Η Huawei πέρα από τηλέφωνα, tablet, laptop και smartwatches διαθέτει πλέον και στην ελληνική αγορά τα δικτυακά της προϊόντα. Ένα από τα πρώτα που κυκλοφορούν είναι το ολοκαίνουριο Huawei WiFi AX3, ένα οικονομικό router (όχι modem) με κόστος που βρίσκεται κάτω από τα €70, το οποίο όμως έχει δυνατό hardware και υποστηρίζει το νέο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης W-Fi 6. Μάλιστα, είναι WiFi 6 Plus, το οποίο σημαίνει πως προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση σήματος (κατά 6dB) σε σχέση με την απλή τεχνολογία WiFi 6.
Η συσκευασία είναι λιτή και περιεκτική, έχοντας μέσα το ίδιο το router, το φορτιστή του και ένα πλακέ καλώδιο Lan για σύνδεση του router με το modem. Το router είναι ολόλευκο και έχει ενσωματωμένες τέσσερις κεραίες, 2 για τα 5Ghz και άλλες 2 για τα 2,4Ghz, οι οποίες μπορούν να διπλώσουν κατά 90 μοίρες στο πάνω μέρος του router. Δε μπορούν όμως να περιστραφούν καθόλου. Στο πάνω μέρος υπάρχει ένα πλήκτρο με το γράμμα H το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδεθούν εύκολα άλλες ασύρματες συσκευές της εταιρείας ή σαν πλήκτρο WPS για άμεση ασύρματη σύνδεση με οποιαδήποτε συσκευή. Στο κάτω δεξί μέρος της πάνω επιφάνειας υπάρχει ένα NFC module το οποίο σημαίνει πως ακουμπώντας εκεί ένα smartphone, το τηλέφωνο άμεσα λαμβάνει τις ρυθμίσεις του ασύρματου δικτύου και συνδέεται σε αυτό. Πραγματικά εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε τη θέση για σύνδεση του τροφοδοτικού, μια θύρα LAN για σύνδεση με το modem (WAN) και τρεις Gigabit Lan για ενσύρματη δικτύωση συσκευών (τηλεόραση, υπολογιστής κτλ). Εκεί είναι και το power button καθώς και ένα reset πλήκτρο αν χρειαστεί κανείς να σβύσει τα πάντα. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε συνηθίσει τα router να έχουν τρεις LAN, καθώς τα περισσότερα έχουν 4, αλλά αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Θα θέλαμε όμως να έχουμε κάποια θύρα USB για να βάλουμε πάνω δίσκο και να μοιράζεται στο δίκτυο.
Η ρύθμιση του router, αφού συνδεθεί με το modem του χώρου είναι πανεύκολη. Έρχεται με ένα WiFi δίκτυο χωρίς κωδικό οπότε η πρώτη σύνδεση γίνεται πανεύκολα. Με το που συνδέεται κανείς στο web interface, ξεκινάει μια διαδικασία ρυθμίσεων, με το χρήστη να αλλάζει όνομα WiFi, να βάζει κωδικούς για το WiFi και για το ίδιο το web interface και αμέσως μετά το WiFi AX3 είναι έτοιμο να μοιράσει το Internet ασύρματα και ενσύρματα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή AI Life της Huawei για να προβεί στις διάφορες ρυθμίσεις αν δε θέλει να ανοίξει browser στο κινητό και να μπει στο web interface. Επίσης, το ίδιο το web interface είναι διαφορετικό αν συνδεθούμε σε αυτό από browser smartphone και διαφορετικό από browser υπολογιστή. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε περισσότερες επιλογές. Πάντως, ακόμα και αν συνδεθούμε μέσω smartphone, μπορεί κανείς να πατήσει την επιλογή desktop και το web interface θα γυρίσει σε αυτό που ανοίγει κανονικά ο υπολογιστής.
Όσον αφορά τώρα τις επιλογές που προσφέρει το router σε επίπεδο ρυθμίσεων, ο χρήστης βρίσκει τα πάντα: υπάρχει firewall και προστασία από επιθέσεις DDOS , δυνατότητα για DMZ, ρυθμίσεις DDNS, NAT και parental control ή και δυνατότητα για δημιουργία guest wifi δικτύου. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για δημιουργία VPN ή το σετάρισμα IPTV καθώς και η επιλογή ενεργοποίησης της ρύθμισης Link+, η οποία επιτρέπει σε συμβατές συσκευές να επικοινωνήσουν άμεσα μεταξύ τους και να συνδεθούν (πχ δημιουργία δικτύου Mesh).
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των ρυθμίσεων, το router δουλεύει αμέσως. Τα δυο smartphones που δοκιμάσαμε και υποστηρίζουν WiFi 6 (Xiaomi Mi 10 Pro και Huawei P40 Pro) συνδέθηκαν με ταχύτητα 1200Mbps, η μεγαλύτερη που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Όσον αφορά τώρα σε αποστάσεις σύνδεσης κτλ, η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία WiFi 6 δεν είναι τόσο πολύ για χρήση σε μεγάλες αποστάσεις όσο κυρίως για μεγαλύτερες ταχύτητες επικοινωνίας σε κοντινές αποστάσεις. Αυτό άλλωστε ήταν πάντα το πλεονέκτημα των WiFi δικτύων που λειτουργούν στα 5Ghz έναντι αυτών που λειτουργούν στα 2,4Ghz.
Όμως ακόμα και έτσι, χάρη στην ενίσχυση Plus που προσφέρει το router, δεν είχαμε πρόβλημα να παραμείνουμε συνδεδεμένοι στο WiFi ανεβαίνοντας έναν όροφο πάνω σε σχέση με το που βρίσκεται το router. Για τον ίδιο λόγο το router (και χάρη στο γρήγορο επεξεργαστή του) μπορεί να υποστηρίξει έως 128 ασύρματα συνδεδεμένες ταυτόχρονα (και στις δύο μπάντες). Τώρα όσον αφορά στις επιδόσεις, δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα να λειτουργούμε ταυτόχρονα smartphones, tablets, τηλεόραση και υπολογιστή. Δε παρατηρήσαμε κανένα θέμα με αποσυνδέσεις ή κολλήματα και η FTTH γραμμή μας λειτουργούσε άψογα παντού. Συνοψίζοντας, το router της Huawei είναι μια καλή και οικονομική επιλογή για όσους θέλουν να αναβαθμίσουν τη δικτύωση του σπιτιού τους και να αφήσουν στην άκρη το –συνήθως κακό- wifi δίκτυο που δημιουργούν τα router των παρόχων.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity