Το 2024 είναι η χρονιά του AI σε όλα τα επίπεδα και δε θα μπορούσε να μην είναι και στο hardware. Μέσα από τις σελίδες του Enternity έχουμε παρουσιάσει ήδη δυο διαφορετικές προτάσεις όσον αφορά στα laptop νέας γενιάς με λειτουργίες AI. Πρώτα κυκλοφόρησε το ASUS Vivobook S15 S5507, βασισμένο σε επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM. Πριν μερικές μέρες, είχαμε την ευκαιρία να δούμε το Zenbook S16 με τον AMD Ryzen AI 370HX SoC. Πλέον, έφτασε η ώρα για την επίσημη κυκλοφορία laptop με τους νέας γενιάς Lunar Lake επεξεργαστές την Intel με την ASUS να μας δίνει την ευκαιρία να δούμε το πραγματικά εξαιρετικό Zenbook S14 UX5406S, το οποίο και αυτό έρχεται με δυνατότητες AI. Κοστίζει €1999 και μας έχει κλέψει τη καρδιά. Έρχεται με τον νέο Intel Core Ultra 7 258V που ενσωματώνει Intel AI Boost NPU up to 47TOPS και γραφικά Intel Arc 140V, ενσωματώνει 32GB μνήμης DDR5 και έχει δίσκο NVMe PCIe 4.0 1TB.
Ο υπολογιστής έρχεται σε μια λιτή συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε το ίδιο το σύστημα και το εξαιρετικά μικρό, λίγο μεγαλύτερο από κουτάκι σπίρτα, τροφοδοτικό των 65Watt που χρησιμοποιεί Type-C θύρα. Ο υπολογιστής μπορεί να φορτίσει προφανώς και από άλλα τροφοδοτικά που υποστηρίζουν 5-20V φορτίσεις, ακόμα και από powerbanks που υποστηρίζουν τέτοια ρεύματα, με τη ταχύτητα φόρτισης της τεράστιας μπαταρίας των 72Wh να είναι αρκετά γρήγορη. Δοκιμάσαμε το φορτιστή των 120 Watt του Xiaomi 13 Pro και το σύστημα φόρτισε χωρίς κανένα πρόβλημα. Μέσα στη συσκευασία βρίσκουμε επίσης ένα digital pen για χρήση σε συνεργασία με την οθόνη αφής αλλά και ένα φάκελο μεταφοράς του υπολογιστή. Αφαιρώντας τον υπολογιστή από το κουτί του, αντιλαμβανόμαστε αμέσως την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής του υπολογιστή. Η ASUS έχει χρησιμοποιήσει ένα νέο υλικό το οποίο για το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί μια νέα τεχνική που την ονομάζει “Ceraluminium”.
Αυτή η τεχνική έχει εφαρμοστεί στη πλάτη της οθόνης, πάνω στην οποία υπάρχει ανάγλυφο και το αρχικό A της ASUS. Η τεχνική αυτή που έχει εφαρμοστεί στο αλουμινένιο κομμάτι χρησιμοποιείται σε διάφορες άλλες υψηλής ποιότητας κατασκευές και προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στο χρόνο. Το υπόλοιπο σώμα είναι αλουμινένιο, η συναρμογή είναι κορυφαία, όπως κορυφαία είναι και η αίσθηση που αποκομίζει ο κάτοχός του, με το σύστημα να ζυγίζει μόλις 1200 γραμμάρια και να είναι εξαιρετικά λεπτό (1,1 εκατοστό). Πραγματικά αναλογικά με το μέγεθος της οθόνης (14’’), το σύστημα είναι εξαιρετικά portable, μη κουράζοντας το χρήστη όταν το βάλει σε ένα backpack. Πόσο μάλλον όταν μπορεί κανείς να το πάρει μαζί του χωρίς να χρειάζεται σε αρκετές περιπτώσεις το φορτιστή μαζί, χάρη στη τεράστοα αυτονομία που προσφέρει.
Η οθόνη διαγωνίου 14 ανοίγει άνετα με το ένα χέρι και μπορεί με τη μέγιστη κλήση που μπορεί να φτάσει να είναι περίπου 135 μοίρες. Στην έκδοση που έχουμε για δοκιμή, το panel είναι touch. Η ίδια η οθόνη χρησιμοποιεί αναλογίες πλευρών 16:10 και λειτουργεί σε ανάλυση 2880x1880 pixel, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει refresh rate στα 120Hz με VRR (από 48Hz όπως αναφέρουν τα Windows). Και όλα αυτά είναι διαθέσιμα σε ένα OLED panel!
Η οθόνη είναι εξαιρετικά λεπτή, τα περιθώρια δεξιά και αριστερά του panel είναι μικρά, ενώ πάνω και κυρίως κάτω από αυτή μεγαλύτερα. Βέβαια, πάνω από το panel βρίσκεται και η 3D κάμερα, συμβατή με το Windows Hello για login με αναγνώριση προσώπου. Η ίδια η οθόνη είναι απλά κορυφαία με ένα μικρό μειονέκτημα. Τα χρώματα είναι πανέμορφα, οι γωνίες θέασης άριστες ενώ η μηδενική αντίθεση και το βαθύ μαύρο προσφέρουν μοναδική εμπειρία χρήσης στα Windows. Η ASUS μάλιστα έχει προβεί και σε κάποιες ρυθμίσεις ούτως ώστε να μειωθεί η πιθανότητα για burn in. Για παράδειγμα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ένα ελαφρύ transparency στη taskbar ή να επιλέξουμε να είναι μόνο το ενεργό παράθυρο σε πλήρη φωτεινότητα και το υπόλοιπο desktop με χαμηλότερη φωτεινότητα, κάτι που επιτρέπει να γίνει ένα OLED panel.
Από εκεί και πέρα, η οθόνη υποστηρίζει HDR περιεχόμενο (και Dolby Vision), με τα Windows 11 να προσφέρουν και την επιλογή για το Auto-HDR, που μετατρέπει αυτόματα SDR περιεχόμενο σε HDR. Το panel πάντως αντανακλά αρκετά τους περιβάλλοντες φωτισμούς (είναι glare). Επίσης, η οθόνη δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινή, καθώς μετρήσαμε γύρω στα 380nits σε περιβάλλον SDR, με τη φωτεινότητα σε μικρό παράθυρο σε περιβάλλον HDR να φτάνει τα 490 nits (άλλωστε είναι VESA CERTIFIED Display HDR True Black 500).
Η αλήθεια είναι ότι για καθημερινή χρήση, τα επίπεδα φωτεινότητας είναι υπερ αρκετά σε κλειστό χώρο, όμως λόγω του ότι έχουμε ένα glossy panel, οι περιβάλλοντες φωτισμοί κάνουν την εμφάνισή τους πάνω της. Γενικά όμως, η οθόνη είναι λόγος να αποκτήσει κανείς το σύστημα. Χρωματικά είναι άριστη με κάλυψη του 100% του DCI-P3, είναι καλιμπραρισμένη από το εργοστάσιο και έρχεται με προεγκατεστημένα αρκετά διαφορετικά χρωματικά προφίλ στα Windows 11, ούτως ώστε όποιος το αποκτήσει να κάνει καλά τη δουλειά του με εφαρμογές που έχουν να κάνουν με χρωματική ακρίβεια.
Η κορυφαία multimedia εμπειρία που προσφέρει το σύστημα δε θα μπορούσε να είναι πλήρης αν και ο ήχος δεν ήταν καλός. Και πραγματικά, το σύστημα ηχείων που έχει ενσωματώσει η ASUS, κάνει άριστα τη δουλειά του, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό, λεπτό και ελαφρύ laptop. Τα 4 ηχεία προσφέρουν ήχο με μεγάλη ένταση, χωρίς καμία παραμόρφωση και δυνατά, γεμάτα μπάσα. Το ASUS Zenbook S14 είναι ένα εξαιρετικό σύστημα για κατανάλωση περιεχομένου, κάτι που μπορεί να κάνει κανείς άνετα και εν κινήσει με τη μπαταρία και για πολλές ώρες.
Από πλευράς θυρών, το Zenbook S14 UX5406S καταφέρνει να είναι σχεδόν πλήρες, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι είναι ιδιαίτερα λεπτό. Στην αριστερή έχουμε μια έξοδο ακουστικών/είσοδο μικροφώνου, έξοδο HDMI 2.1, και δυο Type-C Thunderbolt με δυνατότητα εξόδου εικόνας, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και οι θύρες φόρτισης,. Στη δεξιά πλευρά πάλι, έχουμε μια Type-A θύρες USB 3.2 Gen 2. Επιπλέον, το σύστημα διαθέτει ασύρματη δικτύωση Wi-Fi 7 και Bluetooth 5.4, οπότε είμαστε καλυμμένοι.
Το touchpad του υπολογιστή είναι μεγάλο, άνετο και εύχρηστο. Προσφέρει συμβατότητα με τα gestures των Windows ενώ διαθέτει και κάποιες ακόμα λειτουργίες, καθώς μπορούμε να σύρουμε πάνω-κάτω το δάχτυλό μας στις δυο κάθετες πλευρές του για να αυξομειώσουμε τη φωτεινότητα (δεξιά πλευρά) ή την ένταση του ήχου (αριστερή πλευρά). Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή δεν περιλαμβάνει αριθμητικό, με τα περισσότερα πλήκτρα να είναι μεγάλα και άνετα στη χρήση.
Μικρότερα είναι τα function και τα cursor keys. Η αίσθηση που αφήνει το πληκτρολόγιο είναι άριστη, όπως άριστος είναι και ο φωτισμός. Μπορούμε να επιλέξουμε 3 επίπεδα ή να τον απενεργοποιήσουμε πλήρως, αλλά ακόμα και στο πρώτο επίπεδο ο φωτισμός είναι αρκετά δυνατός. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως το πληκτρολόγιο διαθέτει και ένα νέο πλήκτρο, αυτό που εκκινεί άνετα το Copilot+ των Windows 11, τις AI λειτουργίες που έχει ενσωματώσει η Microsoft, σε συνεργασία με την OpenAi. Εδώ, το Copilot+ λειτουργεί κανονικά σαν app και όχι μέσω του browser όπως στα συστήματα με AMD επεξεργαστή. Όμως δεν είναι ενεργές όλες οι Ai λειτουργίες που είχαμε δει στο Vivobook S15 με τον Snapdragon (πχ στο Paint δεν υπάρχει τίποτα ενώ στην εφαρμογή της κάμερας μόνο το blur και η παρακολούθηση των ματιών είναι διαθέσιμα).
Πάντως η ASUS έχει ενσωματώσει μια ενδιαφέρουσα AI λειτουργία όσον αφορά στην οθόνη, με το laptop να αντιλαμβάνεται πότε δε τη κοιτάμε ώστε να μειώνει τη φωτεινότητα και όταν το βλέμμα μας επιστρέφει, την επαναφέρει. Αν πάλι απομακρυνθεί ο χρήστης από μπροστά της, η οθόνη μαυρίζει εντελώς και επανέρχεται, με μια μικρή καθυστέρηση όταν επιστρέψουμε.
Σε επίπεδο hardware τώρα, το σύστημα έρχεται όπως είπαμε με τον Intel Core 7 Ultra 258V αρχιτεκτονικής Lunar Lake. Έρχεται με 8 πυρήνες χωρίς όμως hyperthreading, άρα συνολικά έχει 8 threads. Οι τέσσερις πυρήνες είναι Performance με συχνότητα έως 4,8Ghz και οι άλλοι τέσσερις είναι Low Power Efficient έως τα 3,7GHz Από εκεί και πέρα τώρα, η ASUS διαθέτει 4 προφίλ όσον αφορά στις επιδόσεις του CPU: Full Speed, Performance, Standard και Whisper, με καθένα από αυτά να αποδίδει διαφορετικά καθώς το TDP είναι διαφορετικό, με το Full Speed να δίνει τις μέγιστες επιδόσεις όπως είπαμε.
Τρέχοντας το Cinebench 2024 (multicore) πήραμε κατά σειρά 576 πόντους στο Full Speed και 462 πόντους στο Standard προφίλ. Στη πρώτη περίπτωση οι ανεμιστήρες ακούγονται κάπως, αλλά όχι πάρα πολύ ενώ στα Standard δεν ακούγονται, το οποίο προφίλ είναι άλλωστε αυτό που θα χρησιμοποιούν οι περισσότεροι.
Οι παραπάνω μετρήσεις έγιναν με το laptop στο ρεύμα. Τι συμβαίνει όμως αν το βγάλουμε από τη πρίζα; Εφόσον έχουμε τα Windows στο Best Performance, οι επιδόσεις είναι ίδιες. Βέβαια οι μετρήσεις είναι το ένα θέμα, γιατί στη πράξη το σύστημα είναι εξαιρετικά γρήγορο στη καθημερινή χρήση. Δε παρατηρήσαμε κολλήματα, καθυστερήσεις κτλ και όλα λειτουργούν μια χαρά. Όσον αφορά στο Geekbench 6, πήραμε 10160 και 1933 πόντους σε multi και single thread αντίστοιχα.
Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του υπολογιστή είναι η αυτονομία του η οποία είναι πραγματικά μεγάλη. Τρέχοντας το Procyon Video Battery Life Benchmark με το standard προφίλ και τη φωτεινότητα στα 192 nits, μας έβγαλε σχεδόν 15 ώρες και 43 λεπτά! Ακόμα όμως και παίζοντας μια 4K ταινία τοπικά, η αυτονομία είναι αρκετή για περίπου 12-13 ώρες χρήσης! Η αυτονομία που πήραμε στο Office Productivity Battery Life Benchmark, όπου χρησιμοποιείται το Office 2019 (Word, Excel, Powerpoint, Outlook) έφτασε τις 15 ώρες και 17 λεπτά!
Πραγματικά, το σύστημα είναι απίστευτα αποδοτικό ως προς την αυτονομία και μπορεί να το έχει κανείς όλη μέρα μαζί του χωρίς να αγχώνεται. Ακόμα και σε ποιο δύσκολες καταστάσεις, πχ παίζοντας παιχνίδια (που μπορεί να το κάνει, θα μιλήσουμε παρακάτω για αυτά), μπορεί κανείς να παίξει για πάνω από 2 ώρες. Για παράδειγμα, βάλαμε το The Last of Us Part 1, ένα από τα απαιτητικότερα παιχνίδια σε CPU και GPU, σε 1080p/Low με FSR3 στο Performance, με το HWinfo να αναφέρει περίπου 34Watt συνολική κατανάλωση, με τα Windows ρυθμισμένα στο Best Performance και τον επεξεργαστή επίσης στο Full Speed μέσα από το MyAsus (28 Watt TDP δηλαδή).
Ναι, καλά διαβάσατε, η GPU του είναι ικανή για gaming. Μη περιμένετε να παίξετε στη native ανάλυση, παρά μόνο παλαιότερα και όχι απαιτητικά games. Όμως ακόμα και σύγχρονα παιχνίδια παίζουν αρκετά καλά. Τρέξαμε αρκετά, με το laptop στο ρεύμα και το Full Speed προφίλ στο MyAsus και μπορούμε να πούμε ότι μόνο εξαιρετικά απαιτητικά games, όπως το Avatar (22 fps 1080p αντίστοιχα με Low γραφικά, XeSS στο performance ) δε θα παίζουν καλά. Το Shadow of the Tomb Raider έβγαλε 52 fps (1080p/medium) τα οποία έγιναν 68 με XeSS στο Performance. Το Assassin’s Creed Mirage μας έδωσε 55 fps (1080p /Medium με XeSS στο Performance), το Dying Light 2 64,8 fps (1080p /Low με XeSS στο Performance) ενώ το Borderlands 3 μας έδωσε 52,3/64,5 fps σε 1080p με Medium/Low αντίστοιχα.
Για όσους ενδιαφέρονται για το 3D Mark, πήραμε
Full Speed προφίλ
Steel Nomad Light : 3280
Timespy : 4330
Wildlife Extreme : 7482
Standard προφίλ
Steel Nomad Light : 2723
Timespy : 3659
Wildlife Extreme : 6999
Όλα τα παραπάνω έτρεξαν με το Package Power να κλειδώνει στα 28 Watt περίπου, το σύστημα ψύξης να ακούγεται αλλά να μην ενοχλεί, και το τμήμα του υπολογιστή πάνω από το πληκτρολόγιο να είναι ζεστό, αλλά το υπόλοιπο σώμα του notebook να μην αντιμετωπίζει θέματα θέρμανσης, ενώ η θερμοκρασία του CPU κυμάνθηκε μεταξύ 70-75 βαθμούς κελσίου.
Τρέξανε και μια σειρά από AI benchmark τα αποτελέσματα των οποίων μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Procyon - Intel OpenVINO
CPU Float32 : 68
CPU Float16 : 68
CPU Int8 : 206
GPU Float32 : 298
GPU Float16 : 851
GPU Int8 : 1280
NPU Float16 : 976
NPU Int8 : 794
Geekbench AI - openVINO
single: 2876 / 9322 / 2863 (NPU / GPU / CPU)
half: 18484 / 21398 / 2880 (NPU / GPU / CPU)
quantized: 25709 / 24309 / 7144 (NPU / GPU / CPU)
Συνολικά, το ASUS Zenbook S14 UX5406S είναι εξαιρετικό ultra portable. Πανέμορφο, ελαφρύ, ποιοτικό, με ατελείωτη αυτονομία, κορυφαία οθόνη, εντυπωσιακό σύστημα ήχου, το οποίο είναι αρκετά ισχυρό για το περισσότερο κόσμο, ενώ μπορεί να παίζει άνετα και games, ακόμα και σύγχρονα, χωρίς να ζεσταίνεται τόσο πολύ και να κάνει σαν.. τρένο. Πραγματικά, ο συνδυασμός της νέας γενιά επεξεργαστών της Intel (και ας έχει μόνο 8 πυρήνες) με τη κατασκευαστικές δυνατότητες της ASUS, έχουν δημιουργήσει έναν εξαιρετικό συνδυασμό.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity