Την προηγούμενη χρονιά ήταν αυτή που έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα αναδιπλούμενα τηλέφωνα στην αγορά, από τη Samsung και τη Huawei. Και οι δυο αυτές συσκευές όμως, ακολουθώντας παραπλήσια φιλοσοφία, είχαν σαν σκοπό να μετατρέπονται σε tablet. Σίγουρα υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που τα προμηθεύτηκαν, αλλά τόσο το μεγάλο κόστος όσο και το συγκεκριμένο form factor δεν ήταν αυτά που ζητούσε ο περισσότερος κόσμος. Η Samsung επιστρέφει όμως με ένα νέο foldable, το Samsung Galaxy Ζ Flip, το οποίο επαναφέρει μια ξεχασμένη σχεδίαση, από την εποχή πριν τα smartphone. To Samsung Galaxy Ζ Flip λοιπόν θυμίζει τα κινητά με το πορτάκι, αλλά εδώ τελειώνει η όποια ομοιότητα καθώς μιλάμε για ένα σύγχρονο flagship που έχει όλα τα καλούδια, το οποίο όμως μπορεί να διπλώσει στη μέση, καταλαμβάνοντας το μισό χώρο σε ύψος (αλλά προφανώς το διπλάσιο σε πάχος).
Η συσκευασία περιλαμβάνει τα απαραίτητα, δηλαδή φορτιστή, καλώδιο USB-Type C και ακουστικά με βύσμα USB-Type C καθώς το τηλέφωνο δεν έχει παραδοσιακή έξοδο ακουστικών. Η ίδια η συσκευή είναι ποιοτική όσον αφορά στην κατασκευή της. Η πλάτη της είναι χωρισμένη στη μέση, με τα δυο τμήματα να συγκρατούνται από ένα τρίτο κομμάτι με ανάγλυφο το Samsung, πίσω από το οποίο βρίσκεται και το hinge. Στο πάνω αριστερό μέρος της πλάτης συναντάμε τις δυο κεντρικές κάμερες, παρέα με το Led flash. Δεξιά, υπάρχει μια ακόμα μικρή οθόνη Amoled, στην οποία εμφανίζονται ώρα, ημερομηνία, ποσοστό μπαταρίας και τυχόν ειδοποιήσεις του λειτουργικού, αλλά μόνο τα εικονίδιά τους.
Ουσιαστικά, μέσω αυτών, ο χρήστης απλά ενημερώνεται ότι ήρθε ένα μήνυμα, ένα mail κτλ, αλλά δε μπορεί να τα διαβάσει και για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να ανοίξει το τηλέφωνο και να χρησιμοποιήσει την κανονική οθόνη. Κάτι άλλο που μπορεί κανείς να κάνει, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει η συσκευή, είναι να χρησιμοποιήσει τη βασική κάμερα για να βγάλει φωτογραφίες τον εαυτό του. Πατώντας γρήγορα δυο φορές το power button (που λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων), ενεργοποιείται η κάμερα και εμφανίζεται στη μικρή οθόνη η εικόνα που δείχνει. Πατώντας ένα από τα δυο πλήκτρα volume, βγάζουμε φωτογραφίες. Είναι μια έξυπνη λύση, καθώς από τη μια δε χρειάζεται κανείς να ανοίξει το τηλέφωνο για να βγάλει selfie, και από την άλλη βγάζει κανείς selfie με τη «καλή» κάμερα. Υπάρχει και η δυνατότητα για αλλαγή κάμερας ώστε να αξιοποιηθεί η ultra wide που βρίσκεται δίπλα στη βασική κάμερα, πατώντας απλά πάνω στην οθόνη.
Το άνοιγμα της συσκευής είναι καλύτερο να γίνεται και με τα δυο χέρια, καθώς με το ένα ασκείται πίεση πάνω στην οθόνη και αυτό δε ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη συσκευή σε βάθος χρόνου. Το hinge που φροντίζει ώστε να ανοίγει και να κλείνει η συσκευή φαίνεται να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να διατηρεί τα δυο τμήματα της συσκευής υπό γωνία, μέχρι περίπου τις 130-140 μοίρες. Με το που ξεπεραστεί αυτή η γωνία, το τηλέφωνο ανοίγει πλήρως, αποκαλύπτοντας τη πρόσοψη. Εδώ βρίσκουμε την οθόνη Super Amoled της Samsung, με αναλογίες πλευρών 22:9, που κάνουν το Z Flip σαφώς περισσότερο μακρόστενο σε σχέση με τα περισσότερο smartphone της αγοράς. Η οθόνη, σε αντίθεση με τα περισσότερο τηλέφωνα, δε ξακρίζει στις άκρες, αλλά βρίσκεται κάτω από το περιμετρικό bezel. Σκοπός είναι να προστατευτεί η οθόνη από οποιαδήποτε πιθανότητα να μπει μέσα της σκουπίδι, σκόνη ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να της δημιουργήσει προβλήματα. Σύμφωνα με τη Samsung, το panel καλύπτεται από μια πολύ λεπτή στρώση γυαλιού το οποίο μπορεί να διπλώσει , ενώ από πάνω υπάρχει και μια ακόμα πολύ λεπτή προστατευτική πλαστική μεμβράνη.
Αυτό που θα ρωτήσει ο περισσότερος κόσμος είναι αν η οθόνη του Z Flip, στο σημείο που διπλώνει, εμφανίζει τα προβλήματα που είδαμε στα πρώτα σχετικά smartphone. Η απάντηση είναι καταφατική, καθώς ακριβώς στο μέσο της οθόνη, υπάρχει μια κάθετη «εσοχή» από άκρη σε άκρη, η οποία και ορατή είναι (κυρίως όταν η οθόνη είναι μαύρη) αλλά κυρίως είναι απτή, δηλαδή το καταλαβαίνεις με το δάχτυλό σου. Κυλώντας το δάχτυλο από πάνω μέχρι κάτω, νοιώθεις αμέσως τη διαφορά στο σημείο αυτό. Προφανώς αυτή η ζάρα είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί στη προκειμένη φάση της τεχνολογίας και όποιος θέλει ένα αναδιπλούμενο τηλέφωνο θα πρέπει να την υποστεί. Η αλήθεια είναι ότι μετά από λίγες ώρες χρήσεις το συνηθίζεις, ενώ δεν είναι κάτι που αλλάζει τη χρηστικότητα της συσκευής. Ακόμα και όταν κάποιος αποφασίσει να δει βίντεο, μπορεί να τοποθετήσει έτσι το κινητό ώστε να μη φαίνεται αυτή η ζάρα. Παρόλα αυτά υπάρχει. Όσον αφορά τώρα στην ίδια την οθόνη, αυτή είναι κλασσικά πανέμορφη, με φοβερό μαύρο, ζωντανά χρώματα, άριστες γωνίες θέασης και καλή φωτεινότητα. Στο πάνω μέρος της και κεντρικά, είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη και η selfie camera η οποία είναι αρκετά μικρή και σε γενικές γραμμές δεν ενοχλεί η ύπαρξή της ούτε στη καθημερινή χρήση ούτε κατά τη θέαση βίντεο. Καθώς μάλιστα η οθόνη είναι περισσότερο wide από το σύνηθες, όταν κανείς βλέπει βίντεο 16:9 αυτό έχει μαύρες μπάρες δεξιά και αριστερά και έτσι χάνεται και η κάμερα.
Το γεγονός ότι η οθόνη διπλώνει (και μαζί φυσικά και το τηλέφωνο), πέρα από το να προσφέρει τη δυνατότητα για μια μικρότερη συσκευή, έδωσε την ευκαιρία στη Samsung να δημιουργήσει και ένα νέο τρόπο χρήση τους smartphone, χωρίς αυτό να είναι τέρμα ανοιχτό. Μπορούμε λοιπόν να τοποθετήσουμε το τηλέφωνο πάνω σε μια επιφάνεια και να ανασηκώσουμε το πάνω τμήμα του κατά 90 μοίρες. Με αυτό τον τρόπο πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες του τηλεφώνου για να βγάλουμε φωτογραφίες/βίντεο, χωρίς να το κρατάμε ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να κάνουμε βίντεο-κλήσεις πάλι χωρίς να κρατάμε ή να χρειάζεται μια βάση στήριξης το τηλέφωνο. Μάλιστα, η Samsung έχει πειράξει λίγο την εφαρμογή χρήσης των καμερών ώστε να εκμεταλλευτεί το νέο form factor. Όταν το τηλέφωνο είναι πλήρως ανοιχτό, η εφαρμογή εμφανίζεται με το τυπικό τρόπο. Με το που τα δυο τμήματα του τηλεφώνου έρθουν υπό γωνία, η εφαρμογή χωρίζεται στα δυο: στο πάνω κομμάτι της οθόνης φαίνεται μόνο το preview κάμερας και στο κάτω εμφανίζονται όλα τα ρυθμιστικά και οι διάφορες επιλογές ελέγχου.
Αντίστοιχα κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συντομεύσεις της Samsung για multitasking δυο εφαρμογών, μια στο πάνω μέρος και μια στο κάτω. Το τελευταίο ήταν πάντα διαθέσιμο στα τηλέφωνα της εταιρείας και είναι μια λειτουργία που ούτως ή άλλως υποστηρίζεται από το Android. Όμως εδώ, λόγω του form factor, έχει ξεχωριστή χρησιμότητα, αφού πχ μπορεί κανείς να έχει στο πάνω τμήμα του τηλεφώνου το Whatsapp και να συνομιλεί με βιντεοκλήση και στο κάτω μέρος να διαβάζει σελίδες, να απαντάει σε mail κτλ, έχοντας όμως τη συσκευή πάνω στο γραφείο του, μπροστά του.
Από εκεί και πέρα, το Galaxy Z Flip συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό flagship. Έρχεται με Android 10 πάνω από το οποίο τρέχει το One UI 2.0 της Samsung. Χάρη στο ταχύτητο Snapdragon 855+ που έχει το smartphone, τα 8GΒ μνήμης και τα 256GB αποθηκευτικού χώρου (που δεν επεκτείνεται), ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να κάνει άνετα τα πάντα. Ακόμα και το gaming είναι εφικτό, καθώς το SoC ενσωματώνει ταχύτατο GPU που τα καταφέρνει εξαιρετικά. Μπορεί να μην είναι το ίδιο το τηλέφωνο σχεδιασμένο με το gaming σαν γνώμονα, όμως στην πράξη, τα καταφέρνει εξαιρετικά. Όσον αφορά στην αυτονομία του, αυτή είναι τέτοια που επιτρέπει άνετα μια μέρα χρήσης, με το τηλέφωνο να υποστηρίζει τόσο ασύρματη φόρτιση όσο και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση για να δίνει ενέργεια σε άλλες συσκευές (πχ Galaxy Buds).
Οι τρεις κάμερές του επίσης δεν πρόκειται να αφήσουν κανένα παραπονεμένο. Στη πραγματικότητα, το σύστημα καμερών μοιάζει αρκετά με αυτό των S10, χωρίς όμως να υπάρχει το μεταβλητό κλείστρο του βασικού αισθητήρα που είχαν τα S10. Οι δυο εξωτερικές (μια wide, μια Ultra Wide) έχουν ανάλυση 12Mpixel με τη wide να τα καταφέρνει καλά και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (κυρίως όμως όταν χρησιμοποιείται το εξειδικευμένο Night View mode). Χρωματικά τα καταφέρνουν μια χαρά, έχοντας πάνω κάτω και την ίδια ρύθμιση όσον αφοράς το white balance που πετυχαίνουν. Η selfie κάμερα των 10Mpixel επίσης πετυχαίνει καλό αποτέλεσμα, κυρίως όταν έχουμε καλό φωτισμό. Υποστηρίζεται και βίντεο μέχρι 4k/60fps τόσο από τη selfie όσο και από τη wide, αλλά η ultra wide μπορεί να γράψει μόνο μέχρι 4K/30fps. Υπάρχει η δυνατότητα για Super Steady που χρησιμοποιεί επιπλέον ηλεκτρονική σταθεροποίηση κάνοντας μπόλικο crop στην ultra wide και με βίντεο 1080p/30fps, αλλά δεν έχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά στη σταθεροποίηση σε σχέση με την απλή ηλεκτρονική στη βασική κάμερα που υποστηρίζει μέχρι 4k/30fps. Κάτι άλλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να γράψει βίντεο landscape (16:9) χωρίς να χρειαστεί να γυρίσει το τηλέφωνο στο πλάι, αν και εδώ έχουμε αρκετό crop όσον αφορά σε αυτό που βλέπουμε. Το τελευταίο πάντως έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για να κάνει πλάνα τύπου slider. Δηλαδή, βάζουμε το τηλέφωνο πάνω σε ένα τραπέζι με την πάνω οθόνη στις 90 μοίρες, επιλέξουμε 16:9 και μετακινώντας μπρος/πίσω το τηλέφωνο, παίρνουμε αποτέλεσμα αντίστοιχο με αυτός ενός slider. Μάλιστα, υπάρχει και ειδική επιλογή για χειροκίνητες ρυθμίσεις βίντεο (ISO, ταχύτητα κλείστρου, WB) κάτι που μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερο επαγγελματικό αποτέλεσμα.
Το Galaxy Z Flip θα μπορούσε άνετα να γίνει το τηλέφωνο του υπογράφοντα, σε αντίθεση πχ με το Galaxy Fold. Το Z Flip είναι μικρό, εύκολο στη μεταφορά, με καλή αυτονομία, εξαιρετικές επιδόσεις και κάμερες που κάνουν καλή δουλειά. Έχει μερικούς νέους τρόπους χρήσης που αν του συνηθίσεις, μετά μάλλον καλομαθαίνεις. Ακόμα και το λεγόμενο cringe, η ζάρα στο κέντρο της οθόνης, συνηθίζεται. Όμως τα χρήματα που ζητάει είναι πολλά σε απόλυτο νούμερο, καθώς τα €1600 ευρώ είναι περισσότερα που ζητάει το ούτως ή άλλως ακριβό S20 Ultra, με την τεράστια μπαταρία, το διαστημικό σύστημα καμερών, την υποστήριξη 5G και ένα σωρό άλλα. Το Z Flip όμως δε παύει να είναι ένα κόσμημα που τραβάει τα βλέμματα, όντας και ένα από τα πρώτα τηλέφωνα μια νέας γενιάς που έρχεται, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity