Η Realme έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να πιάσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς κυρίως με συσκευές μέσου και χαμηλού κόστους. Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες που η εταιρία παρουσίασε τα Realme 7/7 Pro και ήδη φέρνει στην αγορά τους διαδόχους των δυο συσκευών, τα Realme 8 και 8 Pro, με το δεύτερο να είναι αυτό που λανσάρεται από σήμερα, 8 Απρίλη. Η τιμή της συσκευής βρίσκεται στα €299 για την περίοδο μέχρι τις 13 Απρίλη (περίοδος προ-παραγγελίας) ενώ μετά θα διαμορφωθεί στα €329 για τη μοναδική έκδοση με 128GB χώρου και 8GB μνήμης.
Η συσκευή έρχεται σε ένα όμορφο, κίτρινο, κουτί το οποίο περιλαμβάνει το τηλέφωνο, ένα γρήγορο φορτιστή 65Watt (περισσότερα για αυτό παρακάτω), ένα καλώδιο Type-C USB και μια διάφανη, μαλακή θήκη προστασίας. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό με την οθόνη μπροστά να είναι καλυμμένη με μια ζελατίνα προστασίας. Η συσκευή είναι μικρή στο μέγεθος και αρκετά ελαφριά, κάτι που οφείλεται στην οθόνη 6,4’’, ανάλυσης Full HD+ η οποία έχει ένα βασικό πλεονέκτημα για την κατηγορία, καθώς είναι τεχνολογίας Amoled.
Στη δεξιά πλευρά είναι το power button και τα volume controls παρέα ενώ στην αριστερή πλευρά έχουμε τη θέση για τοποθέτηση των καρτών sim. Το τηλέφωνο είναι 4G και δέχεται δυο κάρτες SIM ενώ μπορεί επιπλέον να δεχτεί και κάρτες micro SD για να αυξήσει ο χρήστης τα 128GB αποθηκευτικού χώρου. Στο κάτω μέρος έχουμε το αξιοπρεπές σε ένταση και ποιότητα ηχείο, έξοδο ακουστικών και τη θύρα Type-C USB.
Το τηλέφωνο στο χέρι έχει εξαιρετική αίσθηση, κρατιέται πολύ καλά με το ένα χέρι, ενώ τα δάχτυλα φτάνουν χωρίς κόπο στα πλήκτρα ελέγχου. Ένας από τους βασικούς λόγους που αφήνει αυτή τη καλή αίσθηση έχει να κάνει με τη πλάτη της συσκευής η οποία έχει μια μεταξένια αίσθηση, έχοντας ταυτόχρονα και εντυπωσιακή όψη χάρη στο μεγάλο σε μέγεθος τυπωμένο moto “Dare to Leap” το οποίο αντανακλά και τους φωτισμούς του χώρου. Στη πλάτη συναντάμε και το τετραπλό σύστημα καμερών οι οποίες είναι τοποθετημένες σε δυο ζεύγη, το ένα κάτω από το άλλο, ενώ παρέα τους βρίσκεται και το Led Flash.
Η οθόνη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης, αφήνοντας ένα σχετικά μεγάλο bezel στο κάτω μέρος, με τη selfie camera να είναι τοποθετημένα πάνω αριστερά και μέσα στην οθόνη. Ακριβώς στο πάνω άκρο της οθόνης, υπάρχει το ακουστικό το οποίο ίσα που φαίνεται. Γενικά, η πρόσοψη αφήνει άριστη εντύπωση, προσφέροντας αυτό που λέμε full view display. Ποιοτικά, είναι αρκετά καλή με επαρκή φωτεινότητα για χρήση ακόμα και κάτω από το ηλιακό φως. Τα εικονίδια και οι τίτλοι τους φαίνονται μια χαρά, οι σελίδες internet διαβάζονται ξεκούραστα και γενικά η οθόνη κάνει τη δουλειά της. Υπάρχει μάλιστα και μια μπάρα επιλογής θερμοκρασίας χρώματος από κρύο σε θερμό, χωρίς όμως να εμφανίζονται οι τιμές θερμοκρασίας χρώματος. Το λειτουργικό (Realme UI 2.0 πάνω από Android 11) προσφέρει φυσικά και Dark Mode καθώς και reading mode (το λέει eye care). Στο σημείο αυτό καλό είναι να σημειώσουμε πως η συσκευή υποστηρίζει HDR περιεχόμενο, με το YouTube να είναι συμβατό και να δείχνει ωραία τα αντίστοιχα βίντεο. Ωστόσο, στο Netflix δεν υπάρχει δυνατότητα για HDR, αλλά μόνο για απλά Full HD video (η συσκευή είναι συμβατή με το Widevine L1). Μέσα στην οθόνη υπάρχει και αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος ο οποίος είναι εξαιρετικά γρήγορος και λειτουργεί με ακρίβεια, αν και η αλήθεια είναι πως η τοποθέτησή του σχετικά χαμηλά στην οθόνη δε βολεύει τόσο πολύ, τουλάχιστον στα χέρια του υπογράφοντα.
Πηγαίνοντας τώρα στη χρήση της συσκευής, το νέο Realme UI 2.0 έχει αναβαθμιστεί σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθώντας όμως να θυμίζει stock Android. Όμορφα εικονίδια, app drawer και μια μπάρα συντομεύσεων στην οποία μπορούμε να έχουμε όσες εφαρμογές θέλουμε για να τις εκκινούμε άμεσα, είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του UI. Το SoC, ένας οχταπύρηνος Snapdragon 720G με 8GB μνήμης, φροντίζει ώστε το τηλέφωνο να τρέχει άνετα τις διάφορες εφαρμογές, ακόμα και όταν βάλουμε 2 να τρέχουν ταυτόχρονα μέσω του split screen που υποστηρίζεται. Μάλιστα, μπορεί κανείς να εκκινήσει το split screen τραβώντας μια εφαρμογή από τη sidebar στη κεντρική οθόνη. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπei στο τηλέφωνο να παίζει άνετα παιχνίδια όπως το Call of Duty Mobile σε ρύθμιση Very High για τα γραφικά και το frame rate, με ενεργοποιημένα και τα υπόλοιπα ρυθμιστικά ποιότητας. Μάλιστα, υπάρχει και δυνατότητα για εμφάνιση overlay στα παιχνίδια το οποίο εμφανίζει τη χρήση CPU/GPU καθώς και το τρέχον frame rate, κάτι που ενεργοποιείται μέσα από την εφαρμογή Game Space, η οποία προσφέρει πλήθος επιλογών και γενικά θα ικανοποιήσει τους gamer. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη πραγματικά μεγάλη αυτονομία που πετυχαίνει (διαθέτει μπαταρία 4500mAh) αλλά και τη πολύ γρήγορη φόρτιση στα 50Watt (0-100% σε 47 λεπτά, 0-50% σε 17 λεπτά, μπορεί κανείς να παίζει με τις.. ώρες!
Η μεγαλύτερη αναβάθμιση έναντι του Realme 7 Pro έρχεται με τη μορφή της κάμερας καθώς ο βασικός αισθητήρας είναι ένας στα 108Mpixel (Samsung HM2). Δεν είναι αυτός που συναντάμε στα S20/S21 Ultra ή στα Mi10/10Pro/10T Pro, έχοντας μικρότερες διαστάσεις και κάνοντας pixel binning 9:1, με τη τελική φωτογραφία να έχει μέγεθος 12Mpixel. Ο αισθητήρας βρίσκεται πίσω από φακό διαφράγματος f/1.9, υποστηρίζει auto focus αλλά δεν έχει οπτική σταθεροποίηση. Προσφέρει όμως πραγματικά καλές λήψεις. Αρκετή λεπτομέρεια, καλά χρώματα και γενικά ο χρήστης θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος. Μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει και το AI mode το οποίο αυτό που κάνει στη πραγματικότητα είναι να τονώσει περισσότερο τα χρώματα, κάτι που εμείς δε προτιμάμε. Μπορεί κανείς να τραβήξει φωτογραφίες και στα 108Mpixel με το χρόνο που απαιτείται για την αποθήκευση να φτάνει ακόμα και τα 5 δευτερόλεπτα.
Με μέγεθος αρχείου πάντως που ξεπερνάει τα 30MB, θα λέγαμε ότι καλύτερη να μη χρησιμοποιεί κανείς αυτή τη λειτουργία, εκτός και αν θέλει να κάνει μετά crop για να πετύχει zoom. Το τηλέφωνο δεν έχει κάμερα με zoom, όμως μπορεί να πετύχει lossless zoom 3x μέσω του κεντρικού αισθητήρα. Η αλήθεια είναι πως πριν χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία δε θεωρούσαμε πως θα έχει επιτυχία, όμως στη πράξη τα καταφέρνει πραγματικά καλά, καθώς κάθε φορά το σύστημα κάνει λήψη 8 φωτογραφιών οι οποίες, στη συνέχεια συνδυάζονται για βελτίωση της ευκρίνειας. Οι λήψεις έχουν αρκετή λεπτομέρεια, εξαιρετικό δυναμικό εύρος, καλά χρώματα και αντίθεση και γενικά το αποτέλεσμα είναι μάλλον καλύτερο σε σχέση με άλλα τηλέφωνα που έχουν dedicated τηλεφακό χαμηλής ανάλυσης (πχ 8Mpixel). Πάντως, το σύστημα με το 3x lossless zoom δε λειτουργεί το βράδυ και στη περίπτωση αυτή έχουμε απλά digital zoom.
wide vs zoom 3x
wide vs zoom 3x
wide vs zoom 3x vs ultra wide
Όσον αφορά τώρα την απόδοση του αισθητήρα το βράδυ, ακόμα και χωρίς να ενεργοποιήσει κανείς το Night Mode ή το AI mode, τα καταφέρνει καλά, διατηρώντας αρκετή λεπτομέρεια στις λήψεις ενώ και τα χρώματα φαίνονται σωστά. Μπορεί κανείς να βελτιώσει τις λήψεις ενεργοποιώντας το AI mode ή να χρησιμοποιήσει το Night Mode. Στη τελευταία περίπτωση όμως, μπορεί οι λήψεις να είναι ελαφρώς καλύτερες σε σχέση με το AI Mode, όμως το τηλέφωνο δυσκολεύεται στην επεξεργασία των δεδομένων με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετή καθυστέρηση στη δημιουργία της τελικής λήψης, η οποία φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 10sec.
Normal night vs AI vs Night Mode
Πηγαίνοντας τώρα στους τρεις άλλους φακούς, αυτό που θα χρησιμοποιήσει ο περισσότερος κόσμος είναι ο Ultrawide των 8MP, ο οποίος όμως αποδίδει μέτρια. Είναι μεν αρκετά “ανοιχτός” και χωράει πολύ εικόνα, όμως τόσο η λεπτομέρεια όσο και τα χρώματά του δεν είναι τα καλύτερα δυνατά. Για τη κατηγορία τιμής είναι μια τίμια επιλογή, αλλά μη περιμένετε θαύματα. Τουλάχιστον το βράδυ, ενεργοποιώντας το Night Mode, η συγκεκριμένη κάμερα καταφέρνει να δώσει αξιοποιήσιμες φωτογραφίες.
Λήψεις με bokeh effects
Ο τρίτος φακός είναι ένας αισθητήρας βάθους ο οποίος βοηθά το βασικό φακό να βγάλει portrait λήψεις με συμπαθητικό bokeh και ο τελευταίος είναι ένας macro στα 2MP για να βγάζει κανείς φωτογραφίες από πολύ κοντά, χωρίς όμως να περιμένει κανείς λεπτομέρεια στις λήψεις, ενώ και το fixed focus στα 4cm απαιτεί προσπάθεια από το χρήστη για να εστιάσεις. Από εκεί και πέρα, το software προσφέρει διάφορες επιλογές όσον αφορά στους τρόπους φωτογράφισης. Υπάρχει το portrait mode το οποίο κάνει πραγματικά καλή δουλειά, το starry mode για φωτογράφιση του έναστρου ουρανού, αν και στην περίπτωση αυτή χρειάζεται τρίποδο. Στη περίπτωση αυτή, το Realme 8 Pro πραγματοποιεί λήψη 16 διαδοχικών φωτογραφιών κάθε 15 δευτερόλεπτα για 4 λεπτά και, στη συνέχεια, ο αλγόριθμος τις συνδυάζει σε μια τελική φωτογραφία.
Macro mode
Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο ακόμα και σε 4k/30fps (χωρίς όμως καμία σταθεροποίηση) με το κεντρικό αισθητήρα, με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά όμορφο. Υπάρχει ηλεκτρονική σταθεροποίηση η οποία κάνει πολύ καλή δουλειά (την ημέρα) σε ανάλυση 1080p/60fps. Το βίντεο από τον ultra wide φακό είναι μάλλον αδιάφορο. Με υψηλό bitrate και σε 4K και σε 1080p τόσο για την εικόνα όσο και για τον ήχο, το Realme 8 Pro είναι μια συσκευή που μπορεί κανείς να βασιστεί για να τραβήξει βίντεο, τουλάχιστον με το βασικό φακό.
Steady video με τη βασική κάμερα
Μάλιστα υπάρχουν και διάφορα κολπάκια που μπορεί να κάνει κανείς, όπως ενεργοποίηση bokeh στο βίντεο και μια σειρά από φίλτρα, από απλά χρωματικά μέχρι περισσότερο σύνθετα. Για παράδειγμα έχουμε το AI Color Portrait όπου τραβάμε βίντεο με χρωματισμένο μόνο το πρόσωπο ενός ανθρώπου, αλλά και τα Crismson, Forest Green και Sky Blue με καθένα από αυτά να αφήνει χρωματισμένο στο βίντεο μόνο το αντίστοιχο χρώμα. Μια άλλη δυνατότητα που προσφέρεται είναι αυτή του dual video όπου σε ένα κλιπ μπορούμε να έχουμε παρέα τη selfie cam και τη βασική κάμερα, με διάφορους συνδυασμούς ως προς το πώς εμφανίζονται. Κάτι καινούριο είναι και το starry video mode με το τηλέφωνο να πραγματοποιεί λήψη φωτογραφιών με λειτουργία Starry κάθε 15 δευτερόλεπτα, διατηρώντας, ωστόσο, μόνο τις τελευταίες 15 φωτογραφίες προκειμένου να συνθέσει μια φωτογραφία με τη λειτουργία Starry και, τέλος, να συνδυάσει αυτές τις φωτογραφίες σε ένα βίντεο time-lapse με ταχύτητα 30fps.
Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, πραγματικά το Realme 8 Pro μας άφησε καλές εντυπώσεις και είναι μια συσκευή που αξίζει να της ρίξει κανείς μια ματιά. Το μοναδικό μας παράπονο είναι πως δεν είναι τόσο μεγάλη η αναβάθμιση έναντι του προκατόχου της. Έχουμε το ίδιο SoC, την ίδια οθόνη, την ίδια μπαταρία αλλά ελαφρώς πιο αργή φόρτιση, ενώ έχουμε χάσει τα στερεοφωνικά ηχεία έχοντας όμως καλύτερη βασική κάμερα με επιπλέον δυνατότητα lossless zoom. Προφανώς δύσκολα κάποιος θα πήγαινε να αλλάξει τηλέφωνο από το Realme 7 Pro και να πάει στο Realme 8 Pro, απλά έπρεπε να γίνει αυτή η σύγκριση, με τις δυο συσκευές πάντως να έχουν παραπλήσια επίσημη τιμή.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity