, δίνει φωτογραφίες στα 12Mpixel. Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει καλή δουλειά, προσφέροντας ζωντανά χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα, καθώς μπορεί να έχει πάντα πραγματικά καλές φωτογραφίες.
Wide vs Ultra Wide (χαμηλός φωτισμός)
Wide vs Ultra Wide
Το βράδυ, ενεργοποιώντας το Night Mode, το τηλέφωνο μπορεί να πετύχει καλές λήψεις αν μπορεί ο χρήστης να το κρατήσει σχετικά σταθερό καθώς κρατάει το κλείστρο ανοιχτό για 3-4 sec.
Wide vs Ultra Wide
Ο ultrawide πάλι δίνει συμπαθητικό αποτέλεσμα την ημέρα, αλλά το βράδυ μη περιμένετε κάτι ιδιαίτερο, καθώς δεν υποστηρίζεται Night Mode. Όσον αφορά το macro φακό, με 2MP ανάλυση μη περιμένετε πολλά πράγματα.
macro
Υπάρχει και ο αισθητήρας βάθους που βοηθάει στις portrait λήψεις, οι οποίες δημιουργούν καλό bokeh εφέ, αλλά κάποιες φορές ο αλγόριθμος διαχωρισμού δε λειτουργεί σωστά.
Aperture mode (bokeh)
Τέλος, η selfie κάμερα είναι πραγματικά καλή, με τις λήψεις να βγαίνουν στα 16MP. Οι φωτογραφίες είναι όμορφες, με καλά χρώματα (το focus είναι fixed βέβαια) ενώ και το portrait mode δίνει καλό αποτέλεσμα.
Selfie χωρίς/με portrait
Όσον αφορά στο video, το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει σε 1080p30 και με τους τρεις βασικούς φακούς (main, ultra wide και selfie) ενώ μάλιστα υποστηρίζεται εναλλαγή μεταξύ του βασικού και του selfie κατά τη διάρκεια της εγγραφής βίντεο, με μια μικρή καθυστέρηση κατά την εναλλαγή. Η βασική κάμερα καταγράφει συμπαθητικό βίντεο ενώ αυτό της ultrawide δεν είναι κάτι το ξεχωριστό. Μπορεί κανείς να τραβήξει βίντεο και με το macro φακό σε 720p30 με το αποτέλεσμα να μην ενθουσιάζει. Τέλος, έχουμε και δυνατότητα για dual video
Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Huawei Nova 9SE. Στα €349 που είναι η τιμή του, ο ανταγωνισμός είναι πραγματικά έντονος καθώς υπάρχουν περυσινές συσκευές με καλύτερο hardware σε αντίστοιχα χρήματα (πάντα μιλώντας για επίσημες τιμές). Για παράδειγμα το Samsung Galaxy A52s που κοστίζει τα ίδια χρήματα και έχει Amoled Panel στα 120Hz, πολύ ταχύτερο SoC, πληρέστερο σύστημα καμερών και πιστοποίηση IP68. Ή το επίσης εξαιρετικό Xiaomi 11T πάλι στα ίδια χρήματα με flagship SoC (που κάνει throttling στα δύσκολα), μεγάλη Amoled οθόνη στα 120Hz, αντίστοιχα γρήγορη φόρτιση. Ακόμα και το Huawei Nova 9 στα €399 που κοστίζει αυτή τη περίοδο, μπορεί να είναι ακριβότερο αλλά έχει επίσης Amoled (και curved) οθόνη, ταχύτερο SoC και περισσότερο premium υλικά. Όλες οι παραπάνω συσκευές βέβαια έρχονται από το 2021 τα οποία πιθανόν να μη βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων τις επόμενες εβδομάδες. Αν το συγκρίνουμε με midrange του 2022, η τιμή του δε φαίνεται τόσο υψηλή καθώς κοστίζει τα ίδια χρήματα με το Realme 9 Pro που έχει ελαφρώς καλύτερο SoC αλλά με λιγότερη μνήμη, επίσης IPS LCD οθόνη στα 120Hz, χειρότερο σύστημα καμερών, μεγαλύτερη μπαταρία που όμως φορτίζει ποιο αργά. Προφανώς και πρέπει να συνηθίσουμε τις νέες, αυξημένες τιμές των smartphone τη φετινή χρονιά, κάτι που ισχύει και για το Huawei Nova 9 SE.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity