Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Ajax Life Quality, LightSwitch και Button Review

*
Πριν από αρκετό καιρό είχαμε παρουσιάσει το σύστημα συναγερμού της Ajax το οποίο χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα χωρίς μάλιστα κανένα πρόβλημα. Πάνω από 1,5 χρόνος έχει περάσει από τότε και όλες οι συσκευές εξακολουθούν να λειτουργούν με τις μπαταρίες που είχαν από τότε, με τα συστήματα αυτοματισμού που παρέχει να μας έχουν λύσει τα χέρια. Μπορείτε να ανατρέξετε εδώ για να διαβάσετε τη παρουσίασή μας. Περιληπτικά όμως, το σύστημα της Ajax είναι επαγγελματικού επιπέδου και δεν έχει καμία σχέση με τα απλά συστήματα συναγερμού που βρίσκει κανείς στο εμπόριο. Στην Ελλάδα υπάρχουν επίσημοι διανομείς οι οποίοι αναλαμβάνουν και την εγκατάσταση του συναγερμού, στους οποίους θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθεί κάποιος που θέλει να προστατέψει το σπίτι του. Στη περίπτωσή μας όμως, το κάναμε μόνοι μας καθώς η διαδικασία εγκατάστασης είναι αρκετά εύκολη μέσα από το σχετικό app της εταιρείας που είναι διαθέσιμο για IOS και Android συσκευές. Όλα τα modules επικοινωνούν ασύρματα με το Jeweller πρωτόκολλο που έχει αναπτυχθεί από την ίδια της Ajax, το οποίο επιτρέπει επικοινωνία ανάμεσα στις συσκευές σε αποστάσεις που φτάνουν ακόμα και τα 2000 μέτρα (απόσταση οπτικής επαφής).



Πρόσφατα, η εταιρεία κυκλοφόρησε μερικά modules ακόμα που κουμπώνουν στα συστήματά, τα οποία ξεφεύγουν από τα στενά όρια της ασφάλειας, προσθέτοντας στο σπίτι έξυπνες λειτουργίες. Η εταιρεία (η οποία είναι Ουκρανική και μετά την εισβολή της Ρωσίας, μετακόμισε τα γραφεία της σε άλλη χώρα για να συνεχίσει να λειτουργεί) μας έστειλε τις νέες αυτές προσθήκες και συγκεκριμένα το Life Quality, το LightCore μαζί με ένα Solo Button, το Button και ένα ακόμα Socket.  Το Life Quality είναι ένας αισθητήρας ποιότητας αέρα, το LightSwitch που αποτελείται από το LightCore (ο πυρήνας ενός διακόπτη φωτών) και το Solo Button (ο διακόπτης), το Button (που δεν είναι καινούριο) είναι ένα μικρό ασύρματο κουμπί ενώ το Socket (που είχαμε χρησιμοποιήσει και στο αρχικό review και επίσης δεν είναι καινούριο) είναι μια έξυπνη πρίζα. Όλα τα modules αναφέρουν πάνω τους ότι είναι Made in Ukraine κάτι που αν μη τι άλλο αξίζει θαυμασμό. Όλες οι συσκευές συνδέονται στο κεντρικό hub της Ajax μέσω της ασύρματης επικοινωνίας Jeweller πολύ εύκολα, μέσα από το App της εταιρείας.

Life Quality
Ξεκινώντας από τον αισθητήρα ποιότητας αέρα, πρόκειται για μια μικρή συσκευή που δε χρειάζεται ρεύμα για να λειτουργήσει αλλά βασίζεται σε μια μπαταρία με την αυτονομία που δίνει η εταιρεία να είναι έως τρια χρόνια (με δυο μπαταρίες CR123A).



Ενσωματώνει δυο αισθητήρες, έναν της Senseair που μετράει τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στο χώρο με μεγάλη ακρίβεια ( ± (30 + 3%) ppm) και έναν της Sesirion που μετράει τη θερμοκρασία και την υγρασία στο χώρο με απόκλιση ±0.2°C για τη θερμοκρασία και ±2% για την υγρασία. Επίσης, ενσωματώνει και αξελερόμετρο ώστε να ειδοποιούμαστε στη περίπτωση που μετακινηθεί, κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο στη περίπτωση που το χρησιμοποιήσουμε σαν έναν ακόμα αισθητήρα στα πλαίσια της λειτουργίας ασφαλείας του Ajax.



Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη συσκευή στο σπίτι μας για περίπου τρεις εβδομάδες, παρατηρήσαμε πως τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι αυξάνονται κατά πολύ τα βράδια (πολύ πάνω από τα 1000ppm που είναι το φυσιολογικό όριο), ξεπερνώντας ακόμα και τα 2500ppm. Παρατηρώντας μάλιστα τα ιστορικά διαγράμματα που κρατάει στην εφαρμογή, μας έγινε φανερό ότι αυτή η αύξηση έρχεται αφού κοιμηθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.



Αν και κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό, η πληροφορία αυτή μας οδήγησε στο να αφήνουμε κάποιο παράθυρο ανοιχτό για να ανανεώνεται ο αέρας του χώρου, κάτι που οδήγησε στη μείωση των επιπέδων CO2. Το άλλο που δοκιμάσαμε, μέσω του συστήματος αυτοματισμού που παρέχει η εφαρμογή, είναι να ενεργοποιήσουμε το καθαριστή αέρα του σπιτιού, τον οποίο συνδέσαμε στο ρεύμα μέσω του Socket (της έξυπνης πρίζας). Φτιάχνοντας το κατάλληλο αυτοματισμό, με του το CO2 ξεπέρναγε τα 1000ppm, αυτόματα η πρίζα έδινε ρεύμα στο καθαριστή αέρα.



Όμως οι καθαριστές αέρα δε μπορούν να μειώσουν τόσο πολύ τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα. Το ιδανικό θα ήταν να έχουν κάποιο μηχανικό ρολό/παράθυρο ώστε να χρησιμοποιήσουμε τους αυτοματισμούς με το διακόπτη. Αντίστοιχα, θα μπορούσε κανείς να δημιουργήσει αυτοματισμούς τόσο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας (πχ με κάποιο κλιματιστικό) όσο και τη ρύθμιση της υγρασίας (πχ με κάποιο αφυγραντήρα).



Το Life Quality μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαμονή στο σπίτι πολύ καλύτερη σε συνεργασία με τους αυτοματισμούς και άλλες συσκευές που μπορεί να έχει κάποιος στο σπίτι του. Όμως, ακόμα και σε εργασιακούς χώρους μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως η παραγωγικότητα των ανθρώπων στην εργασία μειώνεται όσο αυξάνεται η συγκέντρωση του CO2. Αξίζει να σημειώσουμε πως το Life Quality μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και αν απομακρυνθεί από το Ajax Hub. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας σε κάποιο άλλο χώρο (πχ εξοχικό, ξενοδοχείο κτλ) με τη συσκευή να καταγράφει τα δεδομένα και να κρατάει στη μνήμη της τις πληροφορίες των τελευταίων 72 ωρών. Επιστρέφοντας στη βάση και με του συνδεθεί στο Hub, μπορούμε να δούμε αυτά τα δεδομένα στην εφαρμογή. Γενικότερα, το Life Quality είναι ένα χρήσιμο add-on για όσους έχουν εμπιστευτεί τα συστήματα της Ajax.

LightSwitch
Το δεύτερο νέο προϊόν της Ajax είναι ουσιαστικά το ζευγάρι LightCore/ Solo Button. Πρόκειται για έναν έξυπνο διακόπτη που συνδέεται με το Ajax Hub μέσω του συστήματος Jeweller και προσφέρει μια σειρά από αυτοματισμούς. Αποτελείται από δυο τμήματα, το LightCore που είναι ο πυρήνας που τοποθετείται μέσα στο χωνευτό του τοίχου και συνδέεεται με το ρεύμα και τo Solo Button (το διακόπτη).



Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως το LightCore δεν έχει τα γνωστά γατζάκια που έχουμε συνηθίσει να έχουν οι πρίζες στην Ελλάδα για να σφίγγουν στο τοίχο με τις βίδες. Αυτό σημαίνει ότι από μόνο του δε μπορεί να στερεωθεί στα περισσότερα Ελληνικά σπίτια. Είναι συμβατό με Socket τύπου 55 όπως αναφέρει η Ajax, το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό που οι περισσότεροι ξέρουμε. Χρειάζεται κάποια πατέντα (πχ σιλικόνη) για να στερεωθεί μόνιμα εκτός και αν κάποιος έχει το παραπάνω τύπο χωνευτό στο τοίχο. Κάτι ακόμα που πρέπει να αναφέρουμε είναι πως το LightCore κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις (1-gang, 2-gang, 2-way).



Εμείς είχαμε στη διάθεσή μας το 1-gang, δηλαδή για μια συσκευή φωτισμού. Αντίστοιχα κυκλοφορούν και οι διακόπτες, οι οποίοι μάλιστα βγαίνουν σε 8 χρώματα. Από πλευράς εγκατάστασης, το LightCore δεν απαιτεί γείωση για να λειτουργήσει και υποστηρίζει φωτισμούς ισχύος από 5Watt έως 600 Watt. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει φωτισμό κάτω των 5Watt, στη συσκευασία υπάρχει ένας πυκνωτής που πρέπει να συνδεθεί παράλληλα για να μπορέσει να λειτουργήσει ο διακόπτης. Το Solo Button διαθέτει έναν αμυδρό φωτισμό ο οποίος είναι ενεργός όταν ο διακόπτης είναι κλειστός ώστε να φαίνεται ακόμα και στο σκοτάδι. Ο ίδιος ο διακόπτης λειτουργεί με την αφή αν και στη πραγματικότητα δε χρειάζεται καν να τον αγγίξουμε για να ενεργοποιηθεί, αφού πλησιάζοντας το χέρι σε απόσταση έως 15mm, μπορεί να ενεργοποιηθεί.



Με το που ολοκληρώσουμε τη τοποθέτηση, τον συνδέσουμε στο Ajax Hub και μετά έχουν έλεγχο μέσα από την εφαρμογή. Πέρα από το να ανοίξουμε ή κλείσουμε τα φώτα που ελέγχει το συγκεκριμένο κύκλωμα, μπορούμε να προβούμε σε διάφορους αυτοματισμούς. Για παράδειγμα, μπορούμε να ρυθμίσουμε το διακόπτη να κλείνει αυτόματα τα φώτα όταν ενεργοποιούμε τον συναγερμό, να ανάβουν αυτόματα όταν τον απενεργοποιούμε ή να ανάβουν όταν ο συναγερμός χτυπήσει, βοηθώντας πχ τη MotionCam να βγάλει καθαρότερες φωτογραφίες.



Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τη θερμοκρασία που καταγράφουν όλες οι συσκευές της Ajax (η κάμερα, η σειρήνα, οι αισθητήρες καπνού και υγρασίας ή και το LifeQuality) για να φτιάξουμε τον αυτοματισμό που θέλουμε, καθώς ο διακόπτης θα μπορούσε να αντικαταστήσει αυτόν που ενεργοποιεί το σύστημα κλιματισμού ενός χώρου. Μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε τη ενεργοποίηση του διακόπτη με κάποια από τις έξυπνες πρίζες της Ajax.



Γενικότερα οι αυτοματισμοί που προσφέρει το software για τους διακόπτες είναι πολλοί και στη πραγματικότητα, η φαντασία του χρήστη είναι το όριό του.

Button
Το Button είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του. Ένα πολύ μικρών διαστάσεων πλήκτρο το οποίο μπορεί να προγραμματιστεί να κάνει διάφορα πράγματα. Από τη μια μπορεί να είναι ένα panic button για άμεση ενεργοποίηση του συναγερμού και ειδοποίηση της εταιρείας ασφαλείας στην οποία είναι συνδεδεμένος ο συναγερμός της Ajax.



Από την άλλη, στη λειτουργία Control, είναι ένα ασύρματο πλήκτρο που μπορούμε να το κάνουμε ότι θέλουμε, με βάση τις υπόλοιπες συσκευές της Ajax που χρησιμοποιούμε. Μπορεί να προγραμματιστεί με δυο «μνήμες», με απλό πάτημα και με παρατεταμένο πάτημα και κάθε μια να κάνει κάτι διαφορετικό.



Εμείς για παράδειγμα το απλό πάτημα το προγραμματίσαμε να ανοίγει και να κλείνει μια από τις έξυπνες πρίζες που χρησιμοποιούμε (αυτή που τροφοδοτεί τα ρολά του χώρου) ώστε να κόβει και να ξαναδίνει ρεύμα σε αυτά. Αντίστοιχα, το παρατεταμένο πάτημα το προγραμματίσαμε να κάνει το αντίστοιχο για τον καθαριστή αέρα του χώρου. Το πλήκτρο έχει και led φωτισμό για να μας ενημερώνει για την ενεργοποίηση της εντολής, ενώ για αυτό διατίθεται και βάση τοίχου, στη περίπτωση που κάποιος το θέλει σαν επιπλέον πλήκτρο ενεργοποίησης του φωτισμού ενός δωματίου (κάνοντάς το αντιστοίχηση με κάποιο LightCore διακόπτη).



Όλες οι παραπάνω συσκευές όπως είπαμε απαιτούν ένα Hub της Ajax για να λειτουργήσουν. Όσοι όμως έχουν επενδύσει σε τέτοιο σύστημα και θέλουν να αναβαθμίσουν τους αυτοματισμούς στου σπίτι τους, δε χρειάζεται να κοιτάξουν αλλού. Από το να αλλάζουν εφαρμογές και να χρησιμοποιούν ασύρματες τεχνολογίες όπως το WiFi ή το Zigbee, έχουν όλα όσα θέλουν σε ένα app με κορυφαία ασφάλεια ασύρματης επικοινωνίας και μεγάλη εμβέλειας με το σύστημα Jeweller. Πραγματικά, εντυπωσιαστήκαμε με αυτά που κατάφερε η Ajax! 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εύκολη εγκατάσταση
  • Ασφαλής ασύρματη επικοινωνία
  • Μεγάλη αυτονομία
  • Πλήθος δυνατοτήτων παραμετροποίησης των αυτοματισμών
  • Τεράστιες αποστάσεις επικοινωνίας με το hub
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το LightCore είναι συμβατό με Socket Type 55, το οποίο δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα και χρειάζεται πατέντα για να στερεωθεί στο τοίχο, καθώς δεν έχει τα άγκιστρα.
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*