Για αρχή, το Xperia E4 διαθέτει ορισμένες εμφανείς βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του. Πιο συγκεκριμένα, η οθόνη του είναι μεγαλύτερη και υψηλότερης ανάλυσης, κάτι που σημαίνει ότι διατηρείται και η ίδια περίπου πυκνότητα pixels (220ppi αντί για 218 του E3), ενώ ταυτόχρονα έχει εμφανώς μικρότερα περιθώρια,. Μία ακόμη ξεκάθαρη βελτίωση είναι ο διπλασιασμός του αποθηκευτικού χώρου ενώ και η μπροστινή κάμερα έχει αναβαθμιστεί από τα 480p στα 720p (2MP). Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Xperia E4 κοστίζει περίπου 30 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με τον προκάτοχό του, με τα 139 ευρώ της επίσημης λιανικής του να το καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με τις συσκευές που βρίσκει κανείς σε αυτό το price bracket στην ελληνική αγορά, αν εξαιρέσουμε φυσικά τις παραεισαγωγές.
Για την κατασκευή του Xperia E4 έχει χρησιμοποιηθεί ματ πλαστικό, το οποίο δεν λερώνεται με δαχτυλιές. Αυτή τη φορά υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση με τον κλασικό γωνιώδη σχεδιασμό των συσκευών Xperia, αφού η οθόνη μοιάζει να αναδύεται από το στρογγυλεμένο πλαστικό πλαίσιο, προεξέχοντας μερικά εκατοστά από αυτό. Το αποτέλεσμα είναι ενδιαφέρον οπτικά, αλλά δεν συνεισφέρει θετικά στην εργονομία της συσκευής, λόγω της ανομοιομορφίας που προκύπτει και του επιπλέον πλάτους που προστίθεται, ακυρώνοντας μέχρις ενός σημείου την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά την μείωση των περιθωρίων στο πλάι της οθόνης. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό μεγαλώνει και το πάχος του E4. Όπως αναμενόταν πάντως από ένα μοντέλο Xperia, η στιβαρότητα της κατασκευής συνολικά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η IPS LCD οθόνη των 5 ιντσών δεν εντυπωσιάζει σε κάποιον τομέα, αλλά κάνει τη δουλειά της χωρίς προβλήματα στην απόδοση χρωμάτων και στις γωνίες θέασης. Τα 220ppi παράγουν οριακά αρκετή ευκρίνεια ώστε να μην παρουσιάζονται προβλήματα κατά το browsing και σε συνδυασμό με την αρκετά μεγάλη διαγώνιο προσφέρουν μία πολύ καλή εμπειρία θέασης και σε ό,τι αφορά το multimedia περιεχόμενο.
Κάτω από το "καπό" του E4 κρύβεται ένας τυπικός MediaTek ΜΤ6582, με τέσσερις 32μπιτους πυρήνες στο 1,3GHz, 1GB RAM και κύκλωμα γραφικών Mali-400MP2. Στην ουσία μιλάμε για τυπικά midrange "εντόσθια" της περασμένης χρονιάς, οπότε οι συνολικές επιδόσεις είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές για τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Το chipset αυτό είναι στην ουσία το αντίστοιχο του Snapdragon 400 και κυμαίνεται θεωρητικά στα ίδια επίπεδα με την υλοποίηση της Qualcomm, αν και το Mali-400MP2 τείνει να αποδίδει χειρότερα σε σχέση με το Adreno 305 στα benchmarks. Η εμπειρία μας με άλλες συσκευές με S400 δείχνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στην απόδοση σε σχέση με αυτές. Η αλληλεπίδραση με το E4 χαρακτηρίζεται από ομαλότητα κατά την περιήγηση στο, customized από τη Sony, περιβάλλον του Android 4.4.4 και ικανοποιητική ταχύτητα στο άνοιγμα εφαρμογών. Σε ό,τι αφορά τα 3D παιχνίδια, είναι όλα playable, αλλά σε αρκετά χαμηλό frame rate, κάτι που αναμενόταν άλλωστε. Το interface της Sony μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχετικά ελαφρύ και κοντά στην stock Android εμπειρία, αν εξαιρέσουμε τα πολυάριθμα widgets που προωθούν υπηρεσίες software της Sony (όπως το Walkman). Επιπλέον, υπάρχουν διευρυμένες δυνατότητες διαχείρισης του App drawer, ενώ χρήσιμα μπορεί να αποδειχθούν και τα λεγόμενα "Small Apps", τα οποία είναι στην ουσία μίνι εκδόσεις ορισμένων κανονικών εφαρμογών και μπορούν να τρέχουν παράλληλα με άλλες, με δυνατότητα τοποθέτησής τους στο επιθυμητό σημείο στην οθόνη. Έτσι, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για κάποιο phablet με αυξημένη έμφαση στην παραγωγικότητα, το Xperia E4 παρουσιάζει στοιχειώδεις δυνατότητες multitasking.
Η κάμερα των 5MP δεν είναι από τα δυνατά σημεία του E4, όμως αν τοποθετηθεί απέναντι σε ανταγωνιστικές προτάσεις στην ίδια τιμολογιακή κατηγορία στέκεται εξαιρετικά. Αυτό που θα παρατηρήσετε είναι ότι τα παραγόμενα χρώματα έχουν μια τάση να κινούνται σε θερμές αποχρώσεις, ενώ έντονο είναι το φαινόμενο του θολώματος της εικόνας λόγω της υπερβολικής χρήσης ενός φίλτρου που επιχειρεί να μειώσει τον θόρυβο. Η μπροστινή κάμερα των 2MP αποτελεί ξεκάθαρη αναβάθμιση σε σχέση με τον προκάτοχο και επίσης ξεπερνάει τις αντίστοιχες των περισσότερων ανταγωνιστικών συσκευών, οι οποίες δύσκολα ξεφεύγουν από VGA αναλύσεις. Το Xperia E4 συνεχίζει την παράδοση της υψηλής αυτονομίας που έχει δημιουργήσει η Sony εδώ και αρκετό καιρό πλέον με τις συσκευές της σε όλα τα τιμολογιακά στρώματα. Η μπαταρία των 2300mAh προσφέρει αρκετή αυτονομία ώστε να μην χρειάζεται φόρτιση για δύο με τρεις ημέρες ελαφριάς χρήσης, αν και θα προτείναμε να απενεργοποιήσετε κάποια από τα πολυάριθμα widgets για να επεκτείνετε την διάρκεια ζωής της ακόμη περισσότερο.
Αυτό που λείπει από το Xperia E4 και μπορεί να κάνει πιο δύσκολη από όσο θα έπρεπε την επιλογή ανάμεσα σε αυτό και τον προκάτοχό του είναι η υποστήριξη για 4G, η έλλειψη που ίσως και να δικαιολογεί την φθηνότερη τιμή σε σχέση με το Xperia E3. Εάν μένετε σε περιοχή με επαρκή 4G κάλυψη και το θεωρείτε απαραίτητο χαρακτηριστικό, τότε δεν μπορούμε να προτείνουμε το E4 εύκολα. Εάν όχι όμως, τότε πρόκειται για μία πρόταση πολύ εύστοχα τοποθετημένη στην αγορά από τιμολογιακής άποψης, η οποία σπάει την παράδοση που θέλει τις καθιερωμένες εταιρείες να κυκλοφορούν συσκευές ακριβές για αυτά που προσφέρουν.
Μεγαλο λαθος οτι δεν εχετε αναφερθει στο E4G.
καλή η παρατήρηση ότι υπάρχει αυτή η συσκευή, αλλά δε θα το έλεγα και λάθος, από τη στιγμή που δε το έχουμε δει.
http://www.gsmarena.com/sony_xperia_e4g-7059.php
Υπάρχει κανονικά η συσκευή,και ίσως κοστίζει στο skroutz από 130 ευρώ.
Το E4G το αποκτησα προσφατα. Στα benchmarks ειναι πολυ πιο ψηλα απο e4
Ο λόγος που δεν ανέφερα το E4g είναι ότι δεν κυκλοφορεί επίσημα στην ελληνική αγορά. Όταν συμβεί αυτό εννοείται ότι θα γίνει εκτενής αναφορά και review (αν μας αποσταλεί φυσικά).