Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

LG 29WK600-W Gaming Monitor Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    LG Electronics

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    LG Electronics

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    LG Hellas

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η κριτική μας για το LG 29WK600-W Gaming Monitor, τη νέα πρόταση της γνωστής εταιρείας που απευθύνεται σε gamers.

Η επανάσταση του HDR έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό στο χώρο του gaming, αλλά αφορά κυρίως τις κονσόλες. Τόσο η Sony όσο και η Microsoft μας έδειξαν τι σημαίνει να απολαμβάνεις τα games σε HDR. Παρόλο που οι υπολογιστές εξακολουθούν να έχουν το πλεονέκτημα των επιδόσεων, τουλάχιστον για τους χρήστες που έχουν επενδύσει αντίστοιχα, εντούτοις η υποστήριξη HDR ήταν ελλιπέσταση. Για να καταλάβετε, το ίδιο το λειτουργικό σύστημα των PCs, τα Windows 10, μόλις πρόσφατα πρόσθεσαν επίσημη υποστήριξη HDR. Φυσικά, σε επίπεδο games, η υποστήριξη ακόμα είναι ισχνή ενώ για να απολαύσεις κανείς Netflix περιεχόμενο με HDR, απαιτείτει πολύ συγκεκριμένο hardware. Τουλάχιστον φαίνεται πως αρχίζει να αλλάζει η κατάσταση όσον αφορά στην υποστήριξη σε επίπεδο οθονών και η LG με το παρόν μοντέλο κάνει ένα σημαντικό βήμα.




Έχουμε να κάνουμε με ένα ultra wide panel IPS που λειτουργεί σε FullHD Plus (όπως λέμε πλέον και στα κινητά) ανάλυση, 2560x1080 pixel. Οι αναλογίες πλευρών είναι 21:9 με τη διαγώνιο να φτάνει στις 29 ίντες. Η συσκευασία είναι τυπική και διαθέτει το panel, τη βάση στήριξης σε δυο τμήματα που απαιτεί μια εύκολη συναρμολόγηση, το εξωτερικό τροφοδοτικό και κάποια καλώδια μεταξύ των οποίων και HDMI (αλλά όχι display port). Η ίδια η οθόνη στο πίσω μέρος είναι λευκή και έρχεται παρέα με λευκό τροφοδοτικό και λευκά καλώδια. Η βάση αποτελείται από ένα μονοκόμματο πλαστικό ημικύκλιο (με μεταλλική ενίσχυση σίγουρα) και γενικά κρατά την οθόνη σταθερή. Το πρόβλημα είναι όμως ότι δε παρέχει σχεδόν καμμία λειτουργία εργονομίας καθώς η μοναδική παρέμβαση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ένα tilt λίγων μοιρών στο κατακόρυφο άξονα. Ούτε ανύψωση, ούτε περιστροφή, οπότε για να τη φέρετε στο ιδανικό σημείο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλους τρόπου όπως πχ κάποια βάση γραφείου για να έρθει ψηλότερα, καθώς το ύψος της μάλλον είναι σχετικά χαμηλό.



Από πλευράς θυρών, ουσιαστικά διαθέτει δυο εισόδους HDMI και μια Display Port. Υπάρχει και έξοδος ακουστικών, για όσους δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα τυπικά ηχεία που ενσωματώνει. Στη πρόσοψη βρίσκουμε το ultra wide panel το οποίο όταν είναι ανενεργό, κρύβει καλά τα bezels του και αυτό γιατί αυτά ουσιαστικά βρίσκονται μέσα από το περίβλημα της οθόνης (όπως έχουμε δει στο παρελθόν και σε άλλα μοντέλα της εταιρείας). Όταν βάζουμε την οθόνη σε λειτουργία, τα bezels γίνονται αντιληπτά αλλά σε γενικές γραμμές είναι μικρά και δεν ενοχλούν. Το μοναδικό πλήκτρα ελέγχου που διαθέτει η οθόνη βρισκεται κρυμμένο κάτω από το λογότυπο της εταιρείας. Πρόκειται για ένα joystick που εκτελλεί όλες τις λειτουργίες. Οι διαθέσιμες λειτουργίες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, σε αυτές όταν είναι ανενεργό το HDR στα Windows και σε αυτές όταν είναι ενεργό. Στη δεύτερη περίπτωση, οι επιλογές που έχουμε είναι σχεδόν μηδαμινές και στη πράξη μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ τεσσάρων επιπέδων HDR (game, vivid, cinema και standard) με το standard ναι είναι το καλύτερο για χρήση σε περιβάλλον Windows. Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε τη φωτεινότητα αλλά και να ενεργοποιήσουμε το Freesync (ναι, το panel υποστηρίζει freesync και τρέχει μέχρι τα 75Hz).



Απενεργοποιώντας το HDR μέσα από το λειτουργικό, η οθόνη από τη μια αποκτά περισσότερες επιλογές ρυθμίσεων και από την άλλη προσφέρει σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε περιβάλλον Windows, καθώς με το HDR τα χρώματα είναι κάπως ξεπλυμμένα. Όπως και να έχει, εδω έχουμε ειδικές επιλογές για gamers όπως το game mode με τέσσερα επίπεδα προρυθμίσεων (ένα είναι custom), black stabilizer και response time. Επιπλέον, βρίσκει κανείς όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις χρωμάτων, αντίθεσης, θερμοκρασίας χρώματος και ειδικές όπως το Super Resolution+. Στη πραγματικότητα, ο χρήστης θα έχει σε κάποια τέτοια ρύθμιση την οθόνη και όταν θα θέλει να απολαύσει HDR περιεχόμενο (games, περιεχόμενο youtube), τότε θα το ενεργοποιεί στα Windows. Οι λόγοι που θα πρέπει να κάνει κανείς κάτι τέτοιο είναι δυο. Από τη μία το ίδιο το λειτουργικό μάλλον δεν είναι απόλυτα έτοιμο για να υποστηρίξει το HDR και θα χρειαστεί κάποιες αναβαθμίσει και από την άλλη, ουσιστικά το ίδιο το panel δε μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό τα προτερήματα του HDR και αυτό γιατί δεν είναι ούτε 10bit (σε απόδοση χρωμάτων), ούτε κάν 8bit. Πρόκειται για ένα 6bit frc panel. Αυτό δε το κάνει χειρότερο από τα 8bit panel, καθώς η LG έχει κάνει καλή δουλειά ώστε τα χρώματα να έχουν καλή διαβάθμιση, ενώ καλύπτουν το 99% του sRGB και γενικότερα να αποδίδονται σωστά. Το γεγονός ότι το panel έχει antiglare επίστρωση, βοηθάει. Σίγουρα όμως το panel δεν έχει τόσο μεγάλο dynamic range, κάτι που ένα 10bit panel μπορεί ώστε να αποδώσει το μέγιστο σε HDR περιεχόμενο. Στη περίπτωση αυτή όμως, το κόστος ανεβαίνει δραματικά και εν τέλει, η υλοποίηση της LG καταφέρνει να ισορροπήσει, έχοντας λογικό κόστος και HDR10 συμβατότητα. Μάλιστα, μπορεί κανείς να το αξιοποιήσει και στις κονσόλες, αφού αναγνωρίζεται αυτόματα και το εκάστοτε παιχνίδι ενεργοποιεί τη σχετική λειτουργία. Επιπλέον, το XBOX μπορεί να αξιοποιήσει και την υποστήριξη Freesync, κάτι που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο κέρδος στον gamer. Αν αναλογιστούμε ότι το stretch που κάνει το panel για να χωρέσει σε όλο το πλάτος του την εικόνα ενός game που παίζει σε 16:9, το κάνει καλά, το monitor  μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο από αυτούς που παίζουν σε PC και κονσόλες ταυτόχρονα.



Εν τέλει, θα αγοράζαμε το LG 29WK600-W; Η αλήθεια είναι ότι ο υπογράφων θα ήθελε ένα HDR monitor για τον υπολογιστή του, αλλά θα προτιμούσε κάποιο με 4K 10bit panel. Το κόστος για κάτι τέτοιο ανεβαίνει όμως υπερβολικά. Στα €300 που κοστίζει η πρόταση της LG, δεν είναι είναι πολύ ακριβότερο από αντίστοιχα μοντέλα χωρίς HDR. Αν ενδιαφέρεται κανείς έστω για βασικής απόδοσης HDR, αξίζει να της ρίξει μια ματιά. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Design
  • Υποστήριξη HDR
  • Freesync
  • Καλά χρώματα
  • Καλά ρυθμισμένη από το εργοστάσιο
  • Καλό upscale/stretching σε μη ultra wide περιεχόμενο (πχ PS4)
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μη εργονομική βάση στήριξης
  • Το HDR στα Windows είναι προβληματικό
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*