Νωρίτερα από ποτέ η Samsung παρουσίασε τη νέα σειρά των Galaxy S21 smartphone της, καθώς τα τρια τηλέφωνα, S21, S21+ και S21 Ultra είναι διαθέσιμα ήδη από τα τέλη του Γενάρη. Στα χέρια μας είχαμε για τρεις εβδομάδες pre-production συσκευές των S21 και S21 Ultra και σε αυτό το κείμενο θα διαβάσετε για το κορυφαίο και ακριβότερο των τριών, το Samsung Galaxy S21 Ultra. Κυκλοφορεί σε 3 εκδόσεις, στα 128GB και 256GB με 12GB μνήμης και στα 512Gb με 16GB μνήμης, με κόστος που κυμαίνεται από τα €1299 μέχρι τα €1479, χρήματα αν μη τι άλλο πραγματικά πολλά. Και εδώ ο χρήστης πρέπει να επιλέξει με προσοχή τη χωρητικότητα που τον ενδιαφέρει γιατί πλέον όλη η σειρά δε διαθέτει δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου.
Πηγαίνοντας στα της συσκευασίας, και εδώ έγιναν περικοπές καθώς πλέον μετά την Apple και η Samsung αφαιρεί από τη συσκευασία τόσο το φορτιστή όσο και τα ακουστικά και στη πραγματικότητα αυτό που παίρνει κανείς είναι το ίδιο το τηλέφωνο. Πιάνοντας τη συσκευή στα χέρια, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι το μέγεθός της. Το Galaxy S21 Ultra είναι μεγάλο και βαρύ, αλλά δε φτάνει στα επίπεδα του Note 20 Ultra και σίγουρα είναι ευκολότερο να το κρατήσει κανείς στα χέρια. Σίγουρα, όσοι είχαν μεγάλο τηλέφωνο και πριν, δε θα έχουν πρόβλημα προσαρμογής. Η Samsung έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ώστε να χωρέσει όσο περισσότερη οθόνη γίνεται σε αυτό το μέγεθος. Η διαγώνιος είναι 6,8’’ και στην πραγματικότητα, όλη σχεδόν η πρόσοψη καλύπτεται από τη πανέμορφη, φωτεινή και με υπέροχα χρώματα Dymanic AMOLED 2X οθόνη ανάλυσης 3200x1440 pixel. Το γυαλί πάνω από την οθόνη είναι το τεχνολογίας Gorilla Glass Victus, το οποίο είναι και το ανθεκτικότερο όλων. Τα bezel είναι ανύπαρκτα (με την οθόνη στο πλάι να είναι ελαφρώς κυρτή) και το μοναδικό που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους λίγους, είναι η -μικρή πάντως- τρύπα στο πάνω μέρος για τη selfiecam. Ακόμα και το κεντρικό ακουστικό είναι καλά κρυμμένο. Είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών η οθόνη και όμοιά της δεν μπορείς να βρεις εκεί έξω. Το panel είναι high refresh, όντας το πρώτο της Samsung που υποστηρίζει 120Hz στη μέγιστη ανάλυση του. Το frame rate να είναι μεταβλητό, δηλαδή η οθόνη δε λειτουργεί πάντα στα 120Hz αλλά ο ρυθμός ανανέωσης αυξομειώνεται ανάλογα με το τι τρέχει στην οθόνη. Η οθόνη επιπλέον προσφέρει πλήρη υποστήριξη σε HDR10+, κάτι που καθιστά τη θέαση σχετικού περιεχομένου ακόμα καλύτερη.
Τα βασικά πλήκτρα του (power και volume control) βρίσκονται στην δεξιά πλευρά και η πρόσβαση σε αυτά είναι εύκολη, όπως εύκολα και άνετα χρησιμοποιεί κάποιος τον ενσωματωμένο στην οθόνη αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτός δε, είναι εξαιρετικά ακριβής και αστραπιαία γρήγορος, ξεκλειδώνοντας ταχύτατα το τηλέφωνο. Στο κάτω μέρος του τηλεφώνου έχουμε τη θύρα Type-C USB (είναι USB 3.0), τη θέση για τις κάρτες sim και το βασικό ηχείο. Μπορεί να μην υπάρχει δεύτερο ηχείο, όμως το τηλέφωνο υποστηρίζει κανονικά στερεοφωνική αναπαραγωγή ήχου χάρη, με το ακουστικό να παίζει αυτό το ρόλο. Το ζευγάρι αποδίδει εξαιρετικά το στερεοφωνικό ήχο και μόνο το σύστημα ηχείων του Xiaomi Mi 10 Pro μπορεί κανείς να πει ότι είναι καλύτερο. Όσον αφορά τώρα στη πλάτη, έχουμε και εδώ γυαλί Gorilla Glass Victus με τη Samsung να έχει επιλέξει μια ματ επίστρωση, η οποία πέρα από το γεγονός ότι είναι πανέμορφη, βοηθάει ώστε να μη μένουν αποτυπώματα πάνω στην επιφάνεια. Στη πλάτη βρίσκεται και το ανανεωμένο σχεδιαστικά bump που ενσωματώνει τις κάμερες, το οποίο είναι μεταλλικό και είναι πραγματικά μεγάλα. Εκεί βρίσκουμε τέσσερις κάμερες, το LED flash αλλά και τον αισθητήρα υπερύθρων που βοηθάει ώστε να γίνει καλύτερα και ταχύτερα η εστίαση, κυρίως όταν χρησιμοποιείται ο βασικός αισθητήρας.
Όσον αφορά στις κάμερες, όλες ενσωματώνουν dual pixel PDAF auto focus. Συγκεκριμένα, βρίσκουμε μια ανανεωμένη έκδοση του αισθητήρα των 108MPixel πίσω από φακό f/1.8, με ενσωματωμένο οπτικό σταθεροποιητή, ένα ultra wide αισθητήρα 12Mpixel πίσω από φακό f/2.2, ένα αισθητήρα 10Mpixel πίσω από φακό f/2.4 με ενσωματωμένο οπτικό σταθεροποιητή ο οποίος λειτουργεί σαν telephoto με 3x zoom και τέλος ένα periscope φακό f/4.9 με 10x οπτικό zoom που χρησιμοποιεί αισθητήρα στα 10Mpixel. Όσον αφορά στη selfie cam που είναι μέσα στην οθόνη, αυτή έρχεται αισθητήρα 40Mpixel, φακό f/2.2 και autofocus, προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα, μπόλικα portrait mode εφέ και δυνατότητα βίντεο 4K στα 60fps (κάτι που ισχύει για όλες τις κάμερες). Το σύνολο των καμερών προσφέρουν πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα, με το βασικό φακό να δίνει λήψεις στα 12Mpixel οι οποίες έχουν πολύ καλή ποιότητα μέρα και νύχτα. Ο ultrawide τα καταφέρνει καλά τη μέρα αλλά όχι τόσο τη νύχτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν macro καθώς μπορεί να εστιάσει πολύ κοντά σε αντικείμενα. Όσον αφορά στο ζεύγος των telephoto, λειτουργούν εξαιρετικά, κυρίως τη μέρα, προσφέροντας καλές μακρινές λήψεις ακόμα και φτάνοντας σε digital zoom της τάξης του 20x-30x, με το μέγιστο να είναι το 100x το οποίο υπάρχει περισσότερο για τα νούμερα, χωρίς να σημαίνει ότι οι λήψεις σε 100x είναι άχρηστες. Γενικά, έχουμε ένα εξαιρετικό σύστημα καμερών, το οποίο προσφέρει πολλά και θα καλύψει κάθε ανάγκη, χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε ότι είναι το κορυφαίο. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως μεταξύ των συσκευών που έχουν περάσει από τα χέρια μας, το P40 Pro βρίσκεται στη κορυφή.
Από εκεί και πέρα, έχουν γίνει και κάποιες προσθήκες όσον αφορά στις διαθέσιμες λειτουργίες, καθώς πλέον ο επεξεργαστής μπορεί να αξιοποιήσει ταυτόχρονα και τις τέσσερις κάμερες. Η λειτουργία αυτή από τη μια προσφέρει ομαλότερη μετάβαση από φακό σε φακό κατά το zoom στο video και από την άλλη τη προσθήκη μιας νέας λειτουργίας, τη λεγόμενη «Προβολή Σκηνοθέτη». Πρόκειται για μια λειτουργία καταγραφής βίντεο που από τη μια προσφέρει ταυτόχρονη εγγραφή μιας εκ των τριών (δεν υποστηρίζεται ο periscope telephoto) πίσω καμερών και της selfie στο ίδιο πλάνο και από την άλλη έχει ενεργή προ-επισκόπηση των τριών καμερών της πλάτης. Αυτό σημαίνει πως την ώρα που γράφει κανείς βίντεο (μόνο 1080p/30), βλέπει στην οθόνη τη δείχνουν οι άλλες κάμερες και πατώντας πάνω στη προεπισκόπηση, γίνεται άμεσα η εναλλαγή. Βολική λειτουργία. Κατά τα άλλα, έχουμε όλα τα γνωστά της Samsung, όπως slow motion, 8K βίντεο, ultra steady (με τον ultra wide), τα διάφορα AR emojis και τα λοιπά.
Όσον αφορά τώρα στο ίδιο το software, έχουμε το One UI 3 της Samsung πάνω από το Android 11, το οποίο τρέχει μια χαρά χάρη στο νέο οκταπύρηνο SoC Exynos 2100 και τα 12GB μνήμης (στην έκδοση της δοκιμής μας) Γενικά δε παρατηρήσαμε προβλήματα κατά τη χρήση, αλλά επειδή η συσκευή ήταν pre-production, δε μπορέσαμε να δούμε και πραγματικά τις επιδόσεις και την αυτονομία καθώς η Samsung μας συμβούλευσε πως η συγκεκριμένη συσκευή είναι μεν πλήρως λειτουργική αλλά δεν είναι για benchmarking. Τα πάντα τρέχουν γρήγορα, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η εταιρεία θα έπρεπε να φροντίσει ώστε όλοι οι χρήστες σε όλο τον κόσμο, να παίρνουν την ίδια συσκευή για να έχουν την ίδια εμπειρία χρήσης, και όχι κάποιοι το Snapdragon 888 (που κυκλοφορεί σε αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ) και οι υπόλοιποι τον Exynos. Κάτι για παράδειγμα που δε μπορούμε να κάνουμε με το S21 Ultra είναι να παίξουμε παιχνίδια σε emulators όπως είναι ο Dolphin και ο Citra, καθώς το frame rate είναι πολύ χαμηλό ή υπάρχουν προβλήματα στην εικόνα. Παρόλο που το υποσύστημα γραφικών (Mali) του Exynos είναι πραγματικά ισχυρό, εντούτοις δεν υποστηρίζεται σωστά από τους emulators με αποτέλεσμα να μπορεί να παίξει κανείς παιχνίδια σε αυτούς καλύτερα ακόμα και με ένα smartphone που έχει τον Snapdragon 765. Οι εκδόσεις των S21 με Snapdragon 888 όμως δεν έχουν τέτοια προβλήματα, άλλωστε το μέχρι πρόσφατα κορυφαίο SoC Snapdragon 865 παίζει άνετα παιχνίδια σε αυτούς τους emulator ακόμα και σε ανάλυση 1080p.
Από εκεί και πέρα, μια από τις αγαπημένες λειτουργίες του υπογράφοντα είναι το Samsung Dex, το οποίο από τη μια υποστηρίζει άμεση σύνδεση με υπολογιστή, με το ειδικό software που τρέχει στα Windows 10 να επιτρέπει άμεσο drag and drop αρχείων από το smartphone στο PC και αντίστροφα, αλλά και πλήρη χρήση της συσκευής μέσα από τα Windows. Και από την άλλη, υπάρχει και το πατροπαράδοτο DeX, όπου ειδικό interface εμφανίζεται στην οθόνη όταν το S21 συνδεθεί με αυτή μέσω καλωδίου USB Type-C σε HDMI. Όσον αφορά στους gamers, ο game launcher της Samsung είναι εξαιρετικός, προσφέροντας ευκολίες και μπόλικες χρήσιμες πληροφορίες σε όσους παίζουν games στο smartphone. Γενικότερα, το software της Samsung είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που κάποιος θα επέλεγε συσκευή της, γιατί πλέον προσφέρει πολλά και το κάνει με ευκολία.
Το Samsung Galaxy S21 Ultra είναι μια πραγματικά πλήρης συσκευή. Διαθέτει ένα πλήρες σύστημα καμερών, τη καλύτερη ίσως οθόνη που έχουμε δει σε όλους τους τομείς (ανάλυση, χρώματα, ταχύτητα), πολύ καλό ήχο, ενώ επιπλέον είναι και το μοναδικό τηλέφωνο της σειράς που μπορεί να λειτουργήσει σαν Note, καθώς διατίθεται σαν αξεσουάρ το S-pen καθώς και μια ειδική θήκη αποθήκευσής του. Ο Exynos 2100 φαίνεται να λειτουργεί χωρίς προβλήματα υπερθέρμανσης, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις ενώ κατασκευαστικά το τηλέφωνο είναι κορυφαίο. Τα χρήματα που ζητάει βέβαια είναι πολλά, κάτι που έχει γίνει η νέα νόρμα στα flagship τηλέφωνα.
Σημ. Δεν βάζουμε βαθμολογία στο Samsung Galaxy S21 καθώς είχαμε στη διάθεσή μας pre-production συσκευή και έτσι δε μπορούμε να κρίνουμε επιδόσεις και αυτονομία.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity