Μέσα στο καλοκαίρι η MLS παρουσίασε μια νέα συσκευή στην αγορά των smartphones, την πρώτη δική της που τοποθετείται στο upper mid-range τμήμα της αγοράς και απευθύνεται στους χρήστες που αναζητούν μια περισσότερο premium συσκευή. Το MLS Diamond αποτέλεσε για κάποιες εβδομάδες αποκλειστικότητα της COSMOTE, όμως πλέον μπορεί να το αποκτήσει κανείς από κάθε συνεργάτη της ελληνικής εταιρείας. Η MLS αποφασίζει λοιπόν με αυτό το τηλέφωνο να κοντραριστεί με όλες τις άλλες στην κατηγορία κόστους €300-€400, μια κατηγορία που διαθέτει πλήθος μοντέλων, με κανένα από αυτά πάντως να μπορεί να συναγωνιστεί το Diamond σε ένα σημαντικό τομέα: αυτό του software. Αλλά τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η συσκευή έρχεται σε μια όμορφη συσκευασία που προσφέρει πέρα από το κινητό, το φορτιστή και ένα ενσύρματο hands free. Αφαιρώντας τη συσκευή από κουτί, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η εταιρεία έχει επιλέξει ένα πραγματικά premium σώμα. Το Diamond είναι εξαιρετικά λεπτό με το πάχος του να μην ξεπερνά τα 6 χιλιοστά και σύμφωνα με την εταιρεία να είναι το λεπτότερο στο κόσμο. Δε ξέρω αν ο ισχυρισμός είναι σωστός, όμως πράγματι, έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά λεπτό τηλέφωνο. Και δεν είναι μόνο το μικρό του πάχος που δίνει μια υψηλή αίσθηση κατασκευής, αλλά και τα ίδια τα υλικά. Γενικότερα έχουμε συνηθίσει τη χρήση πλαστικών μερών στα smartphones αυτής της κατηγορίας τιμής, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το Diamond όμως διαφοροποιείται πλήρως, συνδυάζοντας γυαλί και αλουμίνιο για να σχηματίσει τη μορφή του. Δεν είναι άλλωστε περίεργο το γεγονός ότι αν κάποιος το δει ακουμπισμένο σε ένα τραπέζι, είναι πολύ πιθανό να το μπερδέψει με… iPhone 5/5S. Το περίγραμμα λοιπόν της συσκευής είναι από αλουμίνιο, ενώ τόσο το σύνολο της πρόσοψης όσο και η πλάτη καλύπτονται από γυαλί. Τα μοναδικά πλαστικά μέρη είναι τα -σωστά τοποθετημένα- πλήκτρα ελέγχου στο δεξί μέρος, τα οποία πάντως είναι βαμμένα με το χρώμα του αλουμινίου.
Η οθόνη της συσκευής καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης, με τα περιθώρια δεξιά και αριστερά να είναι ιδιαίτερα περιορισμένα και αυτά πάνω και κάτω τα απαραίτητα για να χωρέσουν τα τρια πλήκτρα αφής, η μπροστινή κάμερα (8Mpixel που συνοδεύεται μάλιστα από το δικό της φλας) το ακουστικό και το ζεύγος αισθητήρων φωτεινότητας και απόστασης. Η επιλογή της MLS να ενσωματώσει οθόνη Super AMOLED (διαγωνίου 5’’) είναι αν μη τι άλλο άκρως θετική, φέρνοντας στη συσκευή όλα τα οφέλη της τεχνολογία όπως βαθύ μαύρο και ζωντανά χρώματα. Μπορεί σε κάποιους οι ανάλυση HD να φαίνεται μικρή, όμως στη πραγματικότητα είναι απόλυτα ικανοποιητική στις 5’’ διαγωνίου, προσφέροντας πυκνότητα pixel επιπέδου Retina. Οι γραμματοσειρές δείχνουν πανέμορφες, όπως και τα περισσότερα εικονίδια αν και θα θέλαμε η MLS να χρησιμοποιεί υψηλότερης ανάλυσης icons για τις δικές τις εφαρμογές, καθώς αυτά φαίνονται αρκετά χειρότερα από τα υπόλοιπα. Η οθόνη προφανώς και προσφέρει κορυφαίες γωνίες θέασης, με το επίπεδο λευκού να είναι πολύ καλό. Κάτω από το έντονο φως του ήλιου τα καταφέρνει καλά, όμως η μέγιστη φωτεινότητα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Πέρα από τα πλήκτρα power και ρύθμισης της έντασης του ήχου στα δεξιά, έχουμε στην αριστερή πλευρά τη θέση τοποθέτησης καρτών SIM που αφαιρείται συρταρωτά με χρήση ειδικού εργαλείου Στο πάνω μέρος συναντάμε το ένα από τα δυο μικρόφωνα που λειτουργούν σε συνεργασία για να πετύχουν τη περιβόητη εξάλειψη θορύβων ενώ στο κάτω μέρος βρίσκουμε το δεύτερο μικρόφωνο με την έξοδο ακουστικών, τη θύρα USB και τις πέντε τρύπες του ηχείου (που επίσης θυμίζουν iPhone). Στο πίσω μέρος βρίσκουμε την κάμερα των 16Mpixel παρέα με το διπλό Led flash, με την πλάτη να είναι μη αφαιρούμενη, οπότε και ο χρήστης περιορίζεται στα 16GB ενσωματωμένου αποθηκευτικού χώρου.
Όσον αφορά στις δυο κάμερες τώρα, ο χρήστης της συσκευής δεν μένει παραπονεμένος. Η κεντρική τα καταφέρνει πολύ καλά σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού, ενώ και σε χαμηλό φωτισμό το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό. Υποστηρίζεται burst mode με υψηλή ταχύτητα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε HDR, ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές σκηνής, κάποια χρωματικά προφίλ και δυνατότητα ελέγχου του white balance (όχι με βαθμούς Kelvin πάντως αλλά με έτοιμες προεπιλογές). Όσον αφορά στη βιντεοσκόπηση, δυστυχώς η συσκευή περιορίζεται σε βίντεο ανάλυσης 720p/30fps, με το τελικό αποτέλεσμα να μην εντυπωσιάζει, με το αρχείο να έχει μορφή 3gp με bitrate μόλις 8Mbps όταν έχουμε επιλέξει τη μέγιστη ανάλυση μέσα από το μενού. Μάλιστα, δεν παρέχεται καν σαν επιλογή η ανάλυση αλλά μόνο κάποιες ονομαστική ποιότητα βίντεο (χαμηλή έως υψηλή). Ωστόσο, εγκαθιστώντας άλλη εφαρμογή (όπως αυτή της Google) για τον έλεγχο της κάμερας, μπορουμε να γράψουμε βίντεο 1080p με το bitrate να ανεβαίνει στα 15Mbps και το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο. Πάντως, το format του video εξακολουθεί να είναι 3gp αν και ο codec που χρησιμοποιείται είναι ο h264. Όσον αφορά στη selfiecam, αυτή φαίνεται ακόμα καλύτερα σε σύγκριση με τις προτάσεις του ανταγωνισμού, τόσο λόγω της υψηλής ανάλυσης όσο, κυρίως, λόγω της ύπαρξης του φλας. Χάρη σε αυτό, ο χρήστης μπορεί να αυτοφωτογραφηθεί ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, με το αποτέλεσμα να είναι πράγματι εντυπωσιακό. Άλλωστε, πάντα η ύπαρξη περισσότερου φωτός, βοηθά τα πράγματα.
Στα ενδότερα τώρα, όπως οι περισσότερες συσκευές OEM, έτσι και το MLS Diamond βασίζεται σε επεξεργαστή της MediaTek και συγκεκριμένα τον 32μπιτο τετραπύρηνο MT6582, ο οποίος υποστηρίζεται από 2GB μνήμης και ενσωματώνει το Mali-450MP υποσύστημα γραφικών. Πρόκειται για ένα σχετικά παλιό επεξεργαστή, που πρωτοέκανε την εμφάνισή του στα μέσα του 2013 και έχει "φορεθεί" σε δεκάδες συσκευές. Το SoC πάντως φαίνεται να κάνει αρκετά καλά τη δουλειά του, φροντίζοντας ώστε το stock Android 5 να τρέχει με ταχύτητα. Σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις του βρίσκονται λίγο κάτω από αυτές του Snapdragon 800 (που χρησιμοποιεί το LG G2), με το υποσύστημα γραφικών να είναι αυτό που υπολείπεται αρκετά σε επιδόσεις έναντι του Adreno 320. Στην πράξη όμως και καθώς μιλάμε για οθόνη 720p, το Mali 450 δεν δυσκολεύεται να προσφέρει την απαραίτητη ισχύ. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 2100mAh, είναι τεχνολογίας Li-Pol και είναι ενσωματωμένη στο σώμα προσφέροντας ικανοποιητική αυτονομία, με την οθόνη προφανώς να βοηθά ώστε η συσκευή να βγάζει εύκολα τη μια μέρα χρήσης και υπό συνθήκες να μπορεί να φτάσει ακόμα και τις δυο.
Πηγαίνοντας τώρα στο Diamond 4G που κυκλοφορεί αρχικά από τη Cosmote, υπάρχουν αρκετές διαφορές που αφορούν όμως αποκλειστικά στο hardware της συσκευής και όχι στην εμφάνιση, πέραν ίσως από το γεγονός ότι το 4G έρχεται σε μαύρο χρώμα. Το 4G δεν είναι δίκαρτο και έρχεται με 32GB αποθηκευτικού χώρου, αντί για τα 16GB της απλής έκδοσης. Αλλαγμένο είναι επίσης και το SoC, με την MLS να χρησιμοποιεί πλέον στον 64μπιτο και τετραπύρηνο MediaTekMT6735 (στο 1.3GHz), ο οποίος υποστηρίζεται από 2GB μνήμης και ενσωματώνει το Mali-T720 υποσύστημα γραφικών. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ταχύτερη έκδοση του SoC που χρησιμοπιεί το iQTalk Color 4G, το οποίο πέρα από τα ταχύτερα ρολόγια, έρχεται και με υποστήριξη για δίκτυα WiFi στα 5GHz. Σε γενικές γραμμές ικανοποιεί με την απόδοσή του φροντίζοντας ώστε το stock Android 5.1 να τρέχει άνετα και χωρίς κολλήματα. Όσον αφορά στη GPU, το το Mali-Τ720 είναι σχεδιασμένιο για χρήση σε οθόνες 720p και έτσι δεν παρατηρήσαμε θέμα με την απόδοσή του. Μια ακόμα διαφοροποίηση που προσφέρει το 4G έναντι του απλού και οφείλεται προφανώς στο καλύτερο hardware, είναι το γεγονός ότι μπορεί να τραβάει βίντεο σε ανάλυση 1080p/30fps με τη native εφαρμογή της συσκευής.
Όλα τα παραπάνω αφορούν στο hardware της συσκευής το οποίο σε γενικές γραμμές μπορεί να καλύψει τον χρήστη. Εκεί όμως που πραγματικά διαφοροποιείται το Diamond είναι φυσικά στο ειδικό software της εταιρείας. Κατ’ αρχάς, διαθέτει την εφαρμογή πλοήγησης Talk&Drive, η οποία ουσιαστικά προσφέρει ένα πλήρες GPS, το οποίο δεν απαιτεί χρήση δεδομένων αλλά διαθέτει ενσωματωμένους χάρτες, καθιστώντας έτσι τη χρήση των Google Maps μη απαραίτητη. Το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο χάρη στο σύστημα αναγνώρισης φωνής στα ελληνικά, το οποίο είναι εξαιρετικά αξιόπιστο. Το Diamond «φορά» τη νεότερη έκδοση της MAIC, με πολλές βελτιώσεις και νέες δυνατότητες. Προφανώς και μπορούμε να στείλουμε μηνύματα και email ή να τηλεφωνήσουμε χωρίς να χρειαστεί να πατήσουμε κάτι άλλο, πέρα από το εικονίδιο του μικροφώνου για να ενεργοποιηθεί η MAIC. Η απλά μπορούμε να επιλέξουμε αυτή να ενεργοποιείται κάθε φορά που ξυπνά η συσκευή από stand by, ούτως ώστε να δώσουμε άμεσα τη φωνητική εντολή. Πλέον, ο χρήστης μπορεί απλά να πατήσει το σχετικό πλήκτρο του ενσύρματου hands free και να ενεργοποιήσει τη MAIC χωρίς καν να κρατά στα χέρια το τηλέφωνο, δίνοντας εντολές άμεσα.
Μια άλλη προσθήκη που έχει το software έρχεται χάρη στην ύπαρξη των δυο μικροφώνων, τα οποία συνεργάζονται για καλό noise cancelling, με αποτέλεσμα η MAIC να μπορεί να αντιληφθεί τις φωνητικές εντολές του χρήστη ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες όσον αφορά τους περιβάλλοντες ήχους. Καθώς η MAIC είναι μέρος του λειτουργικού, είναι λογικό να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με τη φωνή μας. Για παράδειγμα, λέγοντας SMS φορτώνει η σχετική εφαρμογή, ερωτούμαστε για το όνομα και το λέμε όπως είναι περασμένο στον τηλεφωνικό κατάλογο και μετά μας ζητείται να πούμε το κείμενο και αυτό αναγνωρίζεται άμεσα και απροβλημάτιστα. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για άμεση αναζήτηση στο YouTube, όπου και πάλι η MAIC κάνει θαύματα όσον αφορά στην κατανόηση της ομιλίας (χωρίς καν να μιλάμε αργά) και στη μετατροπή της σε γραπτό κείμενο. Πραγματικά, αν κάποιος δεν το δει να λειτουργεί στην πράξη, δεν μπορεί να καταλάβει πόσο καλά λειτουργεί! Προφανώς μπορούμε να δώσουμε εντολές για εκκίνηση εφαρμογών (κάμερα, καιρός), μπορούμε να ζητήσουμε μετάφραση κειμένων στα αγγλικά και να αναζητήσουμε τράπεζες, βενζινάδικα, φαρμακεία κτλ.
Το MLS Diamond είναι αν μη τι άλλο μια όμορφη συσκευή με υλικά υψηλής ποιότητας. Οι μικρές του διαστάσεις το καθιστούν μια λύση για τον καθένα που δεν βολεύεται με τα πενταμησάρια που έχουν κατακλύσει στην αγορά και… φουσκώνουν τις τσέπες μας. Λεπτό και ελαφρύ, με καλή αυτονομία, αποτελεσματική οθόνη και δυο κάμερες που κάνουν με το παραπάνω τη δουλειά τους, το Diamond έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που του επιτρέπουν να ξεχωρίσει. Σίγουρα, τα χρήματα που ζητάει μπορεί να φανούν πολλά, ειδικά σε σχέση με αυτά που μας είχε συνηθίσει η εταιρεία μέχρι σήμερα για τα προηγούμενα μοντέλα της. Ειδικά όταν ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος όταν συζητάμε για κόστος €350-€380. Εδώ όμως έρχεται ο παράγοντας software και κατά πόσο είναι κανείς διατεθειμένος να ζήσει χωρίς τα προτερήματα της MAIC. Κάτι που είναι δύσκολο πάντως αν έχει περάσει μαζί της καμμιά 10αριά μέρες. Γιατί προσφέρει περίπου αυτά που όλοι εμείς οι Έλληνες ζηλεύουμε στα βίντεο της Apple (και της Google και της Microsoft πλέον) για τη Siri, το Google Now και την Cortana.
Μπράβο στην MLS, μια ελληνική εταιρία προσπαθεί να εδραιωθεί σε έναν τεχνολογικό χώρο που κυριαρχούν αμερικανικές και εσχάτως κινέζικες εταιρίες αμφιβόλου ποιότητας. Ελπίζω η MLS μελλοντικά να μην στηρίζεται μόνο στο MAIC software για να πουλάει τα προϊόντα της, εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι ελληνικές φωνητικές εντολές για να ψάχνω ελληνάδικα τραγούδια (Πάολα, Παντελίδη, κλπ) στο Youtube. Πιο πολύ με ενδιαφέρουν τεχνικά χαρακτηριστικά όπως τα 1080p 60 fps videos (native βιντεοσκόπηση και αναπαραγωγή στην συσκευή).
Μια φορα αγορασα MLS και γενικα δεν εμεινα ικανοποιημένος ουτε από τη συσκευή ουτε από το σερβις. Ωστόσο οφείλω να σεβαστώ το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρεία προσπαθεί. Όποιος ενδιαφέρεται για τα προϊόντα της, ας στην στηρίξει αντί να ψωνίζει τις κινεζιές του Πλαισίου
Μπράβο στην MLS