Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy A50 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Μπορεί η σειρά S10 να είναι η κορυφαία της Samsung, ωστόσο ο περισσότερος κόσμος καταλήγει σε σαφώς οικονομικότερες λύσεις, με την εταιρεία να έχει πλέον αποκλειστικά τη σειρά A για αυτούς, καθώς η σειρά J καταργήθηκε. Η νέα σειρά A έχει πλέον πλήθος από μοντέλα, με το Samsung Galaxy A50 να βρίσκεται ακριβώς στη μέση τόσο όσον αφορά στην τιμή όσο και στα χαρακτηριστικά.



Ουσιαστικά, έχουμε με μια κλασσική συσκευή Samsung με μεγάλη Super AMOLED οθόνη που προσπαθεί να ισορροπήσει τα τεχνικά της χαρακτηριστικά ώστε να φανεί ανταγωνιστική στην κατηγορία τιμής +/- €300. Πρόκειται για μια καλή κατασκευή από πλαστικό και γυαλί, μεγάλη σε μέγεθος με την οθόνη να έχει διαγώνιο 6,4’’ και να λειτουργεί σε ανάλυση FHD+ (2340x1080). Τα χρώματα που προσφέρει είναι ζωντανά, η αντίθεση κορυφαία χάρη στην τεχνολογία AMOLED ενώ και η μέγιστη φωτεινότητα είναι εξαιρετική, ειδικά στο auto mode. Τα bezel της συσκευής είναι αρκετά μικρά στις τρεις πλευρές, αν και στο κάτω μέρος υπάρχει ένα chin, το οποίο είναι μεγαλύτερο. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου μαζί με το power button. Στα αριστερά υπάρχει η θέση για τις δυο κάρτες SIM και την κάρτα micro SD. Το γεγονός ότι χωράνε και τα τρία είναι σίγουρα εντυπωσιακό, αυξάνοντας τη χρηστικότητα της συσκευής αφού ο κάτοχός της μπορεί να έχει δυο γραμμές τηλεφώνου και ταυτόχρονα να επεκτείνει τα 128Gb αποθηκευτικού χώρο μέχρι και κατά 512GB! Στο κάτω μέρος έχουμε την έξοδο ακουστικών και μια θύρα USB Type C. Στο πάνω μέρος της οθόνης υπάρχει κεντρικά τοποθετημένη η selfie cam, η οποία ακολουθεί σχεδιασμό U, δηλαδή η οθόνη κάνει μια καμπύλη στο σχήμα του γράμματος για να μπει η κάμερα. Η επιλογή αυτή προσφέρει σαφώς περισσότερο χώρο οθόνης σε σχέση με λύσεις τύπου notch. Ακριβώς πάνω από την κάμερα, πάνω σχεδόν στο πλαίσιο του τηλεφώνου, υπάρχει το ακουστικό.



Το πίσω μέρος της συσκευής είναι πλαστικό, ωστόσο το εξαιρετικό χρώμα που έχει επιλέξει η Samsung και η υφή του πλαστικού κάνουν την πλάτη να φαίνεται γυάλινη. Εκεί βρίσκουμε τις τρεις κάμερες της συσκευής, αριθμός που τείνει να γίνει στάνταρ ακόμα και στα midrange τηλέφωνα. Τρεις κάμερες λοιπόν, εκ των οποίων οι δυο είναι αξιοποιήσιμες, μια κανονική 24Mpixel με f/1.7 και μια ultrawide στα 8Mpixel και με f/2.2. Η τρίτη χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να δίνει πληροφορίες βάθους στο software, ούτως ώστε να μπορεί αυτό να δημιουργήσει τα γνωστά bokeh εφέ και βασίζεται σε αισθητήρα 5Mpixel με φακό f/2.2. Στα ενδότερα της συσκευής δεν έχουμε κάτι το εντυπωσιακό, βρίσκοντας το Exynos 9610 SoC της Samsing, ένα οκταπύρηνο chip που συνοδεύεται από 4GB μνήμης (θα θέλαμε την έκδοση με 6GB). Η ενσωματωμένη μπαταρία έχει χωρητικότητα 4000mAh και προσφέρει επαρκή αυτονομία για 1,5 μέρα χρήσης. Η φόρτιση της συσκευής όμως παίρνει αρκετό χρόνο, καθώς υποστηρίζει μεν ταχεία φόρτιση, αλλά τα 15Watt δεν ενθουσιάζουν. Προφανώς και δεν υπάρχει ούτε ασύρματη φόρτιση. Όσον αφορά στον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος, αυτός έχει ενσωματωθεί μέσα στην οθόνη, λειτουργεί αρκετά γρήγορα και με επιτυχία τις περισσότερες φορές, αλλά πρέπει ο χρήστης να κεντράρει σωστά το δάχτυλό του στο ειδικό σημείο της οθόνης. Λείπει όμως οποιαδήποτε αδιαβροχοποίηση της συσκευής, κάτι σημαντικό για αρκετό κόσμο.



Πηγαίνοντας στη χρηστικότητα τώρα, η συσκευή έρχεται με Android 9.0 πάνω στο οποίο τρέχει το νέο interface της Samsung, One UI. Πρόκειται για μια αρκετά αλλαγμένη εμφάνιση σε σχέση με το παρελθόν, η οποία απαιτεί λίγο χρόνο από πλευράς του χρήστη που έχει συνηθίσει σε Samsung συσκευές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, μετά από 1-2 μέρες τα πάντα γίνονται άνετα, με τα καινούρια εικονίδια να φαντάζουν κάπως παιδικά αρχικά αλλά τελικά να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Υπάρχουν αρκετές επιλογές παραμετροποίησης όπως διαφορετικά themes, ρύθμιση θερμοκρασίας χρώματος της οθόνης και γενικότερα ότι βρίσκει κανείς και στα flagship smartphone της Samsung. Ακόμα και το software των καμερών είναι αντίστοιχο, απλά προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης συσκευής. Ακόμα και τα AR Emoji που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στα S9/S9+ υπάρχουν εδώ για να παίξει ο χρήστης.
Από πλευράς επιδόσεων τα πάει αρκετά καλά και ο χρήστης δύσκολα θα παρατηρήσει προβλήματα και καθυστερήσεις. Γενικά, θα κάνει τη δουλειά του μια χαρά, χωρίς να έχει βέβαια τις υψηλές επιδόσεις άλλων, αντίστοιχου κόστους συσκευών εκ Κίνας.



Όσον αφορά στις κάμερες τώρα, τα πράγματα είναι από μάλλον τυπικά για τη κατηγορία. Κατ’ αρχάς, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποια από τις δυο κάμερες θα χρησιμοποιεί μόνο στο εντελώς αυτόματο mode και μόνο πατώντας το σχετικό πλήκτρο εναλλαγής της κάμερας από normal σε wide. Στα υπόλοιπα modes είναι διαθέσιμη μόνο η βασική κάμερα. Ο χρήστης μπορεί μεν να διαλέξει κάμερα με την οποία θα γράψει βίντεο, αλλά δεν μπορεί να εναλλάσσει κάμερες κατά τη διάρκεια βιντεοσκόπησης. Υπάρχει μεν Pro mode, αλλά οι επιλογές είναι στη πραγματικότητα ελάχιστες, ενώ δεν υπάρχει καθόλου σταθεροποίηση εικόνας. Η βασική κάμερα προσφέρει καλά χρώματα και μπόλικη λεπτομέρεια, ειδικά τη μέρα. Το βράδυ χάνει αρκετή από τη λεπτομέρειά της, με τα χρώματα να γίνονται περισσότερο μουντά, αλλά τουλάχιστον ο θόρυβος είναι ελεγχόμενος. Η ultrawide κάμερα πάλι, δίνει φωτογραφίες με μπόλικη παραμόρφωση, με το software να μη προσπαθεί σχεδόν καθόλου να τη διορθώσει.  Σίγουρα κάτι τέτοιο είναι λογικό, λόγω της φύσης της κάμερας, αλλά θα θέλαμε το ίδιο το smartphone να κάνει περισσότερα πράγματα ως προς τη διόρθωση της παραμόρφωσης.



Χρωματικά επίσης δεν τα καταφέρνει τόσο καλά, αλλά τουλάχιστον δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να απαθανατίσει πολύ περισσότερη εικόνα σε σχέση με την απλή. Το βράδυ όμως, τα πράγματα για την ultrawide γίνονται δυσκολότερα, με τα χρώματα να χάνουν την περισσότερη από τη ζωντάνια τους. Όσον αφορά τώρα στο portrait mode και τη χρήση του τρίτου αισθητήρα, εδώ έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα, με δυνατότητα να αλλάζουμε το background blur και μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Αντίστοιχη λειτουργία προσφέρει και η selfie cam, η οποία σε γενικές γραμμές κάνει καλά τη δουλειά της. Όταν πέσει ο περιβάλλον φωτισμός δυσκολεύεται πάντως. Οι δυνατότητες βίντεο της συσκευής είναι οι τυπικές, με μέγιστη ανάλυση εγγραφής την 1080+, αν και με το Open Camera μπορεί να γράψει κανείς σε 4K, στα 200Mbit!. Δυστυχώς όμως στο Open Camera δεν είναι διαθέσιμη η Wide camera ούτε σε λήψεις φωτογραφίας ούτε σε βιντεοσκόπηση. Η ποιότητα του βίντεο είναι πάντως αρκετά καλή ενώ ο πάντα ενεργός ηλεκτρονικός σταθεροποιητής εικόνας (EIS) που βρίσκεται ενεργός και στις δυο κάμερες, κάνει καλά τη δουλειά του, ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο το τρέμουλα όταν κανείς τραβάει βίντεο και περπατάει (με crop όμως της εικόνας). Δυστυχώς δε μπορεί να απενεργοποιηθεί το EIS, αλλά τουλάχιστον στο Open Camera δεν είναι ενεργός (και μάλλον γι αυτό δίνεται η δυνατότητα για βίντεο υψηλότερης ανάλυσης).



Το Samsung Galaxy A50 είναι μια ενδιαφέρουσα συσκευή. Η τιμή του είναι ικανοποιητική για συσκευή της Samsung, πόσο μάλλον από τη στιγμή που έρχεται με Super AMOLED οθόνη. Από πλευράς σχεδίασης σίγουρα μοιάζει με ακριβότερη συσκευή, ενώ και η αυτονομία της είναι εξαιρετικά μεγάλη. Επίσης, η ύπαρξη 2+1 καμερών για καλύτερο bokeh και wide φωτογράφιση είναι στα υπερ του. Σε επίπεδο χρηστικότητας τα καταφέρνει μια χαρά, καθώς το software τρέχει άνετα ενώ η δυνατότητα χρήσης δυο καρτών sim και κάρτας επέκτασης αποθηκευτικού χώρου αυξάνουν ακόμα περισσότερα τα πράγματα που μπορεί να κάνει ο χρήστης. Επιπλέον, το γεγονός ότι ενσωματώνει τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος μέσα στην οθόνη δίνει έναν ακόμα premium τόνο στη συσκευή. Θα θέλαμε πάντως να υπάρχει αδιαβροχοποίηση, ενώ και η απόδοση των καμερών δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Τώρα, όσον αφορά στην τιμή, η επίσημη βρίσκεται στα €379 η οποία κρίνεται σχετικά υψηλή για αυτά που προσφέρει. Ψάχνοντας όμως σε άλλα καταστήματα, το βρίσκει κανείς ακόμα και €140 λιγότερα και σε αυτά τα δεδομένα, μάλλον είναι ασυναγώνιστο. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τριπλή κάμερα
  • Οθόνη
  • Μικρά bezel
  • Design
  • 4Κ video με το Open Camera
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έλλειψη αδιαβροχοποίησης
  • Θα θέλαμε περισσότερη μνήμη από τα 4GB
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*