Όλα ξεκινούν με το λεπτό μεταλλικό τετράγωνο που προορίζεται για την πλάτη ενός smartphone. Το μέταλλο έχει ειδική αυτοκόλλητη επιφάνεια για να εφαρμόσει όπως πρέπει στο σασί ή και στη θήκη της συσκευής μας με ασφάλεια. Το τοποθετούμε στη θέση που θέλουμε και ασκούμε πίεση για ένα λεπτό περίπου ώστε να γίνει σωστό «δέσιμο». Ο γράφων έχει όλα τα άγχη του κόσμου σχετικά με το τι μπορεί να φθείρει το σασί των τηλεφώνων του αλλά ύστερα από μια-δυο διευκρινιστικές ερωτήσεις προς του σχεδιαστές του Stikey έκανε το βήμα να εφαρμόσει το μέταλλο απευθείας στο αλουμίνιο ενός iPhone SE. Αξίζει να σταθούμε λίγο σε αυτό το θέμα ακριβώς λόγω της χρόνιας σχετικής φοβίας και το πώς ακυρώνεται στην περίπτωση του Stikey. Για αρχή η ομάδα ανάπτυξης διάλεξε εξαιρετικά αυτοκόλλητα και κόλλα διότι δεν έχει κανένα νόημα να γλιστρά και να φεύγει το μέταλλο με αποτέλεσμα να γλιστρά τελικά και το ίδιο το τηλέφωνο προς κάποια κατεύθυνση, κίνηση επαρκής για απόκτηση νέων σημαδιών κατά κανόνα. Η λεπτομέρεια που μας άρεσε περισσότερο από όλα όμως ήταν το πάχος της κόλλας. Είναι τέτοιο ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο για απευθείας επαφή του μεταλλικού τετραγώνου με την επιφάνεια στην οποία προσκολλάται. Το πάχος είναι τέτοιο που το τετραγωνάκι αυτό αφήνει κενό μεταξύ του ίδιου και του τηλεφώνου, κενό που καλύπτεται από την κόλλα που είπαμε. Το πάχος αυτό δεν είναι τυχαίο σε κανένα επίπεδο μάλιστα. Είναι αρκετό για να χωρά οδοντικό νήμα, με το οποίο γίνεται εύκολη υπόθεση η αφαίρεση του μετάλλου χωρίς ανησυχία για απρόσμενη τριβή μεταξύ των δύο μεταλλικών επιφανειών. Η λεπτομέρεια αυτή είναι που μας έπεισε περισσότερο από καθετί άλλο ότι το Stikey δεν σχεδιάστηκε ελαφρά τη καρδία, δεν βασίστηκε στην πρακτική κεντρική ιδέα πριν πάρει φυσική υπόσταση όπως όπως.
Η τοποθέτηση του μεταλλικού τετραγώνου με το λογότυπο του Stikey είναι η αρχή βέβαια. Χρειάζεται για να μπορεί να «πιαστεί» πάνω του το ίδιο το Stikey. Αυτό είναι φτιαγμένο από ματ πλαστικό και στη βάση του περιέχει ισχυρό μαγνήτη από νεοδύμιο Είναι τόσο ισχυρός που αποδείχθηκε αδύνατο να φύγει από τη θέση του χωρίς τράβηγμα από τον ίδιο το χρήστη. Η λογική του Stikey είναι αυτή ενός kickstand. Οπότε, με κάθετο ή οριζόντιο προσανατολισμό στη συσκευή, της δίνουμε κλίση προς τα πίσω και το Stikey λειτουργεί ως στήριγμα που ποτέ δεν ξέραμε ότι χρειαζόμαστε. Κοιτώντας το από το πλάι φαίνεται ότι στο μέσο υπάρχει κενό, δημιουργείται κάτι σαν διχάλα δηλαδή. Ούτε και αυτή είναι τυχαία, αφού προορίζεται για καλώδια που μπορούν να τυλιχθούν με ασφάλεια ώστε να είναι χρήσιμο το Stikey και όταν δεν βρίσκεται πάνω στο τηλέφωνο για να του παρέχει στήριξη. Ακουστικά ή καλώδιο φόρτισης διπλώνονται τακτικά και πηγαίνουν πακέτο, καθιστώντας τελικά το Stikey λογικό σύντροφο σε κάθε είδους μετακίνηση. Περαιτέρω απόδειξη επ’ αυτού ένα τρύπημα που υπάρχει για να το περάσουμε σε μπρελόκ και να είμαστε σίγουροι ότι το εν λόγω αξεσουάρ πάει πάντα όπου κι εμείς. Ή, τέλος πάντων, όπου πάνε και τα κλειδιά μας.
Με το Stikey λοιπόν είναι εύκολο να τοποθετήσουμε όριο στο τηλέφωνο για να το παρακολουθούμε ευκολότερα για τις πιθανές γνωστοποιήσεις ενώ, ανάλογα με την περίπτωση, το ύψος της επίπεδης επιφάνειας που χρησιμοποιούμε κ.λπ., μπορεί να μας σώσει και σε video calls. Χίλιες φορές από το να κρατάμε το τηλέφωνο στον αέρα. Φυσικά και μπορούμε να στήσουμε τη συσκευή και οριζόντια. Δεν έχουμε παρά να στρέψουμε αναλόγως το Stikey. Σε iPhone SE ο προσανατολισμός αυτός δεν προσφέρει και πολλά η αλήθεια είναι, ωστόσο σε μεγαλύτερα τηλέφωνα και δει σε μοντέλα Plus του iPhone, όπου το UI περιστρέφεται για να λειτουργεί σωστά σε οριζόντιο προσανατολισμό και να μην πηγαίνουν χαμένες οι επιπλέον ίντσες, το Stikey είναι σίγουρα ακόμη πιο χρήσιμο στην πράξη.
Βέβαια στο πακέτο, εκτός από μια «αλλαξιά» αυτοκόλλητα ακόμη, για παν ενδεχόμενο, βρίσκουμε και κάτι ακόμη: ένα ακόμη πλαστικό, ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο κομμάτι με το δικό του μαγνήτη. Μπορεί να κολλήσει στο περιθώριο οθόνης, σε ψυγείο, σε ταμπλό αυτοκινήτου και να υποδεχθεί το τηλέφωνο χωρίς διαμαρτυρίες και με την απαιτούμενη ασφάλεια. Και αυτό έχει το δικό του αυτοκόλλητο για να κολλήσει στις επιφάνειες αυτές και να μην το ξεκουνά κανείς. Θέλαμε όμως να δοκιμάσουμε τη δύναμη του μαγνήτη αυτού και κατά πόσο είναι αρκετή, χωρίς αυτοκόλλητο, σε μεταλλική επιφάνεια. Οπότε συνέβη να χρησιμοποιήσουμε για review, για πρώτη φορά στη ζωή μας, το κοντινότερο ψυγείο. Τόσο δυνατός ήταν ο μαγνήτης λοιπόν που «θρονιάστηκε» στην πόρτα του ψυγείου και δεν είχε κανένα πρόβλημα να κρατήσει πάνω του το τηλέφωνο. Τέτοια είναι η δύναμη του δεσμού που τραβώντας το τηλέφωνο, δεδομένου ότι δεν βάλαμε αυτοκόλλητο στο ψυγείο, μαζί με το τηλέφωνο παίρναμε, κάθε φορά όμως, μαζί και το μαγνήτη. Ξεκολλούσαν όλα ως πακέτο. Φυσικά σε ταμπλό αυτοκινήτου και λοιπά δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο, για τους αυτονόητους λόγους.
Κολλημένο σε κάθετη επιφάνεια το τηλέφωνο αποδεικνύεται χρήσιμο σε σενάρια που δεν είναι εφικτά αλλιώς. Βολεύει για video calls που πιάνουν και το χώρο γύρω μας, κλήσεις με ανοιχτή ακρόαση, αρκεί τα μικρόφωνα της συσκευής να είναι αντάξια των περιστάσεων βέβαια κ.ά. Όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα, δεν βρίσκονται εύκολα ελλείψεις και παράπονα για το Stikey, παρά μόνο σε ειδικές και θεωρητικές περιπτώσεις. Θα μπορούσε δηλαδή η κατασκευή να είναι λίγο πιο ραφιναρισμένη, αν και είναι ξεκάθαρο από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας ότι δεν τίθεται θέμα για αξιοπιστία. Αυτή είναι δεδομένη. Επιπλέον, ο βασικός περιορισμός του είναι ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες γωνίες όταν χρησιμοποιούμε το stand, οπότε η όποια αλλαγή γίνεται, αναγκαστικά, με μετατόπιση του κολλημένου μεταλλικού τετραγώνου. Αυτό θα προσέθετε πολυπλοκότητα στο design βέβαια, θα ανέβαζε κόστος κατασκευής και την τελική τιμή, ενώ κάθε κινητό μέρος ανοίγει το δρόμο και για δυσλειτουργία, σε βάθος χρόνου, από τη φυσιολογική του φθορά. Είναι απολύτως κατανοητή η αποχή της ομάδας ανάπτυξης από τέτοιου είδους βάσανα. Το προτιμούμε ως πρώτο βήμα μάλιστα διότι δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να δείχνουν ότι ξέρουν τι λένε, τι κάνουν και τις προβλέπουν, κάτι που δεν είναι αυτονόητο σε παρόμοιες προσπάθειες που, όπως και η συγκεκριμένη, βασίζονται σε Kickstarter campaign για την αρχική τους χρηματοδότηση.
Το καλύτερο, από τη δική μας σκοπιά τουλάχιστον, είναι πως το Stikey δείχνει ότι προέκυψε από μεθοδικά, μυαλά, ποτισμένα με πραγματισμό, άρα από μυαλά που δικαιούνται επόμενο βήμα αλλά και τη θετική μας προδιάθεση για αυτό. Οπότε πρώτα θα αλλάξουμε τηλέφωνο και ύστερα θα ξεκολλήσουμε το Stikey. Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερη φιλοφρόνηση;
Πολύ πρακτικό και χρήσιμο!