Η σειρά Matebook X Pro είναι ουσιαστική η κορυφαία σειρά laptop της Huawei και κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά εδώ και κάποια χρόνια. Στη πρόσφατη IFA η εταιρεία παρουσίασε το νέο Huawei Matebook X Pro 2022, το οποίο είναι πλήρως ανανεωμένο σε όλα τα σημεία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ultra-portable notebook με κορυφαία κατασκευή και εντυπωσιακά specs, το οποίο χρησιμοποιούμε αρκετό καιρό τώρα και μας έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις. Αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.
Η συσκευασία του notebook είναι όμορφη και περιλαμβάνει το ίδιο το σύστημα, ένα φορτιστή 90Watt με αποσπώμενο καλώδιο Type-C σε Type-C. Ο φορτιστής. πέρα από το να φορτίζει το notebook, υποστηρίζει διάφορα configuration φόρτισης ανάλογα με το τι βρίσκεται στην άλλη άκρη του και έτσι μπορεί κανείς να το αξιοποιήσει και για φόρτιση κινητού. Έχοντας αυτό στο μυαλό, κάποιος που κυκλοφορεί και ταξιδεύει, δε χρειάζεται να κουβαλήσει μαζί επιπλέον φορτιστή για το κινητό του. Πηγαίνοντας τώρα στο ίδιο το notebook, έχουμε μια ποιοτική κατασκευή (από μαγνήσιο παρακαλώ), με βάρος λίγο κάνω από το 1,3 κιλό και πολύ μικρές διαστάσεις (το συνολικό πάχος είναι κάτω από 1,6 εκατοστό!) ειδικά αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για ένα «14άρι» notebook.
Όπως αναφέραμε, το σώμα του υπολογιστή είναι κατασκευασμένο από μαγνήσιο, ένα ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό, ωστόσο η Huawei έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή και στη βαφή του, χρώματος Ink Blue (ένα όμορφο μπλε) η οποία όχι μόνο δίνει μια ξεχωριστή εμφάνιση αλλά και ξεχωριστή αίσθηση κατά την αφή (skin soothing το αναφέρει η εταιρεία). Πραγματικά, η αίσθηση που αφήνει στα χέρια είναι ιδιαίτερη και θα μπορούσαμε να τη παρομοιάσουμε σαν «μεταξωτή». Στη πλάτη της οθόνης βρίσκεται ανάγλυφο το λογότυπο της εταιρείας. Από πλευράς θυρών, βρίσκουμε δυο Type-C USB στη δεξιά πλευρά, μια 2-σε-1 θύρα 3,5mm για ακουστικά ή/και μικρόφωνο και δυο ακόμα Type-C USB συμβατές με το Thunderbolt 4 στην αριστερή πλευρά, οι οποίες λειτουργούν και για τη φόρτιση του Laptop.
Ανασηκώνοντας την οθόνη, κάτι που μπορεί να γίνει με το ένα δάχτυλο χωρίς καν να χρειάζεται να κρατάμε το laptop με το άλλο χέρι ερχόμαστε σε άμεση επαφή με την εικόνα που θα έχει όποιος χρησιμοποιεί το MateBook X Pro. Η οθόνη είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και λειτουργικά. Τα πολύ λεπτά bezel (η οθόνη καλύπτει το 92,5% του σώματος) δίνουν μια όμορφη πρώτη εικόνα, αλλά τη πραγματική διαφορά τη βλέπει κανείς μόλις πατήσει το power και βάλει τον υπολογιστή σε λειτουργία.
Το panel (με λειτουργίες αφής) έχει διαγώνιο 14,2’’ και δεν είναι κάποιο τυπικό Full HD με αναλογίες 16:9, αλλά λειτουργεί σε υψηλή ανάλυση 3120x2080 και έχει αναλογίες 3:2. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει περισσότερος ψηφιακός χώρος στο κάθετο άξονα, κάνοντας καλύτερη τη καθημερινότητα του χρήστη όταν επισκέπτεται σελίδες Internet ή όταν κάνει άλλες εργασίες (επεξεργασία φωτογραφιών/βίντεο, spreadsheets κ.α.). Η φωτεινότητα της οθόνης είναι ιδιαίτερα υψηλή για φορητό υπολογιστή, έχοντας λάβει μάλιστα πιστοποίηση VESA HDR 400, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να απολαύσει HDR video. Το panel μπορεί να αποδώσει χρώμα 10bit (1.07 δις. χρώματα μέσω 8+2bit FRC) σε HDR περιεχόμενο. Το δοκιμάσαμε στο Youtube αλλά και στο Netflix και πραγματικά μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εμπειρία HDR. Μπορεί να μη φτάνει στα επίπεδα ενός panel με φωτεινότητα 800-1000nits, όμως πραγματικά τα καταφέρνει εξαιρετικά, ειδικά για laptop. Μετρήσαμε 529 nits μέγιστη φωτεινότητα (στο κέντρο της οθόνης) με την ελάχιστη να είναι 1,3nits, ενώ στο δεύτερο από κάτω σκαλί των ρυθμίσεων μπορεί κανείς να έχει φωτεινότητα της τάξης των 10nits και έτσι να χρησιμοποιεί ξεκούραστα το laptop ακόμα και όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι ελάχιστος. Με τη μπάρα φωτεινότητας στη μέση τιμή πήραμε 109 nits ενώ στην 8η (από τις 11 θέσεις) μετρήσαμε 230nits. Από πλευράς ομοιογένειας φωτεινότητας, θα περίμενε κανείς να μην είναι τόσο καλή λόγω της υψηλής μέγιστης τιμής. Ωστόσο, η πραγματικότητα λέει ότι τα καταφέρνει εξαιρετικά και σε αυτό το τομέα, με μέγιστο deviation της τάξης του DE 2.33 (φωτεινότητα 481nits) σε ένα μόνο από τα 15 παράθυρα μετρήσεων και στα υπόλοιπα παράθυρα να έχουμε διαφορές από -4,84% έως +3,07%. Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε το διάγραμμα της ομοιογένειας.
Εντυπωσιακή είναι και η αντίθεση της οθόνης για IPS τύπου panel στο 1500:1 (με φωτεινότητα μαύρου 0,34nits). Η Huawei χρησιμοποιεί μια AR (όπως το αναφέρει) επίστρωση που ελέγχεται μαγνητικά για να μειώσει τις αντανακλάσεις από το περιβάλλοντα φωτισμό κατά 60%, ενώ ταυτόχρονα είναι σκληρό επιπέδου 9H, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να χαραχτεί η οθόνη. Συνήθως, τα πολύ φωτεινά panel αντανακλούν έντονα το περιβάλλοντα φωτισμό, ωστόσο το Matebook X Pro 2022 τα καταφέρνει αρκετά καλά στο τομέα αυτό, αλλά σίγουρα όχι σαν κάποιο panel με ματ επίστρωση. Δεν είναι όμως μόνο η υψηλή φωτεινότητα που χαρακτηρίζει το panel, αλλά και η χρωματική της απόδοση. Υποστηρίζει και το sRGB αλλά και για το P3 χρωματικό χώρο με το χρήστη να μπορεί να επιλέξει ανά πάσα στιγμή ποιο θέλει να χρησιμοποιήσει μέσα από το Display Manager (δεξί κλίκ στο desktop, Περισσότερες επιλογές, Εμφάνιση διαχείρισης). Σύμφωνα με το DisplayCal, το panel υποστηρίζει 99,5% του sRGB και 93,1 του DCI-P3 χρωματικού χώρου ενώ χρωματικά το DE είναι κάτω από 1, δηλαδή τα χρώματα είναι άριστα.
Η οθόνη είναι άριστη χρωματικά
Παρέα με το σε επίπεδο hardware φιλτράρισμα του μπλε φωτός αλλά και τη δυνατότητα λειτουργίας στα 90Hz (με Fn+R), το panel είναι πλήρες και εντυπωσιακό στη χρήση, είτε μιλάμε για κατανάλωση περιεχομένου είτε μιλάμε για επαγγελματικού επιπέδου χρήση που έχει να κάνει με τη χρωματική ακρίβεια σε βίντεο και φωτογραφίες. Πραγματικά είναι άριστο. Σε συνδυασμό με το πολύ καλό σύστημα ήχου (έξι δυνατά και άριστα σε ποιότητα ηχεία με υποστήριξης Dolby Atmos), το οποίο προσφέρει και ένταση και ποιότητα, το notebook είναι μια πολύ εξαιρετική συσκευή για εργασία και διασκέδαση (αν και η οθόνη 3:2 δεν είναι ιδανική για αναπαραγωγή ταινιών καθώς υπάρχουν μεγάλες μαύρες μπάρες πάνω-κάτω).
Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα bezel της οθόνης είναι μικρά, όμως η Huawei κατάφερε να χωρέσει στο πάνω μέρος του panel τη κάμερα ανάλυσης 720p (που στα προηγούμενα μοντέλα κρυβόταν κάτω από ένα πλήκτρο του keyboard). Μάλιστα, δεν είναι απλή κάμερα αλλά «3D» υποστηρίζοντας έτσι ασφαλές face unlock μέσω του Windows Hello, με το χρήστη να έχει επιπλέον και τη δυνατότητα για ξεκλείδωμα με δακτυλικό αποτύπωμα χάρη στον αισθητήρα που βρίσκεται πάνω στο πλήκτρο power. Η ίδια η κάμερα μπορεί να αξιοποιηθεί από το ειδικό software που συνοδεύει το laptop, το Huawei PC Manager.
Αυτό προσφέρει AI λειτουργίες που αφορούν τόσο τη χρήση της κάμερας και των τεσσάρων μικροφώνων που βρίσκονται στη μπροστινή πλευρά του notebook. Στο κομμάτι τη κάμερας, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε virtual background απευθείας στη κάμερα χωρίς να χρειάζεται να υποστηρίζεται από κάποια εφαρμογή (πχ το δοκιμάσαμε στο camera app των Windows και στο MS Teams). Υπάρχουν 10 προκαθορισμένα background ενώ μπορούμε να προσθέσουμε και δικές μας εικόνες, με το αποτέλεσμα να είναι συμπαθητικό αλλά προφανώς όχι εφάμιλλο ενός παραδοσιακού green screen. Ενδιαφέρουσα είναι και η λειτουργία Auto Centering η οποία στη πραγματικότητα προσπαθεί να κρατήσει στο κέντρο του παραθύρου το πρόσωπό μας κάνοντας zoom και μετακινώντας στη συνέχεια τη κάμερα. Αλλά και στο κομμάτι του ήχου υπάρχουν αρκετές δυνατότητες τόσο για το πώς ακούγονται τα ηχεία (ή ακουστικά εφόσον συνδέσουμε ενσύρματα) όσο και στο πως ο χρήστης ακούγεται στους άλλους από τα μικρόφωνα. Το personal Voice enhancement για παράδειγμα φιλτράρει τους γύρω θορύβους και φωνές ώστε να ακουγόμαστε κατά βάση εμείς και όχι το τι συμβαίνει γύρω μας. Γενικότερα είναι ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν σε επίπεδο συστήματος και έτσι δεν εξαρτόμαστε από εφαρμογές για χρήση αντίστοιχων λειτουργιών.
Όσον αφορά στο πληκτρολόγιο, αυτό ακολουθεί κλασσική chicklet σχεδίασης, με τα F keys να είναι μικρότερα από τα υπόλοιπα και να είναι αυτά που ενσωματώνουν διπλές λειτουργίες όπως η αυξομείωση της έντασης του ήχου, της φωτεινότητας της οθόνης, της φωτεινότητας του πληκτρολογίου, της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του WiFi κτλ. Το πληκτρολόγιο έχει άριστη αίσθηση, με το χώρο που βρίσκεται από κάτω του να είναι επαρκής για να στηριχτούν οι παλάμες. Το πραγματικά μεγάλο touchpad έχει εξαιρετική ποιότητα κύλισης του δαχτύλου και προφανώς υποστηρίζει τα gestures των Windows 11, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σε αυτά, προσφέροντας πολύ περισσότερες λειτουργίες με το σύνολό τους να ονομάζεται Huawei Free Touch. Για παράδειγμα, μπορούμε να τραβήξουμε άμεσα screenshot της οθόνης χτυπώντας δυο φορές με την άρθρωση ενός δαχτύλου πάνω στο touchpad, ενώ με δυο δάχτυλα ξεκινάει η καταγραφή της οθόνης σε βίντεο. Υπάρχουν όμως και τα edge gestures με τα άκρα του touchpad να μπορούν να προβούν σε άμεσες ρυθμίσεις σύροντας το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω ή από δεξιά και αριστερά (και ανάποδα) στα όρια του touchpad. Το άκρο της δεξιάς πλευράς ελέγχει την ένταση του ήχου, αυτό της αριστερής τη φωτεινότητα και αυτό της πάνω πλευράς λειτουργεί για τον έλεγχο της αναπαραγωγής βίντεο (fast forward/rewind). Πραγματικά μόλις μάθει κανείς όλες τις παραπάνω δυνατότητες (και κάποιες ακόμα), θα καταλάβει πόσο χρήσιμο είναι το Huawei Free Touch.
Ένα τελευταίο πλήκτρο στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε είναι το F10 και συγκεκριμένα η δεύτερη λειτουργία του. Το F10 λοιπόν φορτώνει την εφαρμογή PC Manager, η οποία έχει διπλό ρόλο. Από τη μια τσεκάρει την υγεία του συστήματος και φροντίζει για την ανανέωση των driver και από την άλλη είναι η εφαρμογή που επιτρέπει την απρόσκοπτη συνεργασία του laptop με άλλες συσκευές της Huawei (smartphone, tablet κτλ). Μπορεί κανείς να συνδεθεί με ένα Huawei smartphone και αυτό να εμφανίσει την οθόνη του ένα καθρέφτισμα του λειτουργικού του τηλεφώνου. Μετά, ο χρήστης μπορεί να έχει πλήρη έλεγχο του smartphone μέσα από το laptop, με τη λειτουργία μάλιστα να επιτρέπει με drag and drop μεταφορά φωτογραφιών και αρχείων από τη μια συσκευή στην άλλη. Η συνεργασία με τα tablet προσφέρει ακόμα περισσότερες λειτουργίες. Οι δυο πρώτες επιλογές μετατρέπουν ένα Huawei tablet (πχ το Matepad 11 που δοκιμάσαμε) σε μια εξωτερική ασύρματη οθόνη για το Matebook X Pro 2022, είτε σαν mirror screen (Κατοπτρισμός) που δείχνει ακριβώς τα ίδια με τη βασική είτε σαν extended screen (Επέκταση) στην οποία ο χρήστης μπορεί να έχει ένα επιπλέον desktop εργασίας. Υπάρεχει και η δυνατότητα Συνεργασία πουθ επιτρέπει τη μεταφορά αρχείων από το tablet στο laptop και αντίστρφοα. Στη περίπτωση αυτή δεν υπάρχει δυνατότητα για εμφάνιση του περιβάλλοντος εργασίας του tablet στα Windows. Απλά, το tablet λειτουργεί σαν extended οθόνη του υπολογιστή για τη κίνηση του ποντικιού. Έτσι, μετακινώντας το κέρσορα και φεύγοντας από την οθόνη του laptop, αυτός πηγαίνει στο Harmony OS του Matepad 11 και από εκεί διαλέγουμε τα αρχεία που θέλουμε για να τα μεταφέρουμε με drag’n’drop στο Matebook X Pro 2022. Η ταχύτητα μεταφοράς μάλιστα είναι πραγματικά εξαιρετικά γρήγορη.
Όσον αφορά τώρα στα ενδότερα του Matebook Χ Pro, αυτό είναι εφοδιασμένο με ένα ολοκαίνουριο επεξεργαστή Intel Core i7 1260P (Alder Lake 12h γενιάς) με 4 πυρήνες επιδόσεων με Hyperthreading και 8 πυρήνες αποδοτικότητας για συνολικά 16 threads. Ο επεξεργαστής έχει λάβει πιστοποίηση Evo από την Intel και μπορεί να λειτουργήσει σταθερά σε TDP των 30Watt μόνο όταν το laptop είναι σε ρεύμα, ενεργοποιώντας το Performance mode με το συνδυασμό πλήκτρων Fn+P. Συνοδεύεται από 16GB μνήμης DDR5 σε quad channel διάταξη.
Αποτέλεσμα του PCMark10.
Ο συνδυασμός προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, ειδικά αν αναλογιστούμε το μικρό πάχος της συσκευής. Για παράδειγμα πήραμε 9666 πόντους στο multithread τεστ του Cinebench R23 που είναι ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα για laptop με αυτές τις διαστάσεις ενώ στο single thread οι 1705 πόντοι είναι εντυπωσιακά υψηλό σκορ.
Αποτελέσματα του Cinebench R23 όταν το laptop λειτουργεί στο ρεύμα με ενεργό το Performance mode.
Οι επιδόσεις βέβαια μειώνονται όταν το σύστημα λειτουργεί με μπαταρία (5972 και 1495 αντίστοιχα) αλλά αυτό είναι λογικό.
Αποτελέσματα του Cinebench R23 όταν το laptop λειτουργεί με μπαταρία.
Από πλευράς throttling, δε παρατηρήσαμε κάποιο σημαντικό θέμα καθώς μετά από 10 λεπτά ασταμάτητου Cinebench R23 το multithread σκορ ήταν 8709 πόντοι (περίπου 12% μειωμένη απόδοση).
Χρήση της CPU με θερμοκρασίες και αποτέλεσμα στο stress test του Cinebench R23 (10 λεπτά συνεχούς run).
Οι θερμοκρασίες πάνω στο laptop να παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα (από 35 βαθμούς πήγαμε στους 43 βαθμούς στο θερμότερο σημείο, περίπου στο κέντρο του πληκτρολογίου).
Οι θερμοκρασίες πάνω στο laptop πριν, κατά τη διάρκει και στο τέλος του stress test του Cinebench R23.
Το laptop διαθέτει ενεργό σύστημα ψύξης με τους αεραγωγούς να είναι κρυμμένοι στο πίσω μέρος.
Ακόμα και έτσι, το laptop είναι άνετο στη χρήση ενώ και το σύστημα ψύξης που χρησιμοποιεί είναι αθόρυβο. Όσον αφορά στην επιτάχυνση γραφικών, αυτή γίνεται από το Intel Iris Xe που βρίσκεται ενσωματωμένο στον επεξεργαστή, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για gaming κυρίως σε παλαιότερους τίτλους και σίγουρα σε πολύ χαμηλότερη ανάλυση από τη native της οθόνης.
Αποτέλεσμα στο TimeSpy του 3D Mark.
Το σύστημα αποθήκευσης βοηθάει με τη σειρά του ώστε όλα να γίνονται γρήγορα. Πρόκειται για έναν NVMe δίσκο χωρητικότητας 1 TΒ, ο οποίος μετρήθηκε να προσφέρει ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης που ξεπερνάνε τα 3000Mb/sec.
Μέχρι τώρα το Huawei Matebook X Pro 2022 μας έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Τι συμβαίνει όμως με το κομμάτι της αυτονομίας; Εδώ το laptop μας άφησε να θέλουμε το κάτι παραπάνω. Ρυθμίζοντας τη φωτεινότητα στα 100nits και τρέχοντας το PC Mark Battery test, πήραμε αυτονομία της τάξης των 4,5 ωρών, ένα αποτέλεσμα που είναι μάλλον μέτριο. Σε αναπαραγωγή steaming video (βλέποντας το Wonder Woman στο Netflix) το laptop άντεξε περίπου 5 ώρες. Το συμπέρασμα είναι ότι η αυτονομία είναι απλά ικανοποιητική.
Συνολικά όμως, το Huawei Matebook X Pro 2022 είναι ένα άριστο φορητό σύστημα με χαμηλό βάρος, κορυφαία κατασκευή, εξαιρετική οθόνη, άνετο πληκτρολόγιο και πολλές ευκολίες κατά τη χρήση.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity