Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

ASUS Expertbook P5 (P5405) Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    ASUS

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Oktabit

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Oktabit

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το νέο ASUS Expertbook P5 (P5405) είναι ένα ικανό laptop για καθημερινή χρήση.

Πριν από λίγο καιρό η Intel παρουσίασε της δεύτερη γενιά Core Ultra επεξεργαστών της για φορητούς υπολογιστές, αρχιτεκτονικής Lunar Lake. Το πρώτο notebook τέτοιο CPU που παρουσιάσαμε ήταν το εξαιρετικό Zenbook S14 UX5406S. Για όσους όμως αναζητούν κάτι οικονομικότερο με παραπλήσια χαρακτηριστικά, η εταιρεία έχει μια άλλη σειρά, της ExpertBook, η οποία έχει περισσότερο business χαρακτήρα. Το νέο ASUS Expertbook P5 έρχεται και αυτό με Lunar Lake επεξεργαστή, κοστίζοντας περίπου €1500. Έρχεται με τον νέο Intel Core Ultra 7 258V που ενσωματώνει NPU με ισχύ 47TOPS και γραφικά Intel Arc 140V, είναι εφοδιασμένο με  32GB μνήμης DDR5X και έχει δίσκο NVMe PCIe 4.0 1TB.




Ο υπολογιστής έρχεται σε μια λιτή συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε το ίδιο το σύστημα και το εξαιρετικά μικρό, λίγο μεγαλύτερο από κουτάκι σπίρτα, τροφοδοτικό των 65Watt που χρησιμοποιεί Type-C θύρα. Ο υπολογιστής μπορεί να φορτίσει προφανώς και από άλλα τροφοδοτικά που υποστηρίζουν 5-20V φορτίσεις, ακόμα και από powerbanks που υποστηρίζουν τέτοια ρεύματα, με τη ταχύτητα φόρτισης της μπαταρίας των 63Wh να είναι αρκετά γρήγορη. Δοκιμάσαμε το φορτιστή των 120 Watt του Xiaomi 13 Pro και το σύστημα φόρτισε χωρίς κανένα πρόβλημα.



Παίρνοντας το laptop στα χέρια αντιλαμβάνεται κανείς δυο πράγματα, από τη μια πόσο μικρό και ελαφρύ είναι και από την άλλη τη καλή ποιότητα κατασκευής. Ο υπολογιστής είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο με τη συναρμογή να είναι άριστη, όπως άριστη είναι και η αίσθηση που αποκομίζει ο κάτοχός του. Το σύστημα να ζυγίζει μόλις 1,27Kg και να είναι αρκετά λεπτό (1,64 εκατοστό στο παχύτερο σημείο).



Αν αναλογιστούμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα 14άρι (από πλευράς διαγωνίου οθόνης) laptop, το ExpertBook παίρνει υψηλό βαθμό στο τομέα της φορητότητας, μη κουράζοντας το χρήστη όταν το βάλει σε ένα backpack. Πόσο μάλλον όταν μπορεί κανείς να το πάρει μαζί του χωρίς να χρειάζεται σε αρκετές περιπτώσεις το φορτιστή μαζί, χάρη στη μεγάλη αυτονομία που προσφέρει.



Η οθόνη διαγωνίου 14’’ ανοίγει σχετικά άνετα με το ένα χέρι. Και λέμε σχετικά, γιατί είναι κάπως δύσκολο να στηρίξει κανείς το δάχτυλό του στο ειδικό σημείο για να τη σπρώξει προς τα πάνω. Αν το συνηθίσει κανείς, ανοίγει όντως άνετα με το ένα χέρι, με το άνοιγμά της να φτάνει στις 180 μοίρες, να έρθει δηλαδή παράλληλα με το κύριο σώμα του laptop. Πάντως το ένα, μεγάλο σε μήκος, hinge που τη συγκρατεί με το υπόλοιπο σώμα του laptop δε φαίνεται να προσφέρει τόσο μεγάλη σταθερότητα στην οθόνη, δε τη συγκρατεί δηλαδή με τη «δύναμη» που θα θέλαμε στη γωνία που αναζητούμε.



Η ίδια η οθόνη χρησιμοποιεί αναλογίες πλευρών 16:10 και λειτουργεί σε ανάλυση 2560x1600 pixel, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει refresh rate στα 144Hz. Έχουμε να κάνουμε με ένα IPS LCD panel το οποίο είναι ρυθμισμένο αρκετά ψυχρά από πλευράς θερμοκρασίας χρώματος (7400 βαθμού Κέλβιν). Μπορούμε πάντως να προβούμε σε αλλαγές μέσα από την εφαρμογή της ASUS και να το κάνουμε θερμότερο. Χρωματικά είναι συμπαθητικό, χωρίς πάντως να φτάνει τα επίπεδα του OLED panel που είχαμε δει στο Zenbook S14, ωστόσο αν μπορεί κανείς να την «καλιμπράρει», μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για photo editing.



Έρχεται με αντιθαμβωτική επίστρωση η οποία κάνει καλή δουλειά στο να εξαφανίζει τις αντανακλάσεις ενώ από πλευράς φωτεινότητας, το panel κρίνεται ικανοποιητικό με μέγιστη τα 352 nits. Η ελάχιστη πάλι είναι εξαιρετική στα 22 nits, κάτι θα εκτιμήσουν όσοι εργάζονται σε χώρους με χαμηλό περιβάλλοντα φωτισμό και δε θέλουν να τους κουράζει η οθόνη τους. Από πλευράς ταχύτητας, και εφόσον κάποιος τη χρησιμοποιεί μονίμως στα 144GHz, Πάνω από το panel βρίσκεται και η 3D κάμερα, συμβατή με το Windows Hello για login με αναγνώριση προσώπου και με φυσικό κάλυμμα για όσους αναζητούν περισσότερη ιδιωτικότητα. Να σημειώσουμε επίσης πως το power button λειτουργεί και αυτό σαν βιομετρικό μέσο αναγνώρισης, καθώς είναι ταυτόχρονα και fingerprint reader.



Από πλευράς ήχου, το ηχεία που ενσωματώνει το ExpertBook P5 είναι τοποθετημένα στο πλάι και κάτω από το laptop με αποτέλεσμα ο ήχος να μην έρχεται προς το χρήστη. Η απόδοσή τους είναι άνω του μετρίου για καθημερινή χρήση. Από πλευράς θυρών, το ExpertBook P5 καταφέρνει να είναι σχεδόν πλήρες, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι είναι ιδιαίτερα λεπτό. Στην αριστερή έχουμε μια έξοδο ακουστικών/είσοδο μικροφώνου, έξοδο HDMI 2.1, και δυο Type-C Thunderbolt με δυνατότητα εξόδου εικόνας, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και οι θύρες φόρτισης. Στη δεξιά πλευρά πάλι, έχουμε μια Type-A θύρες USB 3.2 Gen 2.



Επιπλέον, το σύστημα διαθέτει ασύρματη δικτύωση Wi-Fi 7 και Bluetooth 5.4, οπότε είμαστε καλυμμένοι. Το touchpad του υπολογιστή είναι μεγάλο, άνετο και εύχρηστο, προσφέροντας ταυτόχρονα και συμβατότητα με τα gestures των Windows. Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή δεν περιλαμβάνει αριθμητικό, με τα περισσότερα πλήκτρα να είναι μεγάλα και άνετα στη χρήση. Μικρότερα είναι τα function και τα cursor keys.



Η αίσθηση που αφήνει το πληκτρολόγιο είναι αρκετά καλή με το φωτισμό τους πάντως να μην είναι τόσο δυνατός ακόμα και στο 3ο επίπεδο ρύθμισης.  Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως το πληκτρολόγιο διαθέτει και ένα νέο πλήκτρο, αυτό που εκκινεί άνετα το Copilot+ των Windows 11, τις AI λειτουργίες που έχει ενσωματώσει η Microsoft, σε συνεργασία με την OpenAi. Υπάρχουν και άλλες Ai λειτουργίες, όπως αυτές που είχαμε δει στο ASUS Vivobook S15 με τον Snapdragon, όπως για παράδειγμα ο Image Creator στο Paint αλλά και οι λειτουργίες blur και παρακολούθηση των ματιών στην εφαρμογή της κάμερα. Επίσης, το laptop μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται πότε δε κοιτάμε την οθόνη ώστε να μειώνει τη φωτεινότητα και όταν το βλέμμα μας επιστρέφει, την επαναφέρει. Αν πάλι απομακρυνθεί ο χρήστης από μπροστά της, η οθόνη μαυρίζει εντελώς και επανέρχεται, με μια μικρή καθυστέρηση όταν επιστρέψουμε.





Σε επίπεδο hardware τώρα, το σύστημα έρχεται όπως είπαμε με τον Intel Core 7 Ultra 258V αρχιτεκτονικής Lunar Lake. Έρχεται με 8 πυρήνες χωρίς όμως hyperthreading, άρα συνολικά έχει 8 threads. Οι τέσσερις πυρήνες είναι Performance με συχνότητα έως 4,8Ghz και οι άλλοι τέσσερις είναι Low Power Efficient έως τα 3,7GHz Από εκεί και πέρα τώρα, η ASUS διαθέτει 3 προφίλ όσον αφορά στις επιδόσεις του CPU: Performance, Standard και Whisper, με καθένα από αυτά να αποδίδει διαφορετικά καθώς το TDP είναι διαφορετικό, με το Performance να δίνει τις μέγιστες επιδόσεις. Τρέχοντας το Cinebench 2024 (multicore) πήραμε κατά σειρά 569 και 111 πόντους αντίστοιχα στο multi και single thread τεστ αντίστοιχα, επιδόσεις παραπλήσιες με αυτές που είχαμε δει και στο Zenbook.



Όσον αφορά στο Geekbench 6, πήραμε 11040 και 2666 πόντους σε multi και single thread αντίστοιχα. Έχοντας το σύστημα συνεχώς στο Standard mode, οι ανεμιστήρες ακούγονται μόνο όταν η CPU φορτώνει στο 100% αλλά σε τυπική καθημερινή χρήση, ακόμα και όταν το laptop είναι στο ρεύμα, δύσκολα κάποιος θα ενοχληθεί από το θόρυβο των ανεμιστήρων. Γενικά, δε παρατηρήσαμε κολλήματα, καθυστερήσεις κτλ και όλα λειτουργούν μια χαρά.



Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του υπολογιστή είναι η αυτονομία του η οποία είναι μεγάλη μεν, αλλά δε φτάνει στα επίπεδα του Zenbook S14. Από τη μια έχουμε μικρότερη μπαταρία κατά σχεδόν 15%, από την άλλη μάλλον και η οθόνη δεν είναι τόσο energy efficient σε σχέση με την OLED του Zenbook, οπότε η αυτονομία βρίσκεται στα επίπεδα των 10 ωρών χρήσης γραφείου, καθώς τρέχοντας το PC Mark 10 Battery Office test στο standard προφίλ και τη φωτεινότητα στα 210 nits, μας έβγαλε σχεδόν 8 ώρες και 41 λεπτά για να πάει από το 95% στο 3%.



Μπορεί το ExpertBook P5 να είναι ένα business laptop, εντούτοις μπορεί να παίξει κανείς παιχνίδια, όπως άλλωστε είδαμε να συμβαίνει και με το Zenbook S14. Μη περιμένετε να παίξετε στη native ανάλυση της οθόνης, παρά μόνο παλαιότερα και όχι απαιτητικά games. Όμως ακόμα και σύγχρονα παιχνίδια παίζουν αρκετά καλά. Τρέξαμε αρκετά, με το laptop στο ρεύμα και μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές μπορεί κανείς να παίξει σχετικά σύγχρονα games σε 1080p ανάλυση με XeSS/FSR ενεργό στο Performance mode και Low/Medium ποιότητα γραφικών με 50-60 fps.



Για όσους ενδιαφέρονται για το 3D Mark, τρέξαμε στο Performance προφίλ και πήραμε 3281 πόντους στο Steel Nomad Light, 4427 πόντους στο Timespy  και 7504 πόντους στο Wildlife Extreme, επιδόσεις παραπλήσιες με αυτές που είχαμε πάρει στο Zenbook S14. Πάντως, μετά από κάποια ώρα, η CPU κάνει throttling για να διατηρήσει τη θερμοκρασία της κάτω από τους 80 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα το frame rate να πέφτει. Όπως και να έχει, το laptop δεν είναι για να παίζεις με τις ώρες παιχνίδια, αλλά είναι καλό να ξέρει κανείς ότι μπορεί και να παίξει.



Το ASUS ExpertBook P5 είναι ένα καλό ultra portable. Ελαφρύ, ποιοτικό, με μεγάλη αυτονομία, όμορφη οθόνη, το οποίο είναι αρκετά ισχυρό για το περισσότερο κόσμο,χωρίς να ζεσταίνεται και να κάνει φασαρία. Δε φτάνει στα επίπεδα του Zenbook S14, αλλά κοστίζει λογικότερα χρήματα και είναι μια καλή λύση για όσους αναζητούν ένα φορητό υπολογιστή για κάθε χρήση. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Λεπτό, ελαφρύ, ποιοτικό
  • Πραγματικά αθόρυβο
  • Καλή αυτονομία
  • Γρήγορη οθόνη στα 144Hz!
  • Μπορείς να παίξει και παιχνίδια!
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η οθόνη δεν ανοίγει τόσο εύκολα με το ένα χέρι, και το hinge δεν είναι τόσο στιβαρό
  • Η αυτονομία δεν είναι στα επίπεδα που έχουμε δει στη νέα γενιά Lunar Lake CPUs
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*