Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI GE76 Raider 10UH Review

  • MSI GE76 Raider 10UH
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.msi.com/Laptop/GE76-Raider-10UX FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

    9.5

    ENTERNITY SCORE
*
Το MSI GE76 Raider 10UH έρχεται με Core i9 10ης γενιάς και RTX3080 και υπόσχεται πραγματικά υψηλές επιδόσεις σε games και όχι μόνο.

Η MSI έχει καταφέρει να είναι μια από τις κυρίαρχες εταιρείες τα τελευταία χρόνια στο τομέα των gaming laptop, με την εταιρεία να έχει μοντέλα για όλα τα γούστα και όλες τις τσέπες. Στα γραφεία μας έφτασε ένα 17άρι gaming laptop, το MSI GE76 Raider 10UH (με κωδικό 429HU) το οποίο κοστίζει γύρω στις ….€4500! Ένα πανάκριβο αλλά πανίσχυρο σύστημα και ένας από τους λίγους τρόπους που μπορεί να αποκτήσει κανείς μια RTX3080 (έστω και mobile).  Η συσκευασία είναι η αναμενόμενη και περιλαμβάνει το ίδιο το notebook και το τεράστιο τροφοδοτικό βάρους 1 κιλού των 280watt, το οποίο τοποθετείται σε ειδική υποδοχή στη πίσω πλευρά του υπολογιστή.




Όσον αφορά στις διαστάσεις του, είναι αρκετά μαζεμένο και σχετικά ελαφρύ σύστημα (περίπου 3 κιλά), ειδικά αν αναλογιστούμε ότι είναι 17άρι. Από πλευράς κατασκευής, συνδυάζει μέταλλο (πχ στη πλάτη της οθόνης στην οποία βρίσκεται ένα ανάγλυφο λογότυπο) και πλαστικά, με τη συναρμογή να βρίσκεται σε καλά επίπεδα.



Η ίδια η οθόνη στηρίζεται σε 2 hinges στις άκρες της, τα οποία κρατάνε καλά το panel, επιτρέποντας ταυτόχρονα το άνοιγμά της με το ένα χέρι, σε γωνία που φτάνει μέχρι τις 140 μοίρες. Έχοντας διαγώνιο 17,3’’ ανάλυσης Full HD, προσφέρει καλά χρώματα και εξαιρετικές γωνίες θέασης (καθώς είναι IPS), ενώ παρατηρήσαμε ελάχιστο backlight bleeding, το οποίο γίνεται αντιληπτό μόνο σε συνθήκες χαμηλού περιβάλλοντος φωτισμού και μόνο με μαύρο background. Η μέγιστη φωτεινότητα είναι καλή για χρήση σε εξωτερικό χώρο αλλά αν κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει κάτω από το φως του ήλιου, θα δυσκολευτεί. Βέβαια δεν είναι laptop που έχει σαν κύρια χρήση αυτή εκτός σπιτιού/γραφείου. Η οθόνη λειτουργεί στα 300Hz, ενώ από άλλες συχνότητες υποστηρίζει μόνο 60Hz. Δυστυχώς, το panel δεν υποστηρίζει κάποια τεχνολογία variable refresh rate (πχ Gsync).



Από πλευράς θυρών, το MSI GE76 Raider 10UH διαθέτει αρκετές καθώς έχει τον απαραίτητο χώρο, οι οποίες είναι μοιρασμένες και στις τρεις πλευρές. Στην αριστερή έχουμε μια έξοδο ακουστικών/είσοδο μικροφώνου, και δυο θύρες USB 3.2 (Gen2), μια παραδοσιακή και μία Type-C. Στη δεξιά πλευρά πάλι έχουμε δυο USB 3.2 Gen 1 και ένα πραγματικά πολύ γρήγορο SD Card reader. Τέλος, στη πίσω πλευρά έχουμε μια type-C USB 3.2 (Gen 2) με δυνατότητα χρήσης σαν Display Port,  δυο εξόδους εικόνας (μια HDMI και μια mini Display Port) τη θύρα LAN που υποστηρίζει ταχύτητες 2,5GBps καθώς και την είσοδο τροφοδοσίας. Στη πίσω πλευρά βρίσκονται επίσης οι απαραίτητοι αεραγωγοί για την έξοδο του θερμού αέρα από το εσωτερικό του μηχανήματος.



Από τα παραπάνω είναι πασιφανές ότι από πλευράς συνδεσιμότητας, είναι σχετικά πλήρες, ειδικά από τη στιγμή που ενσωματώνει Bluetooth 5.0 και το WiFi 6Ε module. Θα θέλαμε πάντως να υπάρχει υποστήριξη Thunderbolt 3.



Το πληκτρολόγιο του latop το οποίο είναι σχεδιασμένο από τη SteelSeries, είναι full size chicklet και διαθέτει έξι σειρές πλήκτρων. Τα περισσότερα πλήκτρα έχουν τυπικό μέγεθος, με τα function keys και το αριθμητικό να είναι μικρότερο από τα άλλα. Συνολικά, η αίσθηση που αφήνουν είναι καλή, με καλό βύθισμα. Επιπλέον, οι λάτρεις του φωτισμού θα το αγαπήσουν καθώς προσφέρει πλήθος από επιλογές παραμετροποίησης. Όλα τα πλήκτρα είναι φωτιζόμενα με το πληκτρολόγιο να προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης του φωτισμού για κάθε πλήκτρο ξεχωριστά! Φυσικά υπάρχουν και διάφορα ακόμα «κόλπα» όσον αφορά στο φωτισμό, όπως Rainbow Split, Disco, Aurora, Dragon Shield  κτλ. Πάντως, ακόμα και στη μέγιστη ένταση φωτισμού, δε μπορούμε να πούμε ότι «λαμποκοπάνε» και σίγουρα την ημέρα δε φαίνονται ιδιαίτερα. Οι διάφορες αλλαγές γίνονται μέσα από την εφαρμογή SteelSeries Engine 3.



Μάλιστα, το πάτημα του συνδυασμού Fn και F9, επιφέρει άμεσες αλλαγές μεταξύ των αποθηκευμένων προφίλ φωτισμού τόσο για τα πλήκτρα όσο και για το φωτισμό MSI Aurora, που αφορά όλη τη μπροστινή πλευρά του laptop. Εκεί έχουμε μια διάφανη πλαστική επιφάνεια πίσω από την οποία υπάρχουν τα LED τα οποία παράγουν τον RGB φωτισμό. Είναι μια ωραία «στυλιστική» προσθήκη, αν και δύσκολα ο χρήστης θα την ευχαριστηθεί όταν παίζει καθώς τα μάτια του θα βρίσκονται συνήθως στην οθόνη. Όσον αφορά στο touchpad, αυτό έχει μέτριο μέγεθος σε εμβαδό, υποστηρίζει gestures και τα clicks του λειτουργούν απροβλημάτιστα.



Σε επίπεδο hardware τώρα, το MSI GE76 Raider 10UH της δοκιμής μας είναι ίσως το πλέον εξοπλισμένο που μπορεί να βρει κανείς, κάτι που άλλωστε αντικατοπτρίζεται και στη τιμή του. Το σύστημα έρχεται με Core i9 10ης γενιάς (10980HK), ένα οχταπύρηνο CPU με 16 threads και μέγιστη συχνότητα που μπορεί να φτάσει (θεωρητικά) στα 5.3Ghz με χρήση ενός πυρήνα και υποστηρίζεται από 64GB μνήμης! Τρέξαμε το Cinebench 20 για να δούμε τις επιδόσεις του αλλά και κατά πόσο φτάνει στις μέγιστες συχνότητες και πήραμε σκορ 3654, με τη θερμοκρασία της CPU να βρίσκεται γύρω στους 94 βαθμούς (σε δωμάτιο με 23 βαθμούς) και τη συχνότητα τους επεξεργαστή να πέφτει ακόμα και στα 3,4Ghz (και γενικά να μη πηγαίνει πάνω από τα 4Ghz).



Σε single core run του Cinebench 20 (494 μονάδες το αποτέλεσμα), η θερμοκρασία κυμάνθηκε στους 60 βαθμούς αλλά και πάλι η συχνότητα λειτουργίας δε ξεπέρασε τα 4,7Ghz (στιγμιαία) με τη συνήθη συχνότητα κατά τη διάρκεια του τεστ να είναι τα 4,2Ghz. Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο τώρα, βρίσκουμε ένα ταχύτατο NVMe δίσκο 2TB της Samsung, για τον οποίο μετρήσαμε περίπου 2,7Gb/sec ταχύτητα ανάγνωσης και κάτι λιγότερο όσον αφορά στην εγγραφή.



Το υποσύστημα γραφικών ανήκει στην Nvidia και είναι μια RTX3080 με 16GB (!) μνήμης. Πρόκειται για ότι ταχύτερο κυκλοφορεί στην αγορά των mobile GPUs αν και δεν μπορεί να προσφέρει τις επιδόσεις την αντίστοιχης desktop έκδοσης. Στο σημείο αυτό να πούμε πως πρόκειται για την έκδοση με 150Watt TDP, το οποίο σημαίνει πως είναι και η ταχύτερη mobile RTX3080, με το boost clock να είναι στα 1700Mhz. Η μνήμη είναι GDDR6 στα 1750Mhz (7000MHz). Δοκιμάσαμε διάφορα παιχνίδια και παρατηρήσαμε ότι σε γενικές γραμμές, η κάρτα λειτουργεί σε συχνότητες μεταξύ 1700Mhz και 1950Mhz (τις περισσότερες φορές κοντά στα 1700Mhz), με τη θερμοκρασία της GPU να μη ξεπερνά (τις περισσότερες φορές) τους 75 βαθμούς κελσίου. Συνολικά, ο συνδυασμός CPU/GPU μπορεί να προσφέρει πολύ καλές gaming επιδόσεις με το σύστημα ψύξης να ακούγεται μεν, αλλά ο θόρυβος να είναι πραγματικά ανεκτός και σχεδόν ανεπαίσθητος αν κανείς ανεβάσει την ένταση των ηχείων του laptop ή φορέσει ακουστικά. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως μέσα από την ειδικά εφαρμογή της MSI, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει διάφορα gaming προφίλ, με το καθένα από αυτά να διαφοροποιεί τις επιδόσεις αλλά και το παραγόμενο θόρυβο.





Στο Extreme Performance ο θόρυβος είναι σαφώς περισσότερος, με το σύστημα να κάνει overclocking (που μπορεί να ρυθμιστεί) στις συχνότητες GPU και της μνήμης για να δώσει καλύτερες επιδόσεις. Ωστόσο, το balanced κάνει καλά τη δουλειά του, προσφέροντας πάλι ένα ελαφρύ overclocking στη συχνότητα της GPU (στα παιχνίδια που αυτόματα ανακαλύπτονται από την εφαρμογή ή προσθέτουμε εμείς) κατά 170Mhz. Υπάρχει πάντα η επιλογή μέσα από το software ή με συνδυασμό πλήκτρων να ενεργοποιήσει κανείς τη μέγιστη λειτουργία των ανεμιστήρων όπου πλέον ο θόρυβος είναι εξαορετικά έντονος, η οποία μπορεί μέσα σε 2-3 λεπτά να ρίξει τη θερμοκρασία της GPU από του 85 βαθμούς στους 75 βαθμούς κελσίου, ακόμα και όταν έχουν πλήρες load της. Όσον αφορά στη θερμότητα που αναπτύσσεται πάνω στο laptop, αυτή συγκεντρώνεται στην επιφάνεια πάνω από το πληκτρολόγιο, σημείο που δύσκολα θα ακουμπήσει ο χρήστης. Και στο κάτω μέρος η πίσω πλευρά είναι περισσότερο ζεστή, αλλά όχι τόσο όσο πάνω από το πληκτρολόγιο.



Πηγαίνοντας τώρα στις δοκιμές μας, τα παλαιότερα παιχνίδια παίζουν άνετα και γενικά δε χρειάζεται καν να ανησυχεί κανείς για το αν θα έχει τα απαιτούμε 60fps. Για παράδειγμα, στο FarCry5 με ρυθμιση Ultra και HD textures πήραμε 124fps στη native ανάλυση και 70fps με το resolution scaler στο 2x (δηλαδή 4K). Βέβαια για τα 300fps που απαιτούνται για να παίζει κανείς με Vsync στην οθόνη, απαιτούνται αντίστοιχα ειδικές ρυθμίσεις. Πάμε όμως στα απαιτητικά παιχνίδια. Δοκιμάσαμε το Watch Dogs Legion με τα τελευταία patch σε ρύθμιση Ultra (και RayTracing Ultra) με DLSS Quality και πήραμε 67fps. Στο benchmark του Assassin's Creed Odyssey με ρύθμιση Ultra μας έδωσε 88fps ενώ πήραμε 49fps διπλασιάζοντας την εσωτερική ανάλυση rendering σε 4K. Παίξαμε και το Cyberpunk 2077 το οποίο δεν έχει benchmark και γενικά παρατηρήσαμε καλές επιδόσεις, έχοντας ρυθμίσεις UItra με Raytracing και Raytracing Shadows και το DLSS στο Quality. Τη περισσότερη ώρα το παιχνίδι παίζει πάνω από τα 60fps, φτάνοντας ακόμα και στα 80/90fps, αλλά σε περισσότερο ζόρικα μέρη είδαμε το frame rate να πέφτει και στα 50fps. Γενικά όμως με max settings παίζει κανείς άνετα ένα από τα πλέον απαιτητικά PC games όλων των εποχών. Τελευταίο παιχνίδι που δοκιμάσαμε ήταν το Metro Exodus στην Enhanced Edition που κυκλοφόρησε πρόσφατα για υπολογιστές. Σε ρύθμιση Extreme με PhysX και Ultra RayTrace έχοντας το DLSS στο Quality πήραμε 64,5fps, πάντα στο balanced gaming mode με το παραγόμενο θόρυβο να είναι ελάχιστος. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το σύστημα παίζει άνετα κάθε παιχνίδι, ενώ υπάρχουν και αρκετά περιθώρια overclocking, είτε μέσα από την εφαρμογή της MSI (Dragon Center) είτε ακόμα και μέσα από το MSI Afterburner, το οποίο μας έδωσε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τη μνήμη ακόμα και στα 8000Mhz.



Με κόστος που βρίσκεται γύρω στα €4500 είναι ένα από τα ακριβότερα laptop που μπορεί να αποκτήσει κανείς. Βέβαια, είμαστε σε μια περίοδο που το PC hardware, ειδικά σε επίπεδα GPUs, είναι και πανάκριβο και δυσεύρετο. Ακόμα και έτσι όμως, το σύστημα καταφέρνει να δώσει ισχυρές επιδόσεις σε κάθε είδους εφαρμογή, χωρίς προβλήματα υπερθέρμανσης και throttling, με ανεκτό θόρυβο και αυτονομία που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 6 ώρες αναπαραγωγής ταινίας. Είναι ένα πραγματικά ταχύτατο gaming laptop το οποίο όμως μπορεί κανείς άνετα να αξιοποιήσει και για άλλες βαριές εργασίες όπως 3D modelling, video/photo editing αφού και τα 64GB μνήμης είναι πραγματικά πολλά και ο επεξεργαστής της Intel είναι πραγματικά γρήγορος (αν και ίσως θα προτιμούσαμε να δούμε ένα Ryzen 5xxx). 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικός ήχος
  • Απίστευτες επιδόσεις σε κάθε είδους χρήση
  • Γρήγορη οθόνη με καλά χρώματα
  • Καλή αυτονομία
  • Αρκετές θύρες
  • Χαμηλός θόρυβος με τη παραγόμενη θερμότητα να ελέγχεται άνετα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το κόστος
  • Υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια πάνω από το πληκτρολόγιο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*