To controller της Spartan Gear ακολουθεί συνολικά τον ίδιο σχεδιασμό με το DualShock 3, κρατώντας μοχλούς και τα περισσότερα πλήκτρα στις ίδιες θέσεις και στο ίδιο σχήμα.
Αυτά τα ζητήματα είναι ικανά να χαλάσουν φιλίες ετών και η Spartan Gear αποφασίζει να αλλάξει τα δεδομένα. Βάζει το σπατριάτικό της δαιμόνιο σε λειτουργία και μας παρουσιάζει το PS3 Wireless Controller. Η ονομασία του είναι στην πραγματικότητα πιο μακροσκελής (Spartan Gear PS3 Wireless Six-Axis Bluetooth Controller) χωρίς πολύ φαντασία και εντελώς αντίθετη με την εξαιρετικά λιτή συσκευασία του. Ως σχήμα παραπέμπει σε αυτή του Official DualShock 3, με το μεγάλο παράθυρο ώστε να φαίνεται το προϊόν και τα σκληρά πλαστικά που προστατεύουν το χειριστήριο. Ανοίγοντάς τη βρίσκουμε το ίδιο το χειριστήριο και τίποτε άλλο (ούτε καν καλώδιο USB) οπότε και αναγκαστικά περνάμε στο κυρίως θέμα. To controller της Spartan Gear ακολουθεί συνολικά τον ίδιο σχεδιασμό με το DualShock 3, κρατώντας μοχλούς και τα περισσότερα πλήκτρα στις ίδιες θέσεις και στο ίδιο σχήμα. Εξαίρεση αποτελούν τα Start, Select που είναι απολύτως κυκλικά και “ξεκουράζονται” κάθετα, σχεδόν ανάμεσα στους 2 αναλογικούς μοχλούς καθώς και το PS button που διαθέτει το logo της Spartan Gear με την περήφανη περικεφαλαία. Σχεδιαστικά εμπνέεται από το αντίστοιχο πλήκτρο του χειριστηρίου του Xbox 360 με 4 κόκκινες λυχνίες γύρω του (που δείχνουν ποιος παίκτης είστε αριθμητικά) ενώ βρίσκεται στο πάνω πάνω μέρος του χειριστηρίου. Η πρώτη αίσθηση μόλις τα χέρια σας πιάσουν τις ελαφρώς φουσκωμένες λαβές του είναι πως μιλάμε για ένα στιβαρό gamepad, αισθητά πιο ελαφρύ από το DualShock 3. Οι λαστιχένιες εξωτερικές πλευρές των λαβών και οι υποδοχές για τα δάχτυλα στο κάτω μέρος τους υπόσχονται καλύτερο κράτημα, αλλά τελικά κάνουν απλά καλά τη δουλειά τους. Από εκεί και πέρα υπάρχουν παντού εκπλήξεις, άλλες καλές και άλλες κακές. Τα 4 κλασικά face buttons δε σας κοιτούν απευθείας όπως στο DualShock 3 αλλά έχουν μια μικρή κλίση προς τα “μέσα” σε σχέση με την κάθετη επιφάνεια του ίδιου του χειριστηρίου.
Δεν είναι κάτι που αλλάζει την αίσθηση στα χέρια σας ούτε και το καλό feedback που προσφέρουν. Είναι πάντως λίγο πιο σκληρά απ' ό,τι έχετε ίσως συνηθίσει αλλά και με πιο “απότομη” διαδρομή, κάτι που συνηθίζεται αλλά αποκαλύπτει την οικονομική κλάση του χειριστηρίου. Οι αναλογικοί μοχλοί από την άλλη διαθέτουν το αναγκαίο βαθούλωμα για να φιλοξενήσουν τους αντίχειρες σας ενώ είναι ελαφρώς πιο σκληροί από αυτούς του DualShock 3, κάτι που για πολλούς αποτελεί πλεονέκτημα.
Σχεδιαστικά εμπνέεται από το αντίστοιχο πλήκτρο του χειριστηρίου του Xbox 360 με 4 κόκκινες λυχνίες γύρω του (που δείχνουν ποιος παίκτης είστε αριθμητικά) ενώ βρίσκεται στο πάνω πάνω μέρος του χειριστηρίου.
Τα μικρά “καρούμπαλα” όμως που φέρνουν την υποδοχή των δακτύλων στο κατάλληλο ύψος είναι λίγο τσακωμένα με την καθαριότητα μιας και με το κλασικό τρίψιμο που δέχονται από τη χρήση του μοχλού, λερώνεται πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα το κατάλευκο πλαστικό του χειριστηρίου που βρίσκεται εκεί κοντά. Αυτό που βρίσκεται και ψηλά και δεν λερώνει είναι το D-pad που όμως το σχήμα του προδιαθέτει αρνητικά μιας και δείχνει να μην έχει προτεραιότητα τα σαφή clicks προς κάθε κατεύθυνση. Μόλις το χρησιμοποιήσετε βέβαια θα καταλάβετε πως η πρώτη εντύπωση ήταν λανθασμένη μιας και τα clicks και στις 8 κατευθύνσεις είναι σαφέστατα και απροβλημάτιστα. Οπότε εδώ μάλλον μιλάμε για διαφορετική αισθητική επιλογή στο “καπάκι” του D-pad προκειμένου ίσως να μείνει πιο κοντά στην συνολική αισθητική του χειριστηρίου.Η κακή έκπληξη όμως έρχεται από τα triggers (L2, R2) που στην ουσία δεν είναι triggers αλλά απλά buttons. Τα συγκεκριμένα πλήκτρα δεν διαθέτουν “travelling” όταν τα πατάτε οπότε σε τίτλους που απαιτούν αυτήν τη λειτουργία (π.χ. racing games) απλά έχετε μια μόνο “θέση” για να κάνετε ότι χρειάζεται. Παρ' όλη την τυπική τους υπόσταση όμως τα συγκεκριμένα πλήκτρα απαιτούν ενοχλητικά μεγάλη πίεση από τα δάχτυλά σας για να φτάσουν στο απαραίτητο σημείο πίεσης. Το γεγονός πως “παίζουν” λίγο ενισχύει το πρόβλημα μιας και μπορεί να έχετε βρει το κατάλληλο σημείο, να κουνήσετε ελάχιστα το δάχτυλό σας και το πλήκτρο να “κάτσει” σε σημείο που δεν πατιέται όπως πρέπει.
Αυτή η έλλειψη μετατρέπει το Spartan Gear Wireless PS3 Controller σε χειριστήριο που δεν κάνει για τα πάντα. Αν δεν υπήρχε αυτή το gamepad της Spartan Gear θα μπορούσε να είναι μια ιδιαίτερα καλή εναλλακτική για την τιμή στην οποία προσφέρεται (19,99 ευρώ). Δεν έχει καμία έλλειψη όσον αφορά SIXAXIS ή δόνηση, που δεν θα μας έκαναν εντύπωση αν έλλειπαν, ούτε διαθέτει κάποιο πρόβλημα σε εργονομία ή στιβαρότητα που θα ήταν επίσης πιο αναμενόμενο να συναντήσουμε. Με τη συγκεκριμένη επιλογή στα L2, R2 δυστυχώς χάνει αρκετή από την αξία του. Ανάλογα το τι θέλετε να παίξετε λοιπόν το Spartan Gear Wireless PS3 Controller είτε θα είναι μια επιλογή που δε θα σας προβληματίσει, είτε θα είναι το 3rd party controller που θέλετε να δώσετε σε κάποιον άλλο. Οι Σπαρτιάτες τελικά δεν θα ήταν και τόσο περήφανοι. Αλλά δεν θα το έριχναν και στον Καιάδα.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity