Το panel προσφέρει και συμβατότητα με τα πρότυπα VESA για στήριξη σε βραχίονες τοίχου. Η σχεδίαση θυμίζει αυτή δυο άλλων monitor της εταιρείας που είχαμε παρουσιάσει (S24D590L και U28D590D), με το βραχίονα και τη βάση να σχηματίζουν ένα ανάποδο Τ. Το πλαίσιο γύρω από την οθόνη είναι μεν μικρό, αλλά όχι αμελητέο. Από πλευράς εισόδων εικόνας, η οθόνη διαθέτει μια HDMI, μια VGA και μια Display Port 1.2 ενώ προσφέρει μια 3.5mm έξοδο ακουστικών και μια είσοδο ήχου για τη χρήση των ενσωματωμένων (στο κάτω μέρος) ηχείων, αν πραγματοποιηθεί σύνδεση μέσω VGA. Στις άλλες δυο περιπτώσεις ο ήχος μεταφέρεται ψηφιακά. Για τη χρήση του μενού επιλογών ξεχωριστά πλήκτρα δεν υπάρχουν παρά μόνο ένας μοχλός πέντε κατευθύνσεων, τοποθετημένος στο πίσω και κάτω δεξί μέρος της οθόνης. Το πάτημα του μοχλού εμφανίζει το OSD και με τις άλλες τέσσερις κατευθύνσεις μετακινούμαστε μεταξύ των επιλογών. Υπάρχει πληρότητα όσον αφορά στα ρυθμιστικά, καθώς πέρα από τα βασικά που αφορούν φωτεινότητα και αντίθεση, έχουμε ξεχωριστές επιλογές για τα χρώματα RGB, δυνατότητα ρύθμισης του gamma σε τρια επίπεδα, αλλά και έτοιμες χρωματικές προ-ρυθμίσεις σε επίπεδο θερμοκρασίας χρώματος. Επίσης, η επιλογή Samsung MagicBright, πέρα από την custom ρύθμιση, προσφέρει τρεις επιλογές (Standard, Cinema, Dynamic Contrast) που διαφοροποιούν διάφορες άλλες ρυθμίσεις, δίνοντας αποτέλεσμα που αντιστοιχεί στις σχετικές ονομασίες. Γενικότερα το menu είναι ίδιο με αυτό που έχουμε συναντήσει και σε άλλα monitor της Samsung και πλέον μας φαίνεται εξαιρετικά οικείο. Για ακόμα μια φορά συναντάμε το Gaming Mode, το οποίο ρυθμίζει αυτόματα μια σειρά από επιλογές ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο στα παιχνίδια, ωστόσο η άποψή μας για αυτή την επιλογή δεν είναι η καλύτερη, καθώς γίνεται έντονη χρήση του sharpening ενώ και τα χρώματα δείχνουν αφύσικα.
Από πλευράς εργονομίας πάντως η οθόνη δε μπορεί να μας ικανοποιήσει πλήρως, καθώς η μόνη δυνατότητα που προσφέρεται είναι αυτή της γωνίας κλίσης. Ούτε ρύθμιση ύψους, ούτε δυνατότητα περιστροφής του panel στον οριζόντιο, πόσο μάλλον στον κατακόρυφο άξονα. Το μεγάλο πλεονέκτημα της οθόνης είναι το κυρτό panel, το οποίο είναι τύπου VA με LED φωτισμό. Έχοντας δει από κοντά κυρτές τηλεοράσεις, μπορούμε να πούμε ότι η εφαρμογή της τεχνολογίας σε ένα monitor είναι σαφώς προτιμότερη. Καθώς καθόμαστε σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από μισό μέτρο από την οθόνη του υπολογιστή, αυτή η ελάχιστη κυρτότητα προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία χρήσης, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η εικόνα μας αγκαλιάζει. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά ενδιαφέρον, ειδικά παίζοντας παιχνίδια ή βλέποντας ταινία, αρκεί να είμαστε σε αυτή τη κοντινή απόσταση. Αν απομακρυνθούμε λίγο χάνεται η «μαγεία». Όσον αφορά στην απόδοση της ίδιας της οθόνης, έχουμε ένα καλής ποιότητας panel που τα καταφέρνει αρκετά καλά στο μαύρο. Αν και αρχικά η θερμοκρασία χρώματος είναι λίγο εκτός, βάζοντας το Red στην τιμή 59 και το Blue στο 42, πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα των 6500 βαθμών Κέβλιν, με τη φωτεινότητα να μετριέται στις 290 καντέλες. Χρωματικά, η απόδοσή της είναι αρκετά καλή με τη μέση απόκλιση (Average DeltaE) να βρίσκεται στο 2.1, μέτρηση που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το Calman Studio παρέα με το Eye1 σπεκτροφωτόμετρο. Η μέγιστη απόκλιση (Max DeltaE) μετρήθηκε στο 5.9 και έκανε την εμφάνισή της στα κόκκινα, με το «τρίγωνο» των χρωμάτων να βρίσκεται λίγο έξω από τα όρια του άριστου, ωστόσο το γενικό αποτέλεσμα να μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους. Οι γωνίες θέασης είναι εξαιρετικές, ο φωτισμός μας φάνηκε απόλυτα ομοιογενής χωρίς εμφανές bleeding, ενώ και η αντίθεση (που ρυθμίσαμε στο 88/100 για το βέλτιστο calibration) ικανοποιεί απόλυτα. Εκεί που φαίνεται να υστερεί λίγο είναι στο τομέα της οξύτητας, κάτι που οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι οι ίντσες είναι πλέον πολλές για μόλις Full HD ανάλυση, ειδικά όταν κάποιος βρίσκεται κοντά, με τις γραμματοσειρές στα Windows να φαίνονται κάπως «μαλακές» (κάτι που αλλάζει πάντως προσθέτοντας sharpness μέσα από το OSD). Σε gaming περιβάλλον πάλι, δεν παρατηρήσαμε προβλήματα ghosting, με την ονομαστική ταχύτητα των 4ms να φαντάζει αρκετή.
Σε γενικές γραμμές το Samsung S27D590CS είναι μια ξεχωριστή λύση που έχει το δικό της ενδιαφέρον. Είναι το πρώτο κυρτό monitor της αγοράς και έρχεται με αρκετά καλούδια, με βασικότερο όλων το καλής ποιότητας panel. Η αλήθεια είναι πως η curved εμπειρία είναι ξεχωριστή και επιστρέφοντας σε ένα flat-panel η διαφορά είναι μεγάλη. Από την άλλη όμως, η ανάλυση είναι χαμηλή για τις ίντσες και θα το προτιμούσαμε να τρέχει στα 1440p, έστω και αν ήταν -το πολύ 100 ευρώ- ακριβότερο. Η ερώτηση που πρέπει να απαντήσει κανείς είναι αν αξίζει να δώσει περίπου 100-120 ευρώ περισσότερα από όσα θα έδινε για ένα επίπεδο 27άρι Full HD ή αν αξίζει να επενδύσει επιπλέον 50-80 ευρώ σε σχέση με τα λεφτά που ζητάει το S27D590CS, για να πάρει ένα επίπεδο μεν αλλά μεγαλύτερης ανάλυσης (1440p) monitor. Ερωτήσεις που δεν μπορούμε να απαντήσουμε εμείς, αλλά πιστεύουμε πως έχουμε δώσει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για αποφασίσετε μόνοι σας.
Αυτό το review έκανε ένα δάκρυ να κυλήσει στο μάγουλό μου..
Είναι το ίδιο καμπυλωτό με την οθόνη το μάγουλό σου;
400 ευρω για Full HD monitor? Μπα, δεν σφαξαμε. Με 80 ευρω παραπανω αγοραζεις εξαιρετικο 1440p monitor (πχ asus pb278qr)
Συμφωνώ μια ανάλυση 2560x1440 θα έκανε μεγάλη διαφορά.
Κρίμα γιατί φαίνεται να έχει ωραίο σχεδίο.