Αν και βρισκόμαστε στη περίοδο που περιμένουμε τις νέες συσκευές της Xiaomi, τη σειρά Mi11, εντούτοις προς τα τέλη του 2020 η εταιρεία ανακοίνωσε δυο νέα budget flagship τηλέφωνα στη σειρά Mi10, τα Mi10T Pro και Mi10T. Αν και κάποιος θα περίμενε αυτές οι συσκευές να είναι refresh των αρχικών Mi10/Mi10Pro, εντούτοις κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, με το Mi10 Pro να εξακολουθεί να είναι το κορυφαίο και ακριβότερο flagship της Xiaomi και ταυτόχρονα μια συσκευή που δεν έχει χάσει σχεδόν καθόλου την αρχική τιμή της. Εμείς είχαμε στα χέρια μας εδώ και περίπου 10 μέρες το Mi10T Pro, ένα πραγματικά καλό smartphone με τιμή που είναι επίσημα στα €649, ωστόσο κανείς μπορεί να το αγοράσει σε περιόδους εκπτώσεων και προσφορών στα €549.
Το Mi 10T Pro έρχεται σε μια μεγάλη συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια σχετικά σκληρή διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM, ένα γρήγορο φορτιστή 33Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C και έναν μετατροπέα type-c σε minijack για σύνδεση ακουστικών. Παίρνοντας τώρα το τηλέφωνο στο χέρι, αυτό που παρατηρεί κανείς αμέσως είναι το μέγεθος και το βάρος του, το οποίο είναι πάνω από τα 200 γραμμάρια. Ποιοτικά και κατασκευαστικά η συσκευή είναι εξαιρετική χρησιμοποιώντας γυαλί (μπρος πίσω) και μέταλλο περιμετρικά. Στη δεξιά πλευρά βρίσκονται τα πλήκτρα power (που λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων) και volume control. Στο κάτω μέρος είναι η θέση για τις 2 nano sim και η USB Type-C (USB 2.0 όμως) παρέα με το ένα ηχείο και το ένα μικρόφωνο. Στο πάνω μέρος βρίσκεται δεύτερο μικρόφωνο, παρέα με μια IR Blaster. Το τηλέφωνο υποστηρίζει στερεοφωνικό ήχο χρησιμοποιώντας σαν δεύτερο ήχο το ακουστικό που βρίσκεται στη πάνω άκρη της πρόσοψης. Αυτή πάλι καλύπτεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την οθόνη 6,67’’ ανάλυσης Full HD + (2400x1080) τεχνολογίας LCD (IPS), μια σημαντική διαφορά έναντι της Amoled του Mi10 Pro. Ωστόσο, η Xiaomi ανέβασε ακόμα περισσότερο το ρυθμό ανανέωσής της φτάνοντας στα 144Hz, νούμερο πραγματικά εντυπωσιακό για οθόνη smartphone. Η οθόνη είναι προφανώς επίπεδη με τα bezel της να είναι σαφώς μεγαλύτερα από αυτά του Mi10 Pro, χωρίς όμως να ενοχλούν. Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος βρίσκουμε το τριπλό σύστημα καμερών της συσκευής, τοποθετημένο σε ένα μεγάλο εξόγκωμα στο αριστερό μέρος της πλάτης. Η διάταξη των καμερών είναι παραπλήσια με αυτή που έχουμε δει και σε άλλα πρόσφατα smartphone της εταιρείας, με το κεντρικό αισθητήρα των 108Mpixel που είδαμε και στο Mi10 Pro να είναι τοποθετημένος μόνος του στο πάνω μέρος του εξογκώματος και τους άλλους 2 από κάτω παρέα με το led flash. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω.
Η ίδια η οθόνη τώρα κάνει καλά τη δουλειά της, προσφέροντας μεγάλη φωτεινότητα και δυνατότητα αναπαραγωής HDR περιεχομένου (και στο Netflix). Το MIUI 12 που τρέχει η συσκευή πάνω από Android 11 προσφέρει και αρκετές ρυθμίσεις, όπως dark mode ή δυνατότητα αλλαγής θερμοκρασίας χρώματος. Όσον αφορά στο ρυθμό ανανέωσης, υπάρχουν επιλογές για 60/90/144Hz, ώστε ο κάτοχος της συσκευής να επιλέξει αυτή που του προσφέρει τη καλύτερη εμπειρία και ταυτόχρονα την απαραίτητη αυτονομία. Ο ρυθμός ανανέωσης πάντως είναι μεταβλητός και αυξομειώνεται ανάλογα με το τι παίζει στην οθόνη. Πάντως, η οθόνη δε μπορεί να συγκριθεί με την Amoled του Mi10/Mi10 Pro και βάζοντάς τις συσκευές τη μια δίπλα στην άλλη η διαφορά είναι εμφανής, κυρίως όσον αφορά στο contrast, όμως σαν LCD είναι πολύ καλή. Όμορφα χρώματα, καλή μέγιστη φωτεινότητα και αρκετές επιλογές από το MIUI 12 όσον αφορά στην αλλαγή χρωμάτων και γενικότερα την παραμετροποίησή της.
Η εμπειρία ψυχαγωγίας που προσφέρει η συσκευή είναι υψηλού επιπέδου, τόσο χάρη στην οθόνη όσο και στο στερεοφωνικό ήχο (χωρίς όμως να έχει την ένταση και κυρίως να είναι τόσο γεμάτος όσο τα Mi10/Mi10 Pro, ενώ το τηλέφωνο είναι η αλήθεια πως «τρίζει» όταν παίζει δυνατά ο ήχος). Αλλά ταυτόχρονα έχουμε να κάνουμε με ένα καταπληκτικό τηλέφωνο για όσους παίζουν παιχνίδια στο smartphone τους αφού από την μια ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης της οθόνης και από την άλλη ο πανίσχυρος Snapdragon 865, λειτουργούν αρμονικά σε σύγχρονα games όπως πχ το Call of Duty mobile. Δοκιμάσαμε και άλλα παιχνίδια, με το τηλέφωνο να μη ζεσταίνεται ιδιαίτερα, ενώ και η μπαταρία αντέχει. Κάτι που έχει ενδιαφέρον για τους gamers είναι η εφαρμογή Game Booster, που αντίστοιχες πλέον διαθέτουν πολλά τηλέφωνα. Εδώ, πέρα από το να μπορεί κανείς να ρυθμίσει τι θα κάνει το τηλέφωνο όταν ο κάτοχός του παίζει παιχνίδια, δίνεται η δυνατότητα για να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο το frame rate του παιχνιδιού και το φόρτωμα της GPU, πράγματα δηλαδή που κανείς τα βλέπει μόνο σε desktop υπολογιστές. Κάτι άλλο που δοκιμάσαμε στη συσκευή είναι οι διάφοροι emulators που κυκλοφορούν για παιχνιδομηχανές όπως το PSP, το PS1, το Gamecube, το Wii και το 3DS. Και εδώ το Mi 10T Pro εντυπωσιάζει, αφού από την μια η ωμή δύναμη του διδύμου SD865/Adreno650 και από την άλλη η μέγιστη συμβατότητα με τους emulators του Adreno, κάνουν τους emulator να τρέχουν άνετα.
Όσον αφορά τώρα στην καθημερινή χρήση της συσκευής, δεν πρόκειται να έχει κανείς πρόβλημα με τις επιδόσεις του. Το τηλέφωνο είναι συμβατό και με 5G δίκτυα τα οποία πλέον είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα και είδαμε το σηματάκι αρκετά συχνά τις μέρες που χρησιμοποιούσαμε τη συσκευή. Επιπλέον υποστηρίζει και δικτύωσης WiFi 6 (802.11ax). Τα 8Gb μνήμης LPDDR5x είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 128GB αποθηκευτικού χώρου USF 3.1 είναι σε γενικές γραμμές αρκετά αν και δεν είναι δυνατόν να τα αυξήσει κανείς. Όσον αφορά στο MIUI 12, αυτό είναι σημαντική αναβάθμιση έναντι του 11 προσφέροντας πολλές ενδιαφέρουσες λειτουργίες όπως πχ να κλειδώσει κανείς αρκετές εφαρμογές στη μνήμη ώστε να μη χρειάζεται να φορτώνουν ξανά, η λειτουργία split screen ώστε να τρέχουν δυο εφαρμογές ταυτόχρονα (και με δυνατότητα για μια ακόμα floating), με το τηλέφωνο να τις τρέχει όλες άνετα. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Κάτι ακόμα που προσφέρει πόντους στην εμπειρία χρήσης είναι η μηχανή haptic feedback που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης, η οποία δίνει μια εξαιρετική αίσθηση απόκρισης, σαν να γράφεις πάνω σε μηχανικό πληκτρολόγιο. Κάτι που θα θέλαμε να έχει προσθέσει η Xiaomi είναι η Type-C USB να είναι USB 3.0 ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύνδεση με τηλεόραση μέσω HDMI, προσθέτοντας επίσης και ένα desktop mode.
Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα των καμερών, εδώ βρίσκονται οι σημαντικότερες διαφορές έναντι του Mi10 Pro με το σύστημα να μοιάζει περισσότερο με αυτό του Mi10. Έχουμε λοιπόν σαν κεντρικό αισθητήρα αυτόν των 108Mpixel της Samsung, ο οποίος είναι τεράστιος σε φυσικό μέγεθος (1/1,33’’), πίσω από ένα φακό με f/1.69 και με ενσωματωμένο OIS. Οι άλλοι δυο φακοί όμως είναι περισσότερο budget καθώς βρίσκουμε έναν ultrawide φακό με αισθητήρα στα 13Mpixel και φακό f/2.4 και ένα macro φακό 5Mpixel.Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο βασικός αισθητήρας των 108Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 25Mpixel (αντί για 27), προφανώς κάνοντας κάποιο μικρό crop . Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 108Mpixel, αλλά κάτι τέτοιο είναι δε το προτείνουμε, γιατί τα MP που καταλαμβάνει η κάθε λήψη είναι πολλά και γεμίζει ο αποθηκευτικός χώρος, ενώ ταυτόχρονα δε κερδίζει κανείς κάτι σε ποιότητα (μάλιστα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, σίγουρα χάνει). Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει εξαιρετική δουλειά, με πολύ καλά χρώματα, μπόλικη λεπτομέρεια, ελάχιστο θόρυβο και μεγάλο δυναμικό εύρος, ακόμα και όταν κάποιος φωτογραφίζει κόντρα στον ήλιο. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα. Ακόμα και το βράδυ όμως, χωρίς καν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κανείς το εξειδικευμένο nigh mode, έχουμε όμορφες λήψεις με λεπτομέρεια και σωστά χρώματα, χωρίς απαραίτητα πολύ θόρυβο. Αν βάλεις το Night Mode, ειδικά σε πολύ χαμηλό φωτισμό, το σύστημα χρησιμοποιεί τη σταθεροποίηση για να κρατήσει περισσότερη ώρα το κλείστρο (2-3 δευτερόλεπτα) αλλά αν αμέσως θελήσει κανείς να δει τη φωτογραφία, θα πρέπει να περιμένει κάποια δευτερόλεπτα ακόμα για να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία. Να σημειώσουμε πως το Night Mode λειτουργεί μόνο με το βασικό φακό, ο οποίος τουλάχιστον δίνει και την επιλογή για 2x zoom (προφανώς μέσω crop του αισθητήρα), δίνοντας πάλι φωτογραφίες 25Mpixel και κάτι τέτοιο μάλλον δεν έχει νόημα να κάνει κανείς. Κάτι που αξίζει να αναφέρουμε έχει να κάνει με το auto focus, το οποίο είναι πραγματικά εξαιρετικό. Δουλεύει γρήγορα και καταφέρνει να έχει σχεδόν πάντα εστιασμένο το αντικείμενο που θέλει κανείς. Επιπλέον, χάρη στο μέγεθος του αισθητήρα, επιτυγχάνεται και όμορφο, φυσικό, bokeh, ειδικά αν υπάρχει βάθος πίσω από το πρόσωπο/αντικείμενο που φωτογραφίζουμε. Μέχρι εδώ έχουμε λοιπόν εμπειρία αντίστοιχη με αυτή που προσφέρουν τα Mi10/Mi10 Pro. Οι δυο άλλες κάμερες δε πρόκειται να εντυπωσιάσουν. Από τη μια ο macro φακός είναι σίγουρα καλός για τη κατηγορία αλλά η χρησιμότητά του είναι μικρή, ο δε υπερ-ευρυγώνιος κάνει απλά τη δουλειά του τη μέρα ενώ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού οι λήψεις που δίνει δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Γενικότερα, ο κάτοχος της συσκευής θα χρησιμοποιήσει κυρίως το βασικό φακό παίρνοντας πολύ καλά αποτελέσματα (ενώ μπορεί να πάρει και 2x zoom μέσω crop με επίσης καλό αποτέλεσμα) και οι άλλοι δυο απλά θα είναι διαθέσιμοι σε ειδικές περιστάσεις, χωρίς κανείς να περιμένει κάτι ξεχωριστό.
Όσον αφορά τώρα στο video, ο περισσότερος κόσμος θα χρησιμοποιήσει για το βίντεο κυρίως τη βασική κάμερα, η οποία προσφέρει κορυφαία αντίθεση και εξαιρετικά χρώματα, υποστηρίζοντας βίντει μέχρι 8K αλλά και 4K/60fps (ρύθμιση η οποία δε υποστηρίζεται από την ηλεκτρονική σταθεροποίηση). Γενικά με το φακό των 108Mpixel έχουμε άριστο βίντεο, με κορυφαία σταθεροποίηση, όμορφη αντίθεση και μπόλικη πληροφορία. Ππροσφέρεται και η ρύθμιση steady video (μόνο 1080p/30fps) η οποία θεωρητικά προσφέρει τη καλύτερη δυνατή σταθεροποίηση (χρησιμοποιεί τον ultra wide φακό) χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε ότι κάποιος πρέπει να καταφύγει σε αυτή για να έχει σταθερό βίντεο, ενώ σίγουρα χάνει και σε ποιότητα. Όπως είπαμε, η συσκευή μπορεί να γράψει 8K video (χωρίς ηλεκτρονική σταθεροποίηση), με το αποτέλεσμα να είναι πανέμορφο. Ναι, δεν έχει όλος ο κόσμος 8Κ τηλεοράσεις και ναι, τα βίντεο καταλαμβάνουν πολύ χώρο (στα 100Mbps είναι το bit rate, πολύ υψηλό για κινητό). Όμως, κάποιος που ασχολείται και με post production, μπορεί να έχει υψηλής ανάλυση πρώτη ύλη για να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα. Κάτι ακόμα που είναι διαθέσιμο είναι το Pro (manual mode που φυσικά υποστηρίζεται και στις φωτογραφίες). Εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε χειροκίνητα ότι θέλουμε, ακόμα και τη ταχύτητα κλείστρου, με το software μάλιστα να προσφέρει επαγγελματικές ρυθμίσεις όπως είναι το focus peaking και η παρακολούθηση του exposure για να βλέπουμε που γίνεται clipping! Οι manual ρυθμίσεις μάλιστα είναι διαθέσιμες ακόμα και όταν θέλουμε να γράψουμε βίντεο σε ανάλυση 8K. Πραγματικά εντυπωσιακά και πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειώσουμε πως το software της κάμερας προσφέρει μια σειρά από εργαλεία editing για το βίντεο όπως δυνατότητα trip, προσθήκη φίλτρων, ήχου και watermark αλλά το πλέον ενδιαφέρον είναι τα effect που βάζουν μόνα τους συγκεκριμένα φίλτρα και μουσική ανάλογα με το εφέ που επιλέγουμε, και επιταχύνουν ή επιβραδύνουν το βίντεο (κατά προτίμηση αυτό πρέπει να είναι 120fps).Η selfie κάμερα είναι καλή, αλλά όχι κάτι ξεχωριστό. Βγάζει όμορφες φωτογραφίες αλλά υστερεί στο τομέα του βίντεο, ειδικά σε σχέση με τις άλλες κάμερες, καθώς υποστηρίζει μόνο 1080p/30 fps ή 120fps στα 720p.
Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Xiaomi Mi10Τ Pro, μιας συσκευής που δίνει πάλι στην Xiaomi τη δυνατότητα να πει ότι έφτιαξε ένα flagship killer. Κοστίζει τα μισά χρήματα από αυτά που η εταιρεία ζητάει για το Mi10 Pro, έχοντας υποστεί και αρκετά downgrades, όπως πχ τις λιγότερες σε αριθμό και ότι τόσο ικανές κάμερες (πλην της βασικής), τη χρήση οθόνης LCD αντί για Amoled (αλλά στα 144Hz), τον όχι τόσο καλό (αλλά πάλι στερεοφωνικό) ήχο, αλλά και το γεγονός ότι η ταχύτητα φόρτισης δεν είναι τόσο γρήγορη (στα 33Watt έναντι των 50Watt) ενώ δεν υποστηρίζεται ασύρματη φόρτισης. Ακόμα και έτσι όμως, με τα χρήματα που δίνει κανείς παίρνει ένα ταχύτατο τηλέφωνο, που μπορεί να βγάλει εξαιρετικές φωτογραφίες, έχει πραγματικά καλή οθόνη και μεγάλη αυτονομία. Μοναδικός ανταγωνισμός για το τηλέφωνο είναι το απλό Mi10 αλλά και αυτό με την προϋπόθεση ότι κάποιος το αγοράζει από παρα-εισαγωγή. Κατά τα άλλα, μάλλον παίζει «μπάλα» μόνο του και αξίζει με το παραπάνω τα χρήματα που ζητάει (κυρίως όταν βρίσκεται στην τιμή έκπτωσης των €550).
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity