Από τις αρχές του προηγούμενου έτους η Huawei έχει φέρει επίσημα στην Ελλάδα αρκετά από τα notebook της εταιρείας. Στο παρελθόν είδαμε τα Matebook D14, Matebook X Pro και Matebook 14/14s. Ένα νέο μοντέλο όμως ανακοινώνεται σήμερα στη Κωνσταντινούπολη το οποίο έρχεται άμεσα στην Ελλάδα (μαζί και με άλλα προϊόντα της Huawei), το Huawei Matebook D16, μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους αναζητούν υψηλές επιδόσεις, μεγάλη οθόνη αλλά σε όχι μεγάλο σώμα Κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις, μια με Core i5 12ης γενιάς, 512GB χώρου και 8GB μνήμης (€899) και μια με Core i7 12700H, 16GB μνήμης και 512GB αποθηκευτικού χώρου στα €1299, έκδοση την οποία και έχουμε για παρουσίαση.
Η συσκευασία του notebook είναι λιτή και περιλαμβάνει το ίδιο το σύστημα καθώς και ένα φορτιστή των 65Watt με αποσπώμενο καλώδιο Type-C σε Type-C. Ο φορτιστής είναι μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς πέρα από το να φορτίζει το notebook πραγματικά γρήγορα, υποστηρίζει διάφορα configuration φόρτισης (9V/2A στα 18Watt, 12V/2A στα 24Watt, 15V/3A στα 45Watt και 20V/3,25Α στα 65Watt) και έτσι μπορεί κανείς να το αξιοποιήσει και για φόρτιση κινητού ή tablet είτε της Huawei είτε κάποιας άλλη εταιρείας που υποστηρίζει τα παραπάνω φορτία. Έχοντας αυτό στο μυαλό, κάποιος που κυκλοφορεί και ταξιδεύει, δε χρειάζεται να κουβαλήσει μαζί επιπλέον φορτιστή για το κινητό του, με τον ίδιο το φορτιστή να είναι πραγματικά πολύ-πολύ μικρός.
Πηγαίνοντας τώρα στο ίδιο το notebook, έχουμε μια ποιοτική κατασκευή από πλαστικά μέρη, με βάρος κάτω 1,71 κιλό και αρκετά μαζεμένες διαστάσεις. Στη πλάτη της οθόνης βρίσκεται ανάγλυφο το λογότυπο της εταιρείας. Από πλευράς θυρών, βρίσκουμε δυο Type-A USB θύρες στη δεξιά πλευρά (μια USB 2.0 και μια USB 3.2), ενώ στην αριστερή πλευρά έχουμε δυο Type-C USB 3.2 που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φόρτιση ενώ λειτουργούν και σας έξοδος εικόνας, παρόλο που υπάρχει κανονικού μεγέθους HDMI δίπλα στις USB, όπως και μια θύρα 3,5mm για ακουστικά. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος card reader για κάρτες SD. Ανασηκώνοντας την οθόνη, κάτι που όμως απαιτεί και δεύτερο χέρι, ερχόμαστε σε άμεση επαφή με την εικόνα που θα έχει όποιος χρησιμοποιεί το MateBook D16.
Τα εξαιρετικά μικρά bezel δίνουν μια όμορφη πρώτη εικόνα, με τη Huawei να έχει πλέον ενσωματώσει στο πάνω μέρος της οθόνης τη κάμερα ανάλυσης 1080p. Το power button που βρίσκεται πάνω και δεξιά από το πληκτρολόγιο λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων (Windows Hello συμβατός) και έτσι ο χρήστης έχει ένα γρήγορο και ασφαλή τρόπο να κάνει login στα Windows 11 που είναι προ-εγκατεστημένα. Επιστρέφοντας τώρα στην οθόνη, έχουμε ένα LCD panel αφής διαγωνίου 16’’ με άριστες γωνίες θέασης. Μετρήσαμε φωτεινότητα της τάξης των 270 nits η οποία είναι τυπική για τη κατηγορία με το panel να είναι πάντως ρυθμισμένο αρκετά ψυχρά στους 8340 βαθμούς Κέλβιν. Η οθόνη λειτουργεί σε ανάλυση Full HD αλλά με αναλογίες πλευρών 16:10 (1920x1200), ακολουθώντας τη τάση της εποχής, προσφέροντας στο χρήστη ελαφρώς μεγαλύτερο ύψος, κάτι βολικό κατά τη πλοήγηση στο Internet αλλά και στη χρήση εφαρμογών. Από την άλλη, όταν κάποιος θέλει να δει βίντεο ή ταινίες γενικότερα, έχει μεγαλύτερα μαύρα πλαίσια στο πάνω και κάτω μέρος. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, το μαύρο της οθόνη είναι καλό, καθώς δε παρατηρήσαμε backlight bleeding και δύσκολα κανείς το ξεχωρίζει από τα επίσης μαύρα bezel. Χρωματικά, τα καταφέρνει αρκετά καλά, καλύπτοντας το 100% του sRGB φάσματος. Πρέπει να σημειώσουμε πως το panel καλύπτεται από anti-glare επίστρωση η οποία τα καταφέρνει εξαιρετικά ως προς τις αντανακλάσεις.
Κάτι άλλο που έχει αλλάξει σημαντικά στο Matebook D16 σε σχέση με άλλα laptop της εταιρείας είναι το πληκτρολόγιο, με τη Huawei να έχει αυξήσει το βάθος των πατημάτων στο 1,5mm, ενώ ταυτόχρονα έχουμε ένα full size πληκτρολόγιο με ενσωματωμένο και το αριθμητικό. Το υπόλοιπο πληκτρολόγιο ακολουθεί κλασσική chicklet σχεδίασης, με τα F keys να είναι μικρότερα από τα υπόλοιπα και να είναι αυτά που ενσωματώνουν διπλές λειτουργίες όπως η αυξομείωση της έντασης του ήχου, της φωτεινότητας της οθόνης, της φωτεινότητας του πληκτρολογίου (2 επίπεδα), της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του WiFi κτλ. Το αρκετά μεγάλο touchpad πάλι έχει καλή ποιότητα κύλισης του δαχτύλου.
Όσον αφορά στον ήχο που παράγουν τα ηχεία, αυτός είναι ικανοποιητικός και σε συνδυασμό με τη μεγάλη οθόνη, μπορεί κανείς να απολαύσει και ταινίες/σειρές για πολλές ώρες μάλιστα, καθώς η αυτονομία του συστήματος είναι πραγματικά καλή. Δοκιμάσαμε να κάνουμε streaming από την εφαρμογή του Netflix τη ταινία WonderWoman, έχοντας τη φωτεινότητα στο 90% με το προφίλ μπαταρίας για εκτεταμένη αυτονομία και τα ηχεία στο 50%, με το laptop να αντέχει περίπου 4,5 ώρες (παίζοντας τη ταινία ρε repeat), με την αυτονομία να κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε χρήση internet. Για να ξαναφορτίσουμε το laptop χρειάστηκαν περίπου 3 ώρες.
Κάτι άλλο στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε είναι η εφαρμογή PC Manager (ενεργοποιείται με το F10) η οποία έχει διπλό ρόλο. Από τη μια τσεκάρει την υγεία του συστήματος και φροντίζει για την ανανέωση των driver και από την άλλη είναι η εφαρμογή που ενεργοποιεί τις λειτουργίες ασύρματης συνεργασίας του laptop με κινητά και tablet της εταιρείας, την οποία δοκιμάσαμε με τα Huawei Nova 9 και Huawei Matepad 11. Συνδέοντας το Nova 9 με απλό άγγιγμά του πάνω στο laptop, το περιβάλλον εργασίας του Nova 9 εμφανίζεται σε παράθυρο στα Windows και έχουμε πλήρη έλεγχο του smartphone μέσα από τα Windows. Μπορούμε να μεταφέρουμε αρχεία με drag and drop από τη μια συσκευή στην άλλη έχοντας πλήρη πρόσβαση στο file system του κινητού, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε αρχεία που βρίσκονται στο κινητό απευθείας (πχ φωτογραφίες. Η απλότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι πραγματικά εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή είναι και η ταχύτητα με την οποία λειτουργεί κανείς το κινητό του μέσα από τα Windows. Η συνεργασία με τα tablet προσφέρει ακόμα περισσότερες λειτουργίες. Οι δυο πρώτες επιλογές μετατρέπουν το Matepad 11 σε μια εξωτερική ασύρματη οθόνη για το Matebook D16, είτε σαν mirror screen που δείχνει ακριβώς τα ίδια με τη βασική είτε σαν extended screen στην οποία ο χρήστης μπορεί να έχει ένα επιπλέον desktop εργασίας. Και κάθε περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γραφίδα της Huawei στο tablet. Στη πρώτη περίπτωση μπορεί κανείς να δείχνει σε άλλους γύρω του την οθόνη του laptop χωρίς να χρειάζεται να μαζευτούν όλοι γύρω του ενώ στη δεύτερη μπορεί κανείς πχ να μεταφέρει στην οθόνη του Matepad την εφαρμογή τηλεδιάσκεψης και να κρατάει στη βασική οθόνη το browser ή όπως θέλει. Η σύνδεση είναι σε γενικές γραμμές σταθερή, όμως υπάρχει lag το οποίο γίνεται αντιληπτό. Μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα για εμφάνιση του περιβάλλοντος εργασίας του tablet στα Windows, όμως εξακολουθεί να υφίσταται η δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τη μια συσκευή στην άλλη. Απλά, στη προκειμένη περίπτωση λειτουργεί κάπως διαφορετικά, καθώς το tablet λειτουργεί σαν extended οθόνη του υπολογιστή για τη κίνηση του ποντικιού. Έτσι, μετακινώντας το κέρσορα και φεύγοντας από την οθόνη του laptop, αυτός πηγαίνει στο Harmony OS του Matepad 11 και από εκεί διαλέγουμε τα αρχεία που θέλουμε για να τα μεταφέρουμε με drag’n’drop στο Matebook D16. Η ταχύτητα μεταφοράς μάλιστα είναι πραγματικά εξαιρετικά γρήγορη. Οι παραπάνω λειτουργίες βέβαια είναι δυνατές μόνο με συμβατό hardware της Huawei και όχι με οποιοδήποτε κινητό/tablet. Ωστόσο, όσοι έχουν επενδύσει σε συσκευές της εταιρείες τις έχουν διαθέσιμες για να κάνουν ευκολότερη τη καθημερινότητά τους.
Δεν είναι όμως μόνο ο PC Manager η μοναδική εφαρμογή που έχει το notebook, καθώς βρίσκουμε και το Huawei Control Panel το οποίο προσφέρει κάποιες AI λειτουργίες που αφορούν τη χρήση της κάμερας και των τεσσάρων μικροφώνων που βρίσκονται στη μπροστινή πλευρά του notebook. Στο κομμάτι τη κάμερας, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε virtual background απευθείας στη κάμερα χωρίς να χρειάζεται να υποστηρίζεται από κάποια εφαρμογή (πχ το δοκιμάσαμε στο camera app των Windows και στο MS Teams). Υπάρχουν τέσσερα προκαθορισμένα background ενώ μπορούμε να προσθέσουμε και δικές μας εικόνες, με το αποτέλεσμα να είναι συμπαθητικό αλλά προφανώς όχι εφάμιλλο ενός παραδοσιακού green screen. Ενδιαφέρουσα είναι και η λειτουργία Auto Centering η οποί στη πραγματικότητα προσπαθεί να κρατήσει στο κέντρο του παραθύρου το πρόσωπό μας κάνοντας zoom και μετακινώντας στη συνέχεια τη κάμερα.
Αλλά και στο κομμάτι του ήχου υπάρχουν αρκετές δυνατότητες τόσο για το πώς ακούγονται τα ηχεία (ή ακουστικά εφόσον συνδέσουμε ενσύρματα) όσο και στο πως ο χρήστης ακούγεται στους άλλους από τα μικρόφωνα. Το personal Voice enhancement για παράδειγμα φιλτράρει τους γύρω θορύβους και φωνές ώστε να ακουγόμαστε κατά βάση εμείς και όχι το τι συμβαίνει γύρω μας. Γενικότερα είναι ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν σε επίπεδο συστήματος και έτσι δεν εξαρτόμαστε από εφαρμογές για χρήση αντίστοιχων λειτουργιών.
Πηγαίνοντας στα ενδότερα του Matebook D16, το μοντέλο της δοκιμής μας όπως είπαμε είναι εφοδιασμένο με ένα Core i7 12ης γενιάς (12700Η) στα 45 Watt με 6 performance πυρήνες με hyperthreading και 8 efficient πυρήνες, προσφέροντας συνολικά 20 threads, ο οποίος συνοδεύεται από 16GB μνήμης. Ο συνδυασμός προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις για τη κατηγορία, τόσο σε single (Cinebench R23: 1671 πόντοι όπου είδαμε τη συχνότητα να φτάνει ακόμα και στα 4,6Ghz στιγμιαία αν και κυρίως ήταν στα 4-4,4Ghz) όσο και σε multithreaded (Cinebench R23: 11106 πόντοι στο performance mode) εφαρμογές, με το σύστημα ψύξης του Matebook D16 να τα καταφέρνει εξαιρετικά, καθώς ακούγεται ελάχιστα. Όσον αφορά το σύστημα αποθήκευσης και αυτό με τη σειρά του βοηθάει ώστε όλα να γίνονται γρήγορα.
Πρόκειται για έναν NVMe δίσκο 512GB, προσφέροντας περίπου 3GB/sec σε sequential ανάγνωση και 2,3Gb/sec σε sequential εγγραφή (AS-SSD σκορ: 4048). Πάντως, η επιλογή της Huawei να τον έχει χωρισμένο σε 2 partion με το βασικό των Windows να είναι μόλις 119Gb μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς εκ του εργοστασίου το partition του λειτουργικού έχει ελεύθερα μόλις 67GB και ο χρήστης θα πρέπει να προσέχει που εγκαθιστά εφαρμογές. Όσον αφορά τώρα το υποσύστημα γραφικών, πρόκειται για ένα Iris Xe (συγκεκριμένα το G7 με 96 πυρήνες) της Intel, ενσωματωμένο στο CPU. Μπορεί κανείς να παίξει παιχνίδι ακόμα και στη native ανάλυση της οθόνης, αλλά θα πρέπει να αρκεστεί σε low-medium ρυθμίσεις γραφικών, επιλέγοντας ταυτόχρονα παλαιότερα και όχι ιδιαίτερα απαιτητικά games (πχ Strange Brigade, High Settings: 32fps, Ultra Settings: 28fps_. Ούτως ή άλλως, το Huawei Matebook D16 δεν είναι ένα gaming notebook.
Από εκεί και πέρα, έχουμε δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης WiFi6 και Bluetooth 5.1, με το Matebook D16 να συνεργάζεται αρμονικά με τα Bluetooth ακουστικά της εταιρείας όπως τα Freebuds 2 Pro (και αυτά ανακοινώθηκαν στη Κωνσταντινούπολη), ενημερώνοντας άμεσα το χρήστη με ένα pop-up όταν αυτά συνδεθούν. Σύμφωνα με την εταιρεία μάλιστα, το σύστημα κεραιών του notebook (2X2 MIMO, Huawei Metaline) έχει βελτιωθεί ώστε να έχει καλό σήμα ακόμα και όταν βρίσκεται μακριά από το router, διατηρώντας έτσι καλές ταχύτητες download
Το Huawei Matebook D16 είναι ένα ισορροπημένο σύστημα. Διαθέτει μεγάλη οθόνη ενώ το ίδιο είναι λεπτό, μαζεμένοι και ελαφρύ, είναι Windows Hello συμβατό, η αυτονομία του είναι ικανοποιητική, το πληκτρολόγιο είναι άνετο, δε ζεσταίνεται ούτε κάνει φασαρία, έχοντας υψηλές επιδόσεις και η μοναδική έλλειψη που βλέπουμε είναι αυτή ενός card reader.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity