Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony Xperia Z5 Compact Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony Mobile

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Sony ΔΕΝ ανανεώνει την “υποσειρά” Compact τόσο συχνά όσο τα “κανονικά” μοντέλα Z, για αυτό άλλωστε περνάμε από το Z3 Compact στο Z5 Compact φέτος. Όταν όμως έρχεται η ώρα να κάνει το άλμα, καταφέρνει να παρουσιάζει μια συσκευή που μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί ως πιο φιλική και ενδιαφέρουσα σε πολύ πρακτικό επίπεδο σε σχέση με το ανά εποχή κορυφαίο flagship. Το Xperia Z5 Compact διατίθεται σε διάφορα χρώματα (λευκό, μαύρο, μπλε, κίτρινο και κοραλί) και στα χέρια μας έφτασε το κοραλί που… είναι πολύ πιο ενδιαφέρον χρώμα στην πράξη παρά στη θεωρία. Αυτό βέβαια προφανώς και είναι θέμα γούστου. Ασχέτως των χρωματικών προτιμήσεων του καθενός, το Xperia Z5 Compact έρχεται με μια πολύ συγκεκριμένη υπόσχεση: να προσφέρει τις επιδόσεις του κανονικού Z5 με τις μικρότερες δυνατές θυσίες, τόσο σε χαμηλότερη τιμή όσο και σε μικρότερο μέγεθος. Στις 4,6” δεν είναι το μικρότερο τηλέφωνο όλων των εποχών, ταυτόχρονα όμως, σε αυτό το μέγεθος, οι περισσότερες εναλλακτικές είναι κατά κανόνα σχεδιασμένες έτσι ώστε να είναι πιο προσιτές αλλά και υποτονικές, ιδίως ως προς την ισχύ.

Sony Xperia Z5 Compact Image 3

Στα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά λοιπόν, οι διαφορές είναι πολύ λίγες. Η μικρότερη οθόνη έρχεται με χαμηλότερη ανάλυση, δηλαδή 1280x720. Ναι, δεν είναι ό,τι πυκνότερο, αλλά με πάνω από 300ppi και ποιότητα εικόνας στα γνωστά επίπεδα της Sony, τα όποια παράπονα χάνουν αρκετά γρήγορα το νόημά τους στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε και πάρα πολλά για την οθόνη αφού δεν πρόκειται για τελείως νέο panel. Ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί βελτιωμένη χάρη στο software που αυτήν τη φορά προσαρμόζει αποτελεσματικά την αντίθεση ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό, χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση του χρήστη. Η άλλη βασική τεχνική διαφορά είναι πως αντί για τα 3GB RAM που βρίσκουμε στο Z5, εδώ έχουμε 2GB RAM. Τα υπόλοιπα στοιχεία παραμένουν ίδια. Συνεπώς, επεξεργαστής είναι ο Snapdragon 810, το πολύ γνωστό πλέον οκταπύρηνο chip, τόσο για τις καλές του επιδόσεις όσο και για την τάση του να… υπερθερμένεται, επιβαρύνοντας την μπαταρία. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, το τελευταίο ζήτημα δεν είναι τόσο έντονο στο Z5 Compact όσο σε άλλες συσκευές. Θα ζεσταθεί μεν η πλάτη της συσκευής στα δύσκολα, αλλά τα δράματα αποφεύγονται. Σημασία έχει ότι όλα πάνε καλά, η απόκριση του τηλεφώνου είναι πολύ καλή, ακόμη και η απόκριση της οθόνης, παρότι μαθαίνουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζει κάποια ζητήματα… προσωρινής ανυπακοής που η Sony έχει υποσχεθεί ότι θα διορθώσει με software update. Πάντως σε εμάς δεν έτυχε αυτό το πρόβλημα.

Sony Xperia Z5 Compact Image 1

Το Xperia Z5 Compact δεν είναι το ελαφρύτερο ή το λεπτότερο τηλέφωνο, αλλά το πλαστικό κατά βάση περίβλημα που διάλεξε η Sony μετατρέπει τις ιδιότητές αυτές σε θετικές. Το πάχος του τηλεφώνου είναι σταθερό από άκρη σε άκρη, το πλαστικό υλικό είναι ματ και δεν υφίσταται καμία γωνία, άρα η αίσθηση στην παλάμη είναι ευχάριστη. Και γίνεται ακόμη πιο ευχάριστη χάρη στο γυαλί που βρίσκεται στην πλάτη της συσκευής και κάθεται ουσιαστικά σε εσοχή του πλαστικού πλαισίου. Το μόνο γυαλιστερό σημείο είναι το λογότυπο στο κέντρο της πλάτης, που είναι έτσι για να προσφέρει λίγη παραπάνω πρόσφυση προκειμένου να μη γλιστρά η συσκευή. Και ένα πράγμα θεωρούμε σίγουρο, πως θα κρατάτε τη συσκευή με κάθε ευκαιρία και θα της… χαϊδεύετε την πλάτη. Τίποτα να μη σας αρέσει από το τηλέφωνο αυτό (δεν αντιλαμβανόμαστε πώς θα το καταφέρετε), η υφή της γυάλινης πλάτης θα σας κερδίσει, θέλετε δεν θέλετε. Το εξωτερικό περίβλημα πάντως, ειδικά τα πλαϊνά του, περιλαμβάνει και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Πάνω και κάτω βρίσκουμε θύρα ακουστικών αλλά και θύρα mini USB για τις αυτονόητες λειτουργίες. Στο δεξί πλαινό μέρος όπως κρατάμε τη συσκευή, βρίσκουμε ακόμη περισσότερα, όπως το οβάλ πλήκτρο power, τα πλαστικά πλήκτρα που ελέγχουν την ένταση και το πλήκτρο για το κλείστρο της κάμερας, το οποίο με λίγη πίεση κάνει την κάμερα να εστιάζει και με περισσότερη τραβά φωτογραφία. Στα αριστερά υπάρχουν δύο υποδοχές, δίπλα δίπλα, για κάρτα microSD και nano SIM.

Sony Xperia Z5 Compact Image 4

Το Xperia Z5 Compact είναι αδιάβροχο, μπορεί μάλιστα να το χειριστεί κανονικά κάποιος μέσα στο νερό, αλλά και ανθεκτικό σε χώμα, σκόνη κ.λπ. Τουλάχιστον για τη βροχή και το νερό γενικότερα έχουμε άποψη, αφού μας έτυχε να… κάνουμε μέρος της δοκιμής, αναγκαστικά, σε πολύ βαριά βροχόπτωση από την οποία δεν γλίτωνε τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε θύρα είναι καλυμμένη, σωστά; Όχι αυτήν τη φορά. Οι θύρες τόσο των ακουστικών, όσο και η USB είναι ακάλυπτες αλλά αδιαβροχοποιημένες. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζονται το κάλυμμα για να προστατευθούν από τα φυσικά στοιχεία. Βέβαια δεν μένουν τα πάντα ακάλυπτα. Οι θύρες για nano SIM και microSD καλύπτονται από πλαστικό καπάκι, το οποίο, εφόσον κλείσει σωστά και καλά, τις προστατεύει. Αξίζει ειδική αναφορά στη θύρα για κάρτα μνήμης, αφού υποστηρίζει κάρτες με χωρητικότητα έως 200GB. Ίσως να μη χρειαστείτε κάρτα με το καλημέρα, αφού η συσκευή έρχεται με 32GB αποθηκευτικού χώρου εκ των οποίων τα 9,5GB περίπου καταλαμβάνει το λειτουργικό σύστημα και οι προφορτωμένες εφαρμογές της Sony αλλά και τρίτων που, ευτυχώς, μπορούν να αφαιρεθούν εφόσον το θελήσετε. Υποστηρίζεται κανονικά και Remote Play αλλά, κακά τα ψέματα, δύσκολα το προτείνουμε, ειδικά σε αυτό το μέγεθος οθόνης, χωρίς χειριστήριο και με τα δάχτυλα να κρύβουν αναγκαστικά μέρος της οθόνης σε κάθε περίπτωση ελέγχου με αφή.
Κάτι θεωρούμε σίγουρο, πως θα κρατάτε τη συσκευή με κάθε ευκαιρία και θα της… χαϊδεύετε την πλάτη.
Τα πλήκτρα έντασης είναι σίγουρα τα πιο άβολα, όντας χαμηλά στο τηλέφωνο, πράγματα που σημαίνει ότι ο αντίχειρας πρέπει να κάνει περίεργη κίνηση για να τα φτάσει, ειδικά όταν στόχος είναι η μείωση της έντασης του ήχου. Αντιθέτως απόλυτα βολικό είναι το νέο, οβάλ power button που βρίσκεται όντως ακριβώς εκεί που θα αφήνετε ενστικτωδώς τον αντίχειρά σας. Η τοποθέτηση αυτή δεν είναι τυχαία, ούτε βέβαια και η αλλαγή μεγέθους και σχήματος. Εκεί βρίσκεται ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Μπορείτε να αποθηκεύσετε στοιχεία για 5 διαφορετικά δάκτυλα, με τρόπο που θυμίζει τα πιο γνωστά συστήματα. Δηλαδή περνάτε πολλές φορές το δάχτυλο από τον αισθητήρα, με μεταβαλλόμενη τοποθέτηση και γωνία, μέχρι να συγκεντρωθούν αρκετά δεδομένα. Μετά τη ρύθμιση πάντως, η πραγματικότητα έχει θέματά της.
Το γεγονός ότι ο αισθητήρας δεν μπορεί να διαβάσει παρά μέρος του αποτυπώματος κάθε φορά, καθαρά λόγω των διαστάσεών του. Βέβαια είναι υποχρεωτική και η ρύθμιση password, το οποίο χρειάζεται την πρώτη φορά που ξεκλειδώνετε το τηλέφωνο μέσα στην ημέρα ή κάθε φορά που δεν αναγνωρίζεται το αποτύπωμά σας ύστερα από τρεις διαδοχικές προσπάθειες. Όταν αναγνωρίζεται, το ξεκλείδωμα είναι σχεδόν στιγμιαίο, ενώ, αν δεν θέλετε καν να το ξεκλειδώσετε αλλά να ρίξετε μια ματιά στη lock screen, υπάρχει χρονικό παράθυρο για να πατήσετε το πλήκτρο πριν προλάβει να ξεκλειδωθεί η οθόνη. Βέβαια στη δική μας περίπτωση ήταν πολλές οι φορές, τόσες ώστε να αποτελούν κανόνα και όχι εξαίρεση, που απλά δεν αναγνωριζόταν στις τρεις προσπάθειες το αποτύπωμα που είχαμε ρυθμίσει. Είναι μάλιστα πολύ εύκολο να γίνει αποτυχημένη ανάγνωση από λάθος ή και ξεκλείδωμα από λάθος, ακριβώς επειδή ο αντίχειρας καταλήγει φυσικά και ασυναίσθητα στο πλήκτρο που περιλαμβάνει τον αισθητήρα. Γενικά… καλή ιδέα, μπέρδεμα ουσίας στην εφαρμογή.

Sony Xperia Z5 Compact Image 5

Βέβαια η Sony δεν ισχυρίζεται ότι έχει το καλύτερο σύστημα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ισχυρίζεται όμως ότι έχει την καλύτερα κάμερα, ισχυρισμός που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη, συγκριτικά, βαρύτητα στο Z5 Compact. Δύο είναι οι κάμερες λοιπόν και φυσικά ξεχωρίζει η οπίσθια στα 23MP. Βέβαια η ανάλυση αυτή σημαίνει και κάδρο 4:3, όχι και τόσο αγαπημένο φωτογραφικά. Υπάρχει και επιλογή για 16:9 και 3:2 σε λίγο χαμηλότερες αναλύσεις. Έτσι κι αλλιώς όμως, όταν βγάλετε τη συσκευή από τη το κουτί της, η κάμερα είναι ρυθμισμένη στα 8MP. Και όχι από παραλογισμό. Η ρύθμιση αυτή αφήνει χώρο για super sampling και καλύτερη απορρόφηση φωτός, άρα προσφέρεται για χαμηλό φωτισμό σε σχέση με την υψηλότερη ανάλυση που είναι ό,τι πρέπει για φωτεινότερα πλάνα με πολλές λεπτομέρειες, αλλά όχι και τόσο για βραδινές λήψεις. Πάντως η Sony λέει αλήθεια για την ταχύτητα εστίασης η οποία είναι εκπληκτικά γρήγορη και σε χαμηλό φωτισμό. Στην παρούσα φαίνεται όντως να εστιάζει ταχύτερα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κάμερα από άλλον κατασκευαστή. Ταυτόχρονα, είναι ένα μικρό θαύμα και ταυτόχρονα από τα σημεία των καιρών, ότι ακόμη και τόσο μικρός αισθητήρας, υποστηρίζει τόσο contrast όσο και το ταχύτερο phase detection για την εστίαση. Εκτός από φωτογραφίες βέβαια τραβάει και 4K video, άσχετα βέβαια που σίγουρα δεν μπορεί να αναδειχθεί η ανάλυση αυτή στην οθόνη του ίδιου του τηλεφώνου. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων, περιθώρια για manual, και Intelligent Auto που αλλάζει προγράμματα ανάλογα με τις συνθήκες που ανιχνεύει. Η εμπρόσθια κάμερα έχει ανάλυση 5,1MP αλλά, όπως είναι λογικό, δεν έχει νόημα να περιμένετε θαύματα διότι είναι σχεδιασμένη για πολύ συγκεκριμένες δουλειές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν της λείπει η ευκρίνεια.

Sony Xperia Z5 Compact Image 7

Κάτι άλλο που είναι σαφές πάντως, είναι πως όσο γρήγορα και αν εστιάζει η κάμερα, το software παραμένει αργό. Η μετάβαση από μια επιλογή στην άλλη έχει lag, το ίδιο και το άνοιγμα του camera app και η από εκεί φόρτωση πρόσφατων λήψεων. Ακόμη και η προεπισκόπηση από την εφαρμογή των φωτογραφιών, ξεκινά με χαμηλή ανάλυση που χρειάζεται λίγο χρόνο για να δώσει τη θέση της στην κανονική και πολύ υψηλότερη. Ακόμη και να ήταν οι καλύτερες κάμερες στον κόσμο (που τουλάχιστον στο χαμηλό φωτισμό δεν είναι, αφού και ο κόκκος είναι πιο έντονος αλλά και η χρωματική απόκλιση, πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό), δεν θα ενεργοποιούνταν αρκετά γρήγορα αν έπρεπε να τραβήξετε κάτι επειγόντως. Και αν μη τι άλλο, κάτι τέτοιες καθυστερήσεις παίζουν ρόλο. Ο χρόνος λοιπόν που γλιτώνουμε από την εστίαση, μας βρίσκει στην αρχική εκκίνηση της εφαρμογής και μετριάζονται τα χρονικά κέρδη σε ορισμένα σενάρια.

Sony Xperia Z5 Compact Image 2

Ξεφεύγοντας από τα της φωτογραφίας, σημειώνουμε ότι το Z5 Compact υποστηρίζει αρχεία High Res Audio, κάτι βέβαια που είναι δύσκολο να πιάσει τόπο χωρίς τα ανάλογα ακουστικά που πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά. Το συμπεριλαμβανόμενο hands free είναι πολύ πιο απλή υπόθεση. Πάντως ο επεξεργαστής κάνει έναν κόπο παραπάνω για να δώσει ποιότητα στα συμπιεσμένα αρχεία σας και το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου άσχημο. Δεν καλύπτει όμως μαγικά το χάσμα που χωρίζει ένα συμπιεσμένο αρχείο από ένα ασυμπίεστο και μάλιστα υψηλής ανάλυσης. Τα ηχεία είναι πάντως βελτιωμένα σε σχέση με την προηγούμενη φορά, όχι όμως εντυπωσιακά. Και φτάνουμε σε έναν αναμενόμενο πλέον ισχυρισμό της Sony για αυτονομία δύο ημερών και πολύ γρήγορη φόρτιση κατά το πρότυπο Quick Charge 2.0 που υποστηρίζει το chipset της Qualcomm. Η εν λόγω αυτονομία, όπως και σε άλλα πρόσφατα μοντέλα Xperia, είναι μεν εφικτή αλλά με ελαφριά χρήση ή/και το Stamina Mode που περιορίζει την κατανάλωση, τις λειτουργίες και τις επιδόσεις της συσκευής. Ισχύει πάντως ότι η πρώτη μέρα θα βγει χωρίς άγχος, κάτι που ομολογουμένως δεν μπορούν να υποσχεθούν πολλοί, πόσο μάλλον με το συγκεκριμένο επεξεργαστή και τη φήμη του για υπερθέρμανση. Μπορεί η Sony να αντιμετώπισε κάπως το πρόβλημα, αλλά, σε τελική ανάλυση, δεν είναι και δικός της επεξεργαστής για να τον κάνει απολύτως ό,τι θέλει. Η μπαταρία των 2800mAh τα πηγαίνει πολύ καλά, δεν φορτίζεται όμως και τόσο γρήγορα. Όχι επειδή η λειτουργία Quick Charge 2.0 δεν είναι αποτελεσματική, αλλά διότι ο παρεχόμενος φορτιστής απλά δεν το υποστηρίζει. Άρα ήταν αδύνατο, εκ των πραγμάτων, να ζυγίσουμε τις σχετικές υποσχέσεις.
Αν κάποιος θέλει επιδόσεις, απολαυστική αίσθηση στο χέρι και την ηρεμία που προσφέρει η επιπλέον αντοχή του αδιάβροχου σώματος, όλα με οθόνη 4,6”, θα συνειδητοποιήσει γρήγορα ότι το Z5 Compact δεν είναι μια επιλογή, αλλά η μόνη.
Τώρα που καταφέραμε να βγάλουμε από τη μέση το hardware, μένει το software, μέτωπο στο οποίο όλα είναι ακριβώς όπως τα περιμένει κανείς. Το τηλέφωνο έρχεται με το Android 5.1.1 Lollipop με την Sony να υπόσχεται ότι ετοιμάζει αναβάθμιση σε Android 6.0 Marshmallow. Πώς θα μπορούσε να κάνει το αντίθετο άλλωστε από τη στιγμή που το μοντέλο είναι και πρόσφατο και ουσιωδώς high end; Η αλήθεια είναι ότι η Sony δεν κάνει τόσες παρεμβάσεις στο UI όσες στο παρελθόν, τάση που ακολουθεί σε κάποιο βαθμό μεγάλο μέρος των κατασκευαστών συσκευών που χρησιμοποιούν Android. Οι παρεμβάσεις που κάνει όμως, κυρίως σε εικονίδια για να είμαστε ειλικρινείς, συνήθως δεν συνάδουν με τη λογική του Material Design που παρουσίασε η Google με το Android 5.0 Lollipop και για αυτό φαίνονται σχετικά παράταιρες. Βέβαια στο εσωτερικό των ίδιων των εφαρμογών της η κατάσταση αλλάζει, το Material Design είναι πιο έκδηλο και το αποτέλεσμα συχνά καλύτερο από αυτό για το οποίο προδιαθέτει κάποιον το εκάστοτε εικονίδιο.

Sony Xperia Z5 Compact Image 6

Μπορεί να διαβάσατε όλα τα παραπάνω και να αισθανθήκατε ότι το Sony Xperia Z5 Compact έχει πολλά μειονεκτήματα. Εδώ έχουμε όμως περίπτωση μαγικής εικόνας. Η ανάλυση της οθόνης είναι, στην πραγματικότητα, το λιγότερο.  Η ταχύτητα εκκίνησης της κάμερας μπορεί να είναι το ένα πρακτικό ζήτημα που έχει αντίκτυπο στους πάντες. Τα περίεργα του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, στο τέλος της ημέρας, μπορούν να αγνοηθούν πλήρως με τον παροπλισμό της λειτουργίας. Αν βάλετε κάτω τις επιδόσεις και τις παροχές, σε συνδυασμό με το μέγεθος, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό ανταγωνισμός σε αυτό το μέγεθος. Αν κάποιος θέλει επιδόσεις, ποιοτική (έως απολαυστική) αίσθηση στο χέρι και την ηρεμία που προσφέρει η επιπλέον αντοχή του αδιάβροχου σώματος, όλα με οθόνη 4,6”, θα συνειδητοποιήσει γρήγορα ότι το Z5 Compact δεν είναι μια επιλογή, αλλά η μόνη. Τι νομίζατε; Πως τυχαία επιμένει η Sony σε αυτήν τη συγκεκριμένη υποκατηγορία;


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εκπληκτικά ευχάριστη αίσθηση στο χέρι
  • Αδιάβροχο
  • Επιδόσεις Z5
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ταχύτητα εκκίνησης κάμερας
  • Αξιοπιστία αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*