Με μικρές διαφορές όσον αφορά στη σχεδίαση της a6000, η νέα μηχανή δεν δυσκολεύει το κάτοχό της στη χρήση. Καλό grip, λογικό βάρος, εύκολα προσβάσιμα πλήκτρα, δυο περιστροφικά ρυθμιστικά για ταχύτητα κλείστρου και τιμή διαφράγματος και ένα ακόμα για τις επιλογές χρήσης. Το πλήκτρο ενεργοποίησης κλείστρου είναι σε άριστο σημείο, ενώ το ξεχωριστό πλήκτρο εγγραφής βίντεο βρίσκεται και αυτό πανεύκολα. Υπάρχουν δυο ακόμα προγραμματιζόμενα πλήκτρα και ένα σωρό επιλογές στο μενού για όσους θέλουν να φτιάξουν τα πλήκτρα όπως θέλουν. Μάλιστα, οι δυο επιλογές memory recall βρίσκονται στο κεντρικό κυκλικό ρυθμιστικό, ώστε ο χρήστης να επιλέγει αυτόματα μια από τις δυο «μνήμες» ρυθμίσεων που θέλει. Στην αριστερή πλευρά συναντάμε ένα καπάκι πίσω από το οποίο βρίσκουμε μια θύρα micro-HDMI με δυνατότητα εξόδου «καθαρού» σήματος, κάτι χρήσιμο για όσους γράφουν βίντεο σε εξωτερικό recorder. Επίσης βρίσκουμε μια micro-USB θύρα που χρησιμοποιείται για σύνδεση με υπολογιστή αλλά και φόρτιση της μπαταρίας της μηχανής, όπως επίσης και την είσοδο μικροφώνου, χρήσιμη για τους βιντεοσκόπους. Δυστυχώς λείπει η έξοδος ακουστικών, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Η μπαταρία τοποθετείται σε ειδικό χώρο στο κάτω δεξί μέρος του σώματος, όπου επίσης βρίσκεται και η υποδοχή για της κάρτες microSD. Στο κάτω μέρος υπάρχει η θέση για στήριξη σε τρίποδο, ενώ δεξιά βρίσκουμε το λογότυπο NFC, το οποίο υποδηλώνει πως εκεί βρίσκεται το σχετικό chip και ακουμπώντας στο σχετικό σημείο ένα smartphone, επιτυγχάνεται άμεσα WiFi σύνδεση μεταξύ των δυο.
Η οθόνη είναι πάνω κάτω ίδια με αυτή της a6000, κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά δε ξεχωρίζει. Σε αντίθεση με τις τάσεις της εποχής, δεν γυρίζει 180 μοίρες αλλά ανασηκώνεται λίγο και φτάνει μέχρι τις 90 μοίρες. Selfies με την a6300 δεν θα βγάλετε, τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα. Άσε που για ακόμα μια φορά η εταιρεία επέλεξε να μην δώσει τη χαρά της αφής στην οθόνη. Γιατί Sony; Τέλος πάντων, μπορείς πάντως να κάνεις αρκετά πράγματα εξ αποστάσεως μέσω του software για κινητά που έχει η εταιρεία και αφού κάνεις την απαραίτητη WiFi (και μέσω NFC) σύνδεση. Όπως ακριβώς και με την α6000.
Η πρώτη μεγάλη διαφοροποίηση μας έρχεται με το ψηφιακό viewfinder, το οποίο είναι τύπου OLED, έχει μεγαλύτερη ανάλυση, καλύτερη φωτεινότητα και χρώματα και λειτουργεί σε μεγαλύτερη συχνότητα ανανέωσης. Πολλοί θεωρούν το viewfinder της a6000 μέτριο. Προσωπικά το βρίσκω ικανοποιητικό, αλλά αυτό της a6300 είναι χάρμα οφθαλμών και σίγουρα προσεγγίζει κατά πολύ τα οπτικά «ματάκια» των DSLR. Μόνο που εδώ βλέπεις τα πάντα, όπως ακριβώς στην οθόνη. Και ο καλός ο φωτογράφος, δύσκολα θα χρησιμοποιήσει την οθόνη για να βγάλει τη λήψη που θέλει. Πέρα από το γεγονός ότι ο καθένας αποσπάται από το περιβάλλοντα χώρο, η θέση φωτογράφισης με την κάμερα δίπλα στο πρόσωπο είναι πάντα η καλύτερη.
Ωραία όλα μέχρι εδώ, αλλά στην πράξη τι καλύτερο είναι να προσφέρει από την α6000; Αν και ο αισθητήρας έχει την ίδια ανάλυση των 24Mpixel, μόνο που έχουν γίνει αρκετά αλλαγές, προς το καλύτερο. Πλέον έχουν 425 σημεία PDAF auto focus έναντι 179, το οποίο σημαίνει ακόμα ταχύτερη και σωστότερη εστίαση, τόσο στις φωτογραφίες όσο και στα βίντεο. Μάλιστα, χάρη στο νέο hardware, η εστίαση δουλεύει πολύ ταχύτερα και καλύτερα και σε φακούς ή αντάπτορες που δεν δούλευαν τόσο καλά στην α6000. Για παράδειγμα, οι E-mount φακοί της Sigma που πρόσφεραν αυτόματη συνεχή εστίαση μόνο στο κέντρο τους αισθητήρα, τώρα δουλεύουν κανονικά σε όλα τα modes, ενώ και ο αντάπτορας της Commlite για φακούς Canon που στην a6000... σερνόταν, εδώ δουλεύει πολύ ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια! Το συνεχές auto focus λειτουργεί εξαιρετικά και όταν φωτογραφίζουν σε burst continues mode, όπου η a6300 έχει ταχύτητα της τάξης των 11fps (όπως ο προκάτοχός της). Ωστόσο, λόγω του ταχύτερου focus, έχουμε περισσότερες καλά εστιασμένες λήψεις μεταξύ των 11 που τραβήξαμε σε ένα δευτερόλεπτο, σε σχέση με την a6000. Μπορεί να πει κανείς ότι πλέον η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για sports photography. Βέβαια, απαιτείται χρόνος για να συνηθίσει κανείς αυτά που προσφέρει και να βρει την ισορροπία που χρειάζεται μεταξύ των μπόλικων επιλογών εστίασης. Αλλά γενικά, το σύστημα εστίασης είναι εξαιρετικά γρήγορο και αξιόπιστο, με το Lock-On focus από τη πλευρά του να δουλεύει σχεδόν άριστα. Αξίζει να σημειώσουμε και κάτι ακόμα, το γεγονός ότι επιλέγοντας 8fps αντί για 11fps σαν μέγιστη ταχύτητα, το ηλεκτρονικό ματάκι συμπεριφέρεται πλήρως σαν οπτικό, αφού δεν εμφανίζεται μεταξύ των λήψεων για ελάχιστο χρόνο η γνωστή μαύρη οθόνη. Η συνεχής φωτογράφιση δεν διακόπτει το κάτοχο της μηχανής από το να έχει συνεχώς οπτική επαφή, εξαλείφοντας ένα μειονέκτημα έναντι των DSLR.
Όσον αφορά τώρα στην απόδοση στα υψηλά ISO, τα πράγματα είναι εξαιρετικά, με τη μέγιστη τιμή να μπορεί να φτάσει στα 51200 έναντι 25600. Οι πραγματικά χρήσιμες τιμές προφανώς είναι αρκετά χαμηλότερες (γύρω στα 12800), ωστόσο κάποιος ξέρει ότι μπορεί έστω να τραβήξει μια φωτό σε πραγματικά πολύ χαμηλό φωτισμό.. Μέχρι τιμές της τάξης των 1600 ISO τα πράγματα είναι εξαιρετικά με ελάχιστο θόρυβο, ενώ μπορούμε να ανεβούμε ακόμα και στα 6400 με ανεκτά επίπεδα θορύβου. Συνολικά, η ποιότητα της εικόνας που μας προσφέρει η a6300 είναι εξαιρετική ακόμα και με τον kit φακό, με ζωντανά χρώματα και υψηλή αναλυτικότητα. Στα του βίντεο τώρα, η μηχανή της Sony κάνει πράγματα που σπάνια συναντάμε σε αντίστοιχης κατηγορίας και κόστους μοντέλα. Υποστηρίζεται βιντεοσκόπηση με μέγιστη ανάλυση 4k στα 24 ή 25/30fps (ανάλογα με το αν επιλέξουμε NTSC ή PAL σύστημα από το μενού). Επιπλέον υποστηρίζεται βίντεο 1080p στα 120fps, λειτουργία ιδανική για slow motion 4x.
Και πάνω σε αυτά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τόσο τα picture profiles όσο και εγγραφή με S-Log 2/3, για τους επαγγελματίες που θέλουν στη συνέχεια να κάνουν σωστό color correction. Μάλιστα, ο χρήστης εφόσον έχει στη κατοχή του μια γρήγορη κάρτα μνήμης, μπορεί να καταγράψει βίντεο με το XAVC-S codec και bitrate της τάξης των 100Mbps, δηλαδή με πολύ χαμηλή συμπίεση και άρα ελάχιστα artifacts. Φυσικά, στο video mode υποστηρίζεται πλήρως χειροκίνητη ρύθμιση, ενώ υπάρχουν και σημαντικά βοηθήματα όπως η εμφάνισης zebras για να μπορεί να καταλάβει κανείς ευκολότερα τα επίπεδα έκθεσης, αλλά και το focus peak για την ευκολότερη χειροκίνητη εστίαση. Γενικότερα οι δυνατότητες βίντεο είναι εξαιρετικές και πλησιάζουν επαγγελματικό επίπεδο, ειδικά από τη στιγμή που το κορυφαίο σύστημα εστίασης λειτουργεί άριστα και κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης.
Η Sony Alpha a6300 είναι μια κορυφαία μηχανή με δυνατότητα εναλλαγής φακών. Το κόστος της είναι βέβαια σχετικά υψηλό, αφού μόνο το σώμα κοστίζει πάνω από €1300, παραπάνω από τα διπλάσια χρήματα σε σχέση με την a6000. Ωστόσο, μιλάμε για μια high end mirrorless φωτογραφική μηχανή με κορυφαίες δυνατότητες βιντεοσκόπησης, και σε σχέση με τον ανταγωνισμό της, τα χρήματα αυτά είναι λογικά.
Δημήτρη περιμένω φωτογραφίες και video στο youtube να θαυμάσω!