Μέσα από τις σελίδες του Enternity έχουμε παρουσιάσει αρκετούς φορητούς υπολογιστές της MSI. Ωστόσο το μοντέλο που έχουμε σήμερα στα χέρια μας είναι λίγο διαφορετικό καθώς το MSI Prestige 14 Evo δεν ανήκει στη gaming σειρά της εταιρείας αλλά στη productivity. Η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας έρχεται με 512GB χώρου 16GB μνήμης και 1TB και με ένα Core i7 1185G7 επεξεργαστή της Intel με ενσωματωμένα γραφικά Intel Iris XE με 96 EUs και κοστίζει λίγο πάνω από τα €1000.
Η συσκευασία του notebook είναι λιτή και περιλαμβάνει το ίδιο το σύστημα καθώς και ένα φορτιστή των 65Watt με καλώδιο Type-C σε Type-C. Ο φορτιστής υποστηρίζει διάφορα configuration φόρτισης (5V/3A στα 15Watt, 9V/3A στα 27Watt, 15V/3A στα 45Watt και 20V/3,25Α στα 65Watt) και έτσι μπορεί κανείς να το αξιοποιήσει και για φόρτιση κινητού ή tablet που υποστηρίζει τα παραπάνω φορτία. Έχοντας αυτό στο μυαλό, κάποιος που κυκλοφορεί και ταξιδεύει, δε χρειάζεται να κουβαλήσει μαζί επιπλέον φορτιστή για το κινητό του. Πηγαίνοντας τώρα στο ίδιο το notebook, έχουμε μια σχετικά καλή κατασκευή που συνδυάζει μέταλλο και πλαστικό, με το βάρος να βρίσκεται κάτω από το 1,5 κιλό και τις συνολικές διαστάσεις να είναι αρκετά μαζεμένες, με την οθόνη των 14’’ να βοηθά αρκετά σε αυτό.
Από πλευράς θυρών, βρίσκουμε μια Type-A USB 2.0, ένα micro SD card reader και έξοδο ακουστικών σστη δεξιά πλευρά, ενώ στην αριστερή πλευρά έχουμε δυο Type-C USB 3.2 που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φόρτιση ενώ λειτουργούν και σας έξοδος εικόνας, Ανασηκώνοντας την οθόνη, ερχόμαστε σε άμεση επαφή με την εικόνα που θα έχει όποιος χρησιμοποιεί το MSI Prestive 14 Evo.
Ταυτόχρονα όμως, ανασηκώνεται και το πλήκτρολόγιο, καθώς η οθόνη λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν μεγάλο στήριγμα που δίνει μια κλήση της τάξης των 5 μοιρών στο keyboard, βοηθώντας το χρήστη να γράφει ευκολότερα. Αξίζει να αναφέρουμε πως η οθόνη ανοίγει πλήρως, στις 180 μοίρες.
Τα εξαιρετικά μικρά bezel δίνουν μια όμορφη πρώτη εικόνα, με την MSI να έχει ενσωματώσει στο πάνω μέρος της οθόνης τη κάμερα ανάλυσης, η οποία συνοδεύεται και από έναν υπέρυθρο αισθητήρα και έτσι είναι συμβατή με το Windows Hello, για ασφαλές ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου.
Επιπλέον, στο πάνω αριστερό μέρος του πραγματικά μεγάλου σε επιφάνεια touchpad, βρίσκεται ένας αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων (και αυτός Windows Hello συμβατός) και έτσι ο χρήστης έχει δυο γρήγορους και ασφαλείς τρόπους να κάνει login στα Windows. Επιστρέφοντας στην οθόνη, πρέπει να σημειώσουμε πως η περίμετρος της είναι κάπως «κοφτερή» κάτι που προφανώς έχει να κάνει και με το πώς κόπηκε το μέταλλο που περιβάλλει το panel. Επίσης, όντας εξαιρετικά λεπτή, υφίσταται στρέψη εφόσον κάποιος τη πίεση και άρα χρειάζεται λίγο προσοχή κατά τη χρήση της.
Το panel έχει διαγώνιο 14’’ όπως αναφέραμε, λειτουργεί σε ανάλυση 1080p με αναλογίες πλευρών 16:9 και τρέχει με ρυθμό ανανέωσης τα 60hz. Αν και οι γωνίες θέασης της είναι καλές ενώ ταυτόχρονα τα καταφέρνει αρκετά καλά με τις αντανακλάσεις περιβάλλοντος φωτισμών, παρατηρήσαμε δυο βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι η φωτεινότητά της η οποία είναι μάλλον μικρή καθώς ακόμα και στη μέγιστή τιμή της δε μας εντυπωσιάζει. Το άλλο έχει να κάνει με το γεγονός πως γρήγορες κινήσεις αντικειμένων στην οθόνη όπως είναι για παράδειγμα ο cursor στα Windows, αφήνουν ίχνος κάτι που γίνεται κουραστικό από ένα σημείο και μετά. Πάντως, κατά τη παρακολούθηση ταινιών ακόμα και με δράση, το πρόβλημα αυτό δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό, με την οθόνη να έχει καλά μαύρα και ωραία χρώματα αλλά όπως είπαμε η χαμηλή φωτεινότητα δε βοηθάει το χρήστη να βλέπει ταινίες όταν είναι στο φως του ήλιου.
Επίσης, το σύστημα ήχου του υπολογιστή είναι μάλλον αδιάφορο με τη μέγιστη ένταση να είναι χαμηλή και τα μπάσα μάλλον ανύπαρκτα. Πάντως, μπορεί κανείς να απολαύσει ταινίες για πολλές πολλές ώρες, καθώς η αυτονομία του συστήματος είναι αρκετά καλή. Δοκιμάσαμε να κάνουμε streaming από την εφαρμογή του Netflix το Wonder Woman, έχοντας τη φωτεινότητα στη μέγιστη τιμή με το balanced profile μπαταρίας και τα ηχεία στο 60%, και μετά από 2 ώρες η μπαταρία είχε χάσει το 20% της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περιμένει κανείς αυτονομία της τάξης τουλάχιστον 10 ωρών σε τυπική χρήση και ακόμα μεγαλύτερη αν μειωθεί η φωτεινότητα της οθόνης. Έτσι ο χρήστης μπορεί άνετα να το πάρει μαζί του, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει μαζί το φορτιστή, ενώ όταν θελήσει να το φορτίσει, μπορεί να το κάνει αρκετά γρήγορα
Όσον αφορά στο πληκτρολόγιο, αυτό κάνει καλά τη δουλειά του. Ακολουθεί κλασσική chicklet σχεδίασης, με τα F keys να είναι μικρότερα από τα υπόλοιπα και να είναι αυτά που ενσωματώνουν διπλές λειτουργίες όπως η αυξομείωση της έντασης του ήχου, της φωτεινότητας της οθόνης, της φωτεινότητας του πληκτρολογίου (3 επίπεδα), της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του WiFi κτλ. Τα πλήκτρα είναι μεγάλα και άνετα, αν και μας ξένισε το γεγονός ότι το Fn είναι δεξιά από τη SpaceBar και όχι αριστερά, κάτι που πάντως συνηθίζεται γρήγορα. Θα θέλαμε πάντως ελαφρώς μεγαλύτερο βύθισμα των πλήκτρων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε κάνει κανείς καλά τη δουλειά του. Άλλωστε, η βοήθεια που παρέχει στη πληκτρολόγηση η κλήση των 5 μοιρών είναι ανεκτίμητη. Το αρκετά μεγάλο touchpad πάλι έχει καλή ποιότητα κύλισης του δαχτύλου.
Πηγαίνοντας στα ενδότερα του, το μοντέλο της δοκιμής μας όπως είπαμε είναι εφοδιασμένο με ένα Core i7 11ης γενιάς (1185G) με 4 πυρήνες και 8 threads με TDP στα 28Watt, ο οποίος συνοδεύεται από 16GB μνήμης.
Ο συνδυασμός προσφέρει καλές επιδόσεις για τη κατηγορία, τόσο σε single (Cinebench R20: 540 πόντοι) όσο και σε multithreaded (Cinebench R20: 2338 πόντοι) εφαρμογές. Κατά τις δοκιμές μας παρατηρήσαμε πως η μέγιστη συχνότητα της CPU ήταν τα 4,3GHz σε single thread (και στιγμιαία 4,8GHz) και γύρω στα 3,6Ghz είτε σε multithread load, με το σύστημα ψύξης του MSI Prestige 14 Evo πάντως να ακούγεται όταν το load φτάνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ σχεδόν ποτέ (παρά μόνο όταν βλέπουμε streaming ταινίας) το σύστημα δεν είναι εντελώς αθόρυβο.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως οι επιδόσεις του notebook στο Cinebench ήταν παραπλήσιες με αυτές που πήραμε από το Huawei Matebook 14s με τον Core i5 11300H, που έχει τους ίδιος πυρήνες και λιγότερη cache αλλά χάρη στο μεγαλύτερο TDP και ίσως το καλύτερο σύστημα ψύξης, κατέφερε να λειτουργεί σε υψηλότερες συχνότητες σε full load. Όσον αφορά το σύστημα αποθήκευσης και αυτό με τη σειρά του βοηθάει ώστε όλα να γίνονται γρήγορα. Πρόκειται για έναν δίσκο NVMe PCIe Gen4 χωρητικότητας 512GB, τον Samsung PM9A1, ο οποίος προσφέρει ταχύτητες ανάγνωσης της τάξης των 5,5Gb/sec και εγγραφής στα 3,5GB/sec.
Όσον αφορά τώρα το υποσύστημα γραφικών, πρόκειται για ένα Iris Xe (συγκεκριμένα το G7 με 96 πυρήνες) της Intel, ενσωματωμένο στο CPU. Μπορεί κανείς να παίξει παιχνίδια, σε ανάλυση 1080p και θα πρέπει να αρκεστεί σε low ρυθμίσεις γραφικών, επιλέγοντας ταυτόχρονα παλαιότερα και όχι ιδιαίτερα απαιτητικά games. Για παράδειγμα το Strange Brigade έτρεξε με 27fps σε ρύθμιση Ultra και με 33fps σε ρύθμιση High. Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε πως η Intel έχει κάνει άλματα όσον αφορά στην απόδοση των ενσωματωμένων της GPUs, καθώς τα Iris Xe προσφέρουν gaming έστω και σε low ή χαμηλότερη ανάλυση ενώ οι driver λειτουργούν καλά καθώς μπορέσαμε να παίξουμε games με καλές επιδόσεις και σε κάποιες περιπτώσεις με upscale στην ανάλυση των games, σε emulators όπως είναι ο CEMU για το WiiU, ο Dolphin για το Wii και το gamecube, ακόμα και ο Yuzu για το Nintendo Switch. Επίσης, τις επιδόσεις σε περιβάλλον 3D μπορεί να τις διατηρήσει ακόμα και όταν το laptop είναι εκτός ρεύματος, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να παίξει 3D games on the go (με την αυτονομία βέβαια σε αυτή τη περίπτωση να μειώνεται αρκετά). Από πλευράς θερμότητας, αυτή γίνεται αντιληπτή μετά από κάποια ώρα gaming, χωρίς πάντως να είναι τόσο ενοχλητική.
Το MSI Prestive 14 Evo μας άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι όμορφο, μικρό, λεπτό και ελαφρύ με την αυτονομία του να επαρκεί σε γενικές γραμμές για all-day χρήση χωρίς να χρειάζεται φόρτιση. Ο επεξεργαστής είναι αρκετά γρήγορος για τις περισσότερες λειτουργίες ενώ ο αποθηκευτικός χώρος είναι ταχύτατος. Επίσης, διαθέτει δυο διαφορετικούς τρόφους βιομετρικής αναγνώρισης του χρήστη, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των δεδομένων. Έχεις όμως λίγες θύρες (καμμία Type-A USB 3.0 και ας υποστηρίζει Thunderbolt 4 στις Type-C), ο ήχος που παράγει είναι αδύναμος και χωρίς ιδιαίτερη αίσθηση ενώ και το σύστημα ψύξης σχεδόν ποτέ δεν είναι πλήρως αθόρυβο. Όσον αφορά στην οθόνη του, μας αρέσει που έχει αντι-ανακλαστική επίστρωση, όμως δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινή ενώ είναι μάλλον και αρκετά αργή, κάτι που μπορεί να παρατηρήσει κανείς μετακινώντας το κέρσορα των Windows, ο οποίος αφήνει ίχνος πίσω του.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity