Αυτό που θα αντιληφθεί με την πρώτη εκείνος που είναι ταγμένος σε Android tablets και δη στα της Samsung είναι πως πάει η αναλογία οθόνης 16:10 που, άφηνε μεν μαύρα περιθώρια κατά την παρακολούθηση ταινίας, όχι όμως και ιδιαίτερα αισθητά, και στη θέση της έχουμε οθόνη σε αναλογία 4:3. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο μέγεθος και την ίδια αναλογία που συναντά κανείς εδώ και χρόνια στα iPad. Η επιλογή αυτή προσφέρεται περισσότερο για το ρόλο που έρχεται να παίξει τελικά μια συσκευή σαν το Galaxy Tab A. Δηλαδή του φιλικού tablet στο οποίο προέχει το web surfing, το διάβασμα και η χρήση εφαρμογών, με κινηματογραφικές απολαύσεις και gaming να έρχονται δεύτερα και, στην περίπτωση του τελευταίου, καταϊδρωμένα. Αλλά πριν καταπιαστούμε με τις επιδόσεις, θα μείνουμε για λίγο ακόμη στην οθόνη. Η Samsung χρησιμοποιεί LED panel με ανάλυση 1024 x 768. Η οθόνη η ίδια δεν είναι καθόλου άσχημη και έχει πολύ καλή απόκριση στο άγγιγμα. Η χαμηλή της πυκνότητα βέβαια, με την ανάλυση να είναι ίδια με εκείνη των δύο πρώτων γενεών iPad, σημαίνει ότι οι όποιες φωτογραφίες δεν προβάλλονται με τόσο εντυπωσιακό τρόπο όσο σε ακριβότερα μοντέλα και πως το κείμενο δεν είναι ανάλογα “κοφτό”. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι παράξενο βέβαια. Για τέτοιες δουλειές η ίδια η Samsung έχει διαφορετικά μοντέλα στο line up.
Μετριοπαθής είναι και η “καρδιά” του Galaxy Tab A με τον τετραπύρηνο επεξεργαστή της Qualcomm στο 1,2GHz να αποτελεί επιλογή που συνήθως βρίσκουμε σε προσιτές συσκευές παντός είδους. Στην πράξη δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα. Μπορεί κάποιες απαιτητικές εφαρμογές να θέλουν λίγο χρόνο παραπάνω για να…πάρουν μπροστά, αλλά άπαξ και αρχίσουν να τρέχουν, η συμπεριφορά του Galaxy Tab A είναι καλή. Μπορεί μάλιστα να διαχειριστεί σε πολλαπλές εφαρμογές παράλληλα χάρη στη λειτουργία Multi Window της Samsung που έχουμε συνηθίσει να συναντούμε σε πιο ακριβά μοντέλα. Έρχεται φορτωμένο με Android 5.0.1 Lollipop, μαζί βέβαια με το TouchWiz UI που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια η κορεατική εταιρεία. Θα προτιμούσαμε βέβαια το slide προς τα αριστερά να ενεργοποιεί το Google Now, όπως σε άλλες συσκευές, και όχι το ανάλογο του Flipboard. Τα Samsung Gifts, όπως ο δωρεάν επιπλέον χώρος σε Dropbox, είναι καλοδεχούμενα και βελτιώνουν την αξία του προϊόντος. Θα θέλαμε όμως όσα δεν χρειαζόμαστε, να μπορούμε να τα διαγράψουμε, όχι απλά να τα εξαφανίσουμε. Τουλάχιστον με τις εφαρμογές της Microsoft δεν είχαμε πρόβλημα αφού τείνουν να έχουν προφανή χρησιμότητα. Και φυσικά βρίσκονται και εδώ αφού ισχύει συμφωνία σχετικής συνεργασίας μεταξύ Microsoft και Samsung.
Η Samsung χρησιμοποιεί LED panel με ανάλυση 1024 x 768. Η οθόνη η ίδια δεν είναι καθόλου άσχημη και έχει πολύ καλή απόκριση στο άγγιγμα.
Αν είστε από εκείνους που μόλις πιάσουν συσκευή στα χέρια τους τη γυροφέρνουν για να δουν που υπάρχουν “τρύπες”, τότε θα βρείτε δεξιά θύρα microSD (με κάλυμμα) για επέκταση ακόμη και με κάρτες 128GB, πλήκτρα για την ένταση του ήχου αλλά και πλήκτρο Power. Στην έκδοση που είχαμε εμείς στα χέρια μας υπήρχε και θύρα για κάρτα SIM, δεδομένου ότι προσφέρεται και υποστήριξη 4G LTE, που δεν μας άφησε καθόλου παραπονεμένους. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε θύρα ακουστικών αλλά και το μοναδικό ηχείο της συσκευής. Δεν στερείται έντασης απλά, όπως και σε όλα σχεδόν τα tablets, προσδοκίες για λεπτομέρεια και ποιότητα στον ήχο μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχουν δύο κάμερες πάντως, ανάλογα μετρίων προσδοκιών και δυνατοτήτων με ανάλυση 8MP και 2,1MP (οπίσθια και εμπρόσθια αντίστοιχα). Δεν χρησιμοποιεί κανείς το αγαπημένο του tablet ως βασική φωτογραφική μηχανή, η Samsung το ξέρει και φρόντισε ώστε οι επιδόσεις και οι προδιαγραφές να είναι εκείνες που αρμόζουν στο κόστος και στην κατηγορία της συσκευής, όχι σε φανταστικά σενάρια. Ως λύση ανάγκης λοιπόν δεν τα πάει άσχημα. Αλλά όταν το διαθέσιμο φως δεν είναι ιδιαίτερα αρκετό, μην περιμένετε θαύματα. Το καλό βέβαια με τα μετριοπαθή τεχνικά χαρακτηριστικά, πόσο μάλλον την ανάλυση οθόνης, είναι πως η μπαταρία χωρητικότητας 6000mAh έχει να επιδείξει αντοχές ουσίας. Η Samsung υπόσχεται 14 ώρες αναπαραγωγής video και 15 ώρες web surfing. Και όπως διαπιστώσαμε, δεν πέφτει έξω. Εκτός πια αν είστε από εκείνους που κρατά φανατικά στο τέρμα τη φωτεινότητα της οθόνης. Η συγκεκριμένη τυφλώνει κιόλας οπότε ελπίζουμε πως όχι.Τίποτα δεν είναι παράξενο στο Samsung Galaxy Tab A. Είναι καλοφτιαγμένο, όχι όμως για μεγάλα πράγματα. Πράγμα που κάνει την τιμή του να μοιάζει με…γρίφο. Στην έκδοση χωρίς 4G, πολύ απλά, είναι πιο ακριβό από όσο έχει νόημα με βάση τον ανταγωνισμό. Η έκδοση με 4G όμως στέκεται σε πολύ πιο ενδιαφέρουσα τιμή, λίγο κάτω ουσιαστικά από το μικρότερο και παλαιότερο iPad mini πρώτης γενιάς με ανάλογες επιλογές ως προς τη δικτύωση. Κάπου εκεί ποντάρει μάλλον η Samsung για να σταθεί σε μια κατηγορία τιμής όπου οι περισσότερες εναλλακτικές σημαίνουν και διαφορετικό λειτουργικό σύστημα. Μπορεί η τσέπη μας να μη χαίρεται και τόσο αλλά το πλάνο της εταιρείας δεν είναι καθόλου, καθόλου παράλογο ή τυχαίο.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity