Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony Xperia 5 Mark II Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Sony Xperia 5 Mark II είναι ένα μικρό flagship smartphone που αξίζει την προσοχή όλων.

Η Sony είναι από τους παλαιότερους κατασκευαστές smartphone και εξακολουθεί να υφίσταται στην αγορά, αν και ο περισσότερος κόσμος μάλλον το έχει ξεχάσει. Μετά το Xperia 1 Mark II που παρουσιάσουμε στις αρχές του Αυγούστου, έρχεται η ώρα για το μικρό του αδελφάκι, το Xperia 5 Mark II με τη Sony να συνεχίζει την παράδοση που τη θέλει να κυκλοφορεί δυο flagship τηλέφωνα, ένα μεγάλο και ένα μικρότερο σε μέγεθος. Η συσκευασία είναι η τυπική και περιλαμβάνει τα απαραίτητα, όπως τον ταχυφορτιστή (μόλις 18Watt) και καλώδιο USB Type-C.




Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, σίγουρα κάποιος νοιώθει ότι κρατάει ένα ποιοτικό τηλέφωνο, κατασκευασμένο από γυαλί και αλουμίνιο. Η συσκευή έχει οθόνη με αναλογίες πλευρών 21:9 κάτι που το καθιστά ποιο στενό από τα υπόλοιπα τηλέφωνα. Χάρη δε και στο γεγονός ότι η οθόνη έχει διαγώνιο 6,1’’, το Xperia 5 Mark II κρατιέται άνετα με το ένα χέρι, ωστόσο ακόμα και έτσι είναι δύσκολο να φτάσει ο αντίχειρας στο πάνω άκρο της οθόνης ενώ επιπλέον το νοιώθεις να γλιστρά οπότε μια θήκη είναι μάλλον απαραίτητη. Όσον αφορά τώρα στα bezel, η Sony είναι ακόμα μακριά ακόμα από τους ανταγωνιστές που δεν έχουν σχεδόν καθόλου, καθώς έχουμε κλασσική οθόνη με bezel στο πάνω μέρος που βρίσκεται η selfie came και το ακουστικό, το οποίο λειτουργεί σαν δεύτερο ηχείο για στερεοφωνικό ήχο. Ανοίγουμε μια παρένθεση για να αναφερθούμε στον ήχο που παράγει το τηλέφωνο ο οποίος είναι πραγματικά πολύ καλός. Έχει ένταση, τα δυο ηχεία ακούγονται πάνω κάτω το ίδιο ενώ επιπλέον η Sony έχει ενεργό haptic feedback στη συσκευή του οποίου την ένταση μπορεί κανείς να ρυθμίσει ανά εφαρμογή, δίνοντας στο χρήση και μια αίσθηση στα χέρια του ήχου, όχι μόνο στα αυτιά του. Κλείνουμε παρένθεση και συνεχίζουμε με το bezel στο κάτω μέρος της οθόνης το οποίο είναι λίγο μικρότερο (αλλά και πάλι μεγάλο) στο κάτω μέρος και ελάχιστα στις δυο πλαϊνές πλευρές. Τουλάχιστον, τα περιθώρια δεξιά και αριστερά μπορούν να αξιοποιηθούν από το χρήστη μέσω gestures όπως πχ το double tap ή scroll up/down, για το άνοιγμα επιπλέον μενού, ή την ενεργοποίηση του split screen και άλλα. Μάλιστα, μπορούμε να ρυθμίσουμε ακριβώς την απόσταση από την άκρη της οθόνης μέσα στην οποία τα gestures θα ενεργοποιούνται.



Στη δεξιά πλευρά του κινητού υπάρχει το power button που εκτελεί και χρέη ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος και το ζεύγος πλήκτρων αυξομείωσης της έντασης ήχου. Συναντάμε επίσης το γνωστό πλέον, για τη Sony, hardware πλήκτρο για λήψη φωτογραφιών και βίντεο, χάρη στο οποίο μπορεί κανείς να νοιώθει τη φωτογράφιση, αφού υπάρχει ακόμα και μισό πάτημα για τη εστίαση, όπως ακριβώς στις φωτογραφικές μηχανές. Υπάρχει τέλος και ένα πλήκτρο για άμεση εκκίνηση του Google Assistant.  Στο πάνω μέρος είναι η έξοδος ακουστικών και αριστερά η θέση τοποθέτησης των 2 sim ή μιας Sim και κάρτας micro SD για επέκταση των 128GB αποθηκευτικού χώρου. Γενικότερα, από πλευράς θυρών και πλήκτρων παίρνει πραγματικά άριστα.



Για την οθόνη, η Sony έχει ακολουθήσει εντελώς διαφορετική στρατηγική σε σχέση με το Xperia 1 Mark II, καθώς μια οθόνη 4K θα ήταν overkill για τις 6,1’’. Εδώ έχουμε μια περισσότερο τυπική ανάλυση Full HD+, με το OLED panel να μπορεί να λειτουργήσει στα 120H. Έχουμε πραγματικά εντυπωσιακά όμορφα και «καθαρά» εικονίδια πάνω στην οθόνη, τα χρώματα είναι πανέμορφα, το μαύρο προφανώς είναι βαθύ, αλλά θα θέλαμε λίγο μεγαλύτερη φωτεινότητα. Φυσικά, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς με την οθόνη αυτή είναι να παρακολουθήσει ταινίες στo Netflix, χάρη στο γεγονός ότι γίνεται πλήρης εκμετάλλευση της οθόνης, χωρίς να υπάρχουν μαύρα περιθώρια πάνω και κάτω (όταν παρακολουθούμε ταινίες 21:9 σε landscape). Τα 120Hz πάλι, μπορεί να μειώνουν την αυτονομία όταν είναι ενεργοποιημένα όχι όμως τόσο ώστε να γίνεται ενοχλητικό, καθώς συνολικά η αυτονομία της συσκευής είναι ένα από τα ατού της. Από την άλλη, τα 120Hz προσφέρουν κορυφαία ποιότητα κύλισης, αναβαθμίζοντας στο μέγιστο την εμπειρία χρήσης του τηλεφώνου. Μάλιστα, μπορεί κανείς να έχει ενεργοποιημένα τα 120Hz και στα παιχνίδια, ενώ η ειδική εφαρμογή για games που προσφέρει το τηλέφωνο δίνει στο χρήστη πολλές επιλογές παραμετροποίησης ανά game για το πώς θα συμπεριφέρεται η οθόνη.



Κάτι άλλο που είναι ιδιαίτερα βολικό στην οθόνη, είναι το split screen δυο εφαρμογών, με την ίδια τη συσκευή να έχει ένα έτοιμο shortcut που ενεργοποιεί συγκεκριμένα ζεύγη εφαρμογών που μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ένα σωρό ρυθμίσεις που αφορούν στην οθόνη, μεταξύ των οποίων και το Creator Mode (powered by CineAlta), το οποίο προσπαθεί να αναπαράγει το BT.2020 χρωματικό φάσμα, για να δώσει τη καλύτερη δυνατή HDR απεικόνιση. Αυτό, παρέα με την ειδική εφαρμογή βιντεοσκόπησης Cinema Pro (για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω), δίνουν στο Xperia 5 Mark II ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, ο οποίος όμως δε διαφοροποιείται από τον αντίστοιχο του Xperia 1 Mark II. Άλλωστε, οι δυο συσκευές μοιράζονται το ίδιο σύστημα καμερών με μοναδική εξαίρεση την έλλειψη του 3D ToF από το Xperia 5 Mark II. Η συσκευή λοιπόν διαθέτει τρεις αισθητήρες των 12Mpixel, ένα πίσω από φακό 24mm και f/1.7, ένα ultra wide 16mm f/2.2 και ένα telephoto 70mm f/2.4, στοχεύοντας να προσφέρει το λεγόμενο holy-trinity των φακών που έχουν οι φωτογράφοι.



Οι τρεις κάμερες στην πλάτη βρίσκονται τοποθετημένες πάνω αριστερά, η μια κάτω από τον άλλη. Ο βασικός είναι ο μεγαλύτερος με μέγεθος 1/1,7’’, ενσωματώνει γρήγορο PDAF auto focus και 5axis stabilization. Ο telephoto έχει μέγεθος 1/3,4’’και ενσωματώνει οπτική σταθεροποίηση, ενώ ο ultrawide έχει μέγεθος 1/2,55’’ και διαθέτει auto focus, κάτι σπάνιο για τους ultra wide. Όσον αφορά τώρα στη μπροστινή κάμερα, έχουμε μια μάλλον ξεπερασμένη 8MPixel f/2.0 με μέγεθος 1/4’’. Το τρίο των κεντρικών φακών μπορούν να δώσουν πραγματικά καλά αποτελέσματα, τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο και την ημέρα (περισσότερο) και τη νύχτα. Χάρη στη προσθήκη και του οπτικού σταθεροποιητή εικόνας, παρέα με το 5axis EIS, μπορούμε να έχουμε καθαρές λήψεις και σε χαμηλότερο φωτισμό (δεν υπάρχει εξειδικευμένο night mode), ενώ το βίντεο βγαίνει σαφώς λιγότερο κουνημένο. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το Eye Autofocus, τεχνολογία που έχει έρθει στα κινητά της Sony από τις mirrorless κάμερές της. Εδώ λοιπόν, μέσω αλγορίθμων, το software της κάμερας προσπαθεί να εστιάσει στα μάτια, εφόσον υπάρχει πρόσωπο στο κάδρο και μετά στο πρόσωπο. Σε γενικές γραμμές αυτή η λειτουργία δουλεύει καλά και έτσι όταν φωτογραφίζουμε ανθρώπους, έχουμε σχεδόν πάντα infocus τα μάτια, κάτι που δίνει ζωντάνια στης λήψεις. Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που η Sony επέλεξε μικρής ανάλυσης αισθητήρα, ώστε να μπορεί το SoC να διαχειριστεί ταχύτερα τις λήψεις, ώστε να μπορεί να πετύχει το burst mode με έως 20fps και ταυτόχρονα ενεργό Eye-AF. Η αλήθεια είναι πως δοκιμάσαμε τη λειτουργία αυτή, μέσα από τη νέα εφαρμογή φωτογράφισης Photo Pro και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Σε ελάχιστο χρόνο η βασική κάμερα έβγαλε δεκάδες λήψεις κινούμενου ατόμου, ακολουθώντας το με το focus και κυρίως στοχεύοντας στο μάτι. Η συγκεκριμένη εφαρμογή ουσιαστικά είναι μια από τις τρεις που διαθέτει το τηλέφωνο για λήψη φωτογραφιών και βίντεο και είναι σχεδιασμένη ακριβώς όπως το μενού των φωτογραφικών μηχανών της Sony. όποιος έχει πιάσει μια τέτοια στα χέρια του, θα νοιώσει πραγματικά οικεία, αφού προσφέρει πλήρως manual χειρισμό με όλους τους φακούς αν και δεν είναι όλες οι επιλογές διαθέσιμες παντού, αφού για παράδειγμα μόνο ο βασικός φακός των 24mm προσφέρει το Continuous Hi shooting.



Όποιος θέλει να τα κάνει αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει πολλά, θα επιλέξει τη βασική εφαρμογή φωτογράφισης η οποία έχει βελτιωθεί σημαντικά όσον αφορά στη χρηστικότητά της σε σχέση με το παρελθόν. Όσοι πάλι θέλουν να τραβήξουν βίντεο, μπορούν τόσο από τη βασική εφαρμογή όσο και –κυρίως- μέσα από τη Cinema Pro. Η εφαρμογή αυτή γεννήθηκε από τις επαγγελματικές βιντεοκάμερες της Sony και σκοπό έχει να δώσει στο χρήστη τη δυνατότητα να γράψει βίντεο με κινηματογραφική όψη, χάρη στα ειδικά color look που ενσωματώνει και την ευκολότερη χρήση του manual focus. Εδώ, η κάμερα γράφει αποκλειστικά και μόνο σε αναλογία πλευρών 21:9, προσφέροντας πλήθος εντυπωσιακών επιλογών όπως 4k/60fps ή το πραγματικά εξαιρετικό 4K/120fps με 5x slow motion στα 24fps, διαφορετικά χρωματικά look όπως το Venice CS το οποίο προτείνεται για grading, χειροκίνητο white balance (αλλά όχι σε βαθμούς Kelvin) και ακόμα επιλογή ταχύτητας κλείστρου με το κανόνα των 360 μοιρών (όπου δίπλα, αναφέρεται η ταχύτητα κλείστρου για όσους δε γνωρίζουν το κανόνα). Η εφαρμογή γράφει μόνο σε H.265 codec με HLG (high Log Gamma, για HDR βίντεο) χωρίς δυνατότητα επιλογή bitrate πάντως, ενώ ο χρήστης αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί κάθε φορά ένα καινούριο project, με τα βίντεο που γράφει να τοποθετούνται στον αντίστοιχο φάκελο του αποθηκευτικού χώρου, ώστε να είναι ευκολότερο μετά να ξέρει ο χρήστης τι είναι που. Η εφαρμογή όντως έχει το ξεχωριστό της ενδιαφέρον, αλλά μόνο αν κάποιος έχει γνώσεις ή θέλει να αποκτήσει.  Όσον αφορά στη ποιότητα των βίντεο, αυτή είναι εξαιρετική με το Venice CS color look μάλιστα να μπορεί να γίνει όμορφα grade στον υπολογιστή. Όσον αφορά τη μπροστινή κάμερα για τις selfies, αυτή απλά κάνει τη δουλειά της την ημέρα αλλά χάνει σε ποιότητα όσο μειώνεται ο γύρω φωτισμός. Κατά τα άλλα, έχει το ταχύτερο επεξεργαστή που υπάρχει (Snapdragon 865) ο οποίος τρέχει το σχεδόν stock Android χωρίς το παραμικρό πρόβλημα ενώ παίζει άνετα ότι παιχνίδι και αν του βάλεις.



Συνολικά, το Xperia 5 Mark II είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συσκευή. Ένα μικρό σε διαστάσεις flagship, που πλέον είναι σπάνια στις μέρες μας, με καλή αυτονομία, καλές κάμερες, πανέμορφη οθόνη και υψηλή ποιότητα κατασκευής. Τα χρήματα που ζητάει βέβαια δεν είναι λίγα (κάτι παραπάνω από €900) και σε αυτή τη κατηγορία τιμής οι επιλογές είναι πολλές. Πόσο μάλλον όταν πλέον φτάνουμε στο τέλος του 2020, δηλαδή λίγο πριν ανακοινωθεί ο επόμενης γενιάς Snapdragon 875 και παρουσιαστούν τα πρώτα flagship με αυτόν, τα οποία μάλλον δεν θα αργήσουν τόσο πολύ. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τα 120hz της οθόνης
  • Flagship επιδόσεις σε μικρές διαστάσεις
  • Το 4K/120fps με 5x slow motion στα 24fps είναι μια μοναδική εμπειρία λήψης βίντεο
  • Φυσικά πλήκτρα για λήψη φωτογραφιών και ενεργοποίηση του Assistant
  • Στερεοφωνικός ήχος με επιπλέον haptic feedback από τη συσκευή
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αργή (για τα σύγχρονα δεδομένα) ταχύτητα φόρτισης
  • Η selfiecam θα μπορούσε να είναι καλύτερη
  • Η βασική εφαρμογή για τις κάμερες δεν εκμεταλλεύται όλες τις δυνατότητες που προσφέρνται
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*