Πριν από κάποια χρόνια η Xiaomi είχε κυκλοφορήσει το Pocophone, ένα smartphone που είχε εξαιρετική τιμή αλλά με αρκετά high end χαρακτηριστικά. Στη πορεία δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή εταιρεία, η Poco, η οποία κυκλοφορεί συσκευές με αυτή τη λογική: εξαιρετική spec σε ασυναγώνιστη τιμή. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα με τη Poco να κυκλοφορεί το Poco F3, το 3ης γενιάς flaghship killer της, ένα smartphone που πραγματικά κάνει πάρα πολλά για τα χρήματα που κοστίζει. Το Poco F3, το οποίο υποστηρίζει δίκτυα 5G, κυκλοφορεί επίσημα και στην Ελλάδα στην έκδοση Night Black με 6GB μνήμης και 128GB χώρου στα €429,9, δηλαδή κόστος περίπου midrange συσκευής, αλλά όπως θα διαβάσετε παρακάτω έχουμε high end specs στα περισσότερα σημεία,
Το Poco F3 έρχεται σε μια μεγάλη συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, κάποια αυτοκόλλητα Poco, μια σχετικά σκληρή διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM, ένα γρήγορο φορτιστή 33Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C και έναν μετατροπέα type-c σε minijack για σύνδεση ακουστικών. Παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, αντιλαμβάνεται κανείς μια αρκετά premium αίσθηση χάρη στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται γυαλί για τη πλάτη του Poco F3, το οποίο είναι τύπου Gorilla Glass 5 (το ίδιο και για την οθόνη). Το πλαίσιο είναι πλαστικό βέβαια, αλλά δύσκολα κάποιος θα παραπονεθεί για αυτό. Η συσκευή μάλιστα είναι αρκετά λεπτή στα 7,8mm, με το βάρος που βρίσκεται λίγο κάτω από τα 200 γραμμάρια να μην ενοχλεί κατά τη χρήση, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως το τηλέφωνο έχει λάβει και πιστοποίηση IP53 όσον αφορά στην αντοχή σε νερό και σκόνη. Στη δεξιά πλευρά βρίσκονται τα πλήκτρα power (που λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων) και volume control. Στο κάτω μέρος είναι η θέση για τις 2 nano sim και η USB Type-C (κλασσικά USB 2.0) παρέα με το ένα ηχείο και το ένα μικρόφωνο. Στο πάνω μέρος βρίσκεται ένας πομποδέκτης IR Blaster ενώ υπάρχει και μια σειρά από μικρές τρύπες. Αυτές συνεργάζονται με το ακουστικό που βρίσκεται στα όρια του πλαισίου πάνω από την οθόνη ώστε να λειτουργούν σαν το δεύτερο ηχείο, κάτι που σημαίνει πως το Poco F3 παίζει στερεοφωνικό ήχο. Ο ήχος είναι αρκετά δυνατός και ισορροπημένος, αλλά σίγουρα δε φτάνει στα επίπεδα που έχουμε ακούσει από συσκευές όπως το Mi10 Pro ή το Mi 11.
Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης καλύπτεται από την οθόνη 6,67’’ ανάλυσης Full HD + (2400x1080) τεχνολογίας Amoled, η οποία μάλιστα μπορεί και τρέχει στα 120Hz, συνδυασμό που συναντάμε συνήθως σε πολύ ακριβότερες συσκευές. Η οθόνη είναι επίπεδη με τα bezel της να είναι γενικά μικρά, αν και στο κάτω μέρος έχουμε ένα εμφανές chin. Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος βρίσκουμε το τριπλό σύστημα καμερών της συσκευής, τοποθετημένο σε ένα φυσιολογικού μεγέθους bump στο πάνω αριστερό μέρος της πλάτης. Η τριπλέτα των καμερών είναι η μεγαλύτερη παραχώρηση που έχει κάνει η Poco για να διατηρήσει το κόστος της συσκευής σε αυτά τα επίπεδα, καθώς έχουμε ένα βασικό φακό στα 48Mpixel χωρίς OIS με f/1.8, ένα ultrawide στα 8Mpixel με f/2.2 και ένα macro στα 5MPixel με f/2.4 ο οποίος όμως έχει και auto focus. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω. Η ίδια η οθόνη τώρα είναι πραγματικά εξαιρετική, προσφέροντας μεγάλη φωτεινότητα (σύμφωνα με τα Poco ξεπερνάει τα 1300 nits σε αυτόματη λειτουργία) και δυνατότητα αναπαραγωγής HDR περιεχομένου (και στο Netflix). Το MIUI 12 που τρέχει η συσκευή πάνω από Android 11 προσφέρει και αρκετές ρυθμίσεις, όπως dark mode ή δυνατότητα αλλαγής θερμοκρασίας χρώματος. Όσον αφορά στο ρυθμό ανανέωσης, υπάρχουν επιλογές για 60//120Hz, ώστε ο κάτοχος της συσκευής να επιλέξει αυτή που του προσφέρει τη καλύτερη εμπειρία και ταυτόχρονα την απαραίτητη αυτονομία. Ο ρυθμός ανανέωσης είναι μεταβλητός όταν ρυθμίσουμε την οθόνη στα 120Hz και ρυθμίζεται αυτόματα στα 60Hz όταν πχ βλέπουμε βίντεο, ενώ επιστρέφει στα 120hz κατά τη χρήση του MiUi και άλλων εφαρμογών όπως ο brower. Όσον αφορά τώρα στο gaming, παιχνίδια που υποστηρίζουν υψηλό frame rate εκμεταλλεύονται την οθόνη και παίζουν στα 120fps.
Γενικότερα, η εμπειρία ψυχαγωγίας που προσφέρει η συσκευή είναι υψηλού επιπέδου, τόσο χάρη στην οθόνη όσο και στο στερεοφωνικό ήχο (χωρίς όμως να έχει την ένταση και κυρίως να είναι τόσο γεμάτος όσο τα Mi10/Mi10 Pro, ενώ το τηλέφωνο είναι η αλήθεια πως «τρίζει» όταν παίζει δυνατά ο ήχος). Αλλά ταυτόχρονα έχουμε να κάνουμε με ένα καταπληκτικό τηλέφωνο για όσους παίζουν παιχνίδια στο smartphone τους αφού από την μια ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης της οθόνης και από την άλλη ο εξαιρετικά ισχυρός Snapdragon 870, λειτουργούν αρμονικά σε σύγχρονα games, όπως το Dead Cells (120fps), Mortal Kombat (120fps), Genshin Impact (max ρυθμίσεις, σχεδόν σταθερά 60fps). Το τηλέφωνο πάντως ζεσταίνεται αρκετά κατά το gaming. Όχι τόσο ώστε να γίνεται ενοχλητική η χρήση του, όμως η αυξημένη θερμότητα είναι σίγουρα αντιληπτεί, με τη μπαταρία των 4500mAh να είναι ικανή για κάποιες ώρες gaming, αλλά σίγουρα να εξαντλείται ταχύτερα όταν ο χρήστης παίζει στα 120fps.
Dead Cells @120fps
Κάτι που έχει ενδιαφέρον για τους gamers είναι η εφαρμογή Game Booster, που αντίστοιχες πλέον διαθέτουν πολλά τηλέφωνα. Εδώ, πέρα από το να μπορεί κανείς να ρυθμίσει τι θα κάνει το τηλέφωνο όταν ο κάτοχός του παίζει παιχνίδια, δίνεται η δυνατότητα για να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο το frame rate του παιχνιδιού και το φόρτωμα της GPU, πράγματα δηλαδή που κανείς τα βλέπει μόνο σε desktop υπολογιστές. Κάτι άλλο που δοκιμάσαμε στη συσκευή είναι οι διάφοροι emulators που κυκλοφορούν για παιχνιδομηχανές όπως το PSP, το PS1, το Gamecube, το Wii και το 3DS. Και εδώ το Poco F3 εντυπωσιάζει, αφού από την μια η ωμή δύναμη του διδύμου SD870/Adreno650 και από την άλλη η μέγιστη συμβατότητα με τους emulators του Adreno, κάνουν τους emulator να τρέχουν άνετα. Μάλιστα, δοκιμάσαμε το τηλέφωνο παράλληλα με το Mi10 που έχει τον Snapdragon 865 με τον PPSSPP emulator και το God of War Ghost of Sparta και παρατηρήσαμε ότι με τις ίδιες ρυθμίσεις (7x ανάλυση και κάποια άλλα ενεργά εφέ), το Poco F3 κατάφερε να έχει 60fps σταθερά, με το Mi10 Pro να είναι στα 56-57fps.
PPSSPP emulator: God of War Ghost of Sparta
Αυτή η διαφορά έρχεται από τα υψηλότερους χρονισμούς του Snapdragon 870 και του Andreno 650 σε σχέση με τον 865. Αντίστοιχα, αρκετά μεγαλύτερο ήταν και το αποτέλεσμα του 3D Mark, με το Poco F3 να φτάνει τους 4189 πόντους, όμως στο stress test του 3D Mark αυτό το αποτέλεσμα έπεσε στα 3457 στο 18 loop (περίπου στα 20 λεπτά έντονης χρήσης). Η συμπεριφορά αυτή υποδηλώνει ότι το SoC ζεσταίνεται παραπάνω και κάνει throttling μετά από ένα σημείο, κάτι που δεν έκανε ποτέ το Mi10 Pro, διατηρώντας από την αρχή μέχρι το τέλος το αρχικό του σκορ, γύρω στους 3300.
3D Mark Wild Life Stress Test
Όσον αφορά τώρα στην καθημερινή χρήση της συσκευής, δεν πρόκειται να έχει κανείς πρόβλημα με τις επιδόσεις του. Το τηλέφωνο είναι συμβατό και με 5G δίκτυα τα οποία πλέον είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα και είδαμε το σηματάκι αρκετά συχνά τις μέρες που χρησιμοποιούσαμε τη συσκευή. Επιπλέον υποστηρίζει και δικτύωσης WiFi 6 (802.11ax). Τα 8Gb μνήμης LPDDR5x είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 128GB αποθηκευτικού χώρου USF 3.1 είναι σε γενικές γραμμές αρκετά αν και δεν είναι δυνατόν να τα αυξήσει κανείς. Το Poco F3 κυκλοφορεί και σε έκδοση στα 256GB, αλλά αυτή δεν έρχεται επίσημα στην Ελλάδα. Όσον αφορά στο MIUI 12 που τρέχει το Poco F3, , αυτό είναι σημαντική αναβάθμιση έναντι του 11 προσφέροντας πολλές ενδιαφέρουσες λειτουργίες όπως πχ να κλειδώσει κανείς αρκετές εφαρμογές στη μνήμη ώστε να μη χρειάζεται να φορτώνουν ξανά, η λειτουργία split screen ώστε να τρέχουν δυο εφαρμογές ταυτόχρονα (και με δυνατότητα για μια ακόμα floating), με το τηλέφωνο να τις τρέχει όλες άνετα. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Κάτι ακόμα που προσφέρει πόντους στην εμπειρία χρήσης είναι η μηχανή haptic feedback που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης, η οποία δίνει μια εξαιρετική αίσθηση απόκρισης, σαν να γράφεις πάνω σε μηχανικό πληκτρολόγιο. Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το Poco F3 είναι από τις καλύτερες επιλογές για αυτή τη κατηγορία τιμής.
Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα των καμερών, εδώ όπως είπαμε έχουν γίνει οι μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο βασικός αισθητήρας των 48Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12Mpixel. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 48Mpixel, αλλά κάτι τέτοιο είναι δε το προτείνουμε. Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει καλή δουλειά, προσφέροντας ζωντανά καλά χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα, αν και κοιτάζοντας λίγο πιο κοντά εμφανίζονται αδυναμίες λόγω μάλλον της υπερβολικής επεξεργασίας που γίνεται στη λήψη. Όταν ο φωτισμός πέφτει, η κάμερα –παραδόξος- τα καταφέρνει καλά τηρουμένων των αναλογιών, έχοντας σωστά χρώματα και αντίθεση, με το θόρυβο να είναι σχετικά περιορισμένος. Υπάρχει και night mode το οποίο βελτιώνει ελαφρώς το αποτέλεσμα, αλλά όχι τόσο ώστε να χρειάζεται κανείς πάντα να το ενεργοποιεί και να περιμένει 2 δευτερόλεπτα να πάρει τη λήψη.
Wide vs UltraWide
Bokeh @f/1.0
Wide vs UltraWide
Wide vs UltraWide
Wide vs UltraWide
Όσον αφορά τώρα στο video με το βασικό φακό, μπορεί κανείς να τραβήξει σε 4K30, με το αποτέλεσμα να είναι όμορφο, ενώ και ο ήχος στα 320kbps να είναι και αυτός εξαιρετικός. Η έλλειψη οπτικής σταθεροποίησης δυσκολεύει, όμως μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική η οποία κάνει καλή δουλειά (κάνοντας πάντως crop) όταν υπάρχει αρκετός φωτισμός κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης. Γενικά το βίντεο τη μέρα, σε 4K30, είναι πολύ καλό, αλλά το βράδυ η απόδοσή πέφτει κατακόρυφα.
Video 4K30 με EIS
Ο ultrawide φακός από την άλλη δεν εντυπωσιάζει. Βγάζει καλά χρώματα, αλλά οι φωτογραφίες είναι αρκετά soft και μπορεί να προσφέρεται μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, όμως η παραμόρφωση στα άκρα είναι πολύ μεγάλη. Τη νύχτα δε, είτε χωρίς είτε με το Night Mode, το αποτέλεσμα είναι χρήσιμο μόνο για post στα social, καθώς η λειτουργία noise reduction εξαφανίζει τις λεπτομέρειες. Ακόμα και στο βίντεο, το οποίο μπορεί να είναι μέχρι 1080p30, ο ultrawide δίνει αποτέλεσμα που δεν αρέσει στο μάτι, με υπερβολική digital όψη.
Video 1080p30 με τον UltraWide
Ο macro από την άλλη έχει το πλεονέκτημα της ύπαρξης auto focus, κάτι που βοηθά όταν κάποιος θέλει να βγάλει κοντινές λήψεις, ενώ και τα 5Mpixel δίνουν σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα από τους macro των 2MP. Υπάρχει μάλιστα και δυνατότητα για λήψη βίντεο 1080p30 με τον macro, λειτουργία που αν αξιοποιηθεί σωστά και υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός, μπορεί να δώσει ξεχωριστό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένα macro φακός δεν είναι ποτέ τόσο χρήσιμος όπως ένα telephoto, κάτι που το Poco F3 δε διαθέτει.
Macro
Η selfie κάμερα είναι καλή, αλλά όχι κάτι ξεχωριστό. Βγάζει όμορφες φωτογραφίες αλλά υστερεί στο τομέα του βίντεο, ειδικά σε σχέση με τις άλλες κάμερες, καθώς υποστηρίζει μόνο 1080p/30 fps.
Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Poco F3, μιας συσκευής που μάλλον είναι ο ορισμός του flagship killer. Εξαιρετική οθόνη, κορυφαίες επιδόσεις, στεροφωνικός ήχος, μεγάλη μπαταρία με γρήγορη φόρτιση και μια βασική κάμερα που μπορεί να δώσει καλό αποτέλεσμα, σε ένα πακέτο που κοστίζει λίγο πάνω από τα €400. Με αυτά τα χρήματα μπορεί κανείς να αποκτήσει το Mi10T (όταν βγαίνει σε έκτπωση), το οποίο βασίζεται στον Snapdragon865, έχει παραπλήσιο σύστημα καμερών αλλά οθόνη IPS LCD (στα 144Hz βέβαια) αλλά μάλλον τίποτα άλλο όσον αφορά σε παραπλήσια χαρακτηριστικά όσον αφορά στις επιδόσεις.
Εδώ να σημειώσουμε πάντως πως η επίσημη ελληνική τιμή για την έκδοση 6GB/128GB είναι αρκετά υπερτιμημένη σε σχέση με τη τιμή που μπορεί να βρει κανείς στο εξωτερικό, καθώς μπορεί κανείς να αποκτήσει φθηνότερα (λίγο ή περισσότερο ανάλογα με το αν τρέχει ή όχι έκπτωση) την έκδοση με 8GB/256GB, κάτι που άλλωστε ισχύει και αν κάποιος το αποκτήσει από Ελληνικό κατάστημα που κάνει παραεισαγωγή. Αυτό μάλλον είναι το μεγαλύτερο παράπονό μας, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το Poco F3 ακόμα και στα €429.9 δεν είναι ίσως η πληρέστερη συσκευή που μπορεί κανείς να αποκτήσει με αυτά τα χρήματα.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity