Το κουτί είναι μεταλλικό, χρώματος μαύρου και έχει «βουρτιστεί» για να φαίνεται ομορφότερο. Η ποιότητα κατασκευής είναι ικανοποιητική και μόνο η πρόσοψη έχει πλαστικά μέρη. Το βάρος του, πριν τοποθετήσουμε δίσκους, GPU και CPU είναι αρκετά μικρό και έτσι, αν ο κάτοχός του δε βάλει κάποια τεράστια κάρτα, το Shuttle καθίσταται ιδανικό σύστημα για LAN Party, προσφέροντας και ευκολία μεταφοράς. Το σασί του SZ270R9 έχει πολλές ομοιότητες με προηγούμενα προϊόντα της εταιρείας αλλά και μια σημαντική διαφορά. Η πρόσοψη δεν είναι πλέον η τυπική, άχρωμη και ουδέτερη, που βλέπαμε παλαιότερα, αλλά είναι περισσότερο άγρια και επιθετική. Ένα X σχηματίζεται μέσω στο οποίο υπάρχουν γρίλιες για το καλύτερο αερισμό του εσωτερικού του, ενώ μπόλικα LED λαμπάκια μπορούν να φωτίσουν όλη τη πρόσοψη όπως θέλουμε, κάτι που ρυθμίζεται μέσω του ειδικού software που συνοδεύει το barebone.
Στο πάνω μέρος της πρόσοψης έχουμε και μερικές από τις θύρες επικοινωνίας και συγκεκριμένα 2 USB 3.0 και έξοδος ακουστικών, παρέα με το power button αλλά και ένα overclocking button, για πρώτη φορά σε case της Shuttle. Στο πίσω μέρος υπάρχουν υπόλοιπες θύρες του motherboard (το οποίο έρχεται προεγκατεστημένο στο case, μαζί με τροφοδοτικό), 4 USB 3.0, άλλες 4 USB 2.0, έξοδοι εικόνας (2xDP, HDMI) για αξιοποίηση του ενσωματωμένου στο CPU υποσύστημα γραφικών, 2 gigabit LAN και τρεις έξοδοι ήχου.
Στο πίσω μέρος φαίνεται και το μικρών διαστάσεων τροφοδοτικό των 500Watt (80Plus Silver) ενώ το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνεται από τις γρίλιες αερισμού του συστήματος ψύξης του επεξεργαστή, για τα οποίο θα μιλήσουμε στη συνέχεια. Τέλος, συναντάμε τις δυο θέσεις PCI-E, είτε για την τοποθέτηση δυο καρτών μονού πάχους, είτε για τη τοποθέτηση κάρτας γραφικών διπλού πάχους. Η πρόσβαση στο εσωτερικό γίνεται εύκολα αφαιρώντας τις τρεις χειρόβιδες, με το καπάκι να φεύγει συρταρωτά. Με το που το ανοίγουμε, βλέπουμε αμέσως το βασικό χώρο που υπάρχει για την τοποθέτηση δίσκων. Το Shuttle SH170R6 μπορεί να δεχτεί μέχρι 4 δίσκους 3,5’’ (με ταχύτητες SATA III) χωρίς πρόβλεψη για απευθείας τοποθέτηση δίσκου 2,5’’ (διαστάσεις που συναντάμε στους SSD).
Τα περισσότερα απαραίτητα καλώδια είναι ήδη τοποθετημένα. Αν και γενικότερα υπάρχει αρκετός χώρος στο εσωτερικό του κουτιού, τα καλώδια που φεύγουν από το motherboard και καταλήγουν στις θύρες της πρόσοψης είναι λίγο ενοχλητικά.
Όσον αφορά στο σύστημα ψύξης του επεξεργαστή και αυτό βρίσκεται εδώ και ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με το ίδιας φιλοσοφίας cooler που χρόνια χρησιμοποιεί η Shuttle στα barebone της. Μια βάση τοποθετείται στον επεξεργαστή που ενώνεται με τέσσερα heatpipes, τα οποία καταλήγουν στο πραγματικό σύστημα ψύξης, στο πίσω μέρος του κουτιού. Με αυτό τον τρόπο η Shuttle έχει καταφέρει να βγάζει ευκολότερα τη θερμότητα που παράγει ο επεξεργαστής, κάτι που με ένα παραδοσιακό σύστημα ψύξης με ανεμιστήρα δε θα ήταν εφικτό. Απλά για να τοποθετήσει κάποιος τον επεξεργαστή, θα πρέπει να ξεβιδώσει τις τέσσερις χειρόβιδες που συγκρατούν το σύστημα ψύξης στο πίσω μέρος του barebone. Οι τρύπες πάνω στο motherboard για τη στήριξη της ψήκτρας του επεξεργαστή είναι ίδιες με αυτές όλων των motherboard με socket 1151 (Skylake/Kaby Lake CPUs) και έτσι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιο άλλο cooler θέλει, αρκεί φυσικά αυτό να χωράει στις περιορισμένες διαστάσεις του case.
Το motherboard ακολουθεί διάταξη της ίδιας της Shuttle και σε αυτό συναντάμε όλα όσα θα ήθελε ένας απαιτητικός χρήστης, όπως για παράδειγμα τις τέσσερις θέσεις για τοποθέτηση μνήμης DDR4. Πάνω στο board υπάρχουν και δυο θέσεις M.2, μια 2230 και μια 2280, στις οποίες μπορούμε να τοποθετήσουμε είτε κάποιο δίσκο flash (ακόμα και Intel Optane συμβατό) είτε μια WiFi/Bluetooth κάρτα,. Επιπλέον, βρίσκουμε δυο παραδοσιακές θύρες PCI-E, μια πλήρους μήκους x16 για τοποθέτηση κάρτας γραφικών και μία κοντή PCI-E x4 για τοποθέτηση οποιασδήποτε άλλης κάρτας. Το case χωράει κάρτες γραφικών διπλού πάχους και χάρη στα 500Watt που προσφέρει το τροφοδοτικό, μπορούμα να βάλουμε σχεδόν οποιαδήποτε σύγχρονη κάρτα γραφικών. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να εγκαταστήσετε κάρτες επιπέδου GTX1080 σε συνδυασμό με Core i5/Core i7 χωρίς πρόβλημα. Πέρα από την παραπάνω κάρτα γραφικών, βάλαμε ένα Core i7 7700K, ένα SSD δίσκο 2,5’’ και 32GB μνήμης DDR4 και ο υπολογιστής δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα. Εγκαταστήσαμε Windows και παίξαμε αρκετά παιχνίδια, με το σύστημα να λειτουργεί απροβλημάτιστα και σε γενικές γραμμές, αθόρυβα (το τροφοδοτικό ήταν αυτό που ακουγόταν περισσότερα από τα άλλα). Μάλιστα, βάζοντας το σύστημα δίπλα στη τηλεόραση, μπορέσαμε να παίξουμε Far Cry 5 στο PC με HDR για πρώτη φορά, σε 4K ανάλυση! Πραγματικά, εντυπωσιακό το αποτέλεσμα! Οι θερμοκρασίες του επεξεργαστή ήταν μέσα σε λογικά πλαίσια, κάτι που δείχνει πως το ενσωματωμένο σύστημα ψύξης κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Αφαιρώντας την κάρτα γραφικών και έχοντας μόνο την ενσωματωμένη στον επεξεργαστή GPU, τα πράγματα ήταν χειρότερα όσον αφορά στο gaming, αλλά πολύ καλύτερα όσον αφορά στο θόρυβο αλλά και τη θερμοκρασία.
Όσον αφορά τώρα στο κουμπί του overclocking που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου μας, αυτό ουσιαστικά ενεργοποιεί το μέγιστο πολλαπλασιαστή που έχουμε επιλέξει από το BIOS αυτόματα. Για παράδειγμα στον Core i7 7700K που δουλεύει με πολλαπλασιαστή 42x και με αυτόματο Turbo στα 45x, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε 49x και πατώντας το πλήκτρο αυτός να ενεργοποιηθεί και η συχνότητα της CPU να κλειδώσει στα 4,9GHz. Είναι μια ευκολία που μπορεί να δώσει στο χρήστη επιπλέον ισχύ όταν τη χρειάζεται, χωρίς να έχει τη CPU συνέχεια σε μέγιστη συχνότητα. Από την άλλη βέβαια, πρέπει ο χρήστης να βρεί ποια είναι η βέλτιστη ρύθμιση του επεξεργαστή που έχει (αν έχει κάποιος με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή) και μετά να υπομείνει τις αυξημένες θερμοκρασίες και το περισσότερο θόρυβο που παράγει το σύστημα ψύξης.
Το Shuttle SZ270R9 αποτελεί μια μικρή βελτίωση παλαιότερο μοντέλων της εταιρείας, με τη νέα σχεδίαση της πρόσοψης, τα φώτα LED και το overclocking μέσω πλήκτρου να είναι τα νέα χαρακτηριστικά του. Με περίπου €420 κάποιος μπορεί να αποκτήσει κουτί, τροφοδοτικό και motherboard και βάζοντας CPU, μνήμες, δίσκο και GPU να έχει ένα μικρό σε διαστάσεις υπολογιστή υψηλών επιδόσεων, ο οποίος μπορεί άνετα να μπει ακόμα και δίπλα στη τηλεόραση για να παίζει σύγχρονα παιχνίδια με max settings σε μεγάλη επιφάνεια.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity